Pakliötletek kezdőknek az 5×9-es versenyre

Két pénztárcabarát összeállítás, amivel próbát tehettek.

Egy rendkívül érdekesnek ígérkező formátummal várunk benneteket most szombaton a HKK Blog februári versenyén, melynek a pakliösszeállítás a szokásosnál is érdekesebb eleme lesz. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy a kevésbé tapasztalt játékosoknak elkélhet némi ötlet, így mai írásunkban az ő segítségükre sietünk, két pakliötletet megosztva velük. A deckek összeállításánál az Olcsópakli rovat íratlan szabályait követtük, vagyis igyekeztünk könnyen beszerezhető lapokra (az elmúlt néhány kiegészítő gyakori és nem gyakori lapjai, valamint Zénes lapok) építeni.

.

Zanszilánk pakli

Nem először foglalkozunk már a zanszilánkos koncepcióval itt a blog hasábjain, ami persze nem is véletlen: számtalan módon össze lehet rakni ezt a pörgős összeállítást. Egy közös szerencsére van bennük: a többségük fillérekből összehozható, így ezúttal is nyugodt szívvel nyúlhatunk a szilánkokhoz.

halafirA pakli alapja és motorja Halafír: ez a remek erőforrás olcsón és nagy mennyiségben biztosítja számunkra a minőségi laputánpótlást, és akkor vesszük legnagyobb hasznát, ha a gyűjtőből is működő kártyákat használunk mellé. Szintén fontos eleme a paklinak a Fertőzött szentély, valamint a Sugárzó ősanyag: előbbi paklink sebességén növel jelentőset, utóbbi pedig első számú nyerésünk, amely – főként Halafírnak hála – hamar kivégzi az ellenfelet. Három laptípusunk ezzel meg is van: a kalandozó, az építmény és a tárgy.

Folytassuk az épületekkel, melyek célja első sorban az lesz, hogy erőforrással lássanak el bennünket. Mivel zanszilánkokról van szó, ezért jelen esetben ezek lehetnek akár építő lények is, így az Íjászképző és A fény oltára éppen kapóra jönnek majd nekünk. Előbbi ráadásul maga is szilánk, ráadásul nyerés is egyben, hiszen az egyre szaporodó íjászok egy-két kör múlva az ellenfelet is szétlőhetik.

A tárgyak segítségével szintén tovább pörgethetjük paklinkat. Több olyan lapunk is lesz, melyet szívesen kijátszunk majd többször is (főként Halafír ilyen), így az Átokpulzáns ingyenes visszavetetése igencsak jól fog jönni, amely egyben nyerés is. Azt persze nem szeretnénk, ha utána az ellenfél is jól kihasználná, így érdemes dobatással is játszani: Agykéreggyaluval fogjuk üríteni a másik játékos kezét – persze csak miután mi jól kipakoltunk, ami nem lesz nehéz feladat.

a_tebolyodottDobatás van a kalandozók háza táján is: A tébolyodott is remekül végzi a dolgát ebben a feladatkörben. A fennmaradó helyre pedig Peppét fogjuk beilleszteni: sosem árt egy olyan lap, amely az ellenfél körébe is bele tud szólni, repülő kalandozóként ráadásul építkezni is tud, ami jelen esetben fontos tulajdonsága.

Egy árva Peppével persze nem váltjuk meg a világot, így jól jön még néhány azonnali is a pakliba. Szerencsére a zanszilánkok között is vannak ilyenek: a Kegyetlen nap egy kiváló univerzális gyakori kártya, amely szinte minden szituációban hasznos, így butaság lenne kihagyni. Szintén remek leszedés ebbe a koncepcióba az Átkozott gyógyítás, amely ráadásul minőségi lapelőnyt is termel számunkra, és még gyógyítani is tud egy jókorát.

