Paklileírás – Alanori dalverseny

Egy kis pihenőre vonul Trafó rovatunk, így ma egy a hétvégén bizonyító pakliról olvashattok tőlem.

Ez a deck nem lenne más, mint az utóbbi kis-kiegészítőben, az Alanori dalversenyben felújított dalokra építő koncepció. Sokak fantáziáját megmozgatta a muzikális lapokban rejlő lehetőségek sokasága, így az enyémet is. Rögtön be is szereztem mindet, majd elkezdtem formálgatni az itt bemutatásra kerülő paklit.

A lapok ismertetése

Rögtön vágjunk is bele a közepébe, nézzük, mit tud az őket leghasznosabban támogató elf, Nil herceg dalnoka.  Potom két varázspontért kikeresi akármelyik dalunkat, olcsóbbítja őket, később pedig bátran elénekli slágereinket újra, akár élete árán is. Ráadásul méretei sem elhanyagolhatóak, nem viszi le egy kósza Dobotőr, vagy az Óriások földje.

A dalnok mellé persze kellenek hasznos dalok is, szerintem a következőket éri meg a legjobban használni. A pénz dala olcsón juttat minket nagy mana- és lapelőnyhöz, viszont sajnálatosan gyűjtőből való megszólaltatásához nem-lény lapot kell áldoznunk, amelyre azért ritkábban lesz lehetőségünk, épp ezért nem muszáj a maximális hármat használni belőle, úgyis kereshető. A vér dala remek kivégzés, olcsón, lapelőnnyel tudunk 10 ÉP-t sebezni ellenfelünkön, bár mi is vesztünk feleannyi életpontot. Őt is inkább a dalnokkal előrántva szeretnénk kezünkben látni, ezért kettőt használjunk belőle.

A pakliban még három szín dalának szeretnék helyet szorítani, azonban előtte mindenképpen érdemes megemlíteni azt a lényt, aki miatt bekerültek. Ez pedig nem lenne más, mint Akmal, aki szintén két varázspontért előugorva biztosít számunkra varázspontot a további pörgésekhez. Ráadásul mi lenne, ha izmokat is kapna, így képes lenne megsebezni ellenfelünket, még több manához juttatva minket. A végén pedig magát megölve fel is húzhatnánk az izmokból származó lapokat.

Erre a célra a két legjobb dal A bátorság dala és Az erdő dala. Előbbi gyógyításáról ne feledkezzünk meg, valamint eggyel több kör végi lapot is huzat társánál, de a célja mindkettőnek, hogy minél jobban felhizlalja kedves varkaudarunkat. Valahogyan azért biztosítani is kéne, hogy Akmal a pályán legyen, így használjunk Az erő dalából is, ami sebzésével és azonnali laphúzásával is különösen hasznos tud lenni, de főként Akmal, illetve dalnokunk előrántásában fog segédkezni. Biztos van akinek feltűnt, hogy már öt színnél jár a pakli, így be kell raknunk egy Mardakor misztikust a paklink legalizásához: Sheran lapjai közül elég lesz a 3 Erdő dalát használnunk, más koncepcióba illő lapja amúgy sem adódik a természet istennőjének.

Ha már két kulcslapunk két varázspontért érkezik az asztalra, így érdemes használnunk Apró kívánságot is a pakliba, a pakli összes fontos asztalon maradóját tudjuk keresni vele, így még tovább bővítve a variációk lehetőségét. Szintén keresése miatt fog jól jönni a Minőségi csere, amely nem csak kezünkbe juttat egy éppen szükséges lapot, de gyűjtőből működő lapjainkat (az összes dal) is rendeltetési helyükre juttatja.

A gyűjtőből működő lapok tárházát tovább bővíthetjük counter-szekciónk első lapjával, a Zajos léptekkel, illetve a dalok eléneklésére kiválóan alkalmas Víziósólyommal, valamint a Manaevő féreggel. Szintén a nótázásunkat segítheti a pakli egyetlen Vérkeszege, amely ingyen kirakva remek passzivizálni, illetve áldozni való lap, de egy Az erő dalával előkeresve hamar pontot tehet a meccs végére.

Természetesen nem várhatjuk ellenfelünktől, hogy szabadon hagyjon minket garázdálkodni, így akár egy kör alatt megnyerve a meccset egy 10-20 lapot húzató Akmal segítségével. Éppen ezért a fennmaradó helyeket a lehető legjobb és legolcsóbb counterekkel töltsük fel. Míg Az erős ereje és A gyenge ereje a gyors nyerésünket stabilizálhatja,addig a Térszaggatás a játék elején, illetve a középjátékban is hasznos lapcounterként fog funkcionálni. A paklit zárjuk a mindenhová, így ide is kötelező három darab Cselvetéssel, sosem rossz, ha ellenfelünk nem tud lapot kijátszani a következő körünkig.

A legvégére hagytam a narancssárga lap kérdését. Molluszk, az ócskással egy agresszívabb paklit kaphatunk, és biztosíthatjuk A pénz dalának újbóli kijátszását, így ide érdemes belőle hárommal játszani. Azonban egy továbbra is ütőképes paklit kapunk, ha Változó környezetet használunk, így ráadásul a pakli stabilitása is hatalmasat ugrik. Ellenfelünk első két körének korlátozására használjunk Szűk esztendőket és Zarknod bilincsét (általában ilyen sorrendben), a korlátozó szabálylapok ellen pedig az Ősi rúna a kötelező választás. A negyedik szabálylap egy kicsit meglepetés is lehet, de remeknek bizonyult az egész verseny folyamán: a Válogatás javíthatja az olyan pocsék kezdőkezeket, amelyben nincsenek dalaink éneklésére alkalmas lények, valamint a negyedik körtől segíthet erőseink és gyengéink lecserélésében. Az, hogy általa a Mardakor misztikus behúzásától is kevésbé kell félnünk, már csak hab a tortán.

A paklilista

szabálylap: Változó környezet (Ősi rúna, Szűk esztendők, Válogatás, Zarknod bilincse)

5 Nil herceg dalnoka
3 Akmal
3 Az erő dala
3 Az erdő dala
3 A bátorság dala
2 A vér dala
1 A pénz dala
3 Apró kívánság
3 Minőségi csere
3 Zajos léptek
2 Manaevő féreg
1 Víziósólyóm
1 Vérkeszeg
1 Mardakor misztikus
3 Az erős ereje
3 A gyenge ereje
3 Térszaggatás
3 Cselvetés

46 lap

A dal paklinak persze sok más variációja is összerakható, de nekem ez tűnt a legéletképesebbnek, amit a szombati Dungeon-ös versenyenen való helytállása is bizonyított. Kiegészítő paklinkban készüljünk másik kontrollok ellen Zilak-din főkancellárral és a harmadik Manaevő féreggel, valamint asztalon maradó lapok ellen a Sziránusz bűbáj és Riannandi jöhet remekül, utóbbi semmizésként is ideális. Az óriások földje ellen mindenképpen használjunk TF-et, anti-mágia, valamint egyéb dobatás ellen pedig a Halászat és a Démoni bölcsesség bizonyulhat hasznosnak.

A paklival való játékot mindenképpen gyakoroljuk, nem árt a tapasztalat, hogy átlássuk, milyen lapokból hogyan tudjuk a legideálisabban kipörgetni a kombónkat, ami ugyan nem végtelent sebez, de éppen elég előnyhöz juttat minket, hogy biztosan győzzünk vele. Jó játékot kívánok minden dalos pacsirtának, sok sikert a pakli forgatásához.

Felizardo Dániel

6 thoughts on “Paklileírás – Alanori dalverseny

 1. Jol latom, 3. lettel vele, 5/6? Az szep, grat!

  Amugy irtok majd beszamolot a D-s versenyrol?

 2. @Balage: Holnap lesz beszámoló, egyéb teendőim miatt sajnos csúsztatnom kellett.

 3. vér dalából elég egy, mert 10 et sebez, és az erő dalával meg akmallal úgyis lenyomod az ellen ép-jét, az csa kkivégzésre kell….. bilincs helyett birtoklást nyomnék, a dalnokot bebirtokolni, és újat keresni full jó… manaevőféreg keszeg meg sólyom mi a ráknak? 😀 pénz dal 3, második körben beindítja a kombót, akmal nélkül is. egy ősi legendákat beraknék apró miatt. és 3 dornodon mosolyát, mert jó….

 4. Az széép, 5 győzelem. grat.
  Nekem sajna csak 2,5 jutott, nem bírtam a szúnyog decket és az oldschool molluszk is kétszer kezdett ellenem, persze harcmágussal :D. Nem tudom te hogyan kezelted ezeket a paklikat, hiszen az előbbi még mindig csúcsragadozónak számít…?
  Nekem Birtoklás volt a Válogatás helyett, de a következő alkalommal már valszeg a bilincs marad ki. Az új-régi borzasztóan idegesítő kezdőszabály miatt nem egyszer beszívtam azt, hogy nem maradt más szabálylap, és így nem tudtam pörgetni a paklit vagy megoldották az izmos lényeim a saját korlátozó szabálylapom miatt. Amúgy a tapasztalat nekem azt mutatja, hogy a Vér dalából elég egy, a dalokból max. 9-et érdemes használni, egy csomószor kiside-oltam 2-3 darabot, és még ezek után is buktam amiatt, hogy túl sok jött egyszerre. Persze azért ezen a Válogatás segíthet, de azzal még nem toltam :).

  A Dani deckjétől az enyém több ponton is eltér, de mivel még biztosan játszok a paklival egyelőre nem osztom meg a kulisszatitkaim :D.

  Amúgy tényleg nagyon jó kis pakli, ajánlom versenyre is mindenkinek.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.