Bukottak és felemelkedettek – Zanszilánkok (1. rész)

Avagy lapok, melyek sorsa nagyot fordult az idő múlásával.

Éppen egy éve annak, hogy a Vigyázz Autó hasábjain egy cikksorozat keretein belül vizsgáltuk meg, hogy mely lapok futották be a legérdekesebb karriert az előző néhány kiegészítőből. A ‘Bukottak és felemelkedettek’ most visszatér: miután a Zanszilánkok kiegészítőt leváltotta az Istenek Viadala, ezért itt az ideje, hogy megnézzük, a tavalyi lapok közül melyek mentek szembe az előzetes várakozásokkal.

Írásunkat két részre bontottuk. Ma, az első felvonásban a bukottakkal foglalkozunk, melyek nagy ígéreteknek tűntek, ám végül máshogy alakult a pályafutásuk, mint ahogy arra a játékosok eleinte számítottak. Holnap pedig a felemelkedettek kerülnek sorra, vagyis azok a lapok, melyekkel kezdetben nem sokan foglalkoztak, ám idővel mégis helyet találtak maguknak a játékban. Vizsgálódásunk során első sorban a hagyományos környezetre fókuszálunk, szubjektív meglátásainkat és tapasztalatainkat felhasználva.

A bukottak

a_magany_oruleteA magány őrülete: A Zanszilánkok megjelenésekor a kiegészítő legdrágább lapjai közé tartozott, csábító szilánk-költsége és rengeteg apró képessége miatt pedig eleinte próbálgatták is bőszen a játékosok. Nem sokáig volt ott azonban a paklikban: az Edralian, ahol talán a legtöbbször megfordult szépen lassan a háttérbe szorult, a többi deckben pedig szingularitása miatt nem bizonyult igazán tápnak. A három manás paklik mentsvára, a Triniganos koncepció sem igazán fogadta be.

A mágia hajnala: A kiegészítő paklik kötelező sztárjaként lett beharangozva, ám valamiért mégsem láttam túl sokszor az elmúlt egy évben – kijátszani meg aztán főleg nem. Ebben bizonyára szerepe van annak is, hogy az anti-mágiázó paklik előszeretettel használnak Hegymélyi keltetőt, az ellen pedig nem szívesen költünk el 2 VP-t néhány plusz lapért, hiszen éppen a mana a szűkös erőforrás. A Halászat és a Démoni bölcsesség még mindig sokkal jobb választás, hiszen azok mindig jók valamire, alternatív képességük pedig ingyen kisül.

albaAlba Regina: Rendkívül keresett lap volt a kiegészítő megjelenésekor, a tesztelés során is igen erősnek tűnt, és mindenki úgy gondolta, hogy nem csak galetkik között bukkanhat fel, hanem rengeteg más pakliban (akár kontrollban is), hiszen igen durván termeli a varázspontot az ellenfél csépelése mellett, ráadásul ingyen tud fújni. És lám, a kék színnel együtt ő is messze elkerülte a versenyasztalokat az elmúlt egy évben.

Hok Rakon: Az egykoron igen vicces nevű ork-tesóknak fényes jövőt jósoltak sokan, ám hosszú távon csak a pálinkás Rakon-fivér ragadt meg a játékban – igaz, ő mai napig a kiegészítő és a HKK egyik legjobb lapja. Amulettes barátunk eleinte gyakori vendég volt a Semleges csatamezős paklikban, ám hiába termeli kettejük közül ő a nagyobb lapelőnyt, ma már mindenhol roskadoznak tőle a cseremappák.

