Lassított pörgés Pécsett decemberben

Hagyományos és egyedi pörgős versenyt tartottak Pécsett.

Egy vidéki versenybeszámolóval térünk vissza a karácsonyi pihenőről: Szabó András a tőle megszokott tartalmas beszámolókkal lepett meg bennünket a decemberi pécsi versenyekről. Ezúton is köszönjük – nektek pedig jó olvasást hozzá!

Az idei év utolsó versenyét december 8-án tartottuk Pécs városában. Úgy tűnik ennek a félévnek immáron hagyományos problémája a helyszín-választás, az utolsó pillanatos csúsztatás miatt ezúttal egyikünk lakásába kényszerült a verseny. De erről mindenki idejében tájékozódott és mindenki időben megérkezett a verseny helyszínére (kivéve Schnell Krisztiánt, aki elaludt). Hozzáteszem, ez egyszeri alkalom volt, a jövőben visszatérünk a Menedék Központba. Ami a létszámot illeti, az a tény, hogy 2 héttel ezelőtt volt egy verseny, amin 20 résztvevő volt, kicsit elvette a versenyzők kedvét, a hó pedig erre rátett egy lapáttal, de az első formátumunkon így is 14 ember vett részt, a másodikon pedig 12-en maradtunk. Mindkét formátum pörgős volt, a másodiknál a pakli-összeállításra vonatkoztak speciális szabályok. Nézzük meg, mi történt!

A “normál” pörgős verseny

A délelőtt során a pakli-összerakásban még semmilyen korlátozás nem gátolta a versenyzőket, mindenki olyan decket rakott össze, amilyet csak akart (az általános szabályokon belül természetesen). Ennek megfelelően számos különböző koncepció jelent meg, egészen konkréten tízféle pakli volt, ebből hárommal többen is próbálkoztak. Ezek az alábbiak voltak:

 • molluszk_az_ocskasLegtöbben a Molluszk, az ócskással játszottak, konkrétan három ilyen összeállítás is volt, nagyjából hasonló lapok köré építve.
 • Lassan járj! szabálylappal is ketten próbálkoztak, követő egyiknél sem bukkant elő.
 • Az új Fairlight követőjével is ketten próbálkoztak, mindkettő villámpakli volt, az egyikük A bőség zavarát is használt mellé. Ezek a paklik azonban végül a mezőny utolsó harmadában fejezték be a küzdelmet.

Amit még lehetett látni:

 • Arochos deck
 • Átkozott követő és Egérút köré épülő Végső összecsapásos autó-deck
 • Legendás pakli követővel, főként az orglingokra építve
 • Pegazus pakli, Legendás pegazussal
 • Lépéselőnyös zanszilánk pakli
 • Ősi rúnás, Manafonalas bűbáj pakli
 • Semleges csatamező

Látható, hogy az összeállítások döntő többsége 4 lappal indult, egy darab 6 és egy darab 3-lapos kezdéssel lehetett találkozni. 9 játékos próbálkozott követő használatával, így az Átkozott követő kifizetődő volt. Szabálylapok terén ez nem ennyire igaz, összesen 4 megszüntethető szabálylap volt, de a Lépéselőny és A bőség zavara szüntetése sem akkora érvágás a pakli gazdájának, hogy onnantól esélytelen legyen a játék további szakaszában. A 8 forduló alatt senki sem maradt veretlen, és kialakult egy elég szoros középmezőny, a negyedik helyezettet a tizenegyediktől összesen hat pont választotta el, ami pörgősön nem annyira sok. De végül kialakult a sorrend, ami így nézett ki.

rhatt_sarkanya

A végeredmény

I. Moschnitzka Ádám (paklilista)

Klasszikus Lassan járj!

II. Szabó Dávid (paklilista)

Klasszikus Arochos.

III. Bognár Bálint (paklilista)

Lényes-áldozós pakli Molluszk, az ócskással.

IV. Török Péter

Végső összecsapásos pakli Egérúttal és Átkozott követővel.

V. Csire Krisztián

Legendás pakli kontroll lapokkal és Legendák Völgyével.

Látható, hogy az első öt helyen öt teljesen különböző koncepció jelent meg (és a hatodik is különbözött az első 5-től), úgyhogy ezen a versenyen igen sokfajta paklival oda lehetett kerülni a jó helyek közelébe.

