Versenybeszámoló – Az idő vasfoga kettéharapta a januári pécsi versenyt

Veszélyes fajon csaptak össze a játékosok Pécsett.

Szerencsétlen okokból ezúttal csak egy versenyt tartottak januárban Pécs városában, ez azonban szerencsére nem állhatott a versenybeszámoló és Szabó András útjába, aki ezúttal is egy igen informatív írással kedveskedett számunkra a megmérettetésről. Ezúton is köszönjük!

mutans_hegyitrollKezdhetném a szokásos bevezetőmmel, hogy két versenyt tartottunk januárban Pécsett. Ezúttal sajnos azonban ez nem lenne igaz. Több apró probléma volt, ami miatt ez megváltozott. Az egyik, hogy az előttünk lévő rendezvény miatt 13 órától tudtuk az egészet elkezdeni, elvileg, de gyakorlatban egy kisebb felmerülő probléma miatt ebből is háromnegyed kettő lett. És mivel legkésőbb hétkor a Menedék Központ bezár, és többen 6 óra körül menni akartak, abban állapodtunk meg, hogy inkább csak egy, hosszabb versenyt tartunk, ami a Veszélyes faj formátum lesz. Ez a döntés gyakorlatilag egyhangúan született meg. Kissé kellemetlen módosítás volt, de egy kis emelt díjazás visszahozta a hangulatot. A létszámmal sem volt gond, végül 15 ember összejött a megmérettetésre, zömében pécsi játékosok, de ketten Kaposvárról is érkeztek.

A paklik ezúttal is változatosak voltak, összesen 11 faj képviselte magát. Amivel többen próbálkoztak:

 • Moa pakli Molluszk, az ócskással
 • Thargodan pakli A torzak hercegével
 • Orkok két különböző összeállításban, az egyik ’klasszikusan’ Sötét manifesztációval összerakva, a másik pedig egyedi módon, Átkozott követővel és 2 Bűvös erdővel.
 • Sárkányokkal is ketten próbálkoztak, itt a nagyjából klasszikusnak mondható Sárkány úrnő + Lassan járj! követő-szabálylap páros mellett egy Zarknod bilincses verzió is megjelent.

Amikkel csak egyvalaki próbálkozott:

 • Ében íjászok Átkozott követővel és Változó környezettel
 • Manó pakli Hatalmas manóval és az új Zénes manókkal
 • Motyogók Morgan tanítványával
 • Óriások, Melák az óriás nélkül (!), Átkozott köveővel és Lassan járjjal
 • Varkaudarok, kissé meglepő módon követő nélkül
 • Vérfarkasok A semmi mesterével és Lassan járj!-jal
 • Xenó pakli Zarknod bilincsével

atkozott_kovetoA mezőny végül nagyon érdekesre sikeredett, és ezt a követők adták. Nagyon valószínű volt a sok követő (így is lett, a 3 követő nélküli és a 3 Átkozott követős deck mellett a maradék 9 pakli használt belőlük), hiszen a legtöbb etnikumnak van saját, használható követője, ami adja is magát, de pont ebből adódóan az Átkozott követő sem tűnt kimondottan rossz választásnak. Ez a kettősség három embert is merész lépésre késztetett. Ketten a paklijuk alap-követője helyett (Melák, Sötét manifesztáció) vállalták be az Átkozott követőt, úgy alakítva a decket, hogy eredeti narancssárga lapjukra kevésbé legyen szükség, egyvalaki meg az Átkozott követőktől tartva ötlaposra rakta össze a pakliját.

A kockázatos lépések felemásra sikerültek, hisz egy versenygyőzelem mellett a másik két próbálkozás a mezőny második felére volt csak elég. A nagy követő-játék azonban mintha elvonta volna a figyelmet a szabálylapokról. Egy játékos sem próbálkozott Ősi rúnával, és még az egyetlen Változó környezetes deck sem érezte szükségét a Rúna használatának. Ehhez képest nem kevesebb mint 6 pakli próbálkozott valami erősen korlátozó szabálylappal, akik így elég szabadon ’garázdálkodhattak’. Ezt a verseny végeredménye is hűen tükrözi.

A végeredmény

oriasok_foldjeI. Török Péter (paklilista)

Óriás pakli Lassan járj!-jal és Átkozott követővel.

II. Bognár Bálint (paklilista)

Moa pakli Molluszk, az ócskással.

III. Eperjesi Gábor (paklilista)

Vérfarkas pakli Lassan járj!-jal és A semmi mesterével.

Peti paklija önmagában véve is egy elég merész összeállítás, sok olyan lappal, amit egyébként nem használunk. De a Lassan járj!-as, kéthelyszínes verzió mégis nagyon bejött neki. Bálint egy sokkal klasszikusabb paklival állt elő, a Molluszkos moa nagyon régóta van jelen a Veszélyes faj versenyeken. Sokat nem is változtatott rajta, de az új lapokat azért beépítette a pakliba. Az egyedüli meglepetéslap az Ősi béklyó, ami azonban jóval kevésbé zavarta az ő pakliját, mint általában az ellenfeleit. Gábor deckje pedig a követőjére és rengeteg vegyes idézési költségű lapra épült.

Néhány érdekesség a versenyről

 • Schróth Dániel egy nagyon régi lapot, A béke szigetét is betette a paklijába. Ennek oka az volt, hogy úgy érezte, egyszínű koncepciók lehetnek ezen a formátumon, és mivel a paklijában használt Az újjászületés könyvét is, ezért az egyszínű deckeket képes volt teljesen ellehetetleníteni. Eperjesi Levente orkjait például ezzel teljesen tönkretette.
 • Török Péter véletlenül betette a paklijába Bognár Bálint ellen a Molluszk-elleni vonