A draftolásról általában

Magyarország első Istenek Viadalás válogatása előtt nézzünk kicsit mélyebbre, már ami a formátumot illeti.

Szombaton egy rendkívül kedvezményes draft, vagyis válogatós versennyel várunk mindenkit a Dungeonnel közösen szervezett versenyre, ahol a veterán játékosok mellett a kezdők is kipróbálhatják ezt a rendkívül élvezetes formátumot. Hogy mi is az a draft? Egy olyan verseny, ahol (általában) 8-8 játékos ül le egy asztalhoz, akik úgy építenek paklit, hogy mindenki kibont egy csomagot, kivesz belőle egy lapot, és utána továbbadja a mellette ülőnek. A lapok addig mennek körbe-körbe, amíg el nem fogy az összes (egy Istenek Viadala kiegészítőben ugyebár 21 lap van), és ezt a folyamatot – miután három kiegészítőről van szó – háromszor bonyolítják le. Az így szerzett 63 lapból minimum 40 lapos, legfeljebb 4 színt tartalmazó paklit kell összeállítania a játékosoknak. Cseppet sem egyszerű tehát a feladat, éppen ezért úgy gondoltuk, hogy mindenképpen érdemes szolgálni néhány hasznos jótanáccsal azok számára, akik még csak most ismerkednek ezzel a szuper formátummal.

DSC06639Egy draft versenyre való felkészülés igényli talán a legösszetettebb, legnehezebb feladatot a HKK világában, hiszen hiába a tökéletesnek kigondolt pakli, mindenkinek rendelkeznie kell tartalék tervvel is, és a legtöbb esetben váratlan döntéseket kell hozni, a véletlennek köszönhetően. Csak nagyvonalakban lehet ugyanis kiszámítani, hogy melyik ritkább lapból fog valaki bontani egyáltalán annál az asztalnál ahol ülünk, és hogy vajon eljut-e az adott lap hozzánk. Néhány stratégiai lépéssel azonban megkönnyíthetjük saját dolgunkat egy ilyen, szerencseorientált formátumon is. Vegyük tehát kezünkbe a sorsunkat, és növeljük esélyeinket tervszerűen!

Az első és legfontosabb dolog természetesen a lapok átnézése, és kellő mennyiségű információ begyűjtése az adott kiegészítőről. Esetünkben csakis Istenek Viadalából lesz a válogatás, ami nagyban megkönnyíti a készülést. A kiegészítő 169 kártyából áll, ebből 69 lett ritka besorolású, 60 a nemgyakorik száma, a gyakoriké pedig értelemszerűen 40. Ezek a számok igencsak sok kérdést már előre meg is válaszolhatnak a koncepció felépítését illetően. A ritkákban nem bízhatunk vakon, a gyakorikban viszont annál inkább. Belőlük van a legkevesebb féle, ám darabszámra a legtöbb mégis közülük fog körbe-körbe járni. És lássuk be, vannak igencsak hasznos példányok is, gondoljunk csak a verseny várhatóan lényes környezetébe jól illeszkedő Dornodon kiáltására, a Goblin kutatóra, a Fókuszpengére vagy akár az igencsak univerzális Elzárásra. A draft verseny szabályai lehetővé teszik, hogy egy lapból több mint hármat használhassunk a minimum 40 kártyából álló paklinkba, a négyszínkorlát betartása mellett. Ennek köszönhetően nem kell zavarba jönnünk, ha a sokadik hasznos gyakorin kívül semmi értelemeset nem találunk, bátran vállaljuk csak be, növelve a behúzás valószínűségét. A nemgyak lapokkal is hasonló a helyzet a ritkákhoz viszonyítva, ha nem is sokkal, de belőlük is kevesebb jelent meg a kiegészítőben, ám itt is többet bonthatunk egy-egy csomagban, nagyobb eséllyel pályázhatunk tehát rájuk is. Itt már természetesen igazi sztárokra is lelhetünk egy-egy Ryuku harci szekér vagy Szem szimbólum kapcsán. A gyakorik kártyákra való építés mellett szinte kötelező számításba venni tehát az ezüst lapokat is, velük lehet ugyanis igazán erős koncepciókat megálmodni, de erről majd egy következő írásban.