Nezopurrafix: Bárhogyan is nézzük, ez egy nagyon jó lap, amely bármiféle előkövetelmény nélkül ráteszi a drágítást az ellenfélre – kevés pakli van, melyet nem hat meg a fura nevű gnóm-mágus, bizonyos deckeket önmagában képes összecsomagolni. Hogy végül alig használták, abban bizonyára komoly szerepe volt a zöld szín vergődésének is, ám az új Sheran spoilerek megjelenésével talán a jó öreg Nezóra is jobb sors várhat.

quwarg_szamurajQuwarg szamuráj: Sokan az egy éve még csúcsspoilernek számítő Őrült Szajonn potenciális konkurenciáját látták benne, azóta azonban mind a dobatás, mind pedig a csuklyás árnymanó sokat gyengült – előbbi már nem olyan domináns eleme a játéknak, mint mondjuk tavaly, utóbbit pedig meglepően gyorsan elfeledték a játékosok. Mindezek tükrében nem meglepő, hogy a szamuráj hosszú távon nem sokak fantáziáját mozgatta meg – quwarg pakliban sem több egy egyszerű kiegészítő lapnál.

Törzsi dob: A kiegészítő tesztelésének egyik legtöbbet vitatott lapja volt: a többség teljesen inkorrektnek találta a szinte ingyen érkező drágítást. Hogy miként reagáltak erre a játékosok? Teljesen valószínűtlen módon úgy, hogy nemes egyszerűséggel nem is használták – sok helyen legalábbis nem bukkant fel. Újabb példa arra, hogy tíz ember véleménye mennyire eltérhet többszáz másikétól.

Ti mely lapoktól vártatok többet a Zanszilánkok megjelenésekor?

 Csető Zsolt

10 thoughts on “Bukottak és felemelkedettek – Zanszilánkok (1. rész)

 1. Szerintem az egyik legnagyobb bukott angyal Rhatt megtestesülése. Még a Rhatt bilincs idején sem használta senki,élesben talán egyszer (sem) találkoztam vele.
  Holnap sok-sok fekete lapot fogunk szerintem látni 🙂
  A Moa kommunikátor is nagyobb sikerre számított valószínűleg,azonban ő és a pokol kapuja-Baghar páros ezután fog felemelkedni.

 2. Talán még a Természet rendjét meg lehetne említeni. Nem az a tipikus bukott lap, hiszen azért használják, de szvsz az elvárt szint alatt teljesített.

 3. A természet rendjét csak azért nem írtam, mert most elkezdték megint használni, és ebben az évben valószínű elég nagy spoiler lesz.

 4. Visszajelzés: Bukottak és felemelkedettek – Zanszilánkok (2. rész) « HKK Blog

 5. A Moa kommunikátor lett a számomra a legnagyobb bukás, most a kf pakli közelébe wem raknám. Teknősbe próbálgattam, lassú volt oda is.

 6. Az áldozós anti mágiás molluszkba 10 pontos lap a kommunikátor. Tharr követős dekkbe is iszonyat lesz majd a mostani D-s versenyen.

  Attól, hogy nem játszik senki ezekkel a paklikkal, még erős mind a lap mind a pakli.

 7. A kf pakli nagyon erős, a kommunikátor viszont abszolút felesleges bele. Áldozós pakliba illeszkedik, de oda tharr nem mindig fér be, mellesleg egy Hydron ezerszer jobb nála.

 8. @Bubu: a természet rendje semmiképp nem bukott lap, most a sheran valóban erősödésnek indult, szóval méltán marad a spoiler kategóriában a maga nemében. Az újonnan kijött Thraxnál ls mérföldekkel jobb.

  Rhatt megtestesülés: méltatlanul elhanyagold lap sztem. Már vége annak a kornak sajnos, amikor “szeretek kockáztatni” felkiáltású mondatok hallhatók a versenyeken… Amúgy aki esetleg fel akarná karolni, javaslom, hogy próbáljon ki egy járjas avatár decket 🙂

 9. Miért jobb egy hydron, mint egy kommunikátor? A kommunikátor ingyen jön és 2 lapelőnyt ad ráadásul egymást erősítik. A hydron csak zanszilánkba erősebb. Barna nálam alap szin az antmágiás molluszkba az antigoblin és a kommunikátor miatt.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.