Top hé… 9 – A legjobb színek

Rendhagyó toplistával jelentkezünk a közelgő, vadonatúj nagykiegészítő előtt.

Mindig érdekes összetevője a játéknak a benne szereplő istenek egymáshoz viszonyított erősorrendje, hiszen számos hasznos információt magában hordoz ez az elem. Segítséget nyújt a cserénél, a pakliépítésnél és a versenyekre való készülésnél, amikor a potenciális ellenfeleket vesszük számításba. Jelenlegi összeállításunkban az aktuális trendeket és a mögöttünk álló év tapasztaltait gyúrtuk egybe, és némi jóslást is csempésztünk a rendelkezésünkre álló információknak hála.

#9 – Sheran

Teknősök és Zanszilánkos lapok ide vagy oda, véleményem szerint a játékban jelenleg Sheran a leggyengébb isten. Egy kicsit fantáziátlan is jelenleg a felhozatal, hiszen a fent említett paklikon kívül talán még a mostanában nem igazán veretes Arochosba lehet elképzelni alapkőként a sötétzöld lapokat. A Zanszilánkok kiegészítőben 23 lap jutott Sherannak, melyek közül jónéhánynak a mérgezős koncepció felélesztése lett volna a célja – egy év után azt hiszem nyugodtan mondhatjuk azt, kevés sikerrel. Pedig minden adott lenne a deck jó szerepléséhez, talán a felújított követő és helyszín mellé érkezik novemberben még valami nyerstáp, ami elindítja a paklit a győzelmek útján. Az új kiegészítőtől (az esetleges mérgezős lapoktól eltekintve) erősítést várhatnak a szín szerelmesei, az eddig kiszivárgottak alapján legalábbis minden jel erre utal. Fél év múlva talán a hajdani nagy Sheran sztárok (Visszavágás, Lohd Haven hikoltása) az új spoilerekkel kiegészülve a lista első felébe bérelnek helyet a színek erőrangsorát tekintve.

#8 – Elenios

Kék istennőnk utolsó előtti helyezése igencsak meglepőnek tűnhet azok számára, akik 2-3 kiegészítővel ezelőtt is űzték már a játékot, a Kurtzos és Elmerombolásos időkben ugyanis még az egyik legerősebbnek számított. A brutálisan erős felhozatal és a rengeteg spoiler lap a színből végül arra ösztökélte a tesztelőket, hogy visszább vegyenek a kék lapok tempójából, és a Zanszilánkok kiegészítőben mindösszesen 9 kártya jelent meg hozzájuk. A versenyasztalokról persze így sem tűnt el teljesen a szín, de míg pár éve vicc nélkül minden pakliban szerepelt, manapság csak egy-két pakliban fordul elő. A változatossága azonban még így, gyengülő lapkészlet mellett is meglepő: lényes deckek és kontrollok egyaránt megtalálják a nekik illő lapokat Elenios tárházából. Ez az ingadozó teljesítmény a következő kiegben valószínűleg ismét felszálló ágban lesz, és Elenios újra régi fényében ragyoghat. Talán meg sem áll a dobogóig?

#7 – Chara-din

A káosz istenségének harmadik harmadban történő regnálása főleg kevés versenylapjának tudható be, az áldozós tárgyakon és néhány erősebb dobatáson kívül ugyanis nem sok matériát adnak a győzelemre esélyes pakliknak. 17 Zanszilánkos kártyája főleg az orgling deckre volt talán egyedül pozitív hatással, a thargodanok és ében íjászok egyelőre a jótékony homályban várják a fellendülést. Ez idén ősszel ugye be is következhet, tekintve, hogy a tesztelők nem hagytak fel a két említett altípus erősítésével. A klasszikus lila koncepciók (Bilincs, áldozós paklik, kézből dobatás xenókkal vagy Edrailiannal) szerelemesei is vélhetően boldogan fogják bontogatni a legújabb kieget, hiszen mindegyikbe kemény lapok érkeznek majd. A szín fellendülésére jó esélyeket jósolnék, de helye valószínűleg fél év múlva is a mezőny második felében lesz csak.

