Olcsópakli – Vérfarkas deck

Újabb etnikumot vizsgálunk meg olvasói kérésre, természetesen pénztárcabarát hozzáállással.

Olcsópakli rovatunk múlt heti kiadásában olvasói kérésre a sárkányokkal foglalkoztunk, most pedig ismételten egy olyan deck összeállításába fogtunk bele, amit ti kértetek: a vérfarkasokról van szó.

A vérszomjas teremtmények között számos remek ritka példány akad – gondoljunk csak a Vérfarkas preventorra, a Vonyító vérfarkasra vagy a Krausos nagyúrra -, így ezúttal sem volt könnyű feladat, hogy ezek mellőzésével építsünk paklit. Mégis megpróbáltuk.

A lapok ismertetése

A vérfarkasok egyik sajátossága, hogy vegyes idézési költségűek, így magától adódik, hogy mit érdemes használni melléjük: egyértelműen a Lassan járj! a nyerő választás. A követőkérdés azonban ennél már bonyolultabb, méghozzá a sok nekron miatt. Ha szabadon válogathatnánk a lapok közül, akkor el lehetne gondolkozni azon, hogy egy követő nélküli, 55-60 lapos paklit építünk, ám az Olcsópakli-szabályok mellett jobban járunk egy minimum-közeli lapszámú paklival. Ez természetesen azt jelenti, hogy A Semmi mesterét fogjuk használni.

Már csak azért is jobban járunk a kisebb paklival, mert így a vérfarkasos koncepció legjobb lapja, A hold ragyogása is jobban működhet, amely minden körben ingyen kirakhat nekünk egy vérfarkast az asztalra, ráadásul izmokkal és életjelzőkkel is tápolja őket. Ez persze csak akkor igaz, ha elég lényt használunk mellé az etnikumból, úgyhogy igyekezni fogunk minél többet bevetni belőlük. Lássuk a hasznosabb darabokat.

A Sötét nagyúr egyértelműen a legjobb a Zénes és gyak-nemgyak felhozatalból: dobat, lényt lő, kikapcsolja a legzavaróbb lapokat, mágikus védelmének és rezisztenciájának köszönhetően pedig nehezen megoldható problémaforrást jelent. A Zénes farkasok közül a Pokolfarkasnak érdemes még helyet szorítani: izmokkal látja el társait, és a gyűjtőből is visszajöhet.

A Rémeb feltámadás helyett a kijátszásakor húzott lappal biztosíthatja, hogy ne jelentsen számunkra laphátrányt – nyerésnek kissé lassúcska darab, de legalább már az első körben az asztalra érkezhet. Hasonlóan parányi a Sebzett vérfarkas, amely azonban már feltámadni is képes, regenerációjának hála pedig ütéssel nehezen eltávolítható, ha marad némi varázspontunk bevédeni.

A Szaglászó vérfarkas szintén visszatérhet köreinkbe halála után, amit általában érdemes is megtenni, hiszen segítségével sokat tudunk spórolni lapjaink nekronköltségén – a követővel együtt már igen hatékony párost alkot. Az már csak hab a tortán, hogy a gyűjtő visszakeverésével még növel is egy kicsit a pakli méretén. Utolsó farkasunk a Telihold idéző, amely felgyorsítja valamelyest elhullott farkasaink visszatérését, mágikus védelmével pedig stabil szereplővé válhat az őrposztban.

A vérfarkasos vonal ezzel végleg kifújt, így mielőtt továbbmegyünk, érdemes eldönteni, hogy a Zénes lapok közül mit használjunk még – nagyjából egy darabnak van már csak hely, így meg kell gondolnunk a dolgot. Remek opció lenne a nekronos lények mellé a Nekron mágus, mint ahogy Az enyészet porladó lovasa is egy rendkívül erős lap a koncepcióba, én azonban végül a Jégszív használata mellett döntöttem, leginkább azért, mert a leszedés sosem árt, és mindig jó, ha egy lényes pakliban olyan lapok is vannak, melyekkel bele tudunk szólni az ellenfér körébe. Azt ugyebár mondani sem kell, hogy szinte mindig ki fogjuk tudni rakni ingyen.

