Versenybeszámoló – Az októberi pécsi versenyek

Kétszínű és egyedi formátumot rendeztek Pécsett.

A legutóbbi hétvégén került megrendezésre a legutóbbi dupla-verseny Pécsett, melyekről Szabó András ezúttal is tartalmas beszámolót készített számotokra. Ezúton is köszönet neki – nektek pedig jó olvasást hozzá!

(Szeretnéd népszerűsíteni a versenyedet? Nálunk megteheted: várjuk vidéki versenyszervezők jelentkezését. Ebben a cikkünkben minden fontos tudnivalót megtaláltok!)

* * *

A múlt hónaphoz hasonlóan most egy nappal a Behós verseny után lehetett jönni Pécsre, két újabb versenyen megmérettetni magunkat.

Ami a formátumokat illeti, ezúttal a színek jegyében teltek a versenyek. Az egyik verseny ugyanis egy klasszikus Isteni szövetség volt, a másik pedig az utóbbi idők hagyományait követve egy egyedi verseny, ezúttal olyan, ami nem először volt Pécsett. Lényege: minden játékosnak kettő, kiegészítő pakli nélküli paklit kell összeraknia az Istenek háborúja formátum szabályai alapján (a két pakli különböző színű kell, hogy legyen, és nem lehet bennük közös lap, színtelen, követő és szabálylap sem), egy “A” és egy “B” paklit. Minden fordulóban az első meccset a két “A” pakli, a másodikat a két “B” pakli játssza. Ha mindkét mérkőzést ugyanaz a játékos nyerte, nincs harmadik játszma, 1-1-es állás esetén a két győztes pakli játssza a “döntőt”.

Ez a verseny egy nagyon érdekes taktikai csatává tud alakulni, ahogy ez ki is derült. De ne szaladjunk ennyire előre, először a verseny körülményeiről fogok beszélni.

Az első versenyt a Menedék Ifjúsági Központban tartottuk. Viszonylag kicsi, ám csendes, nyugodt hely, ráadásul ingyenes, így könnyen lehet, hogy ez lesz számunkra a jövőbeni ideális helyszín. Vasárnaponként azonban csak 2-ig tudunk ott lenni, így kellett egy másik helyszín is, ami a Klub 74 lett, ami eredendően egy táncközpont, de most erre a célra is lehetett használni. Ezért viszont fizetni kell, ráadásul a terem egyik oldalán egy falméretű tükör van, így a versenyzőket a másik oldalra kellett küldeni, igaz, a terület így is bőven elég nagy volt. Egyversenyes alternatívának a jövőben is jó lesz, de szerintem alapvetően a Menedék lesz a befutó pécsi helyszín.

Ami a jelentkezőket illeti, az első versenyen 14 induló volt, a másodikon kicsit lecsökkentünk, 12-re, de a hangulat így is rendben volt. Ideje a két versenyt külön-külön is elemezni!

Isteni szövetség

A kétszínű versenyünkön ezúttal semmilyen extra szabály nem volt, csak a szokásos, két szín, plusz színtelen lapok lehetnek a pakliban. Pár ember felvetette, hogy ha már kétszínű, akkor miért nem kötelező a két szín használata, jelezve ezzel, hogy zavarják őket az egyszínű paklik. A felvetést azért nem értem, mert egyáltalán nem volt extrém sok egyszínű deck (szám szerint 2), azok sem értek el dobogós helyezést, ráadásul, ha muszáj lenne 2 színnek lennie, akkor betesznek valamiből egy lapot, és kész. Régebben csináltunk egy olyan formátumot, direkt azért, hogy kiszedjük az egyszínű paklikat, hogy a 2 színből ugyanannyi lapot kell használni, fogunk is ilyet a jövőben csinálni, de általánosítani ezt a formátumot nem szükséges.

