Kedvező harmincötös – Morq Fan Gor pakli az ábécés versenyre

Szombaton rendezzünk hazánk első ABC-s versenyét, melynek szabályai garantáltan megmozgatják az agytekervényeket.

Amikor először ránézünk a formátumról szóló leírásra, nem is a kezdőbetűk általi kötöttségek tűnhet fel először, sokkal inkább a limitált lapszám. Minimum harmincöt laposnak kell ugyanis csak lennie egy-egy decknek, ez pedig némely paklinak igencsak kedvező kilátásokat teremt.

Jól sejtitek, a mostanában kissé kiveszőben lévő kombó deckek feléledését is hozhatja a mostani verseny, hiszen harmincöt lapból ötöt felhúzva jó esélyeink vannak behúzni az egymással összejátszó lapokat. Hiába van minden egyes kártyából csak egy a paklinkban, kioptimalizált esetben elégnek kell lennie a győzelem megszerzéséhez. A kereséseken és megfelelő védelmen áll, vagy bukik a szisztéma.

morq_fan_gorElemzésem alanyául a régi idők egyik sikerpaklija, a Morq Fan Gor deck szolgál, hiszen gyorsan tud nyerni, és viszonylag kevés, olcsó lap is elég a beindításához. A kombó ugye arról szól, hogy kék galetkinket (lehetőleg aktívan) az asztalra tesszük, majd átüt az őrposzton, egy újabb kört adva nekünk. Miután megint mi következünk, visszavesszük Fan Gort és kezdjük elölről az egészet, egyszerű és nagyszerű. Lássuk, hogyan lássunk neki a pakli felépítésének ebben a korlátozott környezetben.

Adott a tény, hogy zavaró szabálylapoktól nem kell tartanunk, így drágítás és a laphúzás/keresős letiltásától való félelem nélkül paklohatjuk be az erőforrásokat, hogy minél előbb kézben legyen a kombónk. Értelemszerűen Morq Fan Gorral indítsuk, amivel egy igen fontos betűt (Manaregeneráció, Minőségi csere) le is foglaltunk. Lássuk most azokat a lapokat, amikkel aktívan tudjuk hozni őkelmét, van belőle néhány, ha nem is a legjobb minőségben. Legjobbnak galetkink hű társa, a Kronopók tűnik erre a feladatra, utána következik a Tengeri áramlat, mely hasonlóan jól oldja meg ezt a fontos feladatot. Szintén jó opció az Orgling bányász használata, hiszen minden körben képes lehet aktivizálni lényünket, ennél többet pedig nem is várunk el tőle. Leggyengébb megoldásként a Földharcot próbálhatjuk meg, hiszen ha van 4-5 passzívan érkező lényünk, esetleg feltámadó vagy vízióként érkező megoldásunk a Fan Gorhoz, már eredményesen tudjuk pörgetni a kombónkat. Itt érdemes megemlíteni a Zarknod pecsenyéjét, ami akár áldozható lényként, akár az aktivizálást segítendő, minden körben képes kiugrálni.

alcazas_szakertelemKövetkező feladatunk azt megoldani, hogy átüssünk ellenfelünk őrposztján, hiszen ideális esetben ugye üresen tátong majd, de nem árt felkészülni ott tanyázó lényekre is. Az Álcázás szakértelem láthatatlanná tevése mellett a lent lévő lényeinknek is védelmet nyújt, míg a Harci zene a csere fázis utáni leszedéssel vagy gyógyítással tud minket segíteni adott esetben. Ha ennyi még nem lenne elég, a V betűből is létezik egy jó alternatíva, a Védőangyal által adott lények is segíthetnek helyet csinálni, amíg jobb megoldás nem érkezik, de az ellenfél feltartóztatásában is jól szerepelnek, ez a betű azonban még máshol fog remek szolgálatot tenni. Lényirtásnak mi más lehetne elég jó, mint egy másik, masszív lény, erre a szerepre egyedül az Óriás pöfeteget érzem elég jónak, hiszen gyűjtőbe is teheti a kulcslapunkat (ennek később még lesz szerepe természetesen) és elláthatja az őrposztban lévők baját is.

uszo_a_kidoboemberKellenek természetesen olyan lapok is, melyek amellett, hogy az ellenfél lényeit kezelik, saját Fan Gorunkat is képesek lehetnek adott esetben visszatenni a kézbe. Erre a feladatra Üsző, a kidobóember és a Wyscanzi szirén tűnik a legjobbnak, bármely oldal lényeit rájuk bízhatjuk. Alternatív megoldásként a pecsenyéből nyert csontokkal, vagy bármilyen más helyről nyert szörnykomponensből érkezhet az Ördögűző pálca, ami szintén minden körben a kezünkbe teszi kulcslapunkat. A Végtelen formázás szintén a visszavetetés miatt szerepel paklinkban, bár ő más módon, a gyűjtőből dolgozik. Ha nincs más alternatívánk, innen is meg lehet ugyanis oldani a kombót, lesz ugyanis minek beáldozni a kör elején már képesség nélküli Fan Gort. Erre a műveletre és a már említett csonthiányra a Goblin kutató például remek megoldást jelenthet, ugyanis bármikor képes gyűjtőbe küldeni kulcs-galetkinket, ha onnan akarunk dolgozni vele. Ha pedig felgyűlik a csont a pecsenye megérkezésével, begyógyítja a felhasznált ÉP-inket is. Sokkal jobban dolgozik azonban a Robbanó birkák ebben a szerepkörben, hiszen amellett, hogy a megfelelő helyre küldi a Fan Gort, még sebez is ellenfelünkbe, meggyorsítva ezzel a nyerésünket. Az Életadó  és Az újjászületés könyve szintén a gyűjtőből való okoskodás miatt kerülhet a pakli közelébe, de utóbbi elkincsezve is jó szolgálatot tehet, ha például a pálcának kell a  csont.

A kombós lapokat tegyük kicsit félre, lássuk mik lesznek azok a kártyák, amikkel előszedjük őket a pakliból. Az Apró kívánság a kombó bármely lapját az asztalra teszi, mellette a Nyerő stratégia, az Utolsó mondások könyve és az Ősi legendák lesznek az univerzális kereséseink. Az egyetlen kérdéses keresésnek a Xenó kismestert tekinthetjük, hiszen nincs rá garancia, hogy használni tudjuk majd. Ha el tudjuk sütni, már sínen vagyunk, de ha csak szimplán ki kell játszanunk se bukunk nagyot, ha egy Földharc mellé érkezik, vagy ha be kell áldoznunk esetleg csontért. Egy alternatív keresést Petur személyében még vállaljunk be, hiszen az aktivizáláshoz és az átütéshez is segítséget nyújtanak a lapok, amiket elő tud szedni. Sok egy manás lényünkre való tekintettel az Elözönlés is jó választás lehet, de ezt a betűt egy másik fontos lapnak tartjuk fent ebben a pakliban.

negeshin_agyfurkeszNémi erőforrás szekciót még bátran betehetünk a pakliba, a Bűvös forrásról például ne feledkezzünk meg, hiszen az általa adott VP-előny könnyebbé teheti a kombó kipörgetését. A Negeshin agyfürkész személyében egy olyan erőforrást kapunk, mely ellenfelünk jó lapjait használja erre a feladatra, és természetesen passzívan jön, ha a Földharcba kell beszállnia. Ha már az F betű ismét felmerült, aki nem érzi át annyira ezt a szakértelmes vonalat, használja A furfang templomát ebben a szegmensben, mely minden funkciójával hasznot termel egy kombó pakli számára. Ekkor természetesen Peturnak sincs tovább maradása a deckben, őt is counterrel, a Panatán csillapítással helyettesíthetjük például.

Az eddigi minimális védelem mellé lássunk néhány kártyát, melyek olcsón és eredményesen lehetnek képesek megvédeni kulcslapjainkat. A Cselvetés és az Elzárás azáltal véd bennünket, hogy nem hagyja ellenfelünket beleszólni a körünkbe, így lesz lehetőségünk beindítani a kombót és előkeresni a megfelelő védelmet, onnan pedig már nincs menekvés. Demizra, A gyenge ereje, Lohd Haven hikoltása, Solisar aurája és a Szilánkcsapda a klasszikus akadályozós vonalat képviselik, kívánkozik melléjük azonban még néhány leszedés is a pakliba. Erre tökéletesen alkalmas lehet Chara-din óhaja és a Quwarg vágóhíd is, mely remekül működik együtt, míg Az igazság pillanata egy lényirtással is egybekötött erőforráspusztítás, ami ha jókor csattan el, meg is nyerheti nekünk a meccset.

Akár a Földharcos, akár a több counterrel felálló vonalat is választjuk, biztosan élvezetes és kombinatív játékot erőltetünk mind magunkra, mind ellenfelünkre. Jó játékot a paklihoz!

Bíró Tamás

3 thoughts on “Kedvező harmincötös – Morq Fan Gor pakli az ábécés versenyre

  1. Korrekt, de azért egylaposon egy lapra építeni kicsit merész:) Kíváncsi vagyok, bevállalja-e majd valaki.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.