Készüljünk az ábécés versenyre! (2. rész)

Lássuk, hogy az egyes betűkből mely kártyák lehetnek a leghasznosabbak. A második részben G-től N-ig vizsgálódunk.

Eddigi talán legextrémebb versenyünkre fog sor kerülni a jövő héten: január 19-én egy különleges ábécés formátumon várunk benneteket, ahol egészen egyedi szabályok szerint kell majd összeállítanotok paklitokat. Úgy gondoltuk, hogy egy kis segítségnyújtás sosem árt, így összegyűjtöttük számotokra, hogy szerintünk melyik az 5 leghasznosabb lap az egyes betűkből.

Az elemzés során első sorban az univerzálisabb lapok kerültek előtérbe, hiszen a koncepciók összetartása jóval komolyabb kihívás lesz, mint a legtöbb speciális formátumon. Ettől függetlenül vannak olyan paklik, melyek itt is könnyű szerrel felbukkanhatnak, így az erőteljesen koncepcióképző lapokból is elrejtettünk néhány darabot. Jöjjön hát a vizsgálódás második része.

G

#1 Grobox fluxustörő: A betű legjobbja ezúttal nem egy kontroll-táp, hanem épp ellenkezőleg: ezek egyik nagy ellenfele. Sőt, a Grobox fluxustörő szinte minden paklinak alaposan megnehezíti a dolgát, amely az erőforrásfölény kiépítését tűzi ki célul.

grobox_fluxustoro

#2 Gaddar ultimátuma: Nincs jobb dolog annál, mint amikor zavartalanul léphetünk rá a diadal útjára: Gaddar ultimátuma éppen az ehhez szükséges nyugodt kört biztosítja számunkra. Védekezni sem rossz persze: megfékezi az ellenfelet és kivonja a forgalomból néhány zavaró lapját.

#3 Galaktrosz: A mára elfeledett autós bilincs egyik sztárja környezetéből kiragadva már nem annyira kemény legény, mint ott, ám háromért két lapot megoldani és gyógyulni még mindig nem számít különösebben rossznak. Pláne akkor, ha dobatással tudjuk kombinálni.

#4 Goblin kutató: Csontot termel, lő, gyógyít, ahova csak kell: sokoldalú tudós ez a Goblin kutató, ezáltal több féle pakliban is felbukkanhat akár. Sérülékeny, ez nem vitás, ám hosszú távon akár egyedül is meccset nyerhet nekünk.

#5 A Gépezet: Nincs megállás, ha beindul a hokimágusok egyik kedvenc masinája, A Gépezet: a hasznos kijátszáskori képességgel rendelkező lapokat szívesen fogjuk újból az asztalra pattintani vele.

Gy

#1 A gyenge ereje: Ha Az erős erejét az első helyre raktuk, akkor legközelebbi rokona, A gyenge ereje még inkább odaillik, hiszen egyértelműen kiemelkedik a Gy betűs lapokból. Alternatív képessége ráadásul köztudottan jóval hasznosabb, mint fehér társáé.

a_gyenge_ereje

#2 Gyorskezű Trix: Az “1-ért 3/1, repül” kategóriában talán még nem került ennyire hasznos képesség lényre. Ha kijátszásának körében be tud ütni, akkor sokat már biztos, hogy nem jöttünk ki belőle rosszul – ha egy lényt ütünk ki vele az őrposztból, akkor kvázi cantrip leszedés volt.

#3 Gyógyító köd: Nagy kérdés, hogy hányan fognak bepróbálkozni a ködös koncepcióval, ám ha lesz ilyen, akkor a Gyógyító köd jó eséllyel pályázhat az egyik helyre a pakliban.

#4 Gyémántsárkány: A játék korai szakaszában legfeljebb áramolni jó ezt a pokolian drága, de hasonlóképp masszív dögöt, ám a későbbiekben könnyedén dominálhatja az asztalt. Ha esetleg nagy lényre lenne szükségünk.

#5 A győzelem ára: A sok lénnyel játszó paklik ingyenes “büntetése”, amely néha leszedésként is funkcionálhat, hiszen lénybe is lőhetünk képességével. Az elvetemültek valamilyen Magzatos kombót is építhetnek rá.

H

#1 Hammurapi Ősfortyanat: Joker-színe ezúttal ugyan nem előny, ám a különösebben nem kiemelkedő H betű első helyét így is nyugodt szívvel odaadhatjuk ennek a határozottan rugalmas counternek.

hammurapi_osfortyanat

#2 Hétfejű hidra: A legnagyobb kártyahegyeket és a legmegoldhatatlanabbnak tűnő tartalékokat is a gyűjtő irányába küldhetjük egy jól irányzott hidra-csapással, amely hasznos ölőlény lehet sokféle pakli számára. Hát még akkor, ha meg is tudjuk gyógyítani, és túléli a csapást.

#3 A halál dala: Kevés olyan kártya van, amely önmagában képes annyi lapelőnyt termelni, mint A halál dala: leszed, lényt ad és lapot húzat kör végén, mindezt pedig úgy, hogy utána még egyszer megtolhatjuk, ha van rá keret. Csak legyen hozzá lényünk is…

#4 Hívó kürt: Akadhat egy-két etnikum, amely a korlátozás ellenére is összeállhat (a végzeturak mindenképpen ilyenek), ha pedig ilyen paklival játszunk, akkor a Hívó kürtöt semmiképp se hagyjuk otthon. Pláne akkor, ha egy-egy lapra különösen építünk – ekkor keresni is remek vele.

#5 A hatalom illúziója: Permanens erőforrás, ha egy kis laputánpótlásra van szükségünk: ha hosszabb meccsekre rendezkedünk be, akkor mindenképpen hasznos lehet, hiszen 3-4 alkalommal kijátszva már igen komoly lapelőnyt termel.

I

#1 Az igazság pillanata: Szabálylapok híján kevés olyan pakli lesz, amely nem próbálkozik majd manatermeléssel, így szinte bármi ellen jól jöhet egy jó kis Az igazság pillanata, melyet a megfelelő pillanatban elsütve totális manapusztítással és jelentős asztaltakarítással juthatunk méretes előnyhöz.

az_igazsag_pillanata

#2 Isteni kegy: A kevés 0-s counter miatt a szokásosnál rizikósabb lesz a második körben, ám így is egy jó erőforrás lesz a kontrollok számára, amely ha kell, akkor VP-t ad majd laphátrány nélkül, máskor pedig kezünket tölti fel újból.

#3 Izmos pegazus: Nehezen megoldható, folyamatosan hízó lény, amely hálózik, és alapból is tisztességes méretekkel rendelkezik: sokkal többet nem is kívánhatnánk potenciális nyerésünktől. Ha ilyesmi lapra van szükségünk, használjuk bátran.

#4 Az idő kereke: Mindig jó kétszer egymás után jönni, és bár Az idő kereke megkéri ennek az akciónak az árát, mégis gyakran megéri azt kifizetni. Különösen akkor, ha az asztalunkon heverő lapjaink aktivizálást kívánó képességei remegve várják, hogy kisülhessenek újból.

#5 Az idő tornya: Kört nem csak nyerni, hanem megszakítani is jó: Az idő tornyát akár az anti-mágiázó paklik is nyugodt szívvel használhatják, amely az ellenfél megállítása mellett még a lényeknek is nyújt egy kis extra tápot.

Í

Az ében íjász paklikkal együtt bizonyára az Íjászat és az Íjászképző is otthon maradnak, mint ahogy az Így döntöttemre sem fogják valószínű sokan védelmi vonalukat építeni. Az autó-mániákusok Az ítélet napjával nosztalgiázhatnak egy jót.

J

#1 A jövő felejtése: A drágán nagy lapelőnyt nyújtó lapok egyike, amely a megfelelő pillanatban akár meccset is nyerhet nekünk, ám a játék elején nem szívesen látjuk. Még így is ő talán a legjobb J-ből, semmizése pedig különösen említésre méltó.

a_jovo_felejtese

#2 Jégszív: A klasszikus Leah horda nehezen állhat össze erre a formátumra, így a Jégszív adta előnyök maximalizálása nem lesz könnyű feladat. A lényes paklikat elcsomagoló képessége és a gyenge konkurencia miatt így is simán dobogós.

#3 Járvány: Szintén a lényes paklik ellenfele, a hirtelen pusztítás helyett azonban ez a lassú halált hozza el az ellenfél által megidézett szörnyetegek számára egy fertőző betegség formájában.

#4 Jádesárkány: Defenzív lelkületű játékosok jócskán lelassíthatják az ellenfelet ezzel az életes sárkánnyal, sőt, olykor a gyakran elfeledett őrző ikon is nagy segítségünkre lehet rajta.

#5 Jégmadár: Csak hogy az ötödik helyre is kerüljön valaki – nem hinném, hogy bárki is egy kósza Jégmadárral szeretné kikapcsolgatni az ellenfél lapjait.

K

#1 Kurtz: Amilyen gyenge volt a J betű, olyannyira nagy a verseny a K-nál: a játék emblematikus figurája, Kurtz itt is előszeretettel fog előugrálni a paklikból, biztosítva az extra lapot a számtalan felhasználási mód valamelyikére. Vagy csak simán nyerünk vele.

kurtz

#2 Kyorg tudás: Az Istenek Viadala egyik legnagyobb spoilere az ellenfél első körében szól a legnagyobbat, de a későbbiekben is szívesen be fogjuk kérni rá az extra erőforrásokat – pláne úgy, hogy még a dobatást is könnyű szerrel kivédi.

#3 Káoszteknőc: A sokat emlegetett anti-mágiás pakli egyik legbosszantóbb lénye lesz a Káoszteknőc – ha Timera is a kegyébe fogadja őket, akkor nagyot szólhat a szerencsehajhászok paklijában.

#4 Királyi adó: A “sok kicsi sokra megy” címen futó bölcselet egyik fő HKK-s példája a Királyi adó, amely ugyan szinte sosem fog nagyot szólni, ám vízióként apránként sokat hozhat a konyhánkra a körök múlásával, főleg akkor, ha az ellenfél első manáját el tudjuk vele szipkázni.

#5 Kisebb Zan: Egylapos formátumon sosem rossz, ha valamelyik lapból mégiscsak tudunk keríteni egy másodikat: ez leginkább a Kisebb Zan segítségével fog megtörténni, amely kvázi ingyen lemásol nekünk bármit – csak legyen hozzá csontunk vagy áldozható lapunk.

L

#1 Lopakodó ganüid: A ganüid-kompánia egyik legveszélyesebb harcosa az első körökben csendben kezünk közelébe lopakodik, hogy aztán a lassan feltöltődő gyűjtőkre hirtelen lecsapva méretes suhintásokkal intézze el az ellenfelet és annak lényeit.

lopakodo_ganuid

#2 Lávacsepp: Egyértelműen áramlásában van a legnagyobb fantázia ennek az egyszerű kis lapnak, de összességében elmondható, hogy túlságosan rosszul sosem fogunk kijönni belőle, hiszen olcsó is cantrip – ha nem ő kell, hát jön helyette más.

#3 Lélekszolga: A lényes paklik újabb hatékony beleszólása az ellenfél körébe, amely más deckekben is szóhoz juthat. Feladatát ellátva is szívesen marasztaljuk majd ráadásul, hiszen méretei az őrposztban is tiszteletre méltóak.

#4 Lohd Haven hikoltása: Az egykori Sheran spoiler mára már igen kikopott a metagame-ből, az egyszerre counter és leszedés Lohd Haven hikoltása azonban most visszatérhet egy-egy kontrollosabb összeállításba. Csak kerüljük a raccsoló ellenfeleket.

#5 A lelkek démona: Manatermelésbe oltott semmizés: kezdetben még mínuszosan fogjuk zárni az akciót A lelkek démonával, ám egy-két kör alatt már nem csak a bosszantó daloktól és vízióktól szabadít meg bennünket, hanem még komoly VP-utánpótlásunk is lesz általa. A másik képessége kicsit túl hoki ahhoz, hogy törődjünk vele, de olykor életet menthet!

Ly

Ha valaki a Bufa avatár, Lymona, vagy éppen a Lyx-daik-i boszorkány és annak gonosz praktikái iránt érez szokatlan vonzalmat, az betuszkolhatja ezeket az egyébként haszontalan kártyákat a paklijába.

M

#1 Minőségi csere: Ember legyen a talpán, aki választani tud a közel ugyanolyan erős M betűs spoilerek közül: mi azért választottuk végül a Minőségi cserét, mert 35 lapos pakliban nagyobb eséllyel maximalizálhatjuk előnyeit, mint bármikor máskor – csak játsszunk mellé elég gyűjtőben működő lappal.

minosegi_csere

#2 A mágia létsíkja: A vékonyabb paklik érdekes síkcsatákat hozhatnak több szempontból is, melyek főszereplője egyértelműen a játék legjobb helyszíne, A mágia létsíkja lesz, amely alapkelléke minden varázslatokra építő paklinak.

#3 Manaregeneráció: A játék legjobb ingyenes manatermelése minden pakliba beférhet, amely nem anti-mágiázik, hiszen ha nem kell, akkor még le is tudjuk cserélni. Kérdés, hogy M betűs riválisait le tudja-e nyomni.

#4 Megrontott trikornis: A Zanszilánkok multifunkcionális gyak-nemgyak sztárja az M betű legjobbjai közül sem maradhat ki: egyetlen lapba gyúrt leszedésként, semmizésként és nyerésként éppen sokoldalúsága miatt választhatják sokan a specifikus kártyák helyett.

#5 Manacsapda: Kíváncsi leszek arra, hogy vajon hány betűt áldoznak majd fel a játékosok a counterek oltárán: erre a (jelen esetben igencsak fájó) műveletre az M betűnél is meglesz a lehetőség a Manacsapdának hála.

N

#1 Nil herceg dalnoka: A rendkívül népszerű dalokat ezen a formátumon is előszeretettel fogják használni a játékosok, az őket előadó lantművész, Nil herceg dalnoka pedig nagy örömmel fogja őket előénekelni a paklikból.

nil_herceg_dalnoka

#2 Nemes númak: Az erőforráselőnyre fókuszáló játékosok választása lehet ez a hasznos szkritter-csoda, amely jócskán feltölti kezünket egy counterpárbaj vagy egy nagyobb pörgés végén – veszélyben gyógyítása is nagy segítség lehet.

#3 Nagyobb életszívás: Fókuszálhatunk persze a leszedésekre is, a Nagyobb életszívás pedig még a leghatalmasabb asztalok sem menekülhetnek meg. Igazi meccsfordító lap, amely egyetlen életpontból és a halál torkából is a győzelmet hozhatja nekünk akár.

#4 Nemesröptű Frynn: Pegazusos paklikat ugyan ne várjon senki, ám stabil lényként még mindig szerepet kaphat a szárnyaslovak leguniverzálisabb darabja a Nemesröptű Frynn: counterelni nem nagyon fogják, cantripsége, büntetése és hálója pedig mind-mind apró, de igen hasznos finomságok.

#5 Nagyobb vércápa: A varázslatdrágító szekció egyik legveszedelmesebb fenevadja hatalmas cafatokat harap ki az ellenfélből, melyet hiába próbál majd visszagyógyítani.

A listát hamarosan folytatjuk a cikksorozat harmadik részével – addig is a kommentek között kitárgyalhatjátok, hogy ti mely lapokban éreztek még fantáziát a fenti betűk kínálatából.

Csető Zsolt

13 thoughts on “Készüljünk az ábécés versenyre! (2. rész)

  1. jó lett a cikk. M-ből első helyre tettem volna a síkot, két kontroll között dönthet, hogy az egyik játszik síkkal, míg a másik nem.

  2. Nagyjából egyetértek a listával de ofc hogy hívó kürtöt fogok kalandozók mellé választani és nem egy Halafírt…lol nope Akárhogy is nézem a hívó kürt messze nem olyan jó mint egy halafír, ha nagyon olcsóbbítani akarok akkor ott a bufa szimbóluma ami nem mellesleg válogatás nélkül olcsóbbít minden kallert és még lapot is ad. a hívó kürtöt közelébe se tenném a decknek.

  3. az, hogy az N-nél nincs ott Nax’rahn…az kegyetlen. Nálam egyértelműen mindent letaszított ami n betűből szóba jöhet, egy jó kontrollt is simán el tudnak tenni a gonosz kis antimágiás lények, ennél jobb fegyver pedig jelenleg nincs ellenük a teljesség igénye nélkül viszi: antimág goblin, quwarg harcmágus, káoszteki, yeti remete, az összes értelmes asztalon maradó bűbájt (bűvös forrás, örökmozgó, győzelem ára, stb) nálam még egyszer se jött ki úgy hogy ne szedett volna le legalább 2 lapot és akkor már vastagon megérte. 2 izommal 6/6 ölésnek se utolsó

  4. Isteni átok, 1-ért kánter meggondolandó.

    Karácsony top5-be be kell, hogy férjen (főleg ha az univerzális lapok előnyt élveznek).

  5. A Karácsonynak tényleg lenne helye a K-nál, de szinte mindenhol jó a sorrend szerintem.

  6. Az Így döntöttem SIKERES kijátszása hatalmas csalódást okoz minden paklinak, ezért szerintem a kevés öléssel játszó kontrollba beférhet, főleg ha nincs más jó Í-betű, csak a dobatást nehezen viseli, és kicsit lassít minket.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.