Randomlap

Ezúttal egy olyan lappal foglalkozunk, amely néhány év távollét után újra fel-fel tűnhet majd az asztalokon.

Az új kiegészítő megjelenése utáni hetek-hónapok mindig izgalmas időszaknak számítanak – nem csak azért, mert több mint 150 új lap kerül be a játék vérkeringésébe, hanem azért is, mert korábbi elfeledett kártyák is visszatérhetnek a frissek függvényében. Hogy ezúttal melyek lesznek ezek, azt most még nehéz megmondani, a Metamorfózis azonban egy olyan lap, amiben mi látjuk a potenciált.

metamorfozisNa nem mintha az eddigi karrierjére nem lehetne büszke a lila azonnali: megjelenését követően évekig stabil résztvevője volt a pakliknak, sőt, a Baross Ferenc által több ízben is győzelemig vezényelt Lépéselőnyös horda egyik alapja volt annak idején, jópofa első körös kombót alkotva például a Naso-thin nagyúrral. Használhatóságát jól mutatja, hogy a Végzetúr alapcsomagban újból kiadásra került gyakori lapok között ő is ott volt – igaz, ekkor már nem igen sikerült a paklik közelébe keverednie.

Hogy mitől változhat most a helyzet? A választ az egyik új követő adhatja meg: ahogyan azt már bizonyára kitaláltátok, Chara-din követőjére gondolunk. Az új narancssárga lap (Raia követőjével együtt) lehetőségek egész tárházát hozza magával a játékba: stílusunktól függően számos verziót építhetünk rájuk. Készíthetünk hordát, amely a fattyak mellett egyéb ütőlényekkel árasztja el az asztalt, de építhetünk az erős kontrollálásra is, kihasználva azt az előnyt, hogy kevesebb ölésről kell gondoskodnunk a pakliban követőnknek hála. És persze tetszőleges számú átmenet is elképzelhető a két véglet között.

A Metamorfózis inkább az előbbi verzióban, vagyis egy hordában működhet jól: ereje ugyebár abban rejlik – ha valaki esetleg még nem jött volna rá -, hogy azonnali, vagyis az ellenfél körére is van olyan lapunk, amivel fattyat tudunk termelni. Lényünk pedig nyilvánvalóan lesz hozzá, így ha az ellenfél körében kijátsszuk, akkor a következő körünkben már egy 6/4-es, életes fattyal indulhatunk a másik játékos skalpjáért.

Hogy aztán a Chara-din követős pakli ezen változatának hogyan alakul a jövője, az már egy teljesen más kérdés, ám aki próbálkozik majd vele, annak érdemes lesz kipróbálnia egy-két darabot az elfeledett Metamorfózisból a Talbot szavák és az egyéb hasznos azonnalik mellé.

Csető Zsolt

5 thoughts on “Randomlap

 1. Igazad lehet, de egy életjelzőn azért már sok múlhat véleményem szerint, ami a kis plusz táppal egész hasznos lehet, főleg azonnaliként kinyomva, mikor az ellenfél a legkevésbé számít rá. Gyngy formátumon vagy egyszínűn például különösen erős lap lehet, nem hülyeség az emberek figyelmébe ajánlani, jegyezze csak fel mindenki magának ezt a kártyát 😉

 2. Szerintem a cikkben írt naso-thin-es kombó új színt kapott a múltkori Bilincs-halott kémek vita függvényében. Vajon ilyenkor a vp letiltás spec képesség meg hátrány is egyben? 😛

  Bár oda nem szóltam hozzá, de nem vagyok a precedensjog lelkes híve, az “eddig is így játszottuk” szerintem nem érv, hanem mentegetőzés.

 3. Én ebben semmi kérdést nem látok. A hátrány az, ami elé (néha utána) oda van írva h “hátrány” ilyen nincs a nason (régi lapoknál még nem volt odaírva de azt hagyjuk). A kémeknél az a probléma, h a hátránya a jelzőknek van, de a bilincs csak lap hátránya miatti húzást enged és a lapnak nincs hátránya.

 4. Amit te mondasz, hogy csak az a hátrány, amire odaírták, az egy nagyon tiszta helyzet volt, csak sajna már rég nem igaz…

  Naso-tinnel viszont teljesen igazad van, egyértelműen én néztem be:
  AK113: “Hátrány az, ami a lap gazdája számára hátrányos.”
  AK46: “Csak azon képességeket nevezzük hátránynak, amik minden esetben hátráltatják a lap gazdáját.”
  +1: “Egy képesség részei nem választhatók szét, hogy az egyik fele képesség, a másik hátrány.”

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.