Olcsópakli – Sárkány deck

Olvasói kérésre a közönségkedvenc, ám mostanság mégis kissé elfeledett etnikumot járjuk körül.

A kezdő HKK-sok körében a sárkányok mindig is nagy népszerűségnek örvendtek. A dolog persze nem meglepő: bizonyára kevesen vannak, akik nem kedvelik a fantasy lények talán legismertebb faját. Az elmúlt időszakban azonban mind egyéni, mind pedig etnikum szinten kevés erősítést kaptak, így kissé háttérbe szorultak a repülő gyíkok, jó messze kerülve négy évvel ezelőtti fénykoruktól.

Most azonban újból elővettük őket, méghozzá olvasói kérésre: az Olcsópakli rovat mostani felvonásában egy sárkány decket próbálunk meg összetákolni. Embert próbáló feladat lesz, az egyszer biztos – mivel az etnikum legjobbjai szinte mind ritkák, így leginkább a másod- és harmadvonalból vagyunk kénytelenek válogatni.

A lapok ismertetése

A pakli természetesen nem kezdődhet mással, mint a Sárkány úrnővel: régi darab már a sárkányok követője, ám az 1 VP-s olcsóbbítása miatt a mai napig kötelezőnek számít, a +1 ÉP pedig harccal alig megoldható lényeket eredményez számunkra (pontosabban ellenfelünknek). Lássuk, hogy mely sárkányokat éri meg mellé használni.

A Zénes lapokból szerencsére még lehet válogatni a rovat íratlan szabályai szerint, így a pakli “normál” változatába is kötelező Kagg, a mocsár ura természetesen innen sem hiányozhat. Akár már az első körben leröppenhet, láthatatlanul megkezdve az ellenfél ütlegelését – hogy aztán ezután varázspont, csont, lap vagy izomjelző lesz a jutalmunk, azt már az adott szituáció adja. A legtöbbször minden esetre az utóbbi kettőt fogjuk választani, hiszen egyértelműen a lapelőny generálása a legmegérősebb biznisz.

A zöld kiskieges felhozatalból az Ifjú sárkánykígyó használata is erősen javasolt. Árához képest méretei ugyan egy lehelletnyit gyengének tűnhetnek, ám kijátszásakor bármilyen nem-lény lapot letép az asztalról, így könnyedén eltávolíthatjuk vele az ellenfél zavaró próbálkozásait. Halálakor ráadásul egy Sárkánykígyó csemete is kipottyan belőle, így hosszú távon ő is jócskán képes lapelőnyt termelni – hát még akkor, ha a csemete lövésével is le tudunk szedni valamit.

Egy ritkának maradt még hely, a Zénes sárkányok között azonban nincs is ennél több használható darab: a Szerencsesárkány az utolsó, amely megugrotta a lécet közülük. A követővel kalkulálva egy 2-ért 4/5-ös repülő és láthatatlan lény még mai HKK-s szemmel is egészen korrektnek mondható, így kissé kiszámíthatatlan képességével együtt sem veszítünk sokat a használatával.

Nézzük, hogy a gyak-nemgyak felhozatalból kik követeltek maguknak helyet. A Hullámsárkánnyal szintén már az első körben elindíthatjuk a sárkányözönt, ráadásul ő is láthatatlan, újabb lényt találva ezzel, amely nagy ÉP-jével és képességével kineveti az ellenfél ütőlényeinek többségét. Hab a tortán, hogy felesleges varázspontjainkat lehelletébe is beleölhetjük. Ugyanez igaz az Ifjú aranysárkányra is, amely azonban épp azért került a pakliba, mert nekronból is fújhat, sokat javítva a lap használhatóságán. Ütőlényként a Fénysárkánynak szorítottunk még helyet: egyért jön, így olcsóbb nem igen lehetne, az első körben azonban mégsem akarjuk majd kirakni, további költsége miatt ugyanis elvágnánk magunkat a mana-utánpótlástól. Második-harmadik körben, kivégzés gyanánt már bátrabban kirakhatjuk.

Utolsó sárkányunk a felhozatal legparányibb darabja, a Sárkánylárva, mely az etnikum dedikált olcsóbbítása. Márpedig további olcsóbbításra igenis szükség lesz, hiszen amint látható, a követő nem mindig elég, mivel több 3-ért jövő sárkánnyal is játszunk. Áldozva ráadásul jókorát helyettesít következő lényünk költségéből is, így ingyen kirakhatjuk segítségével bármelyik sárkányunkat. Két darab minden esetre belőle is elegendő lesz jó eséllyel ennyi társ mellé.

