Készüljünk az ábécés versenyre! (1. rész)

Lássuk, hogy az egyes betűkből mely kártyák lehetnek a leghasznosabbak. Az első részben A-tól F-ig vizsgáljuk a lapokat.

Eddigi talán legextrémebb versenyünkre fog sor kerülni a jövő héten: január 19-én egy különleges ábécés formátumon várunk benneteket, ahol egészen egyedi szabályok szerint kell majd összeállítanotok paklitokat. Úgy gondoltuk, hogy egy kis segítségnyújtás sosem árt, így összegyűjtöttük számotokra, hogy szerintünk melyik az 5 leghasznosabb lap az egyes betűkből.

Az elemzés során első sorban az univerzálisabb lapok kerültek előtérbe, hiszen a koncepciók összetartása jóval komolyabb kihívás lesz, mint a legtöbb speciális formátumon. Ettől függetlenül vannak olyan paklik, melyek itt is könnyű szerrel felbukkanhatnak, így az erőteljesen koncepcióképző lapokból is elrejtettünk néhány darabot. Jöjjön hát a vizsgálódás első része.

A

#1 Apró kívánság: Az olyan formátumokon, ahol mindenből csak egyet lehet használni a keresések mindig felértékelődnek. És bár mostanában ritkábban látni, az Apró kívánság ebben a kategóriában még mindig az egyik legjobb, és rengeteg pakli nagy hasznára válhat.

apro_kivansag

#2 Agyfürkészés: Szintén egy remek keresés, amely még olcsóbb is, és bármit előszed nekünk, igaz, csak a következő körben tudjuk azt bevetni. Különösen azonnali varázslatokkal működik jól, de kombó paklikban is helyet kaphat.

#3 Apokalipszis: Egy asztaltakarítás sosem jön rosszul – főleg akkor, ha tényleg semmi sem állhat az útjába. Az Apokalipszis a kevés asztalon maradó lappal játszó paklikban juthat szerephez, hiszen így csupán az ellenfélnek kell rettegnie erejétől.

#4 Agykéreggyalu: Az ár és a dobatott lapok számának arányát nézve az Agykéreggyalu a mai napig a játék egyik legjobb dobatásának számít, így ha valaki erre a vonalra rendezkedne be, az semmiképp se feledkezzen el a remek lila tárgyról.

#5 Antimágikus goblin: Az egylapos versenyeken mindig elszaporodnak a good stuff / kontroll paklik, melyek ellen sokan bizonyára anti-mágiával szeretnének majd harcolni. Ebből a kategóriából az Antimágikus goblin az egyik legnagyobb spoiler: dobat, counterel, bűbájt szed, és még a bónusz csontok is jól jöhetnek valamire.

Á

#1 Állati ösztön: Ha a varázslatokat otthon hagyva, főleg lényekre (és ezáltal jó eséllyel anti-mágiára) szeretnénk támaszkodni, akkor jól jöhet egy Állati ösztön a kiürülő kéz feltöltésére. Egy esetleges megmaradt countertől sem kell félteni – csak ne mi dobassuk ki…

allati_oszton

#2 Álcázás szakértelem: Szintén a sok asztalon maradó lappal dolgozó paklik egyik hasznos kelléke lehet, hiszen jelentősen bedrágítja az ellenfelet – persze csak akkor, ha meg szeretné oldani lapjainkat. És hát miért is ne akarná majd – ez esetben pedig remek védelem lesz.

#3 Álomhozó: Igazi meccsfordító lap: bealtat valakit, majd feltámaszt egy lényt a gyűjtőből, aminek még a kijátszáskori képességei is kisülnek. Számtalanszor láthattuk már, hogy mire képes vesztett állásból a kis csipás kék manó.

#4 Átkozott penge: Az egylapos, és a szokásosnál soványabb pakliknál bizonyára felértékelődik majd a keresések szerepe, így a köd is egy hasznos képesség lesz. Hamar előbújhat így a pakliból az Átkozott penge is, várva, hogy hű társa, a Ködamazon kézbe vehesse.

#5 Árnytündér lidérc: Az ellenfél pakliját dobató lapok ugyan tiltottak lesznek, a sajátunkat azonban nyugodt szívvel fogyaszthatjuk majd. Ha pedig a gyűjtőjátékra alapozunk, akkor nem feledkezhetünk el az ilyen paklik egyik legstabilabb nyeréséről, az Árnytündér lidércről.

B

#1 Bufa segítsége: Ősmágiája ugyan a drágító szabálylapok híján ritkábban juthat majd szerephez, ám ingyenes erőforrásként a Bufa segítsége így is csábító választásnak számít. Laphátrány nélkül termel nekünk varázspontot – az ellenfél kétszer is meggondolja majd, hogy pörögjön-e.

bufasegitsege

#2 Bűvös forrás: Az egyik nagy kék spoiler és a játék egyik legjobb manatermelése szintén egyike lehet a good stuff paklik kötelező sztárjának. A lapot visszaadja, leghaszontalanabb kártyánkból (vagy egy jó Kurtzból) pedig manát présel nekünk.

#3 Bomtar trükkje: Lopkodni mindig jó, hiszen ezáltal nem csak leszedjük az ellenfél egyik lapját, hanem a mi oldalunkra állítjuk, így valójában lapelőnyt termelünk ezzel. A Bomtar trükkje jelenleg az egyik legjobb ilyen kártya – ködöt használó pakliban különösen kemény lesz.

#4 Bomtar rendje: Leszedésből sosem elég, hiszen ki tudja, hogy mennyi gonoszságot tartogat majd az ellenfél. Ha esetleg éppen egy olcsó példányra van szükséget, akkor a Bomtar rendje mindig rendelkezésre álló alternatívát nyújt, ritkán kisülő hátránnyal.

#5 Bomtar vétója: Ha sok counterrel akarunk játszani, akkor a divatos nullások mellett kénytelenek leszünk kutakodni az 1 VP-ért jövők között is. Ekkor kerülhet elő a Bomtar vétója is.

C

#1 Chosuga: Mindenki szereti a sok képességgel rendelkező lapokat: Chosuga a legváltozatosabb módon képes megfigurázni az asztalon lévő kártyákat. Nem könnyű megoldani, és az ellenfél körében is tud dolgozni – ritkán jön rosszul, ha egy ilyen galetkink an az asztalon.

chosuga

#2 Chara-din óhaja: Ha inkább meglepetésszerűen szeretnénk támadni az ellenfél körében, akkor Chara-din óhaját igyekezhetünk teljesíteni. A játék elején rendkívül olcsó lapleszedés, de később is könnyen jól jöhet, hiszen egy kis semmizés ekkora gyűjtőmánia közepette sosem árt, és a húzás letiltása is nagy gyomros lehet egy-egy nagyobb kör végi táp (például Nemes númak) kijátszása után.

#3 Crimson: Sok erősítést kaptak mostanában, így nem kizárt, hogy valaki kalandozókkal és végzeturakkal igyekszik majd szembeszállni az ellenfelekkel. Ha így teszel, akkor a Crimson legyen az első lap, amit a paklidba teszel, hiszen visszavetetése miatt brutálisan erős ilyen paklikba.

#4 Chloe: Szegény Chloe felett jócskán eljárt már az idő, ám tipikusan olyan lap, amely egylapos versenyen vissza-visszatérhet. Dobatós koncepciókban most is felbukkanhat, hiszen egy viszonylag sokban élő lény formájában nyújt nekünk permanens dobatást.

#5 Cunami teknős: Anti-mágiás, teknősös összeállításban nagy kellemetlenséget okozhatunk ellenfelünknek egy jókor időzített Cunami teknőssel. Ki szeretne három körig Ifjú teknősöket és hasonló haszontalanságokat húzni?

Cs

#1 Cselvetés: A játék talán legnagyobb spoilere természetesen Cs betűnél is első számú választás lesz. Talán nem kellene írnunk több lapot ennél a betűnél, annyira egyértelmű a használata, de ki tudja: biztos vannak sokan, akik szeretnek a trendekkel szemben menni.

cselvetes

#2 Csuszpit: A fenti sárga spoilert ugyan pont nem fogja nekünk előtúrni, ám ettől függetlenül sok azonnali mellett számos kellemes opciót nyújthat nekünk a Csuszpit. Első sorban kombó paklikba kerülhet be, Minőségi cserét szeret még a leginkább keresni.

#3 Csáp-istenség: Lény-alapú asztaltakarítás, amely elől csak a forrásimmúnis lapok és a helyszínek nem tudnak elbújni. Az Apokalipszishez hasonlóan kevés asztalon maradóval játszó paklikban juthat szerephez a lila avatár.

#4 A csábítás dala: A lopó-szekció egyik legújabb darabja, amely leginkább gyűjtőgenerálós paklikban találhat magának helyet. Ide a dalok nagy részét nyugodt szívvel beilleszthetjük majd – köztük A csábítás dalát is.

#5 Csipkerózsika álma: Ha esetleg egy többfunkciós lapra lenne szükségünk, akkor a Csipkerózsia álma is szóba jöhet. Lopni ő is tud, méghozzá egy nem lény lapot, de akár egy komplett asztalt is be tud altatni egy-két körre, kihúzva bennünket a csávából.

D

#1 Démoni bölcsesség: A laphúzások semmitől sem félve tombolhatnak majd ezen a formátumon (legalábbis a narancssárga lapok szempontjából), így a Démoni bölcsesség is mindig hasznos lapként köszönhet be, melyet anti-mágiának és más gonoszságoknak is nyugodt szívvel fogunk eldobálni.

demoni_bolcsesseg

#2 Demizra: A kissé elfeledett kék szín legjobbjai most visszatérhetnek, így a galetki-szépség, Demizra is újból bosszanthatja az óvatlan mágusoknak, lény alapú counterként lesújtva a legváratlanabb pillanatokban.

#3 Deego: Ha hosszú játékra rendezkedünk be, akkor Deego akár önmagában meccset nyerhet nekünk. Egy-egy élet-, izom- vagy elmúlásjelző nem sok, ám amikor minden körben ki tudunk osztani egy ilyen, akkor hamar dominancia alakulhat ki a részünkről.

#4 Dorony-duda: A frissen megjelent KF-es spoilerek bizonyosan megragadják majd néhány játékos fantáziáját, aki pedig ilyet épít, az a koncepció egyik legjobbját, a Dorony-dudát biztosan nem hagyja majd ki, amely drágításként és counterként is komoly fejtörést okozhat.

#5 Dornodon kiáltása: Ha valaki a végtelen számú leszedés taktikájával szállna harcba, akkor Dornodon kiáltását előadva két lényt is eltakaríthat az asztalról. Rossz tempóban behúzva némi sebzéssel vígasztalódhatunk.

Dz

Nincs ‘Dz’ betűvel kezdődő kártya

Dzs

Ha valaki lesz olyan elvetemült, és beveti a Dzsungel nevű kártyát, esküszöm megajándékozzuk valamivel, de azt hiszem jobban jártok, ha nem használjátok a ‘Dzs’ betű kapcsán felmerülő egyetlen opciót.

E

#1 Az erős ereje: Az első három körös counterek használhatósága némileg csökken az egylapos formátumon, gondolhatnánk, Az erős ereje azonban így is túl nagy spoiler ahhoz, hogy ennyivel elintézzük. Ráadásul ne feledjétek, ezúttal csak 35 a minimális lapszám.

az_eros_ereje

#2 Az enyészet porladó lovasa: Azt hiszem kevesen vitatkoznak azzal a kijelentéssel, hogy az apokalipszis lovasainak legutóbb megjelent tagja a HKK egyik legundorítóbb lénye jelenleg, amely nehezen megoldható veszélyként csipegetni életpontokat az ellenféltől. Bizonyára itt is gyakran fogja.

#3 Elzárás: Az új kiegészítő egyik gyak-nemgyak spoilere, az Elzárás színe miatt eddig nem jutott sok szerephez, ám most megmutathatja erejét, legyen szó az ellenfél hátráltatásáról, vagy éppen nyerő körünk tökéletes bevédéséről.

#4 Az erő dala: Mivel csak egy darabunk van belőle, ezért a fél paklinkat ezúttal nem fogjuk kipörgetni vele, ám Az erő dala így is Nil herceg szerzeményeinek legtöbbet játszott darabjaként bukkanhat fel az erre építő paklikban.

