Az Istenek Viadala legjobb lapjai: 20-11

A legújabb kiegészítő lapjait boncolgató írásunk második részében ismét a lényeké és a tárgyaké a főszerep.

Mostanra úgy vélem egyértelműen látszik, kivételesen balanszos kiegészítőt sikerült az asztalra tenni az Istenek Viadala megjelenésével. Rengeteg hasznos lény és tárgy jelent meg ugyanis a közepesen erős és a spoiler kategória között, míg varázslatból limitáltabb darabszámú került be ezúttal a HKK körfogásába, azok viszont a kiegészítő krémjét adják. Lássuk azonban most listánk középső harmadát, a csúcskategóriáról épphogy lemaradt sztárokat.

#20 – Aranysárkány: aranysarkanySzemély szerint nagyra tartom a zanszilánk idézési költségért jövő, drágának tűnő lapokat, ugyanis a tapasztalat azt mutatja, hogy különlegesen erős képességgel vannak felruházva. Ránézésre az Aranysárkány, vagy esetleg a szintén most megjelent Ouitmlen is elriaszthatja az embereket a használattól, hiszen nem kevés az idézési költségben szereplő hatos, illetve ötös. A megfelelő deckben azonban ilyen mennyiségű zanszilánk könnyebben összejön, mint gondolnánk. Akár egy Lassan járj!-os pakliban is, ha játszunk Sárkány kincsével (és ennyi zanszilánkért jövő lap mellett miért is ne játszanánk vele?) már a második körben kiférhet, ha Kyorggal is játszunk akkor pedig még könnyebb a helyzetünk. A képességei és mérete pedig azt hiszem, önmagáért beszél: anti-mágiás, ledermeszti az egész asztalt, ÉP-ből lehel és áramlik, ha éppen az kell, egyszóval mindent tud, amiért megéri ölőlényként használni.

#19 – Vlagyimir szekercéje: A Kurtz megjelenése óta tudjuk, hogy a pakliból csak úgy előkereshető lapok, legyenek bármennyire is egyszerűek hihetetlen erőt képviselnek a játékban. Ha pedig még tud is valami igen keményet, mint ahogy azt a Szekerce teszi, akkor szinte minden pakliba beférhet. KF-es tárgyként ha máshova nem, a Kurtzra is ráfér, egy zanszilánkért, vagyis szinte ingyen erősíti a lényünket, és büntetést ad neki. Igazi ereje persze a KF-es tárgyak kijátszásával kapcsolatos képességekben rejlik, a már említett törpék például igencsak örülnek majd, ha körönként keresünk nekik egy-egy ilyen finomságot.

#18 – Teremtő erő: teremto_eroTeszteléssel kapcsolatos emlékeim közül halványan dereng, hogy már a Zanszilánkok megjelenésekor is tervbe volt véve a épületeket segítő gnóm felújítása, akkor azonban elvetettük túlzottan erős képessége miatt (azt hiszem dobni se kellett neki a listás változat szerint). A most megjelent forma már nem annyira aránytalan, egy manáért és két lapért keresni egy épületet, amit a jól bevédett Teremtő erő utána egyedül is képes felhúzni nem akkora előny amiért háborogni lehetne. Erősnek viszont igenis erős, egy első körös Epikus emlékmű például igencsak képes beindítani drágának tűnő kezünket, de Föld sík mellett a fixen jövő Akadémia is jó üzletnek tűnik. A Magányos torony, illetve Vadászsarok paklik kedvelői is vélhetően rá fognak harapni erre a kártyára, ideális ezen kombódeckek mellé.

#17 – Ryuku harci szekér: Remek tárgy érkezett a HKK világába a felújított Harciszekérrel, talán a legjobb tárgy alapú leszedés jelenleg. Két csontból szinte pazarlás kihozni, egy lény passzivizálása bármilyen pakliban megoldható feladatnak tűnik. Az már kényesebb kérdés, hogy kire fogjuk tenni, de ha nekünk nem jön KF-es lényünk még nincs semmi gond, ellenfelünk egyik harcosára is nyugodtan rátehetjük. Kijátszáskor egyből a halálba küldhetünk egy lapot, majd újabb egy mana költése után csatlakozhat hozzá egy másik zavaró kártya is. Nem kell persze egyből ellőnünk minden puskaporunkat, ha saját lényünkre pakoltuk, a megnövekedett méretének hála még egy lényit is leüthetünk mielőtt a második leszedést bevetjük, de a mérkőzés későbbi szakaszaira is megtarthatjuk, állandó fenyegetésként lebegtetve az ellen fölött.

#16 – A források pusztulása: a_forrasok_pusztulasaMegjelenésekor egyből az Igazság pillanatát felváltó új sztárként vizionáltam magam előtt ezt a remek hátráltató kártyát, erről azonban még nem tett tanúbizonyságot az eltelt hónapok alatt. Véleményemet azonban, miszerint a jó öreg IP-nél hatékonyabb lapról beszélünk továbbra is tartom. Szinte kikerülhetetlen erőforrás pusztítást végez, az építő lényeket és a csontot is megoldja, univerzálisan működik tehát mindenféle pakli ellen. Lényeket ugyan nem pusztít, mint fehér társa, ugyanakkor feltételhez sem kötődik, ezáltal bármikor bevethetjük a meccs során. Védekezés ikonja pedig biztosít minket arról is, hogy ellenfelünk első körös terülései ne végződhessenek happy enddel.

#15 – Ork zászlós: Méltatlanul alulértékelt kártya, kevés játékos látta meg eddig a benne rejlő lehetőségeket. Aki azonban akár csak teszt jelleggel egyszer is forgatta, ízelítőt kapott belőle mennyire univerzális kártyáról van szó. Anti-mágiája és olcsó idézési költsége miatt sok pakli hamar az asztalon szeretné látni, ám leszedős és semmizős képessége miatt az sem gond, ha később tesszük az asztalra. KF-elni is tud, így hamar nagy méretűre hízhat néhány fegyver hatására. Minden orkot erősítő képessége egyszer még jól jöhet a hordás ork vonalnak, ez a koncepció azonban jelenleg nem a legéletképesebbek egyike, így nagy valószínűséggel csak önmagára fog vonatkozni a meccsek során.

#14 – Talbot kínja: talbot_kinjaA megjelent tárgyak közül nálam ő az abszolút nyerő (a listán akad majd egy nála még előkelőbb helyen végző, de róla majd később), univerzális és kíméletlenül erős. Két építőért vagy csontért kihozva szinte meg sem érezzük az idézési költségét, utána pedig egy manát bármelyik alternatvának szívesen áldozunk. Egyért dobatni két lapot bőven jó üzlet, de ha az összes lényt, vagy nem lény lapot lekapjuk az asztalról, valószínűleg még jobban is járunk. Megakadályozása és leszedése tárgy lévén nem a legkönnyebb kategória, így jó eséllyel biztosra is vehetjük működését. A modern kori nagytakarítás legjobb képviselője, ideális side-lap, de alapból is bőven megéri használni belőle.

#13 – Tridarkun: Az előzetesen egyik legjobban várt lény a mi listánkon csak az ötödik legjobb lett ebben a kategóriában, ez persze semmit nem von le értékeiből. Személyében háromért kapunk egy masszív lényt, plusz egy már kijátszott laphoz újra hozzájuthatunk. Kijátszási költsége miatt valószínűleg csak a második körben fogjuk leghamarabb kitenni, ekkor már 4/4 rezisztens lényként beszélünk róla, és egy felhasznált Cselvetés, vagy Erős ereje visszatér a repertoárunkba. Igazi erejét jól mutatja például az is, hogy profi versenygyőztes paklikba ő volt az egyetlen lila lap a kezdőfelállásban.

#12 – Thrax halálcsapás: thrax_halalcsapasA régi Thrax is nagyot szólt a maga idejében, valószínűleg a mostanival sem lesz ez másként. Egyért lapot leszedni már nem nagy dolog bizonyos esetekben, és némi direktsebzéssel kiegészítve se csábulnánk el annyira. Ősmágiája viszont a mostani játékmenetben hihetetlenül erőssé teszi, a megszaporodott Erdők és Járj!-ak tengerében könnyedén lavírozhatunk majd ezzel a lappal. Garantált manaelőnyt biztosít számunkra a legkilátástalanabb helyzetekben is, tipikus meccsfordító kártya lehet. Bele se merek gondolni, mennyi esélye lesz ezek után egy drágító koncepciónak egy Bilincs ellen, ami a Szinguláris gyengeségek mellé ilyen lapokat is forgat majd.

#11 – Gyorskezű Trix: Mai listánk utolsó kártyája egy szomorú győztes, hiszen a mai rangsor legelőkelőbb helye egyben azt is jelent, hogy lecsúszott a top 10-ről, de a legjobb három lény közé sem sikerült beverekednie magát. Trix egyébként egy mérhetetlenül egyszerű harcos, egy manáért kijön, püföli az ellent amíg teheti, miközben lapokkal igyekszik elhalmozni minket. Bármennyire is szeretném, nehéz tovább cifrázni a róla szóló leírást, hiszen pont erre lett kitalálva: minél előbb nagy előnyt termelni akár ÉP, akár lapügyileg. Nem is olyan bonyolult játék ez a HKK!

Következő írásunkban a legjobb lapok találhatóak majd, következnek a jók között is legjobbak!

Bíró Tamás

11 thoughts on “Az Istenek Viadala legjobb lapjai: 20-11

 1. jó írás lett. szomorúan látom hogy Trix megelőzte Tridarkunt, pedig utóbbi már bizonyított hagyományos versenyeken.

 2. Igen a tridarkum “leszereplését” én sem értem.Én azért a top 10 aljába vártam őt.Még ha nem is vagyok egy szúnyog párti(sőt),de azért oda iszonyat erős és valljuk be az számít még mindig az egyik legerősebb decknek.Plusz ha esetleg a bilincsek valaminek hála újra felélednek oda is jó szívvel fogjuk betenni(persze ha nem a gyűjtőgenerálós szekcióra megyünk rá).

 3. Ja és kicsit fura eddig egyik vérfarkast sem láttam a listán.Csak nem mindkettő top 10-es nálatok?Kicsit erős lenne,de akkor meg 30-ba sem fértek bele?Mondjuk a felderítő lehet befért a 10-be de akkor is fura, hogy a ravasz nem fért be(persze csak ha jól sakkozom:P).

 4. Nálam a top5 lap:(nem sorrendben)
  Földanya ereje, Naxrahn, kyorg tudás, tridarkun, solisar

 5. Én azért a Solisartól sem vagyok elájulva. Nagyon rosszkor tud jönni az,hogy nem fog Raia lapot(kékről nem is beszélve),főleg mikor erőssel elcsípnék az egyik lapunkat. Nem fogja az utazást sem,szilánkcsapdát,bemutatót,vésztartalékot,trikornist,lehetne sorolni és még néha az is rosszul jön,ha dobni kell neki,főleg ha nem tudunk ÉP-t áldozni egy követőlövés miatt(főleg Terrgathnál).
  A Tridarkunt szerintem alábecsültétek,nekem jól szuperált szúnyogban és bilincsben is. A Top3 lény valszeg Solatopolka,Naxrahn és Hydron lesz,bár hogy a Hydron miatt miért van mindenki annyira elájulva…

 6. Most már én is kíváncsi vagyok a TOP 10-re…nálam is van 2 olyan lap, amit ide vagy az előző listára vártam, és akkor is meg leszek lepve, ha TOP 10-es lesz és akkor is, ha kimarad. Kicsit meglepett a Talbot kín-Tridarkun-Thraxhármas is, ebből 2-t előlrébb vártam.

  Zorall: Azért én Zanszilánkok közé használom a Hydront, eszement spoiler oda.

 7. Visszajelzés: Bukottak és felemelkedettek – Istenek Viadala | HKK Blog

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.