Helyzetjelentés a tiltólistáról

Az aktuális változások fényében kicsit jobban szemügyre vettük a nemkívánatos lapokat.

A Zu’lit kísérletének visszaengedésével elindult egy folyamat a HKK-ban, mely a tiltólistán szereplő lapok, illetve a korlátozott képességű kártyák felülvizsgálására irányult. A lapok ismét lehetővé váló használata, és maga a szemlélet, hogy van visszaút a bukottak listájáról, nagy örömmel töltötte el a játékosokat.

zulit_kiserleteA sárga counter visszaengedésekor mindenkinek beindult a fantáziája, hogy mely lapokat lehetne szintén visszaengedni, és azóta a tesztelők jó pár kártyára rá is bólintottak. A szándék és a folyamat remek, azonban nem mehetünk el a lapok használhatósága mellett sem szó nélkül. A Zu’lit visszaengedése remek ötlet volt, hiszen a Lassan járj! paklik hatalmasat erősödtek általa, a Bahn szolgája újbóli felhasználása azonban már nem szólt ekkorát. Szinte sehova sem használták, és valószínűleg ugyanerre a sorsa jut majd A sárkány kincse is, amiben már nem hiszem, hogy bárki nagy potenciált látna manapság. A Manafamiliáris még úgy-ahogy elevickél a metagame-ben, de azon kívül, hogy jól beilleszkedett A legfőbb követős paklikba, szintén nem sokat látjuk. Hasonló utat járt a be az egy ideje ismét korlátozás nélkül használható Gyógyító rakshallion is, nem sok vizet zavart ugyanis második felbukkanása. Ha pedig csak a legfrissebb változásokat nézzük, a Lélekgyűjtő és a régi A mágia létsíkja szintén az alig használható kategóriába esik. Előbbi ugyanis nem sok jelenleg életképes koncepcióba illeszkedik, a gyűjtőt generáló paklik közül egyedül a Bilincses változat versenyképes, ahol nem ad túl nagy tápot, utóbbiból pedig már kijött egy újabb változat, ami sokkal használhatóbb a mostani játéksebességben.

A kicsit körülményes felvezetés pusztán azt a célt szolgálta, hogy rávilágítsunk, lehetne hasonlóan kis kockázatot vállalva sokkal jobb lapokat is visszaengedni a HKK körforgásába. Persze vannak olyan lapok, amik véleményem szerint jó helyen vannak ott, ahova erejük miatt kerültek, róluk is szól lesz majd. Ám előttük lássuk, kik felett törünk tehát pálcát, a még tiltólistán szereplő lapok közül!

meonech_furkeszMéonech fürkész: Sokan még mindig összerezzennek, ha a kis sárga szkritter nevét hallják, pedig igazán nincs okuk rá. A hátrányát nem feledve lássuk mire is képes pontosan. Lényként lejőve eldobat ellenfelünktől egy max. 2-es lapot, ekkor ugye képbe kerülünk az ellenfél kezében lévő lapokat illetően, és a minket legjobban hátráltató kártyától jó eséllyel megszabadulhatunk. Nehezebben counterelhető, mint a Kreatív affinitás, de drágább is ennek megfelelően. A mostani környezetben erejét növelheti, hogy egy zanszilánknak fel tudjuk akár egyből is használni, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy varázslatként kijátszva leszedésként is funkcionálhat. A Vadász varkaudar megjelenése óta azonban már ez sem egy erős képesség, hiszen a Fürkészre legalább könnyebb counterelni, a varkaudar ugyanis lényként csinálja ugyanezt. A manapság sárgával játszó deckek nagy többsége egyébként is a Szúnyogirtásra épít, azok a koncepciók vélhetően nem ezzel a lappal erősödnének tovább.

