Paklileírás – Ködös kontroll

Mai paklileírásunk a ködösítés szerelmeseinek készült.

Persze ebből még nem derül ki igazán sok, hiszen magát a köd paklit rengeteg féle módon össze lehet rakni úgy, hogy eredményes paklit kapjunk. Létezik a köd-képesség drágíthatatlanságára építő Bűvös erdős, a keresés előnyét kihasználós Zarknod börtönés, és a szabad pörgést biztosító Semleges csatamezős változat.

Most egy versenyasztalokon kifejezetten ritkán feltűnő hordaparancsnokot választottam a koncepció mellé, aki nem más, mint Krigis, a lélekkufár. A plusz egy lapért kifejezetten megéri, hogy 2 ÉP-vel kevesebbről kezdjük a játékot, ráadásul a hátránya sem fog minket zavarni, ha a játékot egy lapunk elködözésével kezdjük.

A lapok bemutatása

Ha már megtaláltuk a koncepciónkhoz leginkább illő követőt, nézzük, milyen színek illenek hozzá. A Rhatt a pakli egyik legfontosabb színe: a ködös erőforrások szinte kivétel nélkül innen kerülnek ki: a Varázsködnél kevés egyszerűbb módját találnánk a varázspont-termelésnek, míg a Formálódó hatalom a lapok utánpótlását is remekül biztosítja, két teljes lap előnyt hozva a konyhára. A pakli egyik legegyértelműbb, mégis legjobb kombója a Ködamazonra épül. Nincs más dolgunk, mint kikeresni mellé egy Átkozott pengét, és mind mana, mind lapelőny biztosítva kapunk egy 5/5-ös, dobató lényt. Arra azért figyeljünk, hogy egy amazon csak egy pengét kaphat a még élő fegyver szabály miatt, ezért is elég kettővel játszanunk tárgyunkból. Világoszöldből már csak 1-1 marginálisabb köd fért be: Bomtar trükkjével ellenfelünk gonosz lapjait vehetjük kölcsön, míg A végső köddel ellenfelünk gyűjtőjében található gonoszságoktól szabadulhatunk meg. Rakjunk még be Szikrációból is a pakliba, vele szinte minden helyzetet képesek lehetünk kezelni.

A másik legjobb ködöket tartalmazó szín a fekete. Leah isten lapjai között lapul az elhúzódó meccseken nagy erőforrásfölényt biztosító Ködmangó, és a gyűjtőnk folyamatos visszavételét biztosító Végtelen formázás is. Belőle azért elég egy is, hiszen vízió. A gyengébb, de kereshetősége miatt használandó lapok táborába tartozik a Köd is, amivel ellenfelünk asztalát vehetjük kezelésbe, ráadásul elég azt visszavetetnünk vele, ami zavar minket, ráadásul akkor, amikor csak akarjuk. Itt találjuk még A túlvilág hívását, ami multifunkciós leszedésként és visszavetetésként remekül működik, valamint a Sírrablót is, ami erőforrásként és semmizésként is rendkívül hasznos. Persze nem reménykedhetünk, hogy ellenfelünk csak úgy engedi, hogy játsszuk a saját játékunkat, így persze counterekre is szükségünk lesz. Feketéből ezt a feladatot A hatalom torzulásával fogjuk a legjobban ellátni, ami az egyre olcsóbb lapokból álló játékkörnyezetben kifejezetten kis hátránnyal bír.

Aki megteheti, játsszon két Ködóriással, akinek ez viszont nem adatik meg, játsszon helyette Vérkeszeggel nyerésként. Ezzel már le is lőttem a harmadik színünkként szolgáló Fairlight-ot, tőle még az örök spoiler Gyenge erejét és Cselvetést ajánlanám a pakliba, előbbi remek counter, utóbbi pedig még talán annál is jobb hátráltatásként fog szolgálni.

Utolsó színünkként használhatnák sok mindent, az egy-két gyengébb köd lapot biztosító Sherantól a további dobatást elősegítő Chara-din-ig. Ezek helyett inkább maradjunk a hagyományos kontroll színeknél, és vigyünk bele egy kis plusz kombót a pakliba: két Előnyös üzlettel bármikor termelhetünk végtelen varázspontot akár egy Varázsköddel, akár Isteni keggyel, ha meg már végtelen manánk van, onnan már csak egy lépés a paklink felhúzása mondjuk egy Formálódó hatalommal. Azért nem muszáj építeni erre a kombóra, inkább csak egy hasznos kiegészítése a paklinak. További védelemként használjuk az örökifjú Erős erejét, nála még mindig nem találunk jobb lapcountert a HKK széles palettáján.

