Interjú – Bartus Gergely, a yetik vezére és a legnagyobb ködmágus

A Dungeonös verseny győztesével beszélgettünk.

Újabb verseny, újabb interjúalany: a szombati Dungeonös egyszínű megmérettetés után Bartus Gergellyel beszélgettünk, aki 3 Bűvös erdőt és Átkozott követőt használó köd paklival húzta be a győzelmet. Lássuk, miként látta ő a történéseket.

HKK Blog: Szia Gergő! Gratulálunk a Dungeon januári versenyén aratott győzelmedhez! A HKK Blogon még nem olvashattak veled szöveges interjút a játékosok, úgyhogy kérlek mutatkozz be nekik!

DSC06791Bartus Gergely: PÉNISZ! Sziasztok! Bartus Gergely vagyok, 22 éves, szeretem a sört meg a bablevest, 15 évesen hánytam először alkoholtól, a zenéből a punkot preferálom, kedvenc illusztrációm Fischer Tamástól a Balszerencsés quwarg, az óvodában csiga volt a jelem és Budapesten tanulok az ELTE Természettudományi Karán (ezt mindenki leírja, ezért én is gondoltam megteszem). A játékkal 2006-ban ismertetett meg Fischer Zsolt barátom, egy-két D-s versenyre el is látogattam, majd egy kis kihagyás után 2010-ben kezdtem újra a játékot, és azóta töretlen kedvvel tolom. 🙂 (MERT ISZONYAT!!!)

HKK Blog: Elég régóta az erdő fogságában vagy már. Első nagyobb sikereidet a tűz paklival érted el, mostanában pedig egy szintén Bűvös erdőkkel felálló ködös összeállítással játszol a leggyakrabban. Honnét ez a nagy imádat?

Bartus Gergely: A korlátozó szabálylapos paklikat szeretem, ezért játszottam sokáig Hálócsapdával is, de persze az Erdő tud a legbosszantóbb lenni, mivel ez lassítja leginkább a játékot. Nem szeretem nézni, ahogy az ellenfél hokizik (én is szoktam ám), ezért választom az Erdőt, ha lehet mindig!

A szabálylap szeretetének az eredete a Zarknod kovácsához kapcsolódik, mikor először voltam versenyen, ezzel a deckkel nyert az aktuális profi, és már akkor eldöntöttem, hogy ez nekem is kell, és mikor újrakezdtem, az első deckem is kovácsos volt! 🙂

HKK Blog: Ha egyszínű köd pakli, akkor Leah mellett Rhatt is éppúgy felmerülhet. Te miért az előbbi verziót választottad? Miben rejlik a pakli ereje?

kodmangoBartus Gergely: A hagyományos pakli motorja, hogy a gyűjtőben lévő Ködmangóknak hála erőforrásfölénybe kerülünk, a Rhattból a lopás a legjobb a koncepcióba, a többi inkább akkor hasznos, ha nem működik a szabálylapunk. Tehát alapvetően jobbak a fekete ködös lapok a Rhatt ködös lapoknál, elég csak megemlíteni még pl. a Molgant, Niolt vagy a Ködöt, melyek mind nagyon erősek Erdőbe.

A másik ok a kiegészítő lapok erőssége. Mindkét színből vannak jó lapok Erdőbe, de a fekete szekció jobbakat tud felmutatni, egy Galaktrosznak nincs sok esélye a fekete drágíthatatlan lapokkal szemben.

HKK Blog: Hogyan készültél a várható angyal- és élőholt-seregek ellen? Mely pakliktól tartottál a leginkább a versenyen?

Bartus Gergely: Angyal-élőholt? Hehh. 😛 Hát igen, főleg ilyen deckekre számítottam, ezért is választottam ezt a koncepciót, mivel ellenük picit jó esélyekkel indul a deck. Legnagyobb ellenfélként a Változó környezetet tudom megnevezni, ami ellen akárcsak, mint egy hagyin, nem sok sanszom van, illetve a Semleges csatamező. A side-om nagy része ezen deckek ellen készült, leginkább bevallom a quwargoktól féltem Változóval, de szerencsére őket (mint ahogy a többi Változót / Mezőt) elkapták a követős barátaim, így velük party-zhattam az első asztaloknál.

A deck építésénél meglestem a ködös fekete lapokat, és ami értelmesnek bizonyult valamilyen szinten, az befért, több is a kelleténél, mivel szerettem volna minél hamarabb ködös lapot húzni. Utána jöttek az erdő mellet igazán táp fekete lapok: Leanthil trükkje, Léleksajtlás, Morgan átkozott ajándéka, Kisebb jégdémon, Nagyobb életszívás. A maradék helyre volt nehéz találni megfelelő jelentkezőket. Bufa Deegoval és Hammuratyival (ZSZ-költség) segítette a decket, míg további fekete lapként áramlása miatt a Fagyúr, a Ködóriással vagy egyéb lénnyel való kombózása miatt pedig Az árnyak megtestesítője fért még be (egyszer se működött, kösz Mofe! :).