Lássuk, hogy mikkel tudjuk még kiegészíteni a paklit. A gyak-nemgyak nekronhordás lapokat ide is nyugodt szívvel beilleszthetjük, így a szabálylapunk mellett is lényegében ingyen érkező Sötétségszellem, a gyógyulást letiltó Árnylord és a repülő Rémebként funkcionáló Vámpírbébi innen sem hiányozhatnak. Zanszilánkos gyak-nemgyakként emellett A halál nem válogat is bevethető: feltámadó vagy éppen nem túl fontos lényeinket nyugodt szívvel fogjuk beáldozni egy cantrip leszedés kedvéért – főleg úgy, hogy amíg nekünk csak egy varázspontunkba kerül, addig az ellenfél garantáltan a többszörösét költötte ennek a saját lapjára. Legrosszabb esetben még mindig el tudjuk párbajozni.

Ennyi lény mellé adja magát a Robbanó birkák is, melyet ugyan szintén drágít a Lassan járj!, de így is remek kivégzés, illetve biztosítja azt is, hogy az ellenfél ne tudja büntetlenül lecsipegetni lényeinket. Ha esetleg felgyűlik a mana, akkor egy feltámadó farkassal karöltve igen komoly robbantgatásra képes. Két darab minden esetre elég belőle.

Egyre kevesebb a használható lap, szerencsére azonban még három szabad szín a rendelkezésünkre áll, így nem lesz nehéz találni néhány korrekt kártyát a fennmaradó 7 helyre. Egészen remek laphúzás például a kevés lapos kezdés mellé az Időgyorsító, amely egyben az ellenfelet is lekorlátozza, míg az Elkorcsosult sziránusz egy hamar kirakható repülő lény, ilyenből úgyis kevés van a paklinkban.

Az utolsó szabad helyre az egyik négy manás kedvencemet, egy igazi fordítólapot raktam: ő a jó öreg Álomhozó, akivel nem csak a saját gyűjtőnkből, hanem az ellenféléből is válogathatunk, aktívan visszahozva ráadásul a kiválasztott lényt.

A paklilista

szabálylap: Lassan járj!
követő: A Semmi mestere

3 A hold ragyogása
3 Sötét nagyúr
3 Pokolfarkas
3 Rémeb
3 Sebzett vérfarkas
3 Szaglászó vérfarkas
3 Telihold idéző
3 Jégszív
3 Sötétségszellem
3 Árnylord
3 Vámpírbébi
3 A halál nem válogat
2 Robbanó birkák
3 Időgyorsító
3 Elkorcsosult sziránusz
1 Álomhozó

45 lap

A szabálylapot és a követőt leszámítva ezúttal sem használtunk többet 9 Zénes lapnál, így a felsorolt kártyák beszerzése most sem lehet komoly teher pénztárcánk számára. Ráadásul ezúttal is egészen sok univerzális lapot használtunk, melyek más paklikban is helyet kaphatnak a későbbiekben.

Tanácsok a paklihoz

  • Mint látható, az Időgyorsítót passzívan is kirakhatjuk. Ez azt jelenti, hogy az ellenfél körében még nem fog működni, csak a mi következő körünkben. Akkor érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, ha a másik játékosnak is kevés lapja van, hiszen ekkor ő nem tud segíteni a helyzetén a tárgyunk képességét kihasználva.
  • A hold ragyogásánál figyeljünk arra, hogy a kirakott farkas kijátszáskori képességei is létrejönnek (Pokolfarkas, Rémeb, Szaglászó vérfarkas).
  • A Sötétségszellem egy Árnylord, egy Vámpírbébi vagy egy másik szellem mellett áldozhatóvá válik – ez egy Robbanó birkák vagy egy A halál nem válogat esetében számíthat, úgyhogy figyeljünk erre.

A fenti vérfarkasos koncepció egy hangulatos paklinak bizonyulhat a kezdők számára, amely néhány erősebb ritkával kiegészítve (főleg az új kiegészítő, az Istenek Viadala megjelenésével) egy határozottan kellemetlen összeállítássá fejlődhet, hála szabálylapunknak és feltámadó lényeinknek. Holdfényben és vonyításban gazdag játékot kívánok mindenkinek!

Csető Zsolt

3 thoughts on “Olcsópakli – Vérfarkas deck

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.