Ami ezt a versenyt illeti, a 14 versenyzőből ha mindenki 2 színt használt volna, akkor 28 szín lett volna összesen, így 26 volt. Azt viszont nem lehet mondani, hogy ezeket a színeket arányosan használták volna, mivel a Fairlightot a paklik 50 százaléka használta: van, akinek alapból fontos volt, másoknál inkább védelmi feladatokat ellátó mellékszín volt.

Ezzel szeben a legkevésbé népszerű szín a Tharr volt, összesen egy ember próbálta meg használni. Ami a színpárokat illeti, összesen egy olyan páros volt, amivel többen is próbálkoztak, ez pedig a Fairlight-Raia kettős, ezzel viszont hárman is, összességében nem is rossz eredményekkel. Nézzük meg kicsit részletesebben, mik voltak!

A két egyszínű pakli egy Sheran teknős pakli volt A teknősök öregapjával és egy fekete élőholt deck Beldiannal. Bár a dobogóig nem jutottak el, összességében 5-6. helyen végeztek, ami azért nem rossz eredmény. Mint említettem, a Fairlight-Raia kettőssel hárman próbálkoztak, egy Ősi rúnás Manafonalas bűbájpakli, egy Triniganos kontroll Terrgath-tal és egy szintén a Triniganos lapokra épülő pegazuspakli. A további paklik az alábbiak voltak:

 • Chara-din + Dornodon Zarknod börtönében deck A halandóság átlépésével;
 • Chara-din + Leah avatárpakli A legfőbb követővel (Átkozott követő, Kragoru familiárisa, Kyorg ősmágus, Istenek hírnöke);
 • Chara-din + Raia orglingpakli Átkozott követővel;
 • Dornodon + Fairlight quwargpakli Qwikreksonnal és Változó környezettel;
 • Elenios + Fairlight Timera pakli;
 • Elenios + Leah Morq Fan Gor deck Molluszkkal;
 • Fairlight + Sheran Arochos deck;
 • Fairlight + Tharr Hegymélyi keltetős horda;
 • Raia + Sheran gyógyulós pakli Pontacoval.

Látható, hogy a mezőny eléggé változatosra sikeredett, gyakorlatilag nem volt két egyforma pakli. Ami a metagame-et illeti, megfigyelhető, hogy inkább a követők domináltak, szabálylapból alig volt néhány, ezek viszont megnehezítették a követős paklik életét. Olyan versenyt is rég éltem át, ahol az Átkozott követőt leszámítva nem volt két egyforma követő, illetve szabálylap a mezőnyben. A négy forduló nagyon szorosra sikeredett, és bár az első helyezett 100 százalékos eredménnyel állt, mögöttük hármas pontegyenlőség és a buchholzok között is minimális különbség volt. A végeredmény így alakult.

A végeredmény

I. Bognár Bálint (paklilista)

Elenios + Leah Morq Fan Gor pakli Molluszk, az ócskással.

II. Béres Gergely (paklilista)

Fairligh + Raia Tringanos kontroll pakli Terrgath-tal.

III. Szabó András (paklilista)

Fairlight + Raia pegazus pakli Legendás pegazussal.

IV. Valler Krisztián

Chara-din + Raia orgling pakli Átkozott követővel.

Érdekességek a versenyről

 • Vasvári István egy Trollfával ütött az egyik játék során 48 Ép-t, de ellenfele a Teknős hálótolvaj segítségével ezt is vissza tudta hozni és nem halt meg.
 • Véber Roland teknős paklija nagyon kevés leszedéssel játszott, és azokat is hamar ellőtte, aminek meglett a böjtje. Schnell Krisztián vesztes helyzetben rakott ki egy Tökéletes rejtekhelyet, ami a paklijának a legutolsó lapja volt, és így el tudta húzni addig a játékot, amíg A mogokok törvényével ölni tudott.
 • Bognár Bálint és Szabó András döntőjén az egyik mérkőzés egy hajszálon múlt. Bálint a hálós és büntetéses Nemesröptű Frynn miatt csak úgy menekülhetett meg egy ÉP-ből, hogyha a kör végén Energiaitallal húzandó lapja egy másik Energiaital, majd azzal a húzott lappal, vagy a húzás fázisban húzandó lappal egy Rugalmas erőforrást húz ki, amiből 2 volt a paklijában. Ez a kombináció így ilyen formában jött össze neki.