aldozo_rakshallionÁldozó rakshallion: Ugyan nem tiltott lap, de korlátozása egyértelműen megpecsételte sorsát, azóta folyamatosan háttérbe szorult. Az akkori pörgős áldozós deck legnagyobb fegyverét jó ötlet volt parkolópályára tenni, az Aranytojás tiltásához nem férhet kérdés. A követő képessége azonban bőven pöröghetne a körönkénti két lappal is, remek áldozós koncepció épülhetne rá. Szuper áldozós lapok vannak a játékkörnyezetben, és a Zanszilánkos lapok is könnyen beilleszthetőek a pakliba – azt persze ne felejtsük el, hogy a követő képessége ezekre nem is sülne ki. Az új kiegészítőben megjelenő Varkaudar kölyök lehetne az egyik életre hívója ennek a koncepciónak, és mielőtt bárki is brutálisan erős párosról beszélne a korlátozás nélküli követő és a kvázi ingyen kereshető lények kapcsán, azt ne tévesszük szem elől, hogy a két lap együttes használata borzasztó sok ÉP-be kerülne. Ez pedig a mostani gyors környezetben igencsak kockázatos vállalkozás lenne, és tegyük hozzá, hogy egyrészt be is kell húzni az a kölyköt, és hogy bármilyen korlátozó szabálylap (Lassan járj!, Bilincs, Hálócsapda) könnyen keresztbe húzhatja az első körös terülést fontolgatók számításait.

Listára velük: A már említett Aranytojás túlzottan pörgős mivoltából fakadóan jó helyen van a tiltólistán, csakúgy, mint a szintén áldozós koncepcióból kikerült Nekrofun máglyának. Ez a két lap olyan mértékben befolyásolta és elferdítette a metagame-et, hogy szükségszerű volt megválni tőlük. Valószínűleg a mostani környezetben is kiemelt pozíciót követelnének maguknak, így maradjanak csak még egy ideig ott, ahová valók. Az Elmerombolásnál szintén nincs kérdés, hiszen ereje megkérdőjelezhetetlen a játék bármilyen szakaszában. Természetesen minél előbb, és minél többször visszavéve szerettük ezt a lapot, melyet ellenfelünk a legtöbbször le sem tudott védekezni, míg mi játszottuk saját játékunkat, mindenféle interakció nélkül. Utolsó vizsgált lapunk, a Bundás yeti már más tészta, ő az, aki úgy érzem, pont a határon billeg. Véleményem szerint nem kellene visszaengedni, hiszen a sok lapos deckek életképesek, és a remek keresések fénykorát éli a játék, túlzottan is használható lenne a mostani környezetben.

Bíró Tamás

10 thoughts on “Helyzetjelentés a tiltólistáról

 1. Az igazat megvallva, én egyáltalán nem bánnám most már a Yeti visszatérték. Orgling ősanya jelzőcskéi, meg a sok életes-gyűjtőből visszahozós lap miatt örülnék egy hatékony ellenlapnak.

 2. Amúgy a Bo’adhun varázsital kimaradt az elemzésből, bár egyértelmű, hol lenne a helye.

 3. Én a Szkritter esélyleső korlátját törölném el. A korlát bevezetésekor még nagyon imba volt a lap, de ma már egyáltalán nem veszélyes a képessége. Nem ez lenne az a lap, ami említésre méltóvá tenné a szkritter decket, de örülnék, hal lehetne használni.

 4. Az alap hozzaallasunk az, hogy csak olyan lapot engedunk vissza, amivel BIZTOS, hogy nem lesz baj (OK, a Sarkany kincsenel, Magia siknal es Lelekgyujtonel csak 99%-ot lattam 😉 – de ezt nem szeretnenk lejjebb vinni ). A ‘baj’ definicioja: a ‘nagyritkan’-nal surubben fordul elo a legjobb paklikban ill. barkiben is felmerul, hogy ujra ki kene tiltani.
  Ebbol nagyjabol kovetkezik, hogy amit visszaengedunk, utana nem sok vizet fog zavarni, es ez jol is van igy.

 5. Hehe holnaptól remélem kicsit más megvilágítást fog kapni ez a cikk:P Próbálok tenni érte.

 6. „Aki el akarja nyomni a kritikát: annak vagy becstelen szándékai vannak, vagy érzi a maga szellemi silányságát.” Szabó Dezső A nemzeti egység fogalma, határai, feltételei.
  valamennyi politikai intézményt meg lehet, vagy meg is kell változtatni, talán el is kell törölni, azonban soha olyan kormánynak jó vége nem volt, amely kezet emelt a modern, demokratikus társadalom leghatalmasabb tényezője, a sajtószabadság ellen.”
  Nem is olyan rég Neményi Ambrus idézte 1874-ben

 7. Gyüjtős koncepció csak bilinccsel életképes? ezt elsiettétek 😀 Juhász Feri megmutatta hogy nagyon kreatívan a gyüjtős mező (!!) is sokra viheti 😀

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.