Olcsópakli – Chara-din horda

Ismét az egyik új követőt szemeltük ki Olcsópakli-alapanyagnak.

Az Istenek Viadala kiegészítőben megjelent rengeteg új követő számtalan új opciót hoz be a játékba – a legjobban talán a két tokentermelő darab, Raia követője és Chara-din követője mozgatta meg a játékosok fantáziáját. Előbbivel már foglalkoztunk ebben a rovatban, most pedig úgy döntöttünk, hogy a másikra is vetünk egy pillantást.

A lapok ismertetése

Chara-din követője minden kijátszott lila lapunk után megjutalmaz bennünket egy Chara-din fattyával, egy többnyire egyszínű deckkel fogunk tehát próbálkozni ezúttal. A két új követőben rejlő lehetőségekről már többször is beszéltünk: ezúttal egy hordát fogunk építeni. És hogy még komolyabb fejtörést okozzanak az ellenfélnek az özönlő lények és fattyak, ezért Hegymélyi keltetővel fogjuk nehezíteni a dolgát.

thargodan_szolgaÉrdemes úgy összerakni a paklit, hogy minél több olyan lényünk legyen, amit már az első körben ki tudunk rakni, hiszen így a második körnek már két lénnyel és három varázsponttal indulhatunk neki. Éppen ezért úgy állítottam össze a decket, hogy 15 első körös lényünk legyen (vagyis átlagban éppen minden harmadik, hogy jó eséllyel legyen a kezdőkézben).

A Thargodan szolga rögtön egy újabb Chara-din fattyával lep meg bennünket, dupla lapelőnyt adva, miután pedig felkel, egy másik lapra is becserélhetjük, így hosszú távon biztosan nem fogunk vele rosszul járni. A Csápmester a nyerést hivatott gyorsítani: a körönként biztosított plusz hat sebzés jócskán felturbózza a kis fattyacskákat.

Hasonló a funkciója a Fatty víznyelőnek is, amely szintén komoly tápokat oszt – igaz, ő varázspontért teszi mindezt, ám ha van miből, akkor akár a komplett őrposztunkat feltuningolhatjuk vele. Nem mellesleg segíségével akár hat lényt is felküldhetünk, amire a sok fatty mellett szükségünk is lesz.

Az Éjfatty plazma és a Tigriscápa az olcsó ütőlények szerepét töltik be: követőnk segítségével hatosokat képesek odacsavarni az ellenfélnek. Előbbi nehezen leüthető (hiszen visszacserélhetjük az ÉP-jét), utóbbi pedig némi szerencsével akár rögtön be is repülhet az őrposztba.

orgling_tanacsadoNézzük a drágább darabokat. Az Orgling tanácsadó tovább lassítja az ellenfelet, ami mellett eljátszani sem különösebben kellemes, hiszen ekkor egy folyamatosan növekvő bűzbesúgó üti a fejét. Az Arc szintén állandó terrorként van jelen: képessége ugyan Timera kezében van, ám ritka, amikor egy dobatás / laphúzás, manatermelés / manabukatás vagy egy leszedés nem jön éppen jól.

Dobatni tudunk masszívabban is: A tébolyodott számára tartjuk fent ezt a feladatot, aki miután behívta maga mellé fatty-cimboráját, még ki is szállít két lapot az ellenfél kezéből. Ha pedig a drágításra szeretnénk tenni még egy lapáttal, akkor a Nagyobb vércápa lehet segítségünkre, amely kissé ugyan drága darab, ám böszme ütőlényként hatalmas darabokat harap ki a másik játékosból, ami ellen a gyógyítás sem nagyon segít. Áldozni általában lesz mit neki, és ekkor aktívan érkezhet.

Könnyen előfordulhat, hogy gonosz lények torlaszolják el az utat hordánk előtt – keltető mellett első sorban ezekre építhet az ellenfél. A Xenomorf harcossal akár kettő ilyet is leszedhetünk egy csapásra, de a zavaró olcsóságoktól is megszabadulhatunk vele – legrosszabb esetben dobat egyet, néha lehet pont erre lesz szükségünk.

kaoszkapuChara-dinnak szerencsére remek nem-lény lapjai is vannak – érdemes ezeket is bevetni. Az Agykéreggyalu a drágítástól belassuló ellenfelet szabadítja meg maradék lapjaitól (mi kevésbé fogjuk ezt sajnálni, mint ő) – még egy varázspontért is megéri a biznisz, hiszen mi könnyen kipakolunk, és a fattyaknak hála áldoznivaló is lesz bőven. És hogy előbbi (mármint a kipakolás) biztosan sikerülhessen, nem fogjuk kihagyni a Káoszkaput sem – a plusz varázspontoknak hála nagyobb szörnyetegeink is könnyebben az asztalra érkezhetnek.

Chara-din követője ide vagy oda, nem kötelező egyszínű paklit építenünk – nem is fogjuk kihagyni ennek megfelelően a szokásos keltetős spoilereket. A Földharc rögtön adja magát a sok passzív lény mellé: külön öröm, hogy mivel követőnk passzívan adja a fattyakat, ezért azokra is hat, még tovább erősítve seregünket – nem mellesleg hamarabb az őrposztba is juthatnak. Akárcsak a Páncélos lovaggal, aki a víznyelő miatt a másik őrposztnövelésünk, harmadik képessége is van ráadásul: a +1 sebzésről itt sem mondhatnánk, hogy rosszul jön.

Három helyünk maradt már csak: ezek közül kettőt mindenképpen a Robbanó birkáknak tartanék fent – butaság lenne kihagyni ennyi lény mellett, hiszen sokszor leírtuk már, hogy nyerés mellett egyfajta védelemként is funkcionálva, biztosítva, hogy ne távozhassanak büntetlenül lényeink a játékból. Az utolsó helyre pedig egy olyan lényt választottam, amely már tényleges büntetéssel, és egy kis extra életponttal védi be lényeinket – a Planetáris őrdémon cantrip ugyan, de ára kissé borsos, így egynél többet nem használnék belőle.

A pakli

szabálylap: Hegymélyi keltető
követő: Chara-din követője

chara_din_kovetoje3 Thargodan szolga
3 Csápmester
3 Fatty víznyelő
3 Éjfatty plazma
3 Tigriscápa
3 Orgling tanácsadó
3 Arc
3 A tébolyodott
3 Nagyobb vércápa
3 Xenomorf harcos
3 Agykéreggyalu
3 Káoszkapu
3 Földharc
3 Páncélos lovag
2 Robbanó birkák
1 Planetáris őrdémon

45 lap

A szabálylappal együtt 13 Zénes lapot használtunk, így ha szűkösen is, de belefértünk az Olcsópakli-keretbe. Ha valakinek bővebbek a lehetőségei, akkor a Talbot szava és az új Xenó atka használatát mindenképpen javaslom, ha pedig valaki versenyen is kipróbálná magát, akkor side-ból mindenképpen készüljön Semleges csatamező ellen Csodatevő Fenyő Zoárddal, valamint permanensen zavaró lapokkal (Káoszteknőc, Grobox fluxustörő, Xenó bilincsmester). Jó játékot!

Csető Zsolt

Reklámok

4 thoughts on “Olcsópakli – Chara-din horda

  1. Orgling ősanya, áldozati orgling jobban védenek mint a planetáris srác, a gyalu helyett simán inkább a káosztekk… de am vicces a dekk, bár ha keltetővel hordázok akkor inkább a rambó bogarak

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s