Egyedi verseny

Az egyedi versenyen tehát az volt a szabály, hogy a játékosoknak két paklit is építeniük kellett, mindkettőt bevetve az ellenfelek ellen.

A Tharr szín kálváriája itt még inkább fokozódott. Itt ugyanis a 12 játékos 24 paklija közül egyik sem képviselte a barna színt. A többi szín azonban igen kiegyensúlyozottan szerepelt, mindegyik 2-4 alkalommal fordult elő, nem volt olyan, amit annyira sokan használtak volna. Ami a metagame-et illeti, itt mindenki más taktikával állt neki. Volt, aki egy erősen korlátozó szabálylapra épülő paklival és egy terülős deckkel próbálkozott. Más úgy kalkulált, hogy a két paklijával igyekezett minden lehetséges ellenfelet “lefedni”, hogy bármilyen pakli jön vele szembe, az egyikkel le tudja győzni. És volt, aki egyszerűen a két legerősebb összeállítását hozta el, különösebb stratégia nélkül. A játékosok maguk dönthették el, melyik paklijuk az ’A’ pakli és melyik a ’B’ pakli, de ezt le kellett írni a verseny előtt. Így végül az alábbi koncepciók születtek:

 • Chara-din Orgling pakli Átkozott követővel és Fairlight Triniganos kontroll Ősi rúnával;
 • Dornodon tűz pakli 3 Bűvös erdővel és Átkozott követővel, valamint Leah élőholt pakli Beldiannal;
 • Dornodon tűz pakli 3 Bűvös erdővel és Átkozott követővel, valamint Sheran mérgező pakli Mérgező rakshallionnal;
 • Dornodon quwarg pakli követővel és Változó környezettel, valamint Sheran teknős pakli Hálócsapdával és A teknősök öregapjával;
 • Elenios Semleges csatamező, valamint Leah élőholt pakli;
 • Fairlight bűbáj-kontroll Terrgath-tal, valamint Dornodon Parhalakkás-kombós deck Ősi rúnával;
 • Fairlight A fókusz meglelése pakli Őrült Enkalával, valamint Chara-din Legendák völgye + Lépéselőny köré épülő orgling pakli;
 • Leah vámpír pakli és Sheran teknős pakli, követőkkel, szabálylap nélkül;
 • Raia Terrgath-os Főnix herceges-Zanszilánkos pakli, valamint Elenios A fókusz meglelése deck;
 • Raia horda Pontacóval, valamint Elenios Timera deck;
 • Rhatt blokkoló pakli Birtoklással, valamint Chara-din Molluszkos tárgypakli;
 • Rhatt blokkoló pakli Szűk esztendőkkel, valamint Sheran mérgező pakli Mérgező rakshallionnal.

Látható, hogy a klasszikus követők mellett itt már néhány, főleg drágító szabálylap is megjelent, valamint, hogy nagyon sokan, 6 ember vagy az Átkozott követőt, vagy a Ősi rúnát, illetve a Semleges csatamezőt bevetette valamelyik deckjénél, attól függően, hogy inkább a követőktől vagy a szabálylapoktól tartott-e jobban. A verseny nagyon izgalmas lett, 4 forduló után 4 játékos állt az élen holtversenyben, úgy, hogy egyikük sem volt 100 százalékos, de nem volt idő ötödik fordulóra, így a buchholz döntött. A metagame-re kicsit fittyet hányva egy olyan paklipáros nyert, ami annyira azért nem szokott aratni a klasszikus egyszínű versenyeken. További érdekesség, hogy először fordult elő, hogy Pécsett duplaversenyen mindkét formátumot ugyanaz a személy nyerje. Ez alapján az első négy helyezett így alakult.

