Last minute paklik a szombati versenyre

Két paklileírás azok számára, akik még mindig pakliötletért ácsingóznak a 9×5-ös versenyre.

Írtunk már pénztárcabarát paklikról a kezdőknek, valamint átrágtuk az egyes laptípusokat is a 9×5-ös formátum kapcsán – itt az ideje, hogy néhány kompromisszummentes paklileírással is szolgáljunk azok számára, akik még most is szívesen fogadják az ötleteket a versenyre.

.

Blokkolós pakli

A lényes-blokkolós koncepció immáron kiegészítők óta stabilan kapja a hasznosabbnál hasznosabb tápokat – a már általunk is többször előtúrt pakli erre a formátumra is remek választás lehet, hiszen meglehetősen jó az egyensúly benne a különböző laptípusok között.

elvetemult_burkinatorA kalandozók és a szörnyek használatán nem kell sokat gondolkodnunk: ezen két laptípus kínálatában bújkál a deck két legjobb erőforrása, Halafír és Barukka, de olyan, a koncepció alapját képző lapokról sem mondhatunk le, mint a szinte bármit előrántó Bomtar, és legfőbb blokkolónk, az Istarian hiányában különösen fontos Elvetemült burkinátor. Őket a remekül konfigurálható és olcsóbbításokkal különösen jól működő Börphauggal, valamint a kellemes védelmet nyújtó Peppével fogjuk kiegészíteni.

A tárgyakról sem szívesen mondunk le: a Sziránusz hárfa szintén fontos lapunk, hiszen a legtöbb lényünk kettőért jön, így az olcsóbbítás mindig jól jön, a mára alaposan elszaporodott Hívó kürt-variánsok jeles képviselőjeként pedig természetesen keresni is tudunk vele. Adja magát a Mágikus óra is, amely ingyenes körmegszakításként tökéletesen illeszkedik pörgős paklink mellé, a Szem szimbólummal pedig a deck egyik nehézségén, a rengeteg döntési és választási lehetőségen könnyíthetünk egy kis extra információt szerezve – a csont is jól jön, és Halafír is felveszi.

rhatt_templomaAz építmények között is találunk olyan darabokat, melyek jól illeszkednek a blokkolós vonalba. A pillanat emlékműve manatermeléssel, az Ezeréves torony pedig további olcsóbbítással segíti, hogy minél előbb kipakolhassuk elmeszűkítő gonoszságainkat, a Rhatt temploma pedig akár önmagában képes lehet pontot tenni a meccs végére masszív drágításával – főleg akkor, ha például Halafír által már a gyűjtőnkben is van Rhatt lényünk, hiszen ekkor aktívan jön. Egy-egy darabot emellett a Rhatt oltára – A Gépezet párosból is érdemes bevetni, hiszen időnként kifejezetten hasznosak lehetnek.

Ha végignézünk a fentieken, akkor látható, hogy egyértelműen a védelmi vonal az, amely további erősítésre szorul. Ezen sokat segíthetünk az azonnali szekció, azon belül is a Cselvetés és A gyenge ereje használatával, ezáltal még jobban akadályozhatjuk az ellenfelünket. Rhattból is akad ráadásul egy remek azonnali, amely ráadásul még zanszilánk is, így Halafírral is jól működik: ez a Kegyetlen nap, amely minden szituációban tud valami hasznosat – leszed, blokkol és gyógyít, ennél többre pedig nem igen van szükségünk ennél a paklinál.

Már csak arról kell döntenünk, hogy milyen narancssárga lapot vessünk be a pakli mellé. A legjobb választás egyértelműen a Változó környezet, mely az olykor rendkívül fontos Ősi rúnát és az ide szintén nagyon jó Birtoklást egyszerre biztosítja számunkra. Mindenkinek azonban nem állhat rendelkezésre az ultraritka, így maradhatunk simán az Ősi rúnánál, hiszen a legtöbb szabálylap jócskán zavar bennünket, de extra védelmet is hívhatunk a Felkészüléssel, illetve rizikózhatunk is egyet 5 lapos kezdéssel operálva.