#6 – Tharr

A barna szín jelenleg a kontrollok virágzása miatt igen jó helyen találja magát a színek erősorrendjében. A Térszaggatás megjelenése egyértelművé tette Tharr jelenlétét a counterrel teletűzdelt deckek világában, és a játékosok idővel megtalálták a legalkalmasabb kiegészítőlapokat is a színből. A Zilak-din főkancellár, a Rabszolgaság és az Apró kívánság típusú lapok egy csapásra visszatértek a metagame-be és jó eredményeket is szállítottak az Edralianoknak és Szúnyog-kontrolloknak. A változatosság sajnos itt is elenyésző, hiába a 17 Zanszilánkos kártya. Az ezek jó részét kitevő óriások vagy moák nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, és a következő kiegészítő megjelenésekor se fog túl sokat javulni a helyzet, új goblinok ide vagy oda. Tharr továbbra is régi nagyjaiból fog építkezni, míg a többiek olyan ütemben jönnek majd fel, hogy visszasüllyedése elkerülhetetlen lesz.

#5 – Raia

Abszolút egyoldalú kontrollszín jelenleg a fehér, mely a következő kiegészítőben sem számíthat sokkal univerzálisabb kártyákra. A sárkányok, valamint a (jelenleg nem létező) fehér horda persze kétség kívül kap majd tápokat, de fél év múlva is inkább a kontroll jut majd eszünkbe, ha Raiára gondolunk. A Zanszilánkokban kiadott 13 lap közül csak párat kaptak fel a játékosok, és abból a néhányból is csupán 1-2 bizonyult igazi versenylapnak. Fél év múlva talán előrébb végez majd, ehhez azonban változatosabb és széleskörűbben használható lapokra lesz szüksége.

#4 – Rhatt

A legfrissebb istenség erejéhez a megjelenés óta nem férhet kétség, kiegészítőről kiegészítőre csak egyre erősödik. Nem kap sok lapot, a tesztelők a rengeteg Rhatt lap kiadása helyett minőségi különbséggel próbálnak kompenzálni. Ezzel szerintem nincs is semmi baj, az új színnek kevesebb, de (a játszhatóságot elősegítendő) izmosabb lapokat adnak. A Zanszilánkokban megjelent 14 lapnak szinte mindegyikét láthattuk az elmúlt évben versenygyőztes deckben, ami komoly elismerés a színnek. A ködös és zanszilánkos koncepció szép sikereket ért el az év során, amik valószínűleg jövőre is folytatódnak majd az új lapoknak hála. A blokkolós pakli visszatérésére (sem a Bilincses, sem a lényes vonalnak) nem sok esélyt látok, inkább a gyorsabb, univerzálisabb lapok irányába terelik már a világos zöld színt is. A szín fél év múlva történő megítélésében sokat számít majd, hogy bent tud-e maradni a jobb kontrollszínek között, vagy a kék és a zöld kiszorítja onnan, mindenképpen pár hely visszaesést várok a következő kiegészítőtől a Rhatt olvasatában.

#3 – Leah

Egy abszolút középső szín, melynek megítélése és jellemzése is meglehetősen kétoldalú, dobogós pozíciójához azonban nem férhet kétség. Adott egyrészt egy erős lényes vonala a színnek, melybe a 30 Zanszilánkokban megjelent lapból is rengeteg beilleszthető, és létezik ugye egy gyengébb felhozatal, melybe varázslatok, tárgyak és egyéb laptípusok tartoznak. A hordás paklik nagy játékerőt képviselnek jelenleg is az asztalokon, ám pár hónap múlva főleg vérfarkasokra és élőholtakra épülnek majd a Leah-hal játszó paklik. A gyűjtőgenerálós Bilincs is virágkorát éli, a játékosok ebbe a koncepcióba is biztosan találni fognak egy-két spoilert, amivel tovább csiszolhatják majd paklijukat. Minimális erősödést várok az újabb, hordázást segítő lapoktól, az új lapok mennyiségét és minőségét tekintve kizárt a visszábbesés.

#2 – Dornodon

A játék egyik legváltozatosabb színévé nőtte ki magát az utóbbi időben a piros, számos olyan pakliban is helyet követelve magának, ahol elsőre talán nem gondoltunk rá. A színre jellemző típuspaklikon (pl.: tűz deck) kívül kontrollokban, lényes deckekben, pörgős zanszilánk- vagy tárgy paklikban, esetleg egy kombóra épülő összeállításban is viszontláthatjuk a Zanszilánkokban 25 lappal gyarapodó istenség kártyáit. Ez a fajta univerzalitás sokat dobott a szín erején, de persze a Tirranda batyujának és a Varkaudar merénylőnek köszönhetően szinte bárhol előfordulhatott a versenyasztalokon. A legutóbbi kiegészítőben megkezdett út pedig folytatódik a következő kiadással is, varkaudarok, quwargok, orkok, tűzvarázslatok és megannyi további speciális kártya érkezik majd, amik a jelenlegieket csak még erősebbekké fogják tenni.