A végeredmény

I. Bognár Bálint (paklilista)

A: Rhatt blokkoló pakli Birtoklással;
B: Chara-din tárgy pakli Molluszk, az ócskással.

II. Eperjesi Gábor (paklilista)

A: Dornodon tűz pakli 3 Bűvös erdővel és Átkozott követővel;
B: Leah élőholt pakli Beldiannal.

III. Valler Krisztián (paklilista)

A: Dornodon tűz pakli 3 Bűvös erdővel és Átkozott követővel;
B: Sheran mérgező pakli Mérgező rakshallionnal.

IV. Béres Gergely

A: Chara-din orgling pakli Átkozott követővel;
B: Fairlight Triniganos kontroll Ősi rúnával.

A verseny szorosságát az is bizonyítja, hogy az első és a nyolcadik helyezett között összesen 3 pont volt.

Érdekességek a versenyről

 • Az sem volt mindegy, hogy ki melyik deckjét jelöli ’A’ paklinak, és melyiket ’B’-nek. Béres Gergely az Átkozott követős paklijával kezdett, az Ősi rúnás pakli volt a második, és az első körben rögtön összekerült Bognár Bálinttal, aki az ’A’ paklijához használt szabálylapot, a ’B’-hez pedig követőt. Fordított esetben alighanem sokkal jobban kijött volna neki a lépés.
 • Bognár Bálint és Szabó András meccsén András az első körben Szörnycsábítása révén 3 Tűzmadarat tett ki, de Bálint tárgyai majdnem ezt is megoldották. Két Dj’raekh tárcsával vette el két madár képességeit, majd az egyiket Ében kehellyel megölte (mindezt az első körében egy Hamis istenek révén), de itt követte el a briliáns játék után azt a hibát, hogy kitolta a Chara-din fattyát, de nem ölte meg a másik madarat. Így egy követőszüntetéssel András nyerhetett volna (egy ÉP-áldozás miatt Bálint 4 Ép-ben volt), de még erre sem volt szüksége a behúzott Bűvös spórák miatt. A meccs – annak ellenére, hogy második körös győzelem lett belőle – körülbelül 15 percig tartott.

Bálint győzelme mondhatjuk, hogy már érett, mert rendre az élmezőnyben volt idén, de Pécsett utoljára 2011 áprilisában nyert, akkor is eléggé vitatott körülmények között, a mostani győzelmeit azonban senki sem vitathatja el tőle. Ugyanígy a második helyezettek is okkal lehettek elégedettek, mind Gergőnek, mind Gábornak ez volt eddigi HKK pályafutásának legjobb eredménye.

Pécsett legközelebb november 11-én várjuk szeretettel a versenyzőket, amikor is pörögni fogunk, ugyanis mindkét versenyünket a pörgős verseny lebonyolítási szabály szerint rendezzük. Az egyik egy klasszikus pörgős verseny lesz, míg a másik a HKK Blog szeptemberi formátuma lesz, azaz 9-színű, 45 lapos paklit lehet majd összerakni, úgy, hogy az egyes színekből 9-8-7-6-5-4-3-2-1 lapot kell használni. Várunk mindenkit sok szeretettel!

Szabó András

3 thoughts on “Versenybeszámoló – Az októberi pécsi versenyek

 1. Bocsi Bubu, hogy beleszólok, de a 2. versenyen a teknőspaklim nem hálócsapda-teknősök öregapja párosítással ment, hanem hálócsapda-homályúr. 🙂

 2. Bocs, Anti! 🙂

  Az utolsó mondatot is javítani kell:

  Lesz dupla-pörgős versenynapunk Pécsett, de csak decemberben, novemberben inkább frissen bontunk! 🙂

 3. Wáááááw a 48 izmos trollfa és 3 élettel! 🙂 De kövi körben nyerta ködteknős és berzerker kombó! XD

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.