Paklileírás – Enkala, a drágítás nagymestere

Avagy, hogyan gyúrjunk decket vasból, porcelánból esetleg iszapból.

golem_top

Gólemek! Nagyon kevés olyan paklim volt, amivel egynél több versenyen elindultam volna. Ezek a fiúk azonban valamiért beverekedték magukat a szívembe és egymás után négyszer indultam velük a csatába, persze mindig változtatva egy kicsit az összeállításon. Szeretném megosztani a velük szerzett tapasztalataimat,  mert nagyon élvezetes a játék egy jófajta gólem deckkel (persze az ellenfélnek nem fog tetszeni).

lepeselonyA követőről nem sok szót kell ejteni, a drágítás nagyon erős képesség, és az, hogy még kereshetek is elég zorall. A pakli lényege az, hogy minél előbb minél több gólemet lássunk magunk előtt az asztalon. Ahhoz, hogy ez beinduljon érdemes egy kis Lépéselőnyhöz jutni. Ha használjuk ezt a szabálylapot, bár 3 lappal kezdünk csak, elég jól járunk, hiszen már az első körben jöhet a terror.  A következő lépés, hogy végignézünk a gólem-felhozatalon. A sárga szín rendelkezik a legtöbb használható gólemmel, ezek közül is a legerősebb kettő a Zanszilánkok két sztárja. A Sztatikus gólem, aki konfigurálható mérete miatt univerzális. A Zangólem pedig a drágítás mellett nagyon jó ütemben képes az ellenfél manáját bukatni. Semmiképpen ne hagyjuk ki a nagymester kedvencét, az Enkala szolgáját. Első körben 2-es drágítást tenni az ellenfélre irgalmatlanul erős. Ebből a színből a most megjelent Héteoszix, a sógólem kívánkozik még be a pakliba, sajnos azonban a manaadás nem működik a Lépéselőny mellett. A laphúzás viszont annyira kell a pakliba, hogy egy darabot még így is megérheti használni. A sárga színből még a Vasgólem az, amit érdemes beleszuszakolni. Nem a legerősebb példány, a képessége sem a legerősebb, de olykor-olykor jól jöhet a leszedés, azonban figyeljünk, mert ilyenkor ugrik a drágítás. Előnye, hogy olcsó, és már az első körben is jöhet. Ha már olcsó gólemekről van szó, a barna szín is rendelkezik egy kicsi, ám annál erősebb gólemmel: a Porcelángólemről van szó.  Most tartunk 16 gólemnél, ez még egy kicsit kevés, de egyelőre hagyjuk ennyiben és térjünk rá a pakli többi részére.

Szükség van egy kis védelemre. Nem is kicsire. Mindenki számára világos: ha sikerül egy masszív gólemet az asztalra varázsolni és ütni vele 4-et (16 ÉP megszüntetni Enkalát), akkor az ellenek vajmi kevés esélye lesz a nyerésre. A kör elejei lapokból egy gólem és két counter az ideális. Milyen ideális 0-ás kánterek jöhetnek szóba? Ha sárga akkor a A gyenge ereje és a Cselvetés elengedhetetlen. Használjuk még a játék legerősebb ellenvarázslatát, Az erős erejét (ezzel a fehér szín is bekerült a játékba). El lehet gondolkozni a két új csúcscounter használatán, de én inkább egyiket sem javaslom. A Térszaggatás az első körben valóban nagyon erős és ekkor tényleg jó, azonban a második körtől kezdve ütemtelen. Nem akarom a manámat counterekre költeni. Tapasztalatból mondom, mert próbáltam vele játszani, és egyedül a Bilincs elleni meccsen vettem hasznát (de akkor nagyon jó volt = side-ba azért betenném). A Solisar szintén jó lap, azonban nagyon rosszul fog esni amikor, ez első körös Zangólemünket elkapja egy kósza Az erős ereje, mi meg könnycseppek mellett nézegetjük ezt a pár ezer forintos lapot a kezünkben. Nem is beszélve arról, ha kapunk az arcunkba egy Földanya erejét. Inkább hanyagoljuk mind a kettőt. Ha már említettem a Földanya erejét, egyből beugrik egy másik 0 manás counter, ami kihúz minket a csávából. A Majd legközelebbb nagyszerűen tudja kezelni ezt az anti-mágia 0-ás lapot, hiszen visszacounterlünk a saját gólemünkre, visszajön a befektetett pénz és lap, és ha szerencsénk van, az ellen arcába rakunk egy másik gólemet. Eddig 12 counter van a pakliban. Ezt is kevésnek érzem.

a_hatalom_torzulasaTehát mivel még egy szín szabad, olyat kellene választani, aminek van egy egészen használható góleme (lehetőleg első körben tudjon jönni) valamint egy 0-s kántere. És ebben a pillanatban be is ugrik a fekete szín. Az Iszapgólem nem a legerősebb  srác, de 2-ért jön és 3-at üt (majdnem 4, Terrgath és Krigis ellen már elég), ráadásul repül, bőven megéri használni. A A hatalom torzulása pedig több mint jó, hiszen fixen 0-ért jön, ráadásul lapot fog meg. A hátránya meg már nem fog minket meghatni, mert ha létrejött a gólemünk, amit bevédtünk vele, akkor a drágítás mellett az ellenfélnek elég bajos lesz a játék.