Végezetül még egy kis gyógyulással és manatermeléssel zárnám a paklit: Bufa segítsége mindkettőt remekül megoldhatja, ha pedig  ellenfelünk azt választja, hogy inkább nem játszik ki több lapot a körben, akkor laphátrány nélkül értük el ezt, ami szintén jó üzletnek számít. Ezzel végére is értünk a lapok bemutatásának, nézzük a paklilistát:

A pakli

Követő: Krigis, a lélekkufár

3 Varázsköd
3 Formálódó hatalom
3 Ködamazon
2 Átkozott penge
1 Bomtar trükkje
1 A végső köd
3 Szikráció
3 Ködmangó
2 Végtelen formázás
1 Köd
2 A túlvilág hívása
3 A hatalom torzulása
1 Sírrabló
2 Ködóriás / Vérkeszeg
3 A gyenge ereje
3 Cselvetés
3 Isteni kegy
3 Az erős ereje
2 Előnyös üzlet
2 Bufa segítsége

46 lap

Kiegészítő paklinkba mindenképpen készüljünk Zarknod bilincse ellen, érdemes 3 A mágia létsíkját és további nyeréseket tenni a pakliban lévő erőforrások helyére. Ezeken kívül az aktuális metagame elleni legjobb sidelapok használatát javaslom, ezek persze folyamatosan változnak. Jó, és eredményes játékot kívánok a paklival!

Felizardo Dániel

10 thoughts on “Paklileírás – Ködös kontroll

 1. Mintha arra lenne utalás a cikkben,hogy egy végtelen is elég a deckbe, ennek ellenére kettő szerepel a felsorolásban.Hol az igazság?:)No offense!

 2. Szerintem ha Krigis akkor lila kell… a Talbot szava túl jó, illetve a Szajonn is iszonyat, a sárga szín nem létfontosságú.
  Erdős Viktor nyert ezzel a paklival blogos versenyt, az ő lilás koncepcióját erősebbnek érzem ennél a leírásnál.
  Szerintem a mező is reltaíe jól illik a dekkhez.

 3. Sztem se elég jó már a Krigish, sima 5 lappal egyszerűbb és akkor a mező se zavar. Bár a mai környezetben így is elég lightos a deck sajnos, amit az én 1,5/6-os eredményem a nemzetiről is kicsit alátámaszt. Sajnos én is a fehéret választottam, nagy hiba volt. A lila még 5 lap esetén is jobb lett volna a sok biincs miatt…

  Egy-két “alapkombó”, ami kimaradt a leírásból:
  1: Végtelen formázással érdemes keresni mondjuk az ellenfél köre végén, ezáltal 1 manáért extra laphoz juthatunk, mert a saját körben már pörgethetjük is. Kell a 2 darab, mert simán elködölhetjük a felest, meg lehet kisemmizik és akkor jöhet a másik…
  2: A Köd nevű lap leginkább az amazon-penge kipattintása után szól nagyot. Ad egy izmot az amazonnak, amire a visszavétel után húzhatunk is egyből, míg a kombót újra kirakhatjuk, ezáltal behozhatatlan előnyhöz jutunk. Csak bírjuk ÉP-vel (a szikráció meg a Brutálgeddon segíthet ezen).
  A Köd az életjelzős lények megoldásában is jeleskedik (a ködjelző rajtamarad az életjelző levétét követően is), akár manabefektetés nélkül is eltakaríthatjuk a zavaró lapokat és utána mehet a pörgés. Leah volta is hasznos volt, mert a Leah templomot rajta kívűl max. a Túlvilág hívásával likvidálhatjuk.

  Az Isteni kegy sztem csak véletlen kerülhetett be, mert amúgy max. a csatamezős verzióba fér be, jobb híján.

 4. Üdv!

  Nekem egy kérdésem lenne, mert pontos szabályt nem találok, csak immel-ámmal némi utalást arra, mi ez a ködös keresés. Nos mi ez?
  Válaszotokat előre is köszönöm.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.