HKK Blog: Kérlek mesélj a hat forduló történéseiről, főbb mozzanatairól!

kodoriasBartus Gergely: Az első menetben az 1-es asztalon Vári “Chompers” Zsombor angyalkái jöttek … volna, de követő nélkül szerencsére nem jött az áldás olyan keményen. Az első meccsen nem volt még olyan sok esélye, de side-ból elég kemény ez a szín: Pihenő, Zoárd, Panatán, IP, Thu’zad felismerése. A fehér deckekkel nehéz dolgom volt végig a verseny folyamán, mivel nagyon masszívan tudja magát tartani. Nagy szerencsémre a második menetben nem jöttek a side lapok, így tudtam nyerni. A harmadikban aztán Pihenő jött, meg 2 Zoárd és 3 A követő láncai (nincs plusz mana Mangóra), ölés nem igazán volt ekkor még nála, de az idő lejárta előtt így is elkapott, így 2-1-re végeztük. Zsombor ellen vesztettem az egyetlen meccsemet a verseny során, így grat neki, meg a szép helyezésért is! 🙂

A második fordulóban az 5-ös asztalon játszottam Balaton Péterrel, aki szintén Raia mellett döntött, nem rosszul, mivel ő is szép helyen végzett a végén. Az első meccset hoztam, nehézkesen, Napkirály meg Ezüstseregek állták utam. A másodikban lejárt az idő (nála nem volt Pihenő side-ban), nagyon lassú, ha ez a két deck feszül egymásnak, mert tele van gyógyulással, így csak lassan tudom lesebezni, illetve az én öléseimet viszonylag olcsón meg tudja oldani.

niolHarmadik menet, 3-as asztal Evarth Leah Lassan járj!-os nekronhordája ellen. Itt leginkább Molgannak köszönhetem a győzelmet, mivel a fekete szín ezekbe a deckekbe nem rendelkezik jó semmizésekkel, nyugodtan várhatta a kis rusnyaság, míg kijön valamilyen ölő lény, hogy utána azonnal visszaugrassza. Egy idő után leérkezett egy Niol, ami elkezdte termelni a csontikat, Evarth-tól jött egy Nax’rhan és letépte az asztalt (ez a papír iszonyat), de utána meg tudtam oldani, majd szépen lassan, Jégdémontól félve lesebeztem. Side után, mikor 20 manája lett ellenfelem elkezdett Morgan ajándékozni, mielőtt a 20.-at rámsebezte volna, a biztonság kedvéért Molgannal visszatettem a kezébe a bűbájt, majd jött egy Jégdémon és innen nyertem. A harmadikra nem volt idő.

A negyedik fordulóban Valler Krisztián ellen küzdöttem az 1-es asztalon, meglepő módon Raia követőt használt. 😛 Az elsőt tudtam hozni, Krisztián Királyi adóval próbált tempóban maradni a Ködmangókkal szemben, majd jött egy Trikornis a csontokból, de szerencsére volt rá egy Leanthilom és innen jó voltam. Nála is durva side lapok voltak: IP, Thauglorendon, Thu’zad felismerése, Panatánnal alapból nyomta. Nem sok side lapot húzott be, én meg elsősorban a védelemre koncentráltam, de igazából nem is nagyon tudtam volna támadni, mivel megoldás nála is akadt, csak az ölésekbe kell belefektetni sok manát, így azokból egyet-egyet nem volt para megoldani. Lejárt az idő, így 2-1-gyel végeztünk. Krisztiánnak köszönöm a Molganokat és gratulálok neki, hogy ismét szép eredményt ért el. 🙂

molganAz ötödik fordulóban Baka Járj!-os nekronhordája ellen játszhattam az első asztalon. Nem igazán részletezném, hasonló volt, mint Evarth ellen, nála Nax’rhan, nálam Molgan, side után azért egy Geomi jól kisemmizte a gyűjtöm, bár előtte egy jó drágán jövő fekete lyukat meg tudtam oldani. Jött a Nax’rhan megint, én Leszáll a köddel tartottam hátul, majd jött még kettő Leszáll a köd, és innen már nem volt vészes, a meccs végére lejárt az idő, így ez is 2,5-0,5 lett.

