Olcsópakli – Timera deck

Avagy miért reménykednénk a szerencsében, ha egy röpke követőválasztással a mi oldalunkra állíthatjuk azt?

Az Olcsópakli rovat eddigi kínálatát tekintve sokan azt hihetnék, hogy csak lényes deckekben érdemes gondolkodni pénztárcabarát felfogásban, ez azonban nem igaz: tény, hogy a legerősebb és leguniverzálisabb varázslatok általában ritkák, ám ez még nem jelenti azt, hogy hiába keresünk olcsó koncepciót ebben a “témában”.

A mai paklileírásunkhoz a szerencse asszonyát szólítjuk segítésül: egy Timerás összeállításról olvashattok az Olcsópakli aktuális felvonásában.

A lapok ismertetése

Követőnk tehát Timera, a szerencse asszonya lesz, aki bármilyen kockadobást vagy pénzfeldobást képes a mi javunkra billenteni, így paklinkat értelemszerűen olyan lapokra fogjuk építeni, melyek ilyen képességgel rendelkeznek.

timera_varazsitalaA Timerás kínálatot végignézve látható, hogy főleg Zénes lapokból áll a repertoár, így érdemes először ezek használatáról dönteni, hiszen a rovat íratlan szabályai szerint ezekből nem igen használhatunk 10-15 darabnál többet. Én végül az alábbi Zénes lapokat választottam: Timera varázsitala, Timera gondolata, Instabil gerjesztés, Timera frissítője, Minőségi csere. Nézzük őket szépen sorban.

A Timera varázsitala egyértelműen a koncepció legerősebb lapja: hacsak nem vagyunk elképesztően balszerencsések, akkor körönként termeli nekünk az erőforrást, így egyértelműen a pakli motorjáról beszélhetünk. Timera gondolata egy hasznos counter, amely ugyan nem fog meg bármit, és az ellenfél is számíthat rá, cserébe azonban nekünk nem kerül lapunkba, és rendkívül zavaró lehet, amikor ott ólálkodik a gyűjtőben, hiszen kellő játéktudással így is hatalmas fegyver lehet (első sorban counterelhetetlensége miatt).

Az Instabil gerjesztés a nyerés szerepét tölti be, amely követőnk mellett nevével ellentétben igencsak stabilan osztogatja a körönként 4-6 sebzéseket, Timera frissítőjére pedig azért lesz szükségünk, mert követőnk módosítós képességét leginkább ÉP-ből fogjuk használni. Egy darabnál több minden esetre nem kell belőle – mint látjátok, más gyógyulással is készülünk.

A Minőségi csere fontosságát az eddigiek alapján nem feltétlenül látjátok: egyelőre egyedül a Timera gondolatával működik jól (igaz, azzal nagyon), ám használunk majd mellé egyéb gyűjtőből működő lapokat is, így összességében hasznosnak találtam a pakliba illesztését.

Lássuk, hogy milyen Timerás lapok juthatnak még szerephez. Az Istenek Viadalában megjelent Timera sújtása mindenképpen kötelező: laphátrány nélkül haraphatunk le vele egy méreteset az ellenfél ÉP-jéből. Képességét alant olvashatjátok.

2 VP, Elenios, azonnali | Húzz egy lapot! Nevezz meg egy célpont játékost, majd dobj fel egy pénzt: fej esetén a játékos 7 ÉP-t sebződik, írás esetén 2 ÉP-t gyógyul, te pedig kapsz 2 VP-t.

Egy nekronért azonnali leszedés: a Timera decknek bizony egy ilyen lapja is van a Rizikó személyében, amely dobásaink függvényében 0, 2 vagy 4 ÉP áldozásért leszed bármit – ennyi áldozatot bőven megér egy ilyen olcsó laplövés. Még ennyi sem kell az Energiafolyamnak, amely a jelenleg használt lények többségét ingyen lecsippenti, de természetesen nyerésnek sem utolsó, ha már csak néhány ÉP-ben éldegél az ellenfél.

arcLény-alapú Timerás lapunk is van: ő nem más, mint az Arc, akinél a dobások kétharmadában bármelyik képességet választhatjuk majd, de 1-es és 6-os esetén is ritkán lesz olyan szituáció, amikor a felkínált opciók egyike sem kívánatos. Mivel körönként dolgozik, ezért nagy segítségünkre lesz.

Látható, hogy több lapunk is tud huzatni, így nem feltétlenül fontos dedikált laphúzással játszani. Egy darab Dupla vagy semmi azonban elférhet a pakliban – ha nagyon megszorulnánk, akkor nagyot szólhat a kör végi akár 5 lap (igaz, balszerencsés esetben ez 1 is lehet).

