Olcsópakli – Raia horda

Remek követőt kaptak az Istenek Viadalában a Kisebb angyalok – erre építjük legújabb paklinkat.

Megjelent a legújabb kiegészítő, az Istenek Viadala, ami azt jelenti, hogy jelentősen kibővült a használható lapok palettája, ami természetesen az Olcsópakli rovat szempontjából is remek dolog. A kiegészítő egyik fő újdonsága a rengeteg új követő: ilyen a felújított Raia követője is, melyre legújabb paklinkat építjük.

Ha valaki esetleg még nem látta volna: Megszüntetés: 14 ÉP. Ha sikeresen kijátszol egy Raia lapot a kezedből, kapsz egy Kisebb angyalt aktívan a tartalékodba (körönként egyszer).

A körönként kapott ingyen angyalka igencsak felgyorsíthatja – és nem mellesleg remekül stabilizálhatja – hordánkat. Lássuk, hogy milyen paklit érdemes építeni rá, ha ezen a vonalon indulunk el.

A lapok ismertetése

Miután az lesz a cél, hogy a követőnk a lehető legtöbbször kisüljön, ezért úgy fogjuk összeállítani paklinkat, hogy ezt minél egyszerűbben biztosítani tudjuk. Szerencsére a fehér hordának remek első körös lapjai vannak, így már a játék kezdetén termelni tudjuk az angyalokat.

Ha lehetne választani, akkor mindenképpen A fény oltárával szeretnénk kezdeni: alapból “csak” annyit tud, hogy egy nekronért kapunk egy anti-mágiás Kisebb angyalt, ami már önmagában sem rossz, ebben a pakliban azonban különösen erős, hiszen minden második Raia lény után egy újabb angyal a jutalmunk. Általában érdemes megvárni, hogy kerüljön rá két jelző, mielőtt feláldoznánk a második képességének.

Szintén nem rossz Baltazár, a behemóttal kezdeni, aki ingyen az asztalra röppen, szintén varázspont-költség nélkül szólítva a követő által adott angyalkát, de a Kristálytündér sem fog általában sokba kerülni nekünk, hiszen az egy szem zanszilánk-költséget igen könnyű alternatív erőforrásból kifizetni – pláne ilyen sok repülő lény mellett. A tündér egyben paklink egyik stabilizáló lapja is, hiszen az elhúzódó meccseken visszavehetjük vele elhullott lényeinket, így hosszú távon még lapba sem kerül nekünk.

Akiért már tényleg fizetnünk kell, az a Királyi főszakács, hosszú távon azonban ő is behozza az árát, hiszen ha az ellenfél nem tud hatot ránksebezni, akkor 2 VP lesz a jutalmunk a köre végén. Külön öröm, hogy ponty-uraság szuper új követőnkkel csak tovább erősödik, hiszen az eddiginél is bátrabban kezdhetünk vele az első körben, mivel még egy őrangyalt is kap maga elé az őrposztba, még jobban megnehezítve az ellenfél dolgát a gyors sebzést illetően.

Ha jobban megnézzük a követőt, akkor látható, hogy nem csak a saját körünkben működik, így érdemes készülni néhány azonnalival is, hogy az ellenfél körében is termelhessük az angyalokat. Ott van például a Manacsapda, amivel ingyen elkaphatjuk a játék eleji Cselvetéseket, Az erős erejéket, Térszaggatásokat és egyéb gonosz varázslatokat, ha pedig VP-t is tudunk tartogatni rá, akkor szinte bármit megfoghat – a mostani játékkörnyezetben nem igen jellemzőek a drága varázslatok. (Ez persze könnyen változhat az új lapokkal.)

Manapság igen nevetségesnek hat egy olyan lap, ami annyit tud, hogy nulláért ad egy varázspontot, itt azonban mégis érdemes megfontolnunk A forrás érintése használatát. Bárki is kezdett, már az ellenfél első körére van egy olyan azonnalink, amit garantáltan ki tudunk játszani, ráadásul a mai felgyorsult játékban már ekkor is termelhet két-három varázspontot, nem is beszélve a későbbi körökről. Elkölteni jó eséllyel tudjuk majd mire.

Érdemes még készülni néhány olcsó fehér azonnalival, csak hogy minél nagyobb eséllyel tudjuk az ellenfél körében is használni a követőnket. Én az Apró gömbvillámból és a Koncentrált energiából raktam be egy-egy darabot, melyek leginkább az olcsó lapok leszedésére alkalmasak, de ha sok zanszilánkkal rakjuk össze a paklit, akkor Átkozott gyógyítással is lehet próbálkozni.