DSC06643A fentebb leírtakból látható tehát, hogy aki a verseny megnyerésére pályázik, az az elképzeléseibe remekül illő nemgyakori lapot előbb ki fogja venni, mint egy olyan ritkát, amire a meccsek során semmi szüksége nem lesz. Azonban mi történik, ha első bontásunkkor semmi általunk vízionált kulcslap nem érkezik? Ezen esetek kivédésére érdemes több paklitervvel érkezni a helyszínre, az első bontás ugyanis az esetek nagy százalékában eldöntheti, milyen deckünk lesz a versenyen, a kigondolt koncepciók közül melyiknek kedvez leginkább a saját, illetve az egész asztal bontása. Ha jól átgondold koncepciókkal a tarsolyunkban érkezünk, és találunk is valamelyikből lapokat, feltétlenül kezdjük el kiszedni, és a továbbiakban erre a vonalra fókuszáljunk. Ilyenkor érdemesebb a ritkább, erősebb lapokat előbb kivenni, hiszen a kevésbé erős lapok nagy valószínűséggel még egy kört legalább meg fognak élni, és visszakerülnek hozzánk. Ezekből a gyengébb játékerőt képviselő kártyákból is megéri néhányat beépíteni a megálmodott pakliban, hogy az utolsó körökben is legyen mit kiszednünk, és ne csak a felesleges kártyákat nézegessük. A fentebb leírtak persze nem azt jelentik, hogy az első lap kivétele után determináljuk a következő össze lapot, mert például egy Nax’rahn, a kegyetlen kézbe vételénél nem sokat tűnődnék, hogy kiszedjem-e, és még később nem is fér be a pakliba ez a szín. Egy alternatívával azonban több van a kezemben, amikor a következő  lap kivételénél eldöntöm, milyen irányba folytatom a draftot. És affelől is nyugodt lehetek, hogy nem viszi le az asztalomat, ha tovább adom.

DSC06636Ha valaki egy érdekes és váratlan dolgot akar sikerre vinni, és ehhez gyengébb, de többször előforduló lapok kellenek, esetleg egy olyan színre teszi le a voksát, amire senki sem számít, érdemes lehet ezeket az elején még tovább adni, annak ellenére, hogy ők képeznék paklink gerincét. Természetesen jár némi kockázattal ez a lépés, de ha megfigyeljük, milyen lapok fogynak a paklikból, vagyis hogy milyen színeket, koncepciókat választottak a velünk együtt ülők, láthatjuk azt is, mely kártyákat tekintik feleslegesnek. Ezáltal pedig számolhatunk velük a jövőben. Ilyenkor természetesen érdemes ismét a ritkább lapokat kivenni először, akár olyat, ami minket segít, de akár választhatunk olyat is, (mint arra már céloztam) amit mi nem feltétlenül használunk majd, de nem szeretnénk azt sem, ha ellenfelünk sütné el velünk szemben. Ez az úgynevezett ellen-draft, aminek lényege az ellenfelek koncepciójának hátráltatása a kulcslapok kiszedésével. Ez főleg a paklik kibontásakor, illetve az utolsó körökben kerülhet előtérbe, amikor már magunknak nem tudunk hasznos lapot szedni, de a terülős paklinkat hátráltató, például hálós lapokat kiszedhetjük, nehogy valaki ellenünk tegye az asztalra.

DSC06647Ha már az ellen-draftról esett szó, feltétlenül érdemes kitérni rá, hogyan nehezítsük meg ezt a taktikát választó ellenfeleink helyzetét. Fontos része lehet versenyünk sikerességének, hogy sikerül-e meglepetést okoznunk néhány lappal, esetleg magával a koncepcióval. Épp ezért azt tanácsolom, ügyeljetek arra, hogy a mellettetek ülők ne lássák, mit vesztek ki. Próbáljatok meg minél kevesebb infót kiadni magatokról, takarjátok amit kivesztek, hiszen ha látják hogy követőt, esetleg valamilyen konkrét színt szedsz, könnyebben keresztbe tesznek majd amikor megfordul a kör és ő adja majd tovább neked a lapokat. Szintén fontos, hogy keverd meg a paklit, mielőtt tovább adod, így nem feltétlenül tűnik fel az idővel is küzdő ellenfélnek, hogy ritkát, gyakot, nem gyakot vettél-e ki.

Szintén általános érvényű jó tanács, hogy a négyszínkorlát ellenére ne foglaljuk le magunkat valóban 4 istennek, legyenek alternatívák a paklinkban. Sosem tudhatjuk, mikor fut be egy gyengébb kiegészítő színből egy, vagy akár két erősebb kártya, ne adj isten ritka, amik aztán a pakli húzószínévé tehetik az adott készletet. A fehér színnél például hiába a csupán 10 megjelent lap, ha sikerül lapcountert bontanunk máris megérheti használni. Hiszen a szín gyengébb ritkái is biztosan eljutnak majd hozzánk, tekintve hogy kicsi az esély rá, hogy előttünk más is ráfeszülne a színre. Ha pedig mégsem jön be számításunk, csak egy kör maradt a koncepciónk felépítéséből, és side-ból még bőven becserélhetjük az elsőre feleslegesnek tűnő színt. Külön side-ot építeni úgy vélem felesleges ezen a formátumon, a lehető legütősebb 40 kártyát kell igyekezni megtalálni, hiszen egy kioptimalizált deck sikerre vezethet minket akár side nélkül is.

Bíró Tamás

2 thoughts on “A draftolásról általában

  1. Visszajelzés: Mit draftoljunk szombaton? « HKK Blog

  2. Visszajelzés: Vendégcikk – Készüljünk együtt a draftra! | HKK Blog

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.