Az Istenek Viadala megjelenésével egy remek gyakori védekező lap érkezett meg a játékba: az Elzárásról van szó, amely a Cselvetéshez hasonlóan gyakori vendég lesz az Olcsópakli rovatban – persze a sárga spoiler sem maradt ki a pakliból. Nem árt emellett némi manatermeléssel sem készülni, hiszen nem árt, ha minél gyorsabban tudjuk pörgetni paklinkat: a Manaregeneráció azt hiszem tökéletes erre a célra, de javaslom az Energiaital használatát is, hiszen hosszú távon lapba nem kerül, gyógyít (ami a követőnk mellett igen hasznos), csontot ad (ez jól jöhet a varázsitalhoz), és mivel sok azonnalival játszunk, ezért a gyógyulási fázisban kapott lapot akár még az adott körben el tudjuk lőni.

Alig pár hely maradt már csak: ezeket a Minőségi cserével kompatibilis lapokkal fogjuk feltölteni. Szerencsére maradt egy üres színünk, így nyugodt szívvel beilleszthetjük a pirost a pakliba, amely szín remek gyűjtőből működő lapokkal rendelkezik: a Quwarg széltáncos személyében lény-alapú nyeréssel is elő tudunk rukkolni, szintén segíthet a nyerésben (főleg akkor, ha belassul a játék) a Toragh katonája, míg a Zajos léptek a védelmi vonalunkat erősíti még tovább, és behúzva sem gyenge – a sok lövés mellet ez a 2 ÉP is sokat számíthat, de természetesen passzivizálása is hasznos lehet.

A pakli

követő: Timera, a szerencse asszonya

timera3 Timera varázsitala
3 Timera gondolata
3 Instabil gerjesztés
1 Timera frissítője
3 Minőségi csere
3 Timera sújtása
3 Rizikó
3 Energiafolyam
3 Arc
1 Dupla vagy semmi
3 Elzárás
3 Cselvetés
3 Manaregeneráció
3 Energiaital
3 Quwarg széltáncos
3 Zajos léptek
1 Toragh katonája

45 lap

Mint látható, a Zénes lapokból ezúttal egy lehelletnyivel többet használtunk a szokásosnál, ám úgy gondolom, hogy ezek beszerzése nem okozhat komoly problémát, paklink maradék része pedig szinte kizárólag gyakori lapokból áll.

Tanácsok a paklihoz

 • Követőnket első sorban ÉP-ből érdemes használni, ám a harmadik körtől jó eséllyel varázspontunk is lesz rá, így ekkor már életpontunkkal is tudunk spórolni. Fontos, hogy minden esetben kalkuláljunk előre a kezünkben lévő lapok alapján, már az ellenfél következő körére is! Nekront csak a leges-legvégső esetben használjunk, amikor tényleg élet-halál kérdés áll fent.
 • A pakliban sok direkt sebzés található, első sorban azért, hogy legyen elég ellenszerünk a követőlövés ellen. Minden esetre ha tartósan nincs követőnk (letiltják, vagy biztosak vagyunk abban, hogy belövik), akkor a kockázatosabb darabokat, mint a Rizikó, az Energiafolyam vagy a Dupla vagy semmi cseréljük le más, hasonló funkciójú lapokra side-ból.
 • Az Energiafolyamnál (és a többi hasonló lapnál) mindig figyeljünk arra, hogy a dobás előtt kell célpontot választanunk! Ez ha nincs követőnk, nagyon fontos lehet.

Jó játékot a paklihoz – és ne feledjétek, a szerencse nem mindig forgandó!

Csető Zsolt

Reklámok

5 thoughts on “Olcsópakli – Timera deck

 1. Tudom, hogy olcsópakli, meg minden, de a Kivégzés nem egy őrült drága lap, és ennél jobb koncepcióba nem is kerülhetne…

 2. Sok lap kimaradt, ami miatt még erősebb ez a deck és került bele olyan is, ami nem igazán kell bele… Nos az tény, hogy így olcsóbb valóban.

 3. A Kivégzéses vonal úgy gondolom, hogy egy teljesen másmilyen paklit eredményezne.

 4. Nekem is tetszik ez a vonal (is)!

  (a kivégzésest már asszem beírták egy picit régebben)

  Remélem az új kieggel továbbra is lesznek új olcsó paklik (és esetleg az eddigiek “rifresd” változatáról is szívesen olvasnék)

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s