Miután a Quwarg széltáncos és a Megrontott trikornis miatt a szörnyeket sem hagyjuk ki szívesen, ez azt jelenti, hogy a pakli remek általános erőforrásai (Szilmill spórák, Láthatatlan segítők) helyett más alternatívát kell keresnünk. Szerencsére van ilyen: az újonnan megjelent Varkaudar kölykök hármasával fognak beszállni a buliba – igaz, belegondolva igen morbid, hogy szerencsétlen kiskorúakat fogunk be építkezésre, és aztán még fel is áldozzuk szegényeket. Kegyetlen játék ez. Utolsó lapunk, a Zarknod pecsenyéje ellenben éppen ezért született meg: körönkénti áldozgatása minden alkalommal két extra szilánk-erőforrást jelent számunkra. Halafírral különösen jó a gyűjtőbe juttatni.

Miután ügyesen kikerültük a VP-termelések használatát, ezért nyugodt szívvel rakhatunk Szűk esztendőket a pakli mellé, amely garantáltan meg fogja nehezíteni a legtöbb ellenfél dolgát. Ami pedig a pakli működését illeti: a deck mindenképpen igényel némi gyakorlást, hiszen számos kombinációs lehetőség van benne, illetve a lapok kijátszásának sorrendjén is sok múlhat. Nagy erőssége azonban, hogy többféleképpen is tud nyerni: leüthetjük az ellenfelet gyűjtőből visszaugráló Quwarg széltáncosokkal és Megrontott trikornisokkal, de akár ében íjászokkal és Sugárzó ösanyagokkal is szétlőhetjük.

A pakli

szabálylap: Szűk esztendők

szuk_esztendok3 Halafír
3 A tébolyodott
3 Peppe

3 Átkozott gyógyítás
3 Kegyetlen nap
3 Manacsapda

3 Fertőzött szentély
3 Íjászképző
3 A fény oltára

3 Sugárzó ősanyag
3 Átokpulzáns
3 Agykéreggyalu

3 Quwarg széltáncos
3 Varkaudar kölyök
2 Megrontott trikornis
1 Zarknod pecsenyéje

.

Chara-din horda

Ha valaki a szilánk-hoki helyett a sokkal őszintébb hordázás mellé tenné le a voksát, annak érdemes körülnéznie az új követők háza táján: az új Chara-din követője például kiváló horda-alapanyag. Építsünk is rá gyorsan egy ütős agresszív paklit.

A pakli összeállításakor mindenképpen figyelnünk kell arra, hogy a megfelelő tempó biztosítva legyen. Szükségünk lesz néhány olcsó, legfeljebb 1 VP-s lapra, hogy már az első körben elindíthassuk a hordát és a fattytermelést, a későbbiekben azonban kellenek majd méretesebb harcosok is, így az egyensúly megteremtésére fogunk törekedni.

irtoztato_fattyA legjobb olcsó ütőlényeket nem meglepő mód a szörnyek között találjuk. Az Irtóztató fatty tovább extra fattyakkal lát el bennünket, a Torz fatty pedig olcsón biztosítja számunkra a komoly ütőerőt – a későbbiekben látni fogjátok, hogy hátrányából nem sokat fogunk észlelni. Nem lila lények, így Chara-din fattyakat nem termelnek nekünk, de így is megéri használni a Sötétségszellemet és a Robbanó birkákat. Előbbi egy ütőlénybe oltott manatermelés, melynek segítségével akár már az első körben kipakolhatjuk kezünket, a birkák segítségével pedig hamar kivégezhetjük ellenfelünket, ráhajítva lényekkel teli asztalunkat.

A torzszülöttek közül az Orgling bányász és a Csápmester indíthatja az első körös bulit. Előbbi folyamatosan aktivizálgatja számunkra a passzív harcosokat, utóbbi pedig tápolásukért felel. Őket néhány xenóval fogjuk kiegészíteni: a Xenomorf vadász a korábban már emlegetett “második vonal” képviselője, amely hol dobatással, hol pedig leszedéssel, de mindig lapelőnyt termel számunkra, a Xenomorf harcos pedig első sorban leszedésként lesz nagy segítség – igaz, ára miatt egynél többre nem igen van szükségünk belőle.

pancelos_lovagMindenképpen szükséges persze az ellenfél hátráltatása is. A kalandozó-vonalat első sorban erre a feladatra fogjuk ráállítani: a Lélekszolgával a varázslatokat csíphetjük el, A tébolyodottal pedig kezet üríthetünk. A fennmaradó helyeket Páncélos lovagokkal fogjuk feltölteni, hogy passzív lényeink is mielőbb az őrposztba érhessenek – arról nem is beszélve, hogy gyakran lehet olyan helyzet, amikor háromnál több lényt is fel tudnánk tolni, csak éppen nincs nekik hely.