A pakli

Változó környezet / Ősi rúna / Felkészülés / 5 lap

halafir3 Bomtar
3 Halafír
3 Peppe

3 Elvetemült burkinátor
3 Barukka
3 Börphaug

3 Sziránusz hárfa
3 Mágikus óra
3 Szem szimbólum

3 A pillanat emlékműve
2 Ezeréves torony
2 Rhatt temploma
1 Rhatt oltára
1 A Gépezet

3 Kegyetlen nap
3 Cselvetés
3 A gyenge ereje

A pakli mindenképpen igényel egy-két óra gyakorlást, hiszen – ahogy már említettem – általában sok döntési lehetőséggel bombáz bennünket folyamatosan, és nagyon fontos lehet a lapok kijátszásának sorrendje. Előnye azonban, hogy a lámpa ellen is jól tesztelhető, így könnyen begyakorolhatjuk használatát – a többi pedig már úgyis az ellenfélen múlik.

.

Lassan járj!-os pakli

Ha előtte nem is, a múlt hét óta mindenki tudja, hogy a korlátozó szabálylapok csillaga egyáltalán nincs leáldozóban, sőt, egy-két verseny erejéig a csúcsot is meghódíthatják! A legutóbbi Dungeonös versenyen ugyanis az első ötbe egy Járj! és egy Börtön is beverekedte magát – miért ne történhetne meg egy hasonlóan (ha nem jobban) korlátozott környezetben újra?!

kyorg_osmagusA drágítós szabálylapok közül most a Lassan járj! szerelemeseinek kedveskedünk egy pakli-vázlattal, ami néhány egyéni ötlettel kiegészítve és apróbb finomítások után a legjobb helyek egyikére is odaérhet. A drágább lapok olcsóbbítása érdekében, és könnyebb asztalra kerülésüket segítendő használjunk még Kyorg ősmágust is a pakli mellé, a kezdeti laphátrányt bőven behozzuk majd a középjátékban. A kategóriáknál eleinte könnyű dolgunk lesz, hiszen az általános és azonnali varázslatok komoly fegyvertárral bírnak ebbe a koncepcióba, hasonlóan a szörnyek és kalandozók választékához. Az ötödik laptípust tegyük az általunk használsz színek függvényévé, de leginkább az Avatárok és a tárgyak kerülhetnek majd szóba.

A kategóriák leszűkítése után lássuk melyek azok a színek, melyeknek fixen helyük van a pakliban. A kékkel kapcsolatban cseppnyi kételyünk sem lesz, hiszen Kurtzot biztosan akarunk majd használni, hasonlóan egyértelmű a Szikráció és egyik új kedvenc lapunk, A káosz hatalmának bérelt helye is. Három színt ezzel már le is foglaltunk, lássuk miket tudunk felhasználni belőlük. A kalandozók köréből már említettük Kurtzot, ami előkereshető képességének köszönhetően segíteni fog a játék eleji kevés lapunkat kicsit felturbózni, és akár el is dobhatjuk más kártyák képességének. Az egyik ilyen lap éppen egy másik kalandozó, Swind barátunk akár már a második körtől terrorizálhatja ellenfelünket, és még a Kurtz-keresés is elfér a Kyorg olcsóbbítása mellett. A gyógyulása szintén hasznos lesz, a sok ÉP áldozós varázslatot kompenzálhatjuk vele.

