Építsünk az új követőkre – 3.rész

Cikksorozatunk befejező epizódjában a megosztó követőkre fókuszálunk.

Utolsó tanácsadásunkban ezúttal négy paklit tárunk elétek, melyekkel természetesen nem csak a blogos versenyen lehet majd próbálkozni, de kétségtelen, hogy itt a legjobbak az esélyeik, a korlátozott játékkörnyezet miatt. Lássuk tehát, milyen ötletek lapulnak még a tarsolyban.

Kyorg ősmágus

kyorg_osmagusHa a nagy lények újbóli virágzása nem is érkezett el maradéktalanul, biztosan lesznek, akik érzik majd az erőt a felújított Kyorgban. Hiszen a használhatóságra inkább az olcsóbbított lapok alsó határa ad okot, nagy fegyvertény, hogy már 5 VP-s lapjaink is olcsóbbodnak, míg a rájuk használt reakciók drágulnak. Rengeteg erős lapot említhetünk, mely ezzel az újítással újra remekül használható lesz, nézzünk is párat.

Zu’lit kísérlete és az Eltörlés ingyen érkezhet, míg Zu’lit sárkányáért is pusztán egy manát kell kifizetnünk az áldozás mellé. A sok beáldozott ÉP-t Swind a második körtől szépen visszagyógyítja, amellett, hogy manával is ellát minket. A régi 7 VP-s sztárok egy áramlás után már a második körben is kijöhetnek: ha mi kezdtünk, például egy Zytan, az istencsászárnő vagy egy Fekete föld nagyot szólhat, mikor ellenfelünk még csak 1 VP-vel bír. A mostani versenyre nem használhatunk mellé Lassan járj!-t, így inkább egy Szúnyogirtásos kontrollt lehet elképzelni mellé, a drága lapok mellé remekül illeszkednek az olcsó counterek és leszedések, négy lappal kezdve pedig egy kioptimalizált pakliból elég jól is húzhatunk.

Raia követője

raia_kovetojeRemek erősítésnek érzem Raia követőjét az utóbbi időben kicsit háttérbe szoruló fehér horda mellé, és úgy vélem, ezen a versenyen az egyik legerősebb koncepcióvá is válhat egy rá épülő, jól megkonstruált kontroll. Persze maradhatunk a hordás vonalnál is, ami szimplán arról szól, hogy minden körben kapunk nagy valószínűséggel egy plusz ütőlényt, mely amellett, hogy sebzésével segít minket, számtalan dologra használható: például felépítheti zanszilánkos lapjainkat vagy növelheti Baltazár, a behemót sebzését. Persze leginkább egy Ezüstsereggel vagy Hógriffel megtámogatott angyal-rohamban fogunk gondolkodni, ha ezt a vonalat választjuk, én mégis maradnék inkább a lassabb, véleményem szerint stabilabb vonalnál.

Gondoljunk egy sima kontrollra, amely rengeteg leszedéssel és counterrel, valamint természetesen erőforrással játszik. Ha a második körünkben megjátszunk egy Thu’zad utazását vagy Isteni kegyet, máris kapunk a VP és lap mellé egy lényt is, amivel mehetünk is előre. Mivel az angyalok nem foglalnak helyet az őrposztban, hamar dűlőre vihetjük a meccset, ha némi Az erős erejével, Manacsapdával, Solisar aurájával, Panatán csillapítással vagy Szilánkcsapdával sikerül beleszólni az ellenfél körébe, hiszen nem csak a saját körünkben sül ki a követő képessége. Kell némi ölőszekció is a pakliba arra az esetre, ha belőnék a követőnket, de lényegében kijátszott lapjaink utáni angyalkákra támaszkodva is bőven lesz elég lényünk, akik az őrposztban hemzsegve, láthatatlanul képesek leütni ellenfelünket.

Sheran követője

sheran_kovetojeÉrdekes követőt kapott Sheran, mely első ránézésre nem tűnik erősnek, pedig nagy potenciál lakozik benne. Ha csak egy olyan egyszerű dologra gondolunk, mint a Szilmill spórák, máris látható, mennyi mindent ki lehet hozni belőle. A „Sheran lény lapot” megfogalmazás felkerülésével ugyan kikerülték a tesztelők, hogy a spórák izommal gazdagodjanak, de még így is biztosítanak egy kör végi lapot, a következő körben pedig visszaadják a befektetett manát is. Ergo teljesen ingyen kapjuk a Szilmill jelzőket, amik egy kör után már tiszta lap és VP előnyt termelhetnek.

Érdemes pár azonnalit is a pakliba tenni, tekintve, hogy remek Sheran kártyák jelentek meg ebből a típusból, illetve mert a kör végén húzott lapnak ekkor lehet igazán nagy haszna. A kör végi húzást persze nem csak a spórákkal érhetjük el, mérgező pakliba például egy Sheran ékköve után bőven lehet három lény az asztalon, főleg ha egy Pókkirálynőt is sikerül húznunk mellé. Apropó, Pókkirálynő! Fontos megemlítenünk, hogy bár csak lény lap kijátszására adja az izmot a követő, azt nem említi, hogy csak kézből történő kijátszásnál sülne ki a képessége. Szóval a királynőre kapott, illetve az általa termelt Fekete özvegyek is izommal érkeznek az asztalra, ezen a tokentermelős vonalon elindulva pedig egyből jóval több lehetőséget kezdünk látni a követőben. Egy próbát szerintem megérhet a mérgezős vonal ezen a versenyen.