Harccal nehezen fognak elbánni többnyire termetes lényeinkkel, a források ellen azonban szükségünk lesz némi védelemre. A legjobb persze az, ha az ellenfél lapot sem tud kijátszani, így a Cselvetés ide is kötelező kártya, mint ahogy minden olyan pakliba, amely játszik sárgával, de a Végső mentsvárral is okozhatunk kellemetlen meglepetéseket, hiszen reakcióként és életmentő hatásként is megnyomhatjuk. Általában lapot érdemes kérni rá, hiszen ritka, amikor a használatát követően van mire elkölteni az így kapott varázspontokat. Lényeink mellett minket is bevéd a Virág szimbólum, legyen szó sebzésről vagy leszedésről, rendkívül hasznos áramlásáról pedig nem egyszer megemlékeztünk már.

Érdemes bővíteni a leszedés-szekciót is, hiszen az Ifjú sárkánykígyó önmagában vajmi kevés erre a célra. Már csak azért is, mert előfordulhat, hogy le kell kaparnunk valami zavaró lényt az asztalról, amely a tartalékból gonoszkodik: erre kínál megoldást paklinkban az Ektoplazma transzportálás, amely egy lény eltávolítása mellett valamelyik sárkányunkat is feltápolja. És ha már játszunk fehérrel, Olcsópakli-kategóriás deckjeink kötelező lény alapú leszedése, a Megrontott trikornis sem hiányozhat innen sem – róla is sokszor leírtuk már, hogy multifunkcionális lapként (leszedés, semmizés, nyerés) mennyire hasznosnak is számít.

Lássuk az erőforrásokat, hiszen mint minden pakli, így ez is igényli ezeket a lapokat. A jó öreg manaduplázás, ismertebb nevén Manaregeneráció itt is hatékony biztosítója a második-harmadik körös brutál pörgéseknek, amikor pedig rossz tempóban érkezik, akkor kör végi lappal kárpótol bennünket áramlásával. Korábban, már az első körben is nyugodt szívvel megnyomható az Energiaital, amely tempóelőnyt biztosít számunkra, de a játék későbbi részében is sokat számíthat az általa kapott sok apró bónusz. Dedikált laphúzásunk sem ismeretlen a rovat rendszeres olvasói számára: a Spektrális manipuláció a lényes paklik legjobb univerzális laphúzása, így ebből a deckből is bűn lenne kihagyni – két-három sárkányunk jó eséllyel lesz mellé az asztalra, ilyenkor pedig már bőven megérős biznisznek számít.

Végül, de cseppet sem utolsó sorban egy kis lénytápolás is került a pakliba – csak hogy még nagyobb fejtörést okozzanak ellenfelünknek sárkányaink. A Ködmön plusz sebzéssel és kellemetlen (valamint kellemetlenül nagy) büntetéssel látja el lényeinket, sőt, még láthatatlanságot is ad nekik – már persze azoknak, melyeknek eleve nincs. Csontunk az Energiaitalból, Kaggtól vagy egy másik Ködmön elkincsezéséből könnyen összejöhet rá. Ha pedig esetleg túlságosan is elárasztanánk asztalunkat, akkor segítségül hívhatjuk a Páncélos lovagot, amely a hátul búslakodó, mégis csatára éhes sárkányaink számára is helyet biztosít az őrposztban.

A paklilista

követő: Sárkány úrnő

3 Kagg, a mocsár ura
3 Ifjú sárkánykígyó
3 Szerencsesárkány
3 Hullámsárkány
3 Ifjú aranysárkány
2 Fénysárkány
2 Sárkánylárva
3 Cselvetés
2 Végső mentsvár
3 Virág szimbólum
2 Ektoplazma transzportálás
3 Megrontott trikornis
3 Manaregeneráció
3 Energiaital
3 Spektrális manipuláció
3 Ködmön
1 Páncélos lovag

45 lap

Összesen tehát 9 Zénes lapot használtunk csupán a gyak-nemgyakok mellett, így biztosítva, hogy beleférjünk az Olcsópakli rovat kereteibe. A pakli fejlesztésére természetesen rengeteg lehetőség van: az olyan erős (ám ritka) sárkányok, mint például a Sárkányidomár vagy a Lohd Haven sáhkánya sokkal ütőképesebbé tehetik paklinkat, így a többre vágyó kezdőknek is kínál bőven lehetőségeket a koncepció.