Nézzük melyek azok a lapok, amik a hordánkat erősítik. Az első kártya, ami eszünkbe kell hogy jusson nem más, mint az Ezüstsereg, amely még tovább gyarapítja angyal-hadseregünket, méghozzá egy kis bónuszt is osztva nekik. Még egy lapot is húzhatunk rá, ami azt jelenti, hogy ha ezzel kezdünk egy körben, az nem kevesebb mint két lap előnyt jelent. Minél gyakrabban szeretnénk majd behúzni.

Szintén erősíti fehér lényeinket a Hógriff, aki ráadásul még olcsóbbítani tud, így mindkét végéről gyorsítja a paklit, de hasonló funkciókat lát el a deckben a Páncélos lovag is, amely az őrposzt végtelenítésével és aktivizálásával további apró előnyöket is tartogat, ha esetleg éppen ezekre volna szükségünk. Utóbbiból minden esetre egynél többre nem igen lesz szükségünk, és ugyanez igaz Az angyalgárda parancsnokára is – nem csak azért, mert kissé drága, hanem mert általában egy darab kijátszása (meg persze életben maradása) is elég ahhoz, hogy egy csapásra meg is nyerjük a meccset.

Kevés Olcsópakli leírás van Megrontott trikornis nélkül, ide pedig egyenesen kötelező a használata, hiszen nem csak magába a koncepcióba illeszkedik jól, hanem egyben olyan területeken jeleskedik (leszedés, semmizés), amire eddig még nem fektettünk különösebb hangsúlyt. Mint ahogyan dedikált laphúzás sem került még a pakliba (pedig egy hordába az sosem árt, hogy ne fulladjon ki), a jó öreg Spektrális manipuláció azonban szintén adja magát – már-már olyan, mintha éppen ehhez a követőhöz találták volna ki. Akár már az első körben előfordulhat, hogy hármat tudunk húzni vele, ami azért igencsak brutális kezdés, be kell vallani.

Még kilátástalanabb helyzetbe kényszerítjük ellenfelünket, ha a hátráltatásával is foglalkozunk egy kicsit. A fehér színből a Felfelé a lejtőn az egyik legjobb ilyen kártya, amely általában egy-két lapra redukálja az ellenfél által egy körben kijátszható lapok számát – a tempóhátrány garantált, hiszen akkor is ezzel jár, ha a leszedésével kezd el foglalkozni. És ha már drágítás, akkor természetesen a rengeteg pakliba kötelező Cselvetés sem maradhat ki, amely egyszerre védi be a saját körünket, és zavar bele az ellenfélébe.

Az Istenek Viadalában megjelent egy remek gyakori védekező lap, az Elzárás, amely a Cselvetéshez hasonlóan szintén két funkcióval bír. Egyrész letilthatjuk vele a lapkijátszást ellenfél teljes körében (védekezéses lapként az első körében akár ingyen is), másrészt pedig a saját körünk bevédésére is kiváló – ha úgy látjuk, hogy tudunk nyerni, akkor ezzel akarunk kezdeni, már az ütés előtt pontot téve a meccs végére. Ilyen remek (és olcsó) védekező lapokkal szinte bármi ellen jó esélyekkel indulunk.

Maradt még egy-két hely a pakliban – tömködjük be gyorsan őket. Ennyi lény mellett jól szuperál a Robbanó birkák, amely nehezen kezelhető kivégző lap mellett arra is jó, hogy bevédje egy kicsit a különösebb védelemmel nem rendelkező angyalkáinkat, hiszen így az ellenfél nem tudja majd őket büntetlenül lecsipegetni az asztalról. Végül pedig egy A bátorság dalát raktam még be a pakliba: sosem baj, ha van egy-két olyan kártya a tarsolyunkban, amivel rossz állás esetén újból vissza tudunk jönni a játékba, ez a dal pedig mindenképpen ilyen, hiszen gyógyítása mellett izmokkal és kör végi lappal biztosítja, hogy ledolgozhassunk egy esetleges laphátrányt. A követőnk miatt énekest nem nehéz szerezni hozzá, a kapott angyal passzivizálásával pedig rögtön kijátszhatjuk még egyszer, ha kell.