A pakli gerincét már felépítettem, de szükség van még néhány lapra, ami stabilabbá teszi a paklinkat. Az első ilyen az Az igazság pillanata. Ha véletlenül kipörög az ellenfél, mielőtt eleget drágítanánk, akkor nagyon jó ellőni, meccsfordító lap. Ha már a barna szín bekerült, semmiképp ne hagyjuk ki az Apró kívánságot. Több gólemünket is az asztalra tudja varázsolni. A Zanarani is jól tud jönni (szigorúan csontot adjon), hiszen elég előnyt ad ahhoz, hogy a kijátszása után minden kör elején bátran keressük a Zangólemet (persze belőle nem kell a három). Egy Királyi adót és egy Megrontott trikornist is belepréseltem. Valamint az Ősi legendák még, ami jól jöhet. Mivel a követőnk tud keresni, feltehető a kérdés, hogy minek? Nagyon sokszor lövik be a követőt, erre side-ból is mindenképp kell készülni, de Ősi legendákkal pont az a szükséges Sztatikus gólem kereshető, ami pontot tehet a meccs végére. (nyilván ebből sem kell a három.)

A pakli

szabálylap: Lépéselőny
követő: Őrült Enkala, az animátorvasg

3 Sztatikus gólem
3 Zangólem
3 Enkala szolgája
3 Iszapgólem
3 Porcelángólem
3 Vasgólem
1 Héteoszix, a sógólem
3 Az erős ereje
3 A gyenge ereje
3 Cselvetés
3 Majd legközelebb
3 A hatalom torzulása
3 Apró kívánság
3 Az igazság pillanata
1 Zanarani
1 Királyi adó
2 Ősi legendák
1 Megrontott trikornis

45 lap

Egy másik megoldás, ha a fekete szín helyett a kéket próbáljuk meg használni. Ekkor szükség lesz a sárga szín soron következő gólemjére is, hogy pótoljuk a lényveszteséget: Aranygólem. Hogy miért is jó a kék? Nos, az Időgyorsító kegyetlenül erős kombó a követővel. Annyi gólemet kereshetek, amennyi lapot húznék, potom egy manért. Tehát hármat. Ez arra jó, hogy felkeressünk néhány Zan- illetve Porcelángólemet. Ha szükséges, a Zangólemnek be is áldozható az Időgyorsító. Ha kék, akkor szóba kerülhet még az Elzárás, a Tudatrombolás, illetve A források pusztulása.

szilmill_sporakEgy másik jó ötlet. Ha a Sheran vagy a Rhatt színt próbáljuk bepréselni a színek közé, ekkor nem szükséges a Lépéselőny. Az előbbi a Szilmill spórák miatt tökéletes, az utóbbi a Láthatatlan segítők miatt. Ha megérkeznek a kis jelzőink, egyből nekiállnak felépíteni a körönként frissen keresett Zangólemet, ami pont olyan ütemben bukatja a manát és drágít, hogy az ellenfél nem fog tudni lapot kijátszani (vége a meccsnek!). Ha nincs Lépéselőny, akkor a Zanarani helyett A mogokok őrülete a jó választás, és mivel kaphatunk manát, meg lehet növelni a Héteoszixek számát is. Plusz counternek pedig a Szilánkcsapda választható, valamint a fehér színből további Megrontott trikornisok is bevándorolhatnak.

Hagyományoson bőven lehet velük próbálkozni. A többi formátum közül Veszélyes fajra egyértelműen nagyon erős koncepció, bár lehet, hogy a 30 gólem még nem fedhető le megfelelően, de ki lehet próbálni az egyszínű formátumot is velük, nyilván a sárga színnel. A 100 pontos versenyre is jól lehet konfigurálni (pl: Kiegyensúlyozás = egy Zan gólem és egy maxos Sztatikus gólem, vagy akár egy mezei Egyet mondok is jó – ezek általában 0 pontosak).

Néhány szó a side-ról. Nyilvánvaló, hogy a követőlövés illetve a megszüntetés nagyon érzékenyen fog érinteni minket. Kötelező tehát a Csodatevő Fenyő Zoárd használata, hiszen egy Semleges csatamező ellen csekély esélyünk van nélküle. A másik pakli, ami nagyon nehezen vehető a Bűvös erdős összeállítások. Érdemes néhány ősmágiás lapot becserkészni. Az új Thrax halálcsapás, illetve Panatán csillapítás pont megfelelő. Bilincs ellen is side-olhatunk, bár elég masszív lényeink vannak, de a korábban említett Térszaggatást bátran tegyük be. Megemlíteném, hogy az Időgyorsító is optimális tud lenni mind a Csatamező, mind a Bilincs ellen, érdemes lehet ezek ellen a színcsere.