Tanácsok a paklihoz

 • Nagyon fontos tudni, hogy Kagg jelzőit életmentő hatásként is használhatjuk – ekkor kizárólag arra, hogy izmokat tegyünk sárkányunkra. Ez lényegében azt jelenti, hogy az ellenfél nem igen tudja úgy leütni, hogy ne kapjunk rá legalább egy lapot, hiszen a visszaütéskor kapott manajelzőket még akkor is átválthatjuk izmokra, ha Kagg ezekkel együtt is meghal.
 • Ektoplazma transzportálással akár valamelyik felesleges saját lényünket is leszedhetjük, ha épp ezen múlik a győzelem.
 • Ha nem mi kezdtünk, akkor óvatosan és körültekintően bánjunk az esetleges első körös Energiaitallal, hiszen ha az ellenfél megfogja, akkor igen komoly tempóhátrányba kerülhetünk. Természetesen a többi lapunktól is függ, hogy éppen mennyire éri meg kockáztatni.

Mindenképpen voltak már a fentinél erősebb paklijaink a rovatban, de ez persze csak sokadlagos szempont: ami fontos, az az, hogy ha valaki a sárkányok segítségével szeretne pénztárcabarát fejest ugrani a játékba, az igenis megteheti. Jó játékot!

Csető Zsolt

15 thoughts on “Olcsópakli – Sárkány deck

 1. Bocsi, de ennek a paklinak eléggé erőltetett hangulata van :-(((
  Ettől függetlenül maga a cikk tetszik, szeretem a sárkányokat és játszani is velük 🙂
  Sajna a sárkányoknak tényleg kellenek a ritkák (Más kérdés, hogy sajna úgy is elég gyengék)
  Tesztelők, please egy jó kis erősítést a sárkányoknak! 😀
  Mondjuk egy tematikus zént, vagy 6-8 (színben megfelelő!) sárkányt a nagykiegbe! 😀

 2. A sárkányoknak erősítést? Mindenük van,ölésük,lövésük,erőforrásuk,lopásuk,olcsóbbításuk,csak normálisan kell összerakni őket… Tematikus Zén inkább már az óriásoknak,xenóknak,varkaudaroknak járna… A quwargok meg orglingok tápolását meg hagyni kéne a fenébe egy ideig.

 3. Varkaudarok is megvannak ne izgulj, talán még az óriások is. Épp elegen vannak ahhoz, hogy ne pazaroljanak rájuk egy tematikus zént. Ellenben a xenók és a minotauruszok akár egy zénben(5-5 vagy 4-4 és még 2 akármi) is nagy frissítést jelentenének. Egy ezekhez hasonló dobató illetve kézbe visszaküldő koncepció sokkal nagyobb port kavarna a játékban. Kicsit felborítaná az erőviszonyokat ami új, változatos és sokszínű paklikhoz vezetne, amit sokan szeretnének elérni. Félreértés ne essék imádom a sárkányokat(van is dekkem), de szerintem köszönik jól megvannak.

 4. Csak ha már mindenki elkezdett picsogni hogy melyik etnikumot szereti és nem kap erősítést: LOVASOK!! 😀

  Amúgy nem biztos, hogy erőltetném a ködmönt a dekkbe, se az ektoplazma transzportálást, előbbit a csont miatt, utóbbi meg mégiscsak 2manás speciális leszedés, szerintem már egy korhadással is jobbak voltunk…

 5. bramwell95-nek igaza van a leszedéssel kapcsolatban, az ektoplazma transzportálás gyenge, inkább korhadás, 1vp és nem csak lény ellen
  A ködmön jó ötlet, ha van rá csont…