brutalgeddonEzek pedig nem mások, mint az Eltörlés, és a leszedés melletti másik hasznos azonnali funkciót, a counterelés szerepét betöltő Zu’lit kísérlete. Ezzel meg is kaptuk utolsó színünket a sárga személyében, a maradék azonnali helyekre a kihagyhatatlan Szikráció kerül be. A varázslatok saját körünkre koncentrálódó fajtáiból már nem a 3*3-as rendszert fogjuk alkalmazni, több féle lapra lesz ugyanis szükségünk. Maximális darabszámot csak az Összeesküvésből használjunk, ami kompenzálni fogja három lapos kezdésünket, és varázspontot se fog nagyon felhasználni. A már említett A káosz hatalma ellenfelünk kezén könnyít majd kicsit, és elhullott lényeinket hívja újra csatába, a Tömegbájolás és a Brutálgeddon pedig ellenfelünk lapjaira lesz igen kártékony hatással, a mi hasznunkra. Az utolsó helyre egy A jövő felejtését tettem, ami univerzálisan alkalmazkodik majd az aktuális helyzethez, rengeteget profitálhatunk belőle!

Utolsó fix kategóriánk a szörnyek, amik között hasznos képességű monsztert, levakarhatatlan ütőlényt és egyszerű hordalapot is találunk. Az első jellemzés megszemélyesítője nem más, mint Ouitmlen, aki leszed és üt, mint a veszedelem, társa ebben a gyorsan asztalra röppenő Zu’lit sárkánya, aki már az első körtől is apríthat. Utolsó társunk a küzdelemben az Óriás pöfeteg lesz, aki szintén képes fillérekért előjönni és rendet vágni az őrposztban!

Az ötödik kategóriának én a tárgyakat választottam, azonban Misztikus nélkül nem találtam elég jó kártyákat a paklihoz. Mivel a fehér szín sem szerepel a palettánkon, egyből két Misztikkel kell indítanunk, ami a maradék három kalandozós helyre ideális is, egy Augurral megspékelve. De vissza a tárgyakhoz, első szereplőnk A sárkány kincse, ami pusztán ÉP-ért manával és csonttal lát el minket, előbbi ugye mindig jól jön, a csont pedig akár a Geddonhoz, akár a többi tárgyhoz nyújt majd segítséget, áldozhatósága pedig a Pöfetegnél jelent majd spórolást. A már használt színekből a Bomtar varázskönyvét tudtam még a pakli mellé képzeli, csontutánpótlás, laphúzás és leszedés lesz a leggyakoribban választott képessége. Utolsó lapként a bemisztikusozott Ryuku harci szekért említem, ami KF-es lényeinkre (a kallerek és Ouitmlen is ilyen) téve talán a legolcsóbb leszedés a pakliba, de ha ellenfelünk lényére tudjuk csak rakni, szintén dupla leszedést kapunk.

A pakli

szabálylap: Lassan járj!
követő: Kyorg ősmágus

ouitmlen3 A sárkány kincse
3 Bomtar varázskönyve
3 Ryuku harciszekér

3 Kurtz
3 Swind
2 Mardakor misztikus
1 Augur

3 Zu’lit kísérlete
3 Eltörlés
3 Szikráció

3 Ouitmlen
3 Óriás pöfeteg
3 Zu’lit sárkánya

3 Összeesküvés
2 Tömegbájolás
2 A káosz hatalma
1 A jövő felejtése
1 Brutálgeddon

Bízunk benne, hogy a fenti két leírással még tudtunk néhány hasznos extra ötlettel szolgálni az utolsó órákra. Találkozunk szombaton!

Bíró Tamás és Csető Zsolt

3 thoughts on “Last minute paklik a szombati versenyre

 1. Jó lett a cikk,gratuálok!:)

  A blokkolós részhez inkább általnosokat raknék,mint azonnalit,mert
  9 építménynél hasznosabb sztem a Látatatlan segítők, és a blokkolás királya
  a Bölcsesség dala kihagyhatatlan ide.
  Börphaug helyett,mellett a Ganüid interruptor is adná magát,bár nem blokkol,első
  körben épithet nekünk valamit.
  Az építményeknél az Ezeréves torony felejtős inkább 2 emlékmű,2 templom,2 oltár,
  2 idő tornya,1 gépezettel tolnám.:)

 2. Én csak azt sajnálom, hogy Rhatt követőjének a használata fel sem merül (teljesen jogosan persze) még egy ilyen korlátozottabb formátumon sem.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.