Remélem kedvet csináltam egy kis drágításhoz. Gólemgyűjtésre fel! Szerezd meg hát…

Varga Károly

19 thoughts on “Paklileírás – Enkala, a drágítás nagymestere

 1. Köszönjük a leírást…nagyon hasznos hogy több összerakási alternatívát is bemutattatok.

  Tudom hogy ez a dekk a “rakjuk le a gólemet és védjük be 0-ás counter-el” motorral működik, így aztán bármelyik gólemünk kifér az első körben, de szeretném megkérdezni, hogy próbáltad-e a Miksziszi húsgólemet és ha igen akkor mi volt vele a tapasztalat?

  Kicsi

 2. Húsgólemet annó én teszteltem sztem nem rossz csak ha belerohansz egy csatamezőbe akkor cink.Bár akkor valszeg ígyis úgyis mind1.

 3. Az ősmágiát a követő mellé nem erőltetném. Még, ha gólemünk sincs akkor sem működik, így sajnos más módon kell a drágítás ellen védekeznünk. Bár, ha alapból arra számítunk, hoyg az erdő átkozott követőzik, akkor nincs gond! 🙂

 4. A torzítás szerintem felejtős, mert az ellenfél általában mindig drágább lesz legalább eggyel, ami azt jelenti, hogy garantáltan húzatni fogunk az ellenféllel lapot. Én biztos, hogy a manaelvételre mennék rá jobban. Zirri átokmacska, Malekish, Elmecsapda, manaszívó kullancs, stb. Elég komoly lock-ot lehet az ellenfélre tenni így, hogy mindig legalább eggyel kevesebb manája lesz, mint amennyivel drágítva van.

 5. Nem értem, hogy a kék szín nálad miért nem alap. Az időgyorsító és az új kék védekezéses lapok szerintem kötelezők ide.

 6. Én Változóval szoktam összerakni meg egyszer játszottam legfőbb követőssel is! 🙂
  Szerintem az alá 4 szín sárga barna kék piros esetleg a pirosat le lehet cserélni a fehérre. De tuti nem használnék első 3 körös kántereket…. te is mondtad a lap húzás nagyon kell a decknek és nem hiszem hogy ezeket akarjuk később behúzni 🙂
  Szerintem mind a Változós, mind a Legfőbb követős gólem deck erősebb ennél! Szerintem ezt Raon is megerősítheti.. párszor már szembekerült velük 😉
  De ez csak az én véleményem 😀

 7. @Jancsár János: Világos amit mondasz. Azért jó (sőt erős): 1. mert 0 manás lap kánter. 2. A hátránya már nem érint érzékenyen mert ha kifért a gólem akkor úgy is drágább az ellenfél így felőlem húzhat 10 lapot is.

  @Balukaaaa: Jók a kék lapok, meg is említem, de sajnos a kék színt nem tudtam belepréselni. Az időgyorsító meg valóban táp! Próbálkoztam vele, de általában már nélküle is simán megvolt a kellő drágítás. A nekron tud rossz lenni. (volt olyan hogy kiment 2 sztat meg 2 zan gólem). A források pusztulásánál jobbnak érzem az Igazság pillanatát. Az elzárást csak az első körben érzem erősnek (csak védekezésként) ide – a cselvetés sokkal jobb (mindkettővel meg nem játszanék). A tudatrombolás sajnos túl túl drága. Védekezésként meg csak az első körben sztár de az ellenfél 0ás kénterei kiröhögik.

  Én így éreztem erősnek. Sokat teszteltem és játszottam velük, nekem ez vált be a legjobban. De nyugodtan próbáljátok variálni a lapokat, színeket. Erősek a fiúk szerintem.

 8. A régi Időgyorsító nem lehetne használhatóbb,mint az új? Igaz 2 szk,de az számomra jobban tűnik,mint a 2 nekron. De ha hülyeségeket beszélek,akkor bocsi 🙂

 9. ez nem egy kombó deck…8lapból nem tudsz csak kulcslapokat dobni.Fényévekkel jobb az új

 10. Egyébként én használnék 1 serpenyőt is a deckbe. A csontocskából kijön,húzat egyet és ki tudna keresni egy Aranygólemet.

 11. Tesztelésen én játszottam gólemekkel, de szűk esztendőket raktam a követő mellé.

 12. Gólemdekk=mókadekk. Korlátozott formátumon lehet vele talán próbálkozni.

  Annyi a jó ősmágia, ami a gólemeket kiröhögi és a követőlövés is nagyon betesz, a mezőről/átkozott követőről ne is beszéljünk.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.