#5 Exterminálás: Side híján mindenképpen fontos lesz, hogy alapból is készüljünk majd semmizésekkel: az Exterminálás egy olcsó leszedés kiegészítő szolgáltatásaként elégítheti majd ki ezirányú igényeinket.

É

#1 Életadó: Az Életadóban rejlő kombólehetőségek és a feltámasztós élőholt univerzalitása számos paklit és játékos megihletett már, így bizonyára ezen a formátumon sem lesz sok olyan pakli, amely nem látná szívesen soraiban.

eletado

#2 Az élet és halál ura: Ha esetleg más irányba indulnánk el az életjelzőkkel, akkor Az élet is halál ura is számításba jöhet, amely egyszerre két irányból biztosíthatja számunkra a lapelőnyt, leszedésként, valamint húzatásként.

#3 Édesvízi teknős: A már említett teknősös, anti-mágiás összeállításban az egyik legjobb erőforrás lehet, hiszen a körönként biztosított extra lap mellett gyakorlatilag minden ilyen lényünket eggyel olcsóbbá teszi.

#4 Élőholt kémek: A bilincsek és a börtönök ezúttal a mappákban maradnak majd, ha azonban valaki ebből a színből is egy varázslat alapú erőforrásra vágyik, az az Élőholt kémekben találhatja meg számításait. Csak óvatosan a zanszilánkokkal!

#5 Éjfatty sóhaj: Erőteljes gyűjtőjáték esetén nagyot csattanhat egy Éjfatty sóhaj, főleg víziók esetén, melyek azért mindig szép számmal előkerülnek a korlátozott formátumokon. Ha ügyesek vagyunk, akkor nem csak rebootolja a meccset, de a mi javunkra is fordítja.

F

#1 Földanya ereje: Az egyik új csúcscounter, a zöld szín legújabb spoiler lapja, amely az ellenfél körében úgy csípi el a lapokat, hogy ő az esetek többségében tehetetlen ez ellen. A mi körünkben még egy papírzsepi is jobb nála, de így is talán a legjobb támadó counter jelenleg.

foldanya_ereje

#2 A furfang temploma: Az asztalról működő permanens erőforrás család egyik jól ismert tagja, a jól ismert forrás-mozgó-templom triumvirátus egyik képviselője, amely extraként beépített counterként is tud funkcionálni.

#3 A források pusztulása: Az erőforrástermelés mellett azok ellen is érdemes felkészülni: megtehetjük ezt például a beszédes nevű A források pusztulásával, amely könnyen lenullázza az óvatlan mesekártyásokat.

#4 Felfelé a lejtőn: Ha lassítanánk egy kicsit a tempón, akkor az ellenfelet kellemes hegyi túrára invitálhatjuk egy Felfelé a lejtőn társaságában, amely mellett kétszer is meggondolja majd, hogy kijátsszon-e egynél több lapot egy körben. Counterekkel a legerősebb.

#5 A fekete kos rituáléja: A hordázás szerelmesei eddig kevés tápot kaptak a felsorolásban, A fekete kos rituáléja azonban nekik szól: pörgeti a paklit, újabb harcosokat szólítva, és nem mellesleg ingyenes áldozható lapként is funkcionál eközben.

A listát hamarosan folytatjuk a cikksorozat második részével – addig is a kommentek között kitárgyalhatjátok, hogy ti mely lapokban éreztek még fantáziát a fenti betűk kínálatából.

Csető Zsolt

8 thoughts on “Készüljünk az ábécés versenyre! (1. rész)

  1. A: Arochos ideje – vízióként lapelőnyt termel, lények mellé nagyon jó ki lap.
    Cs: Csontkovács – szintén hordába az igazi
    F: Fenyőőr manó (új) – levakarhatatlan, elsősorban zanszilánkok mellé ajánlom.

  2. Burástyakölyök lehetne a burástya pakli alapja. Azért is spoiler, mert nem fogja meg az árnyrém (mely lapot ajánlanék figyelmetekbe) Zilak, cselvetés, erős, gyenge, solisar, térszagi… ellen. Az sem baj ha zanszilánkot segít vagy jön belőle áldozós lap.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.