Érdekességek a versenyről

 • Bogdán Erik Esszenciakapcsolt egy Vérkeszeget, majd a két lénnyel ment fel támadni, ahol azonban két Szillmil spóra fogadta. Ez még nem is lett volna akkora baj, de Vasvári István kezében ott volt két darab A gyenge ereje, így miután kijelölte a támadókat, István a két Gyengével egyet-egyet belelőve a két Vérkeszegbe, a spórák védekezési bónuszát kihasználva mindkettővel végzett.
 • Bognár Bálint szinte reménytelen helyzetbe került Martin Imre ellen, akinek Molluszk paklija kiterült, és lent volt az asztalon több lényleszedése, kezében pedig egy Demizra is várakozott. Bálint azonban ezt is megoldotta. Kitett a kezében lévő 5 lapból egy Agykéreggyalut, amivel elment Imre Demizrája és neki 3 lapja, csak Ében kelyhe maradt, amit viszont kitett, belelőtt ellenfelébe ötöt, majd Tirranda batyujával a Kelyhet és egy Dobótőrt visszavett a kezébe. Mivel Imrének csak lényleszedése volt, és 11 ÉP-je, ezért ez a 12-es sebzés pont elég volt Bálint számára.
 • Moschnitzka Ádám egy hányattatott sorsú ellenfelével szemben Eldüeni vándorral kezdett, majd a második körben behúzta a másodikat, a harmadikban meg a harmadikat.
 • Szabó András feláldozhatta volna Sugárzó ősanyagát Schnell Krisztián ellen, hogy eleget sebezzen, de nem merte, félt, hogy Krisztiánnak van egy Visszavágása (nem volt neki). Krisztián azonban elkövette azt a hibát, hogy az ő körében a teljes kezét Lélekvándorolta, így András Krisztián körében kockázat nélkül meg tudta ölni ellenfelét az aktívan hagyott ősanyaggal.

Az egyedi pörgős verseny

A második versenyünk szintén pörgős lebonyolítási formátumban zajlott, ám ezúttal a pakli-összerakás terén is volt egy kis módosítás. Egészen konkrétan az, hogy a pakliban mind a 9 színt használnod kellett: az elsőből 9 lapot, a másodikból 8-at, a harmadikból 7-et, és így tovább, egészen 1-ig. A Bufa és a színtelen lapok tiltottak, a pakli pontosan 45 lapos. A formátum aligha ismeretlen a HKK Blog olvasóinak, hiszen nem is annyira régen HKK Blogos versenyként is megrendezték ugyanezt a formátumot. Arra számítottam, hogy viszonylag egysíkú verseny lesz, good stuff paklikkal. Végül kellemesen csalódnom kellett. Az alábbi összeállítások jelentek meg az asztalokon:

 • lassan_jarjLassan járj paklikból ezúttal is kettő volt, mindkettő követő nélkül, a VP-szívó és drágító lapokra alapult. Érdekesség, hogy nem az a két játékos forgatta őket, aki az első versenyen.
 • Bűbáj pakliból is kettő jelent meg, az egyik egy egyedi, Edharatival játszó good stuff pakli volt bűbájokkal, a másik egy klasszikusabb terülős pakli, Változó környezettel (Válogatás, Birtoklás, Ősi rúna, Szűk esztendők).

Ami még előfordult:

 • Átkozott követő és 3 Bűvös erdő köré épülő köd pakli
 • Edralianos dobató-kontroll
 • A halhatatlanok nagymestere + Hálócsapda lényes deck
 • A legfőbb követős avatár pakli (Kragoru familiárisa, Az istenek hírnöke, Molluszk, az ócskás, Kyorg ősmágus)
 • Manafamiliáris + Hálócsapda köré épülő good stuff pakli
 • Ősi rúnás tárgy pakli
 • Tokozó rakshallion + Hegymélyi keltető köré épülő lényes pakli
 • Zarknod börtönés vízió pakli

Látható, hogy az első verseny biztonsági paklijait itt sokkal merészebb elképzelések váltották fel. Most láttunk 0, 1, 2, 3 és 4 lappal kezdő játékost is, valamint megjelent 4 drágító szabálylap, egy laphúzást korlátozó, valamint az Ősi rúna és a Hálócsapda is, érdekes szabálylap-metagame-et alakítva ki ezáltal. Izgalmas mérkőzések voltak itt is, az utolsó helyezettnek is sikerült 4 pontot összegyűjtenie, és ezúttal sem volt 100%-os pakli, igaz, olyan, aki nem kapott ki, igen. A végeredmény végül így alakult:

tridarkun

A végeredmény

I. Bognár Bálint (paklilista)

Kontroll pakli Hálócsapdával és Manafamiliárissal.

