Az Istenek Viadala legjobb lapjai: 10-1

Cikksorozatunk utolsó felvonásában az új kiegészítő általunk legjobbnak vélt lapjait mutatjuk be.

A minap leültünk, összedugtuk a fejünket és felállítottunk számotokra egy toplistát, rajta az Istenek Viadala általunk legjobbnak vélt lapjaiból. Lássuk a tíz legjobb kártyát.

#10 – Morgan rontása: morgan_rontasaBár igazi erejét csak a gyűjtőgenerálós pakliban mutatja meg, oda brutális nagy spoiler – nem csoda, hogy így is befért a legjobb tízbe a Morgan rontása. Az elmúlt fél év egyik legnépszerűbb koncepciója ráadásul most már nem csak Zarknod bilincsével, hanem más körítéssel is rendre előtérbe kerül, így az általa adott lap is ténylegesen a kezünkbe juthat. Laphátrány és manaköltség nélkül – mert hogy két zanszilánk általában semmi – nyolc lapot dobatni pedig mondani sem kell, hogy mennyire brutális. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy az új motyogók mellé is be lehet próbálni egy pakliégetős koncepcióba.

#9 – Szem szimbólum: Egy újabb zanszilánkos lap, amely még az előzőnél is olcsóbb – szinte ingyen érkezik ez is az asztalra. Ráadásul egy olyan képességet hoz be a játékba, melyre ugyan korábban is voltak már lapok, de azok nem igen estek bele a használható tartományba: az ellenfél kezének állandó ismerete hatalmas előny – akkora, hogy most, a Szem szimbólummal még csak ismerkedve talán még nem is igazán fogjuk fel. Másik képessége sem gyengusz persze, hiszen a pakliból történő csipegetés bizonyos deckeket igen érzékenyen tud érinteni – hát még akkor, ha megkombózzuk egy jó kis Mestermágussal vagy valami hasonló finomsággal.

#8 – Vérfarkas felderítő: verfarkas_felderitoÚjabb sztár a gyűjtőgenerálós paklikba: a Vérfarkas felderítő egészen szuper ölés azokba a deckekbe, melyek erre a mostanság (újból) felkapott erőforrásra építenek. Mindemellett igen univerzális darab: egy egyszerű Leah követős vagy éppen Lassan járj!-os hordába is kötelező kellék, ahol ráadásul a Vérfarkas preventorok, Ravasz vérfarkasok és Sötét nagyurak nekronköltségeitől is megkímélhet bennünket. Utóbbiból következően saját paklijában különösen hasznos, hiszen remek gyógyír a vérfarkas deck egyik legfőbb hátrányára – kérdés, hogy maga a koncepció mennyire erős önmagában.

#7 – Panatán csillapítás: Rengeteg remek counter jelent meg ebben a kiegészítőben, a Panatán csillapítás pedig csupán egy közülük. Kettőért lapot fogni manapság már nem számít olyan eget rengető csodának, hiszen például a Tleikan enyészvarázs is jócskán kikopott már a játékból, a Panatánnak azonban óriási előnye, hogy semmilyen hátránya nincs, és kiválóan elbánik a mostanság igen durván elszaporodott Lassan járj!-os, Bűvös erdős és Hegymélyi keltetős paklikkal. Színe is remek, az egész gyakran kisülő gyógyítós képessége pedig külön öröm, hiszen ezzel duplán keresztül húzhatjuk az ellenfél számításait.

#6 – Solatopolka: solatopolkaÚjabb két manás lapcounter, Solatopolka azonban egy goblin bőrébe bújva szolgáltatja az ellenvarázst – ha úgy tetszik, Demizra spirituális utódaként tekinthetünk rá. Mindketten laphátránnyal végzik a counterelést, ám Polka úr nagy előnye, hogy minőségileg sokkal jobban járunk, hiszen a Demizra esetében – hacsak nem volt semmizésünk – csak ideiglenesen szabadultunk meg a veszélytől, nem is beszélve a gyakran fájóan nagy ÉP-áldozásoktól, itt pedig a leggyengébb lapunkat fogjuk neki eldobni. Ha nincs lap a kezünkben, vagy ha kettő is van nálunk belőle, akkor persze még jobb, az általa adott csontra is lehet valamelyest építeni (zanszilánkos lapokkal vagy KF-es tárgyakkal), azt pedig természetesen mondani sem kell, hogy goblin pakliba még nagyobb spoiler.

#5 – Elzárás: Kék azonnali, melyet kijátszhatunk az ellenfél körének elején? Sokaknak minden bizonnyal az Elmerombolás jut eszébe erről. Ez Elzárás persze nem számíthat olyan karrierre, mint a Végzetúrban megjelent nulla manás brutalitás, de ez így is van rendjén, hiszen egy tiltott lapról beszélünk. Utódja egy fokkal kevésbé univerzális, ám szélesebb spektrumban használható: nem csak az ellenfelet korlátozza, hanem minket is tökéletes mértékben bevédhet, ha úgy látjuk, hogy kezünkben a nyerés, így ezúttal nem kell tartanunk Az igazság pillanatától és társaitól. Ha a kék szín újból feltámad, abban az Elzárásnak bizonyosan nagy szerepe lesz.

#4 – Nax’rahn, a kegyetlen: naxrahn_a_kegyetlenA négy manás kontroll lények népes generációja mellett Nax’rahn, a kegyetlen kissé drága mulatságnak tűnhet, ám brutális – és potenciálisan meccsfordító – képessége mégis a jelenlegi legjobb lények közé emeli a fekete sárkányt. Lassan járj!-ba és egyéb, lassabb tempójú paklikba kötelező kellék, amely nevéhez híven kegyetlenül megbünteti a kezdeményező ellenfeleket, a nagyobb lényeken kívül gyakorlatilag mindent letépve az asztalról. A hordákat önmagában kivégzi.

#3 – Kyorg tudás: Ingyen két lap a kör végén? Ezt már a Börtjauk tréfája is tudta közel tíz éve, a Kyorg tudás azonban mégis teljesen más kategória. Hogy miért? Azért, mert hiába dobatod és hiába counterled, akkor is ki fog jönni, ráadásul ha kell, akkor varázspontot is tud adni (nem is keveset!), vagyis mindig rugalmasan idomulhatunk vele a kialakult szituációhoz. Ingyen persze csak akkor jön, ha az ellenfél kezdett, és az első körben ki tudjuk játszani, de ne legyenek fals illúzióink: egy varázspontért is brutális spoiler ez a lap. Fairlight követőjével különösen beteg.

#2 – Földanya ereje: foldanya_erejeNocsak, még egy ellenvarázslat, amely azt hiszem tökéletesen kimeríti a támadó counter fogalmát: a Földanya ereje olyannyira az, hogy kizárólag az ellenfél körében használhatjuk. Ezen hátrányát azonban bőségesen ellensúlyozza egyéb hasznokkal: egy manáért bármit megfog, amit alapból kevés lap mondhat el magáról, a nullás anti-mágia pedig biztosítja, hogy garantáltan keresztül tudjuk húzni az ellenfél számításait – legfeljebb egy Solatopolka vagy egy Demizra állhat az útjába. A védekezés ikon azt hiszem már csak hab a tortán. Ez a lap az utolsó szükséges löket a zöld szín feltámadásához.

#1 – Solisar aurája: Meglepett vajon bárkit is, hogy ezek után egy counter került az első helyre? Gondolom nem – már csak azért sem, mert a többség bizonyára nem vitatná a Solisar aurája első helyét, mint az Istenek Viadala legjobb lapja. Az első két körben ingyen lapcounter – eget rengető hátrány nélkül Az erős erején kívül még nem volt ilyen lap, ami azt hiszem jól érzékelteti, hogy milyen erőt is képvisel az újabb fehér spoiler. A középjátékban is nevetségesen olcsó, extra költsége előnyeihez képest elenyésző (a 4 ÉP szinte semmi, ha pedig van gyűjtőből működő lapunk, akkor semmibe sem került), és bár két szín ellen tehetetlen, bizonyára így is a kiegészítő legidőtállóbb, legtöbbet visszatérő és legerősebb lapja született meg személyében.

Csető Zsolt

33 thoughts on “Az Istenek Viadala legjobb lapjai: 10-1

 1. Szerintem az Elzárásnak nincs itt keresnivalója. Inkább majd jövőre a Bukottak közt.

 2. A Panatán csillapítás és az Elzárás kapcsán vannak fenntartásaim. TOP 10-be szerintem egyik sincs, Csillapítás 11-12. lap sztem, elzárás még hátrébb van. A többi nem meglepő, hogy ott van.

  Amit a 30-as listáról kicsit hiányolok az a Hydron, a Kegyetlen nap és a Hamurappi ősfortyanat.

 3. Igazad van Gice, nem voltam elég pontos. Nem raknám be reálisan versenyesélyes dekkbe…:D Edrával amúgy nem igazán találkoztam, jó bele a zöld?

 4. Igen, mióta ez a lap megjelent kifejezetten.
  Szerintem a halleres edrából ki fog szorulni a barna, sőt, akár a piros is csak Misztikussal fog beférni, mert átveszi a helyét a sárga.

 5. Nálam messze nem top 10es, plán nem az 5. az elzárás. Itt a blogon néha kicsit úgy érzem, h túl van sztárolva a cselvetés/elzárás kettős (előbbi azért jóval használhatóbb), bár az jó, h két ilyen valóban használható és sok pakliba beférő kártya gyakori.
  Az első hármas helye vitathatatlan, azt gondolom, h a sorrend ezen belül már egyéni ízlés és kedvelt paklik kérdése. Összességében a solisar valóban olcsó, de igencsak tetemes a hátránya, ráadásul gyakorlatilag az egyik legerősebb varázslatszínt nem fogja. Nálam: 1. Kyorg-2. Solisar-3. Földanya ereje

 6. A Morgan rontása nem csak gyűjtőgenerálós vagy motyogós deckekbe jó, az igazi ereje abban rejlik, hogy azonnali, nem pedig általános varázslat lett. Engedjétek meg, hogy egy példával szemléltessem ezt:
  Tegyük fel, hogy az ellenfél elnyom egy Minőségi cserét a saját körében. Egy lapot dob a kezéből, kettőt pedig a megnézett 8 lapból a gyűjtőbe, és ezután a maradék lapokat a paklija tetejére teszi.
  Ha nem kezd el ezután örömében fel-alá ugrálni, akkor is lehet arra következtetni, hogy használható lapok voltak a maradék 5 lap között, hiszen többnyire nem szokás hátráltatni magunkat ezzel a lappal.
  Ekkor a Morgan rontását pakliégetésként éri meg a legjobban kijátszani, hogy az ellenfél által használhatónak vélt lapoktól, plusz még 4-től megszabadítsuk.
  Ezután pedig forgatással megszabadulunk a 3 gyűjtőben lévő lapjától, hogy teljesen semlegesítsük a Minőségi csere hatását.
  Összességében ezzel az akcióval 4 lappal többet mozgattunk meg, mint amennyit a Minőségi csere képes volt megmozgatni, ráadásul ezek közül kettő a kezében volt eredetileg, tehát még lapelőnyt is sikerült ezzel termelni.
  Ha tudtunk zanszilánkot vagy élőholtat semmizni, az már csak hab a tortán, az előnyünk így is nagy volt már.

  Ráadásul az a tény, hogy az ellenfél körében is használható, egy csúnya hálós felállás ellen is nagy előnyt jelent.

  Nálam abszolút top 5-ös a lap.

 7. Üdv!
  Csak egy érdekes megjegyzés:
  A Top30 lapjai között mindössze 1 Sheran (Földanya ereje), és 1 Dornodon (Ork zászlós) lap van. És mellesleg a 2 Rhatt lap is csak a 24. és a 30. helyet csípte meg. Cserébe ha hinni lehet a listának, Tharr 6 versenylappal gazdagodott.
  Lássuk be, elég nagy a szórás…

 8. Egyetértek a listával, trida messze nem olyan jó mint ahogy most sokan hiszik. Aki jövőre a bukottak között szeretné látni az elzárást annak iparkodnia kell ,hogy begyűjtse mind és elégesse, mert ez a kártya egyhamar nem fog kikopni a játékból. A solisar pedig abszolút első, a lapdobása inkább előny mint hátrány egy jól összerakott koncepció esetén. Ennél jobb alternatívát nem is nagyon tudok arra, hogy kidobjuk a kezünkből a manaevő férget vagy a zajos lépteket. Kb 99%ban egyetértek a listával.

 9. igen a Tridarkun messze nem olyan jó…Sokkal jobb! Bár ki kell élesben próbálni hogy meglásd az erejét.Az elzárás sehol sincs hozzá képest

 10. Januári behóson történt meg ez: Ellenfelemnek elfogyott a paklija, egy amazon volt az őrposztjában, én jöttem, volt sok VPm, és egy 2 jelzős mágia síkom az asztalomon. Húztam valami jelentéktelen lapot, aztán ez jött: Sík visszavesz egy túlvilág hívást, az visszavesz egy tridarkunt, az visszaveszi a hívást, az egy másik tirdarkunt, majd azzal megint, és így volt lent 3 6/6s lényem egy kör alatt, kezemben egy túlvilág hívással. leszedtem az amazont=18.

 11. ezzel a 30-as listával sokat tudnék vitatkozni..:) a feka sárkány helyére a tridarkunt és az elzárást és a panatánt is sokkal hátrább tenném.. 1 csomó jó lapot meg sehol se látunk

 12. Az elzárás jó az ötödik helyen, a Tridarkun meg szerintem azért nincs benn a Top 10-ben mert drága, és manapság már a lényeket sem nehéz megakadályozni a sok új lapnak köszönhetően.

 13. Élesben próbáltam ma a Tridarkunt szúnyogban és nagyon jól teljesített. Csúnya Molgan bácsi sem tudott mit kezdeni vele.3-ért sose drága egy olyan lap,ami aktívan jön,rezisztens és egy bármilyen lapot visszavetet,ráadásul úgy,hogy nagyon ritkán jön le 5/5 alatt.

 14. Szerintem is nagyon jó a Tridarkun. Főleg szúnyogban mutatja meg az erejét. Simán benne van a top10-ben nálam.

 15. Elég valószínűtlen,hogy kitudom játszani ellene.és ha ki is teszem mit szedek ki?Dalnokot felesleges dalból meg megint nem valószínű hogy eleget kitudok.Bár határeset,de valszeg kevés egy szimbólum főleg ha dal kezd.Amúgy lehet elég lehet,de rezeg a léc.

 16. Jo, ha nem jon letre, egy lap se eros 🙂 de ebbe csak 1 zanszilankot feccoltel
  Amugy en az izomado dalt szednem ki, attol sokat gyengul szerintem a porges. Esetleg az Ero dalt.

 17. Szóval egy sidelap, aminek nincs optimális használata még azon paklik ellen, ami ellen elvileg bent van. Ravasz 😀
  Az info nyilván értékes, de nem ritka, h semmit se tudunk vele kezdeni 🙂

 18. Én se érzem túlzottan a szem szimbólumot. Nyilván pár paklit idegesít, de alapból nem raknám be sehova, ergó: a top 20-ba nálam se férne be. A solisar istenítése meg sztem érdemtelen. Erősnek erős lap, de sokan és sokszor fogják szidni amiatt, hogy nem fog kéket, fehéret… emiatt már buktam nem is egy meccset, bár csak tesztelésen és a tesztversenyen. Egy konkrét esetet leszámítva a Földanya ereje viszont még nem okozott csalódást (csak amikor az ellenfél játszotta ki:D), pedig azt 5x annyit forgattam.

 19. Visszajelzés: Az Istenek viadala legjobb lapjai – szerintetek | HKK Blog

 20. Visszajelzés: Bukottak és felemelkedettek – Istenek Viadala | HKK Blog

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.