Olcsópakli – Ork deck

Lássuk, hogyan néz ki a HKK egyik leggyorsabb hordája, vagyis Dornodon lényei, az orkok.

Az Olcsópakli rovat néhány héttel ezelőtt már kalandozott egyet az etnikumok háza táján, olvasói kérésre pedig ismételten erre a területre tévedtünk: a mai felvonásban egy ork decket fogunk összeállítani pénztárcabarát felfogásban. Nézzük, hogy mire jutottunk.

A lapok ismertetése

Az orkok (és a varkaudarok) követőjéről, a Sötét manifesztációról nemrégiben már megemlékeztünk a Tíz év rovatban: egy olyan lapról van szó, amely bármelyik ilyen lényünkből varázspontot vagy extra lapot képes generálni, méghozzá akár a gyűjtőből is, így kétség sem férhet ahhoz, hogy mit használjunk a pakli mellé. A két fő erőforrás biztosítása ezzel részben már meg is van oldva.

Az orkok egyik nagy ereje a rájuk rakható tárgyakban rejlik, melyeket ingyen magukra vehetnek, jelentősen felgyorsítva ezáltal a pakli működését. A legjobb közülük az Ork lángvető, mellyel pillanatok alatt masszív sebzéseket vihetünk be – igaz, hogy nekünk is belekerül egy kis ÉP-be, de higgyétek el, az ellenfél jobban fogja bánni az akciót, mint mi. Az Ork amulett és a Varkaudar pálinka már a pakli pörgetését szolgálják: előbbi lapelőnyt termel, és ha nagyon kell, akkor még aktivizálni is tud, utóbbi pedig laphátrány nélkül turbózza fel valamelyik lényünket, ami szintén szuper dolog egy horda esetében.

Tárgyainkhoz persze nem árt, ha minél több lényünkre (és minél hamarabb) rá tudjuk őket rakni, ám ezzel szerencsére nem lesz gond – van miből válogatni. A Brutális ork egy egyszerű figura: olcsón igen nagyot üt, cserébe azonban hamar elpusztul. Bánni mégsem fogjuk: amint meghalt, már tekerhetjük is át a követőnek, így lapunkba hosszú távon nem fog kerülni. Éppen ezért még a lángvetőt is érdemes rárakni az első körben: hiába hullik el mindkettő, a korai 10 sebzés azt hiszem magáért beszél.

Ha lent van valamelyik tárgyunk, akkor repülve érkezhet az asztalra a kvázi ingyen jövő Ork akrobata, amely ezáltal szintén biztosítja, hogy már az első körökben komoly offenzívát indíthassunk. Akkor sincs nagy gond, ha vele vagyunk kénytelenek kezdeni, hiszen egy amulettel aktivizálva szintén berepülhet az őrposztba. És hogy tárgyaink még könnyebben feljöjjenek, arról az Ork alkoholista fog gondoskodni, aki nem nagy harcos (nem is ezért kell nekünk – bár ha nagyon kell, ő is tud ütni kettőt), de épp ezen lapjainkat tudja előkeresni nekünk. Vegyük észre, hogy egy manáért valójában két lapot is kapunk, hiszen őt is rögtön áttekerhetjük követőnk képességének.

Hordauduk és Kru-bla már masszívabb darabok. Előbbi első sorban büntetése miatt okozhat fejfájást: ütésnél szinte biztosan viszi magával a támadó lényt is, lövéssel pedig szintén fájdalmas elpusztítani, így az ellenfél általában csak komoly áldozattal tudja levakarni az asztalról – pláne akkor, ha a lángvetőtől vagy a pálinkától extra büntetést is kap. Utóbbi annál nagyobb, minél több orkunk van rajta kívül – általában vele fogjuk a legnagyobbakat ütni, főleg akkor, ha még néhány tárgyat is magára akaszt.