II. Moschnitzka Ádám (paklilista)

Köd pakli 3 Bűvös erdővel és Átkozott követővel.

III. Szabó Dávid

Klasszikus Lassan járj!

IV. Török Péter

Avatár pakli A legfőbb követővel (Kragoru familiárisa, Az istenek hírnöke, Molluszk, az ócskás, Kyorg ősmágus).

A drágítás ezúttal kifizetődő volt a versenyen, két ilyen pakli került a dobogóra, és a másik két drágítós pakli is az 5-6. helyet szerezte meg.

Bálint győztes paklija kapcsán megemlítenék egy kis érdekességet. Már hagyományos versenyre is tesztelte ezt a lassítós – sok VP-s paklit, és a teszteken elég jól szerepelt. Ezért a 2011-es Nyugat-Magyarországi HKK Találkozón el is indult vele, egyetlen félelme volt, hogy a Sokszínűség ellen ez a pakli majdhogynem teljesen esélytelen. De amilyen peche volt, az öt Sokszínűségből, ami a versenyen megjelent négybe sikerült belefutnia – akkor megfogadta, hogy ezzel a deckkel újra nem indul. Végül meggondolta magát, és felvállalta a paklit – megérte neki, hiszen fényes győzelmet aratott vele.

Érdekességek a versenyről

 • Török Péter majdnem megverte Bognár Bálintot, ugyanis – bár 7 ÉP-be került – két avatárja volt az őrposztban, Bálintnak meg üres volt a keze. Bálint azonban egy Pszionikus entitás behúzásával éppen 7 ÉP-t tudott sebezni ellenfelén, ezzel megnyerve a fordulót.
 • Bogdán Erik utolsó lett a versenyen, de gyorsan vígasztalta magát, a vígaszdíj zsákbamacskájában ugyanis Ködóriás volt.

Mint látható, a legutóbbi beszámolómban feltett kérdésre, hogy vajon meglesz-e a tízedik pécsi győztes, a válasz egy nem lett, ugyanis Bálintnak és Ádámnak sem ez volt az első győzelme idén. Ez a verseny egy másfajta statisztikai érdekességgel dicsekedhet, ugyanis olyan még nem volt nálunk, hogy egy dupla versenyen a dobogósok ugyanazok a versenyzők voltak mindkét formátumon, csak a sorrend volt más. Ráadásul nem csak a dobogósok egyeztek, hiszen a negyedik helyezett mindkét versenyen Török Péter volt. Persze a versenyek koránt sem voltak ennyire egysíkúak, a maradék helyeken nagyobb volt a változatosság, akik az első versenyen a középmezőny elején végeztek, azok a másodikon kicsit visszacsúsztak, és fordítva.

Legközelebb január 19-én vagy 26-án tartunk versenyt, attól függően, hogy a Beholder Kft. versenye mikor kerül megrendezésére. Az egyik formátum egy végzeturak és élőholtak nélküli Veszélyes faj lesz, a második formátumunk meg ismét pörgős lesz, azzal a kis csavarral, hogy minden követő és szabálylap tiltott, helyette viszont minden forduló előtt minden játékos kap egy véletlenszerűen kiválasztott hordaparancsnokot a paklijához. Várunk mindenkit sok szeretettel!

Szabó András

* * *

Szeretnéd, hogy a te versenyedről is beszámoló készüljön itt a HKK Blogon? Ha igen, akkor küldd el nekünk a hkkblog@gmail.com címre az alábbiakat, és elkészítjük neked!

 • A formátum(ok) leírása;
 • A mezőny összetétele (az egyes követők és szabálylapok száma);
 • Az első három-öt helyezett, paklilistával;
 • Néhány fénykép (nem kötelező).

Elég tehát, ha ezt a néhány adatot elkülditek nekünk, és mi megfogalmazzuk számotokra a beszámolót. Népszerűsítsd te is versenyedet!

7 thoughts on “Lassított pörgés Pécsett decemberben

 1. Ha megvan a paklilista mindenféleképpen érdekel.
  ( A Pécsett nem mond ellent a helyesírási szabályoknak)

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.