#1 – Fairlight

A Cselvetésnek hála a sárga szín igazi közönségkedvenccé nőtte ki magát a mostani, felgyorsult játékmenetben, és azok alapján, amit a következő kiegészítőről tudunk, ez a tendencia tovább folytatódhat, néhány hasonlóan erős, szinte bármely pakliban használható lapnak hála. A szín rengeteg spoiler lappal rendelkezik a múltból, így annak ellenére is a legnépszerűbb jelenleg, hogy a Zanszilánkokban csak 12 lap jelent meg hozzá. A kiadásra váró gólemek, és az erősre sikerült három manás lapok továbbra is az élen tartják majd Fairlightot az istenek egymás közti összevetésében.

Bíró Tamás

17 thoughts on “Top hé… 9 – A legjobb színek

 1. Várom már a spoilereket Sheranhoz, egyszínű amatőrben megmutathatta volna az erejét, de hát ugye Elenios győzött. 🙂 Hangulatos kiegészítő lesz ez az Istenek Viadala. 🙂

 2. Az egyszínűn Rhattal toltam, végigbogarásztam az egész színt, és egyvalami nagyon hiányzik belőle: egy használható, versenyképes gyűjtőből visszavetetés.

 3. Igen sztem is a feka és a piros simán helyez cserélhetne,de összességében teljesen korrekt rangsor.

 4. azért az elenios ennél bőven jobb – pl. a nemzeti hagyi és sokszín 1. hely deckjében is benne volt; ergo annyira nem lehet szar

 5. “A sárkányok, valamint a (jelenleg nem létező) fehér horda persze kétség kívül kap majd tápokat…”

  most megint kezdődik ez a nem létezik szöveg…létezik a fehér horda is,a kezdők szívesen forgatják,nem kéne elfelejteni őket sem…

 6. jó elemzés lett. a fehér horda igenis létezik, vidéken versenyeken is forgatják.
  Szomorú, azért a blokkoló bilincs remélem nem lesz teljesen halott, kár lenne azért a 15kért,amit a Látókörökért adtam.

 7. Hát pedig az felett a lap(látótkör) felett jó eséllyel eljárt az idő.Lassú már sztem a jelenlegi metagambe.De persze jöhet némi fordulat most a védekezés miatt(is),de több esélyt adok annak,hogy kuka.

 8. Örömhírem van a kocsmákat kedvelő kártyások számára.
  A mai naptól kezdve a Serpa café (Bp. VI. ker. Zichy Jenő utca 4.) 20% KEDVEZMÉNYT ad azon vendégeinek akik fizetés előtt felmutatnak egy HKK kártya lapot. Ez a kedvezmény csak 18. életévüket betöltött személyekre vonatkozik és más akciókkal nem adódik össze.
  Facebook: Serpa Café
  Aki nem hiszi próbálja ki..;)

 9. Én észre se vettem,hogy már mindenki csak árulja és szapulja a látókört és senki nem keresi… -.-“

 10. Azért az sztem is kicsit erős, h eljárt felette az idő. Sőt! Figyelembe véve, h elterjedtek ezek a gyűjtős bilincsek, sokkal inkább lesz érdemes vele játszani. Úgy értem, ha már nem is alapból, de ha eleve használok rhattot és rámegyek a blokkolásra (nem rúnával vagy változóval) akkor sideból bemegy 3 és néhány semmizés. De én azért nagyon remélem, h nem lesz teljesen elhanyagolva a “klasszikus” bilincses rhatt (bár írták, h most nem jön).
  Tény, h lassabb koncepció kell az ultra bűbájoknak.

 11. Hát ha gyűjtő gen bilincsel játszom és az ellen kitesz 2 manáért egy ilyet(egy horda ellen ez nem sok védelmet nyújt) akkor én azt nagyon megkösznöm!Ráadásul pont ez az egyik olyan deck ami akár nyer 0 max vpből is(qwuvarg szellem vagy lidérc miatt),de meglepődnék ha odáig fajulna a dolog.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.