 6. Jól megvannak?
  Túl sok nincs belőlük az élmezőnyben, sőt egy versenyen sem.
  Tényleg igaz, hogy mindenük van, azonban 1 dolog miatt nem lehetnek versenyerősek: nem tudnak beleszólni az ellenfél játékába.
  Talán a 2-3 hálós sárkány és a Méregsárkány lehet a kivétel, még az Idősárkány, ami UR, is gyengére sikerült. 😦
  Na mindegy, tudom, hogy esélytelen, hogy a sárkányok felemelkedjenek, akkor legalább annyi kérés, adjatok ki mág. védelmű sárkányokat, hadd lehessen kragorut használni mellé! 😀

 7. Még 1 dolog: a varkaudarok, xenók, minotauruszok legalább 1 (vagy max. 2) színből kaptak minden lapot. Ellentétben a sárkányok szét lettek szórva 6-7 színben, ráadásul szinte minden színnek van erős sárkánya.
  Félreértés ne essen, nem arról beszélek, hogy egy színből adjanak ki sárkányokat, hanem hogy legyen kb. 3-4 szín ami az erősebb sárkányok színe lenne. (mint pl. a ködös lapoknál)

 8. Dániel! Az hogy a sárkánydeck, mennyire tud beleszólni az ellenfél körébe az attól függ hogy teszed össze a paklit. Nyílván 45 sárkány kb sehogy, de nem muszáj annyival játszanod simán lehet egy kontrollos felállást is pakolni nekik.
  Ráadásul ha az idősárkányt legyengézed, akkoo nincs is több mondanivalóm. pfpfpfpfffff

 9. Nyilván 45 lapos sárkányt nem fogok összerakni, azonban ha megnézel még pár etnikumot, van mondjuk counterük, ellenfél körében leszedő képességük, hálójuk, drágításuk, dobatásuk, a sanyikból ez sajna hiányzik.
  Az meg hogy 15 sárkány és 30 counter (sarkított a példa ahogy a tiéd is :-)) az nem sárkány, hanem kontroll 😀
  Ami az idősárkányt illeti, szegénynek elég pici lett a védelme (vagy varázslattal célozhatatlanság, vagy több ép kellett volna neki)
  Természetesen ezzel kicsit magamat cáfolom, hiszen sokat pedálozok azzal, hogy az UR-ek ne legyenek annyira erősek, hogy versenyeket sorra nyerjék, csak sajna manapság ez jellemző. 🙂

  Még 1 dolog: Amúgy nekem az egyik kedvencem az idősanyi, akárhogy kritizálom is, apropó van valakinek cserébe?

 10. Márpedig lilából van hálós, és dobatós sárkány is. egy járjas sárkányba pedig még illik is a lila.

 11. Igen, ezért is ment bele a pakliba a lila, csak azzal szembesültem, hogy akkor melyik szín menjen ki?
  Elenios, Dornodon, sheran, vagy Raia?

  A járjas sárkányt inkább hagyjuk, nincs elég sok lap bele, továbbá az eldüeni és a lárva ütik egymást, pedig mindkettő piszok erős a pakliba. 😦
  És sajna járjjal kapsz pl. egy csatamezőt, vagy egy rúnás tárgyat és agyő 😀

 12. A járjas sárkány pakli még mindig versenyerős, bár egy közepes eredménynél nem fog többet hozni hagyományoson (4-et azért bármikor hozhat). Nincs bele elég lap? Sztem simán összejön a 45 lap, kamuk nélkül.. Az idősanyi itt teljesített a legjobban a tesztelésen, a követő mellett már a gyenge erejétől se kell félteni (amúgy egy olyan UR, ami versenygyőztes paklit erősített miért kell gyengézni? Az emberek még sztem nem igazán aknázták ki a benne rejlő potenciált, meg se próbálták, főleg emiatt…).
  Az új kieggel rengeteg új sárkány jön természetesen, szóval lesz miből válogatni.

  A xenók is sok lapot kapnak, minókra nem emléxek, de azok sajnos nem elég érdekesek, meg sztem feleslegesek is egy picit a hkk-ba. A mítoszokban is mellesleg egyetlen minotaurusz szerepel (tudtommal), elég furcsa, hogy nálunk meg hemzsegnek a különböző fajai :D. Már szakácsuk is van :).

 13. hali!
  az volna a kérdésem, hogy laponként vásárolva körülbelül mennyi lenne ennek a dekknek az ‘összköltsége’, illetve, hogy mennyire ajánljátok ezzel kezdeni // nagyon nagyon sok év után folytatni a játékot?
  előre is köszi a választ, üdv,
  bálint

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.