A pakli

követő: Raia követője

3 A fény oltára
3 Baltazár, a behemót
3 Kristálytündér
3 Királyi főszakács
3 Manacsapda
3 A forrás érintése
1 Apró gömbvillám
1 Koncentrált energia
3 Ezüstsereg
3 Hógriff
1 Páncélos lovag
1 Az angyalgárda parancsnoka
3 Megrontott trikornis
3 Spektrális manipuláció
3 Felfelé a lejtőn
3 Cselvetés
3 Elzárás
1 Robbanó birkák
1 A bátorság dala

45 lap

Szokásunktól eltérően a gyak-nemgyakok és a Zénes lapok mellé egy nagykiegészítő ritka is bekerült a pakliba a Manacsapda személyében. A beszerezhetőség szempontjából azonban ez szerencsére nem okoz gondot: a fehér counter könnyen és olcsón becserélhető, illetve megvehető, rajta kívül ráadásul csupán a Cselvetés és A bátorság dala képvisel a gyak-nemgyakokénál komolyabb értéket. A szűkös forrásból gazdálkodóknak tehát ezúttal sem okozhat gondot a pakli összeállítása.

Tanácsok a paklihoz

 • Ne feledjük, hogy A fény oltára akkor is kap jelzőt, ha egy Raia lény a gyűjtőbe kerül. Ha számítunk arra, hogy ez meg fog történni (tipikusan harcnál), akkor hagyjuk még az asztalon egy picit.
 • Érdemes kalkulálni az ellenfél körében kapott angyallal is. Képzeljünk el például egy olyan szituációt, hogy kijátszottunk egy Baltazár, a behemótot, amire kaptunk egy Kisebb angyalt, és van még a kezünkben egy Kristálytündér. Ilyenkor dönthetünk úgy, hogy lejön a tündér is 1 VP-ért, és ütünk nyolcat, de úgy is, hogy az angyal építi a tündért, és így csak hatot ütünk, de VP-költség nélkül. Ha az ellenfél körére is tartogatunk valamit, akkor látható, hogy az utóbbival járunk jobban, hiszen nem csak egy varázspontot spórolunk meg, de miután a második angyal megkapása után két lényünk lesz a tartalékban, ezért a második körben még bónusz VP-t is fogunk lapni. Vagyis 2 ÉP sebzés helyett inkább spóroltunk 2 VP-t.
 • A Királyi főszakácsot igyekezzünk saját lényeink gyógyítgatására használni – a győzelmünk szempontjából ezek túlélése sokkalta fontosabb, mint a saját életpontunk.
 • Figyeljünk oda A fény oltára + Elzárás anti-kombóra – ez az egyetlen olyan varázslatunk, amely nem Raia, és nem tudjuk kijátszani nulláért, így mindenképpen mérlegeljünk, ha felhúzzuk mindkettőt. Ha van rá elég keretünk, akkor játsszuk ki, bevédve a körünket, és indítsuk meg a hordát, ellenkező esetben azonban jobban megéri az ellenfél körére tartogani, mintsem eldobni egy oltárnak.

Akinek komolyabbak a lehetőségei, az persze fejleszthet a decken: Az erős ereje például határozottan brutális alternatívája a Manacsapdának, mint ahogy a Szilánkcsapda és a vadonatúj Solisar aurája is jelentőset erősíthet paklink counter-szekcióján. Egy jóval kontrollosabb verzió összeállítása sem rossz ötlet, hiszen a követő személyében folyamatosan biztosítva van a nyerésünk.

Nem rossz emellett a rengeteg Kisebb angyal mellé a Napkirály sem, amely így még könnyebben asztalra érkezhet. És akkor ott van még az új kiegészítő és annak számtalan kipróbálásra váró lapja – bátran tessék kísérletezni, hiszen könnyen megeshet, hogy az újdonságokkal ismerkedve nekünk is elkerülte valami ideillő remek a figyelmünket.

Angyalokban gazdag hordázást kívánunk mindenkinek!

Csető Zsolt

Reklámok

10 thoughts on “Olcsópakli – Raia horda

 1. Pont azt az 1 lapot nem linkeltétek be amit sokan még nem is láttak: Raia követő (új)

 2. Sztem kb 6/3 ha kicserélsz pár lapot az említett kánter sztárokra. De a kövi Blogos versenyen ami közel hagyományos környezet ott már többet is adnék neki.

 3. Persze.
  3 Hópárduc
  3 Királyi adó
  3 Raia temploma
  3 Trikornis herceg
  3 Az erős ereje
  3 Esszenciaőr
  3 Zarándok
  2 Gyémánt végzetúr
  1 Riamandi
  1 Csodatevő Fenyő Zoárd
  1 Ommó
  Lehet hogy nem a legolcsóbb lap mind. De Raia hordához ezeket betenném. 😉

 4. Csak “most” olvastam. 😀
  Amúgy meg kihagytam Cyront. :O
  Bár őt nem is a side-ba tenném, ahogy mást se.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s