Az utolsó fordulóban Csető Zsolti és predátorai vártak rám, Keltetőstül, Chara-din követőstül… ja nem, az nem volt. 😛 Tudtam, hogy elég az X is, mivel csak én álltam 5 győzelemmel, ezért inkább a védekezésre figyeltem, meg persze a Kifejlett xenóra, ami ingyen kipattan. Miután megérkezett a Ködf… Ködóriás, ki is jött egy Okulüpaj társaságában, az óriásom elsorvadt, de a következő körben Életszívtam és innen nyertem. Side után érdekes kezem kezdett kerekedni, nem húztam semmi ködös lapot, Zsoltinál kijött egy Káoszteki, mire én húztam egy Niolt, amit inkább kiraktam, mint hogy elködöztem volna. Utána nála elindult a pörgés, mivel 2 Földharc volt nála. Teki épített, jött egy Xenó atka, teki épít, jött még valami, nála full asztal, szép nagy lényekkel, nálam se Mangó, se Molgan a gyűjtőben. Jöttem, leraktam egy Sötét nagyurat, csináltam egy csontit és remegtem az életemért. Zsolti szép nagyot rámvágott, bele is haltam volna, de az első húzott lapom, a jégdémon megmentett. Utána eléggé patthelyzet alakult ki, én hoztam még egy Nagyurat, masszív őrposzt-torlaszom volt, de csak 5-ben éltem. Tudtam, ha húz valami leszedést, pl. Okulüpajt, akkor vége. Szerencsére későn jött neki a leszedés egy Xenomorf harcos képében, de addigra behúztam egy Leanthil trükköt, és a következő körben nyertem, ráadásként Zsolti megnézte a kövi lapját, ami egy Okülüpaj volt. Hát igen, mák nélkül nem lehet nyerni.

Így a szerencsés sorsolás és a húzásaim, deckem, meg talán a játéktudásomnak hála (na jó, az nem) meg tudtam nyerni a versenyt. 🙂

Sorry, hogy hosszúra sikeredett, ez jobb móka, mint vizsgára készülni! 😛

HKK Blog: Hogy ne csak a versenyről beszéljünk: mi ragadta meg leginkább a fantáziádat az új kiegészítőből?

Bartus Gergely: Közvetlenül a kiegészítő megjelenése után a ködös lapokat vadásztam, így a Ködsárkány volt a kedvenc, valamint a barna szín befurakodásával az Erdőbe a Solatopolka. Mivel nagy Kovács fan vagyok, ezért a törpék és a KF-es tárgyak is a vadászlistán voltak. A blogoson is Tharr követős deckkel indultam. Igazi szerepjátékos feelinget ad ez a deck, mindenkinek ajánlom. A decemberi ősi versenyre az egyszín miatt a Hammuratyi Ősfortyanat is megtetszett, ő is helyet fog kapni a közeljövőben még párszor.

HKK Blog: Jól kezdődött számodra az év ezzel a győzelemmel. Mit vársz 2013-tól HKK-s szempontból? Vannak esetleg célkitűzéseid?

bartiBartus Gergely: Szeretnék bejutni a Nemzetire, ahol szeretnék bejutni legalább a 3. napra. Célom ezen kívül persze a folyamatos helytállás, illetve nem is cél, csak vágy, amivel szerintem nagyon nem vagyok egyedül, hogy esetleg lap készüljön rólam, az iszonyat lenne. Valami köd ikonos tűzsebzésű trollt tudnék elképzelni, ami épp részegen fekszik egy árokban… ja, az poén lenne (mondjuk a Barti így is iszonyat). 🙂

HKK Blog: Mi lesz a yetikkel? 🙂

Bartus Gergely: Mindenkit megfagyasztanak a g&@#be! (Én kérek elnézést – a szerk. 🙂 Az új kieg sajnos nem támogatta őket, a Remete igazi sztár lehet, de inkább Keltetőbe. Viszont továbbra is szeretném őket forgatni, mivel a korlátozó szabálylapos deckek mellet a gyors hordákat szeretem, így valószínű, hogy elég hosszú tél elé nézünk még. Mindenki öltözzön fel, mert igaz, hogy ködösen indult a január, de nagy fagyok jönnek még. 😀

HKK Blog: Köszönjük az interjút! Gratulálunk még egyszer, és hasonló sikereket kívánunk neked a továbbiakban is!

Bartus Gergely: Köszönöm, mindenkinek jó játékot és sikerekben gazdag évet kívánok, meg sört!

Csető Zsolt

6 thoughts on “Interjú – Bartus Gergely, a yetik vezére és a legnagyobb ködmágus

  1. Gratulálok Gergő! Az interjú is nagyon jóra és egyedire sikerült! 🙂

    Mellesleg megjegyezném, hogy a decemberi Ősi versenyeken Valler Krisztián diadalmaskodott, míg Bartus Gergely a második helyet csípte meg mindkétszer. most viszont fordított sorrend alakult ki! Mik vannak!? 🙂

  2. ISZONYAT!!!:D:D:D
    Nagyszerű egyedi interjú!Örülök, hogy átment a cenzoroknál még akkor is ha egykét anyuka olvassa , asszem egy életre ellesz tiltva a játéktól a gyerkőc 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.