Kru-bla mellé kötelező az Ork kórház használata is, hiszen szinte bárkivel fel tudjuk építeni, a kettesével érkező orkok pedig rohamléptekben tudják tápolni cimborájukat. Arról nem is beszélve, hogy az épületnek köszönhetően jóval nehezebben tud kifulladni ork-hordánk, ha nagy ellenállásba ütközik, ráadásul az esetlegesen felgyűlő varázspontjainkat is van mibe ölni – a kórháztól kapott Ork harcosokat tápolhatjuk vele.

Két remek kiegészítő lapról kell még szót ejteni az etnikumból. Az egyik a Togya-ork, aki a varázslatos paklik rémálma lesz, és konfigurálható lényként mindig a szituációhoz illő méretekben érkezhet. A másik pedig Akmal, aki ugyan nem ork, hanem varkaudar, de így is kihagyhatatlan, hiszen miután megadta a varázspontokat és elpusztult, már adhatja is nekünk a következő lapot a követővel. Lényegében teljesen ingyen kapunk vele két varázspontot.

Utóbbiból sosem elég, hiszen a sok laphúzás miatt tudjuk bőven mire költeni – főleg úgy, hogy az első két körben szeretnénk pontot tenni a meccs végére. Használjunk éppen ezért Manakorongot, amely már az első körben a duplájára növelheti a kezdeti tőkét, nem mellesleg az akrobatának is újabb opciót nyújt a repülésre. És hogy garantáltan ne akadjon be a pakli (valamint hogy ellensúlyozzuk a sok manatermelést), tegyük be a Spektrális manipulációt is, amely stabilan adja majd a két-három lapot – ha kell, már az első körben.

Ha már játszunk fehérrel, akkor ne hagyjuk ki az Olcsópakli rovat lassan állandó résztvevőjét, a Megrontott trikornist sem, hiszen nem árt némi leszedés a korai akadályok elpusztítására – pláne akkor, ha mindezt egy általában ingyen jövő és masszív repülő lény formájában kapjuk. Mert hogy építő lény neki is lesz jó eséllyel, mint ahogy áldozható lap is, hiszen az amuletteket vagy a passzív korongokat nyugodt szívvel bedobálhatjuk neki.

Ha már ilyen jól állunk áldozható lapokból, akkor kár lenne kihagyni valami efféle tárgyat: a betiltott spoiler, a Nekrofun máglya sajnos már nem lehet segítségünkre (pedig vele tényleg brutális volt a pakli), az Ében kehely személyében azonban így is kapunk egy remek és sokoldalú tárgyat, amely dobatásra és sebzésre is kiválóan alkalmas.

Mint az látható, játszi könnyedséggel el tudjuk árasztani az asztalt, főleg akkor, ha van a játékban egy-két Ork kórházunk is, így egy darab Páncélos lovagnak mindenképpen jut hely a pakliban, csak hogy még tovább nehezítsük az ellenfelünk dolgát.

A pakli

követő: Sötét manifesztáció

3 Ork lángvető
3 Ork amulett
3 Varkaudar pálinka
3 Brutális ork
3 Ork akrobata
3 Ork alkoholista
3 Hordauduk
3 Kru-bla
2 Ork kórház
3 Togya-ork
3 Akmal
3 Manakorong
3 Spektrális manipuláció
3 Megrontott trikornis
3 Ében kehely
1 Páncélos lovag

45 lap

Az ár és a lapok értéke szempontjából az Olcsópakli-felhozatal egyik legbarátibb darabjával van dolgunk: a követővel együtt mindösszesen 4 Zénes lap található a pakliban, és az Ork lángvető sem számít egy beszerezhetetlen régi lapnak. A többi kártyánk pedig szinte mind gyakori (37 ilyen lap van a pakliban!), így a deck nagy részét még bolti áron is megkapjuk ezer forintnál kevesebbért.

Ha mindezt összevetjük azzal, hogy egy rendkívül könnyen kezelhető pakliról van szó (csak kiszórjuk lényeinket, rájuk pedig tárgyainkat, és ütünk – sok kombinálás nem kell hozzá), akkor azt hiszem nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy a fenti ork pakli abszolút ideális a kezdőbb játékosok számára. Jó játékot kívánok hozzá azoknak, akik próbát tesznek vele – és csak óvatosan a kétszámjegyű sebzésekkel, nehogy ellenfelünk nagyon megsérüljön!

Csető Zsolt

Reklámok

5 thoughts on “Olcsópakli – Ork deck

 1. Érdekes elképzelés. Fajra talán… de szerintem még oda se vinném el így. Ennek a paklinak az égadta világon semmi védelme nincs. Az első roham kifulladása után gyakorlatilag odatartom a torkom az ellenfélnek, hogy vágja, el legyen szíves. Pl. biztos, hogy barnával játszanám. Kimaradt Korgó Szikra (új), ami szintén Zén-es, és a pakli sztárja, nem is értem, hogy nem fért be? Az ork kórház teljesen haszontalan, a togya orkot pedig szinte mindig 0-ért fogjuk kirakni, tehát nem tölti be a funkcióját. Én az Ében kelyheket lecserélném Korgó Szikrára, és betennék három Moa homokfutót, és két Örvénykeltőt. A trikornis ugyan nagyon hasznos lap, mindenhová befér, de ide biztos nem használnám, mivel nincs miből kirakni, és a páncélos lovag sem kell (egy lénnyel ölünk, nem hárommal-néggyel)
  Azt kell látni ennél a paklinál, hogy optimális esetben a második körben kell(ene) nyernünk. Ha nagyon rámegyünk az első körös (manakorong, áldozások, blablabla) nyerésre, akkor túl instabillá válik a pakli.
  Tudom, hogy “olcsó pakli”, de a Sírásó is Zén-es, és zokogva kéri, hogy tegyük be. Szóval én valahogy így raknám össze:

  Követő: Manifesztáció

  3 Brutális ork
  3 Hordauduk
  3 Ork akrobata (új)
  3 Ork alkoholista
  3 Korgó Szikra (új)
  2 Örvénykeltő
  3 Ork megszállott (új)
  2 Sírásó (új)
  2 Akmal
  25 lény

  2 Moa homokfutó
  3 Varkaudar pálinka (új)
  3 Ork lángvető
  3 Ork amulett
  11 tárgy

  1 Álcázás szakértelem (új)
  2 Bíborhold
  3 Cselvetés (ha már minden pakliba kell)
  3 Kreatív affinitás
  9 egyéb lap
  Így se sokkal drágább pakli, de egyetlen haszontalan, vagy szükségtelen lap sincs benne. Kezdők számára javallom.
  J.J.

 2. Jah, és még valami: ha nem ennyire “olcsó” a paklink, akkor A pokol szeme, és az Ork korbács kötelezően kell még bele ízlés szerint.

 3. A Korgó szikra passzív, így nem kell bele. A korbács tnyleg kihagyhatatlan. Ork megszállott hol van? Ő az egyik legjobb, a krublánál és hordauduknál tuti jobb (2manásat nem tennék be)
  Cselvetést is tennék be, spektrálnál tuti jobb.
  Mehet bele majd a 3 új orkos lap is 🙂

 4. Szerintem is nagyon védtelen a pakli, még olcsópaklihoz képest is. Én személy szerint Szűk esztendőkkel szoktam forgatni Sötét manifesztáció helyett. Az orkokcskák így is bőven lehozhatók 2 kör alatt ennyi VP-ből (a rájuk rakható ork tárgyakról már nem is beszélve), és az ellenfél ennyi idő alatt ilyen korlát mellett nem lesz képes elegendő ellenlépést tenni. Ez a korlát önmagában egy nagy védelem, de természetesen nem hagynám ki így se a Szent kulacsot és a Virág szimbólumot a deckből, extra ingyenes védelemért.

  Mellesleg az új kiegészítőben kiadott tárgy, az Ork hajítóbárd is kötelező lesz most már az ork deckekbe.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s