Az ellenfél körére is érdemes tartogatni néhány hasznos mágiát. A halál nem válogat ingyen és counterelhetetlenül lecsíp egy zavaró lapot – ha mást nem, egy fattyat mindig tudunk majd neki áldozni -, míg az Ősi praktika első sorban az olcsó lények ellenszere lesz. Utóbbi nagy előnye, hogy még fattyat is kapunk rá, ráadásul kivégzésként is funkcionálhat – nem is akárhogy. Szintén fattyat termelhetünk akár az ellenfél körében is a Metamorfózissal, mellyel első sorban Chara-din fattyainkat fogjuk tápolni – szegények amúgyis butácskák, így csak jobbá válnak majd az átalakulás során.

kaoszkapuVégül, de cseppet sem utolsó sorban az épületeket fogjuk még bevetni, melyek között remek kiegészítőlapokat találunk. A Káoszkapu manatermelése tovább javíthat paklink tempóján, és a későbbiekben akár dobatni is tud, míg az Íjászképző itt is beférhet, egy hátulról ölő szekciót kialakítva. További lapok segítik ezáltal a korai fattytermelést. És bár ez utóbbira nem képes, Gruangdag szentélye így is nagy segítségünkre lehet, hiszen tovább tápolja amúgy sem gyenge hordánkat, ráadásul még erőforrásként is funkcionál.

Ezen pakli működése jóval egyszerűbb, mint a fenti zanszilánkos összeállításé: kezelése egyszerű, egyedül a folyamatos fattytermelés biztosítására kell odafigyelnünk. Utóbbi egyértelműen paklink kulcsa, hiszen a követő remekül ellensúlyozza a hordák egyik fő hátrányát: nem engedi kifulladni a paklit.

A pakli

követő: Chara-din követője

chara_din_kovetoje3 Xenomorf vadász
3 Orgling bányász
2 Csápmester
1 Xenomorf harcos

3 Torz fatty
3 Irtóztató fatty
2 Sötétségszellem
1 Robbanó birkák

3 Metamorfózis
3 Ősi praktika
3 A halál nem válogat

3 Lélekszolga
3 A tébolyodott
3 Páncélos lovag

3 Íjászképző
3 Káoszkapu
3 Gruangdag szentélye

Bízom benne, hogy a bemutatott két paklival sikerült némi segítséggel szolgálni a kezdőbb játékosok számára. A fenti leírások természetesen csak paklivázak: a verseny speciális formátuma rengeteg variálási lehetőséget biztosít, így érdemes lehet próbálkozni más lapokkal vagy akár laptípusokkal is.

A szombati versenyre történő felkészülésünk ezzel még nem ér véget: további paklileírásokkal és elemzésekkel készülünk a megmérettetés előtti napokra.

Csető Zsolt

2 thoughts on “Pakliötletek kezdőknek az 5×9-es versenyre

  1. Érdekesek. Én Zanszilánkokhoz még a galetkiket sem érzem nagyon földöntúli ötletnek, hiszen azért a Hydron és az Ősfortyanat abszolute illeszkedik a koncepcióhoz, és mellé már csak egyvalami kell, ami monduk Deego vagy Tolvaj klántag lehet nyugodtan. Sztem a Harq Al Ada akkor meg mehetne helyett, nagyon tudja a decket pörgetni. De amúgy tetszik az ötlet, kimondottan jó.

  2. Ahogy a bevezetőben is írtam, igyekeztem mellőzni a ritkákat – természetesen ez is egy korrekt vonal lenne, csak jóval nehezebben beszerezhető.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.