Tharr követője

tharr_kovetojeAz új kiegészítőben feltámadt KF-es vagy goblinokra építő paklik egyik nagy segítsége lehet a felújított Tharr követő, mely elődjéhez képest fontos változásokon esett át. Egyrészt a csonttermelés nem megakadályozható, cserébe egy körön belül csak limitált számban elérhető. Úgy gondolom, ez az újítás mindenképpen hasznos, és viszi előre rendesen a két említett koncepciót. A reakciók drágítása pedig egy olyan bónusz, amit szívesen veszünk, de építeni nagyon nem tudunk rá. A kiegészítő megjelenésével egy időben megjelenő szabályváltozás, melynek értelmében egy lényre korlát nélkül rakható egy adott típusú KF-es tárgy (tehát egy lény használhat akár több fegyvert, több pajzsot is) sokat lendít előre a tárgyas vonalon, érdemes tehát elgondolkodni a pakli beizzításán. Plusz nem mellékesen azért is, mert elmebeteg erős tárgyak jelentek meg, van már a KF-es tárgyba ültetett counteren át a dupla leszedésig minden, a rengeteg sebzésről és paklin belüli kombókról már ne is beszéljünk. Lények pedig bőven akadnak, akik magukra öltik a tárgyakat, Arzgul, a Törpe hős és egyéb kalandozók képében.

Az említett goblinok is remek új lapokkal gazdagodtak, és a követő számukra is rendkívül hasznos, tekintve, hogy a kis lények rengeteg mindenre képesek az így nyert szörnykomponensekből. Lapokat szednek le, erősítik önmagukat vagy társaikat, de az ellenfél lényeit is kezelésbe vehetik. A tárgyak persze itt is felütik a fejüket, érdekes színfoltja lehet tehát a versenynek egy Tharr követővel induló pakli.

Bíró Tamás

18 thoughts on “Építsünk az új követőkre – 3.rész

 1. Sheran követője:
  A győzelem ára+ Magzat,sheran szkritternek megnevezve.
  2 lapból és 0 VP-ből sebzek végtelent…rohadt igényes lett,hogy nem lett bekorlátozva,nem mondom…

 2. kyorg… mit áramolsz, hogy másodikban kijöjjön a feka föld?:) max lávacseppet, az a szín viszont nemigen fér be :S

 3. Zorallka, ugyan ezt megcsinálod sheran követő helyett fájdalom szépségével is, és azt még nem is tudja az ellenfeled belőni… rohadt igényes vagy, hogy nem gondolod át előre, mit írsz, nem mondom (az utolsó mondat csak a nyomatékosítás egy kis cinikus humorral, semmi személyes 🙂 )

 4. ja csak a fájdalom szépsége egy szar, mert az ellenfelednek is adja a vp-t, pláne ha ne mte kezdesz, ez a követő, meg akkor is táp, ha ne mhúztad be a kombót, midnen zöld lényedre rak egy laphúzást…

 5. 1:nem anyáztam
  2:Ádám Norbi már nyert is vele egy gyaknemgyakot
  3:a véleményemhez jogom van és ha direkt hagytátok meg korlátozás nélkül úgy,hogy közben meg kínosan figyeltek a játék lassítására új szabályokkal,akkor inkább véleményem sincs

 6. A Magzatos kombó nem rossz,de csak arra építeni egy dekket szerintem nem életbiztosítás. Ha kikapcsolják,akkor ugrott az egész. Ezen a kombón én is elgondolkoztam,csak túl “sebezhető”,bár ha van Csodatevő Fenyő Zoárd,akkor az megoldja a követő kikapcsolást 🙂

 7. A velemenyedhez jogod van, de ha egybol ‘rohadt igenyes’ -ezni kezdesz, mert talaltal egy kombot, az nalam a megalapozatlan anyazas kategoria. Ez meg az en velemenyem.
  Akkor gyorsitja a jatekot, ha ezzel nyerik a komoly versenyeket az elso korben. Ha nem, akkor csak egy szinfolt (ami persze nem kell, hogy mindenkinek tetsszen).

 8. Én azért a mérgezős meg magzatos változatnál sokkal erősebbnek érzem a teknősöket.

 9. Nagyon kíváncsi leszek, hogy az 5 lapos kontroll talál-e legyőzőre szombaton. Annak az esélye, hogy egy 4 lappal kezdő horda (ráadásul életjelző nélkül) belavírozzon a 15 lapmegszakítás, tömegírtás és Zu’lit/Troki között… nem túl valószínű. Így, hogy nem lehet korlátozó szabálylapot használni egy stabilan anti-mágia ellen készülő (cserepakliból) kontroll befutására tennék nem csekély összeget.

 10. Kyorgba a legnagyobb sztár a manasajtolás. 4 ért húzni 4 lapot vagy kapni 12 vp-t nagyon nem rossz úgy h plussz 2 vp rá reagálni.

 11. Igen én is így látom mint Dani,de hátha kellően kreatívak lesznek a játékosok és belerondítanak a várakozásokba(sajnos jó eséllyel én nem lehetek ez az ember munkanap révén:( )

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.