Csontból is megárt a sok – Tárgy pakli az ábécés versenyre

Az ábécés formátumra készülőknek íme második pakliajánlatunk, melyben a tárgyas koncepciót járjuk körbe.

A formátum egyik nagy előnye, hogy különösebben nagy ellenállás nélkül pöröghetünk az arra képes paklikkal, hiszen ellenfelünk nem hagyatkozhat ezúttal a szabálylap nyújtotta biztonságra a játék elején. Csak kézben lévő lapja menthetik meg, lássuk tehát egy olyan decket ezúttal, ami kellően gyors és még az ellenfélnél tartott lapokat is kezelni tudja.

aranymoso_serpenyoA pakli alapja a gyors pörgés, amihez elsőként elengedhetetlen némi erőforrásfölény kialakítása. Ha tárgyakról van szó, az Aranymosó seprenyőnél jobbat keresve sem találhatunk, hiszen visszahúzatja a befektetett lapot, és egyet még ki is kereshetünk. A koncepció sokrétűségének hála, szinte minden felmerülő helyzetre tudunk vele lapot keresni, így őt akarjuk majd legtöbbször behúzni a versenyen. Sajnálatos módon az Aranydukáttól és az Apró kincstől ugye ennek megfelelően el kell búcsúznunk, de beláthatjuk, a serpenyőnél egyikük se segít minket jobban. Következő masszív erőforrásunk az Ősi tekercsek, mely lappal, csonttal és ÉP-vel lát el minket, egyszóval mindent ad, amire csak szükségünk lehet. A pakli legerősebb két lapjáról lévén szó, úgy igyekezzünk felépíteni a koncepciónkat, hogy ebből a két sztárból a maximumot tudjuk kihozni, egyiküket ugye a gyűjtőből, másikukat az asztalról vissza-visszavéve, egy körben akár többször is. De maradjunk még kicsit az erőforrásoknál, a Szithon vérfókusz alternatív leszedésként is jeleskedik, és persze be is pörget minket a körönkénti áldással. A pakli közel legjobb keresése a mindig harcra kész Xed, az artista, akit természetesen Trapézzal együtt használjunk. Körönként lecserélni egy lapot akár az erőforrásfölény kialakításában, akár később az ölésben is hasznos lehet, hiszen az éppen visszakevert lapot is vissza tudjuk vele hozni. Az erőforrás részleg maradék képviselőjeként Az utolsó mondások könyvét említeném, aki szintén minden helyzetre tudja a megoldást, akár SZK ráfordítás nélkül is.

solatopolkaA nagy rohanásban persze ne felejtsünk el a védelemmel is törődni, szerelkezzünk fel némi counter és leszedés-szekcióval is. Akadályozások közül Demizra és Solatopolka lehet a fő fegyverünk, egyikük pedig még a csonttermelésbe is besegít. Szerencsés esetben pedig a kevés KF-es tárgyunk egyikét is rájuk tudjuk tenni, például a Gyilkos pöröly szintén egy remek counter. Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a Nihilum kulcsot említeném ebből a kategóriából, ami kicsit speciálisan, de át is vezet minket a leszedések közé, ahol a Chosuga, Csonttű, Óriások földje trióval szereljük fel magunkat. Galetki barátunk főként a lényekkel bánik el kíméletlenül, de szinte bármilyen lappal képes elbánni, ha bírjuk manával. A tű nem feltétlenül fogyasztja a csontkészletet és egy zavaró lappal kevesebb lesz az asztalon, hála neki. A sík pedig a kisebb lények ellen lesz hasznos fegyverünk, de figyelnünk kell rá, nehogy saját magunkat rosszabb helyzetbe sodorjuk vele, mint amibe ellenfelünk kerülne a kijátszásával. Sajnos kihagyni azonban nem lehet, tekintve hogy side-olásra nincs lehetőség, és az ellenfél helyszíneire és zavaró teremtményeire kell, hogy készüljünk valahogyan. Természetesen a másik oldalról is számíthatunk leszedésekre és akadályozó lapokra, így kevés ellenvarázslatunk mellé ne felejtsük el betenni az Ilgarathi védőhálót és Zu’lit védőtekercsét se.

az_ujjaszuletes_konyveUtolsó erőforrás-kategóriánkként a mostanában unalomig erőltetett gyűjtőből és az asztalról visszavetetés következik, azonban be kell látnunk, legkifogyhatatlanabb tárházát valóban ezek a felületek adják a variációs lehetőségeknek. A gyűjtőből visszavetetéshez (mellyel általában egy újabb serpenyőt szeretnénk felhasználni) két remek alternatívát is tudunk mutatni, egyikük a A kalózok kincse, mely persze ezen feladatán kívül máshogy is segítheti akár a beindulást, akár a középjátékot, másik lapunk pedig az Az újjászületés könyve, mely még arra is igyekszik odafigyelni ebben a limitált lapszámú pakliban, hogy ne fogyjon el a deckünk. Az asztalról visszavetetésben (mellyel leginkább a Tekercseket és Xedet tudjuk pörgetni) az Átokpulzáns és az Ördögűző pálca lesz segítségünkre, utóbbival adott esetben ellenfelünket is képesek lehetünk hátráltatni, tehát ugyanúgy mint a Vérfókusznál, egy alternatív leszedéssel is gazdagodhatunk.

eben_kehelyNe gondolja azonban senki azt, hogy csak a fent említett lapokat éri meg a gyűjtőből vagy az asztalról visszapattintani a kezünkbe. Néhány körmegszakítással is felszerelkezve igazi aranybányává változtathatjuk gyűjtőnket, hiszen a Varkaudar merénylőt vagy a Mágikus órát újra és újra ellenfelünkre rakva könnyen nagy előnyre tehetünk szert, mire megoldást talál a felállt helyzetre. A merénylő helyzete azért is érdekes, mert csontnak beáldozva már gyűjtőbe kerülésével is nagy hasznot hoz. Áldozós lapjaink mellé is jó, hogy van olyan lap, amit még örülünk is, ha bedobhatunk. Hogy milyen áldozós lapok?! A már említett Szithon mellett az Ében kehely és az Elsüllyedt ládika kerül szóba egy tárgypakli esetében, nem véletlen módon mindkettő az ellenfél ÉP-jére és a kézben lévő lapjaira lehet káros hatással. Az ellenfél lapjait egyéb módokon is illik megpróbálnunk kiszállítani, a countereket a Földanya amulettjével, az egyéb varázslatokat anti-mágiás lényekkel. Közülük a KF-elni is tudó Ork zászlós és a Quwarg harcmágus tűnik a legjobb választásnak, hiszen egyéb funkciókkal is bírnak a dobatás mellett. Ismételten hangsúlyozom, figyeljünk oda rájuk is és számoljunk velük, ha Óriások földjét akarunk az asztalra tenni.

rubinmarkolatu_nyuzokesEgy-egy szegmens legjobb lapjai és a jolly jokerek maradtak már csak hátra, rögtön kezdjük is a gyógyulások mesterével, az Az élet vízével mely laphúzással is segíti a boldogulást, a temérdek ÉP mellett. A csonttermelés koronázatlan királyának a Goblin ügyeskedőt (szintén KF-es) választottuk, míg ölésként a Rubinmarkolatú nyúzókést érdemes bevetnünk. Az univerzális kártyákból kettő is szerepel paklinkban, egyikük a Bomtar varázskönyve, mely kellő csontmennyiségnél bármire képes lehet, de ha túl hamar kényszerülünk kijátszani, később az asztalról visszavéve tudjuk újraértelmezni, mit is tud ez a lap. A három kívánság gyűrűje szintén nehéz helyzeteket képes egyedül is megoldani, ha pedig elfogynak róla a jelzők, akkor a már említett kézbe visszavetetés, vagy Xed siethet a segítségünkre.

A fent említett keménymag egyelőre csak 31 lapot foglal magában, a maradék négy lap igazából ízlés szerint bármilyen irányba elvihető. Egy kicsivel több anti-mágia, vagy plusz KF-es tárgyak is szóba kerülhetnek ugyanúgy, mint az extra kincses tárgyak a még több csonttermelés végett. Jó játékot a paklihoz!

Bíró Tamás

8 thoughts on “Csontból is megárt a sok – Tárgy pakli az ábécés versenyre

  1. Bocs,hogy beleszólok,de Az élet vize és az Ében kehely nem 2 db “é” betűs lap? 🙂

  2. Hat igen, ebbol kiindulva kivacsi leszek, hany veletlenul illegalis pakli lesz a versenyen…

  3. Az óriások földje vs ork harcos kérdéskört én kicsit jobban körüljárnám.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.