Olcsópakli – A Zanszilánkokból bontva (3. rész)

Utolsó részéhez érkezett cikksorozatunk, melyben a csapda koncepciót járjuk körül.

Az elmúlt két hétben speciális leírásokat olvashattatok az Olcsópakli rovatban: olyan deckeket állítottunk össze, melyekhez kizárólag a Zanszilánkok kiegészítő gyakori és nem gyakori lapjait használtuk fel, könnyen beszerezhető, de mégis használható kiindulási pontot nyújtva ezzel a kezdők számára. A zanszilánk-pakli és a horda után most egy csapda decket raktunk össze a szűkös készletből.

Ha csapdák, akkor első lépésként természetesen azok követőjéhez kell nyúlnunk, hiszen Thormedor, vadászmester mellett válnak igazán használhatóvá speciális tárgyaink. Követőnkkel varázspontból vagy nekronból is kirakhatjuk csapdáinkat, ám ami még fontosabb, hogy mellette minden ilyen lapunk lövéssé változik – 3-5 ÉP-ket sebezgethetünk velük az ellenfélbe. Na meg persze az sem utolsó szempont, hogy csapdáink extra képességet kapnak, ha van követőnk. Lássuk, hogy mi mellé a felhozatal.

A Tüskecsapda a legegyszerűbb darab: a kisebb zavaró lényeket képes eltávolítani – nem nagy dolog, de cserébe legalább ingyen jön. A Fedett verem szintén lények kikapcsolására alkalmas, ám ő már különlegesebb darab – nem csak azért, mert álmot oszt, hanem mert ilyenkor is sebez, így 4 ÉP mínuszt mindenképpen biztosít az ellenfélnek. A Nyílcsapda és a Halálcsapda már drágább darabok, cserébe azonban ők a legjobbak: előbbi lapleszedésként, utóbbi pedig lénylopásként (aktívan!) funkcionál, így az ellenfél asztalára ők jelentik a legnagyobb veszélyt. A csapda-felhozatal utolsó darabja pedig a Vákuum-csapda, amely – meglepetés – alapból szintén a lények ellen jó, átvállalva (illetve mágikus védelme miatt általában lenullázva) az érkező sebzést. Passzívan jön, így egyértelműen ő a leggyengébb csapdánk, de legalább ÉP-ből is jöhet, így legrosszabb esetben ingyen sebezhetünk vele négyet.

Fontos: csapdáink többsége rendelkezik kincs képességgel, így ha esetleg szörnykomponensre lenne szükségünk kirakásukhoz, akkor éljünk bátran a lehetőséggel!

A követő miatt csapdáink lapra írt képessége valójában másodlagos – első sorban gyorsan az ellenfélbe szeretnénk majd dobálni őket. Igen ám, de nem fog hamarabb elfogyni a kezünk, mint hogy nyernénk? Nos, a veszély valóban fennáll, a paklinak azonban van két remek ellenszere is erre – igazából miattuk van egyáltalán értelme az egész koncepciónak. A Csapdakészítésről és Thormedor tanítványáról van szó.

A Csapdakészítés a folyamatos laputánpótlást biztosítja, mindezt szinte ingyen (a 2 ÉP nem túl nagy ár körönként, ha pedig több is van, akkor jó eséllyel nyerni is tudunk). Amikor pedig már nincs rá szükségünk (vagy épp a végső csapást szeretnénk bevinni), akkor még egy extra csapdát is biztosít számunkra keresésével. Thormedor tanítványa hasonló funkciót lát el: minden második csapdánk után ad egy lapot, de ne feledkezzünk meg gyógyításáról és védelméről (rezisztencia) sem. Sőt: ha jobban vizsgálgatjuk a lapot, akkor felfedezhetjük, hogy egy végtelen kombót is rejt magában. Hogyan? Egyszerű: “csupán” két tanítványra és egy nullás csapdára (Tüskecsapda vagy Vákuum-csapda) van szükségünk. A csapdát kirakva a két tanítvány kap egy-egy izomjelzőt (egy ugye már alapból van rajtuk), így miután beáldoztuk a csapdát a követőnknek, rögtön vissza is tudjuk azt venni, egyszer az egyikkel, egyszer pedig a másikkal, folytatva a végtelen folyamatot.

Paklink magja ezáltal kész van – már csak ki kellene egészítenünk azt a szűkös rendelkezésre álló készletből. Látható, hogy kulcslapunk a Thormedor tanítványa lesz, az ő bevédésére pedig kiválóan alkalmas a Virág szimbólum, melynek persze többi képessége (főleg remek visszavetetős áramlása) is jól fog jönni.

Igazán sok a paklinkba illő univerzális lap nincs a rendelkezésre álló gyak-nemgyakok között, így kénytelenek leszünk más megoldás után nézni. Ha már játszunk feketével, akkor használjuk fel például a múlt heti pakliban használt lényes-hordás vonalat. A Sötétségszellem által biztosított plusz varázspont kevés pakli számára jön rosszul, az Árnylord jól illik a koncepció egészéhez, hiszen letiltja a gyógyulást, így az ellenfél nem tud visszavágni, miután beáldoztuk értékes lapjainkat, míg a Vámpírbébin szintén nem bukhatuk sokat, hiszen a beléfektetett lapot rögtön visszaadja.

Csapdáink csak három színt foglaltak le, így egyet még választhatunk. A legjobban talán a fehérrel járunk: a Megrontott trikornis a Zanszilánkok gyak-nemgyak felhozatalának egyik legjobbja, a Kristálytündér pedig szinte ingyen jövő hármat ütő lényként gyorsíthatja győzelmünket, és elhúzódó játékok során egy plusz lapot is biztosíthat.

Ennyi lény mellé már megéri használni a Sorakozót, hiszen így mindegyik képességét jó eséllyel ki tudjuk használni, ebben az esetben pedig egy igen komoly lapelőnyt termelő leszedésről beszélhetünk. Szintén jó a sok lény mellé az Eleven méreg, mely leginkább kivégzésként funkcionálhat, de ha az ellenfél megéri a következő kört, lényei nagy részétől akkor is elbúcsúzhat – kettőnél több minden esetre belőle már nem kell. Az utolsó fennmaradó helyre pedig egy szem Gyógyító köd került be – csak hogy ne kizárólag Thormedor tanítványával tudjunk gyógyulni.

Paklink ezzel össze is állt.

követő: Thormedor, vadászmester

3 Tüskecsapda
3 Fedett verem
3 Nyílcsapda
3 Halálcsapda
3 Vákuum-csapda
3 Csapdakészítés
3 Thormedor tanítványa
3 Virág szimbólum
3 Sötétségszellem
3 Árnylord
3 Vámpírbébi
3 Kristálytündér
3 Megrontott trikornis
3 Sorakozó
2 Eleven méreg
1 Gyógyító köd

45 lap

A követővel együtt 21 nem gyakori és 25 gyakori lapot használtunk a pakli összeállításához, így a leközölt három deck közül ez a legnehezebben összegyűjthető – ez persze erősen relatív kijelentés, hiszen ritkák híján még így is sem okozhat nagy fejtörést a hiányzó kártyák felkutatása.

Tanácsok a paklihoz

  • Sokat gyengül a pakli (és lapjaink) ereje, ha belövik a követőt. Részben ezért is használunk sok olcsó lényt, de ne feledjük, hogy több csapdánk is rendelkezik párbaj képességgel, így akár egy countereken és leszedéseken ülő ellenfelet is kivégezhetünk ilyen esetben.
  • A Vákuum-csapda esetében fontos megjegyezni (ugyanis nem egyértelmű a dolog – le is lett FAQ-zva), hogy nem csak a minket támadó lényeket tudja beszippantani, hanem a lényeinkkel harcolni kívánókat is.

A jövő héttől ismét “hagyományos” paklileírásokat olvashattok majd az Olcsópakli rovatban, természetesen továbbra is megtartva a pénztárcabarát szemléletet. Addig is jó játékot!

Csető Zsolt

3 thoughts on “Olcsópakli – A Zanszilánkokból bontva (3. rész)

  1. A csapdás végtelen kombóhoz nem kell 2 csapda és 2 Thormedor tanítványa ugyanis a Thormedor tanítványok alapból egy izommal jönnek játékba.
    És ha van követőnk akkor 1-es csapdával is megvan a kombó csak nem végtelen ill. sokat kell nekronozni.

  2. Nem azért, de én tennék bele ugarhéjat is, mivel kincses is, fogja is lényeket. Azért 2-t sztem be lehetne sűríteni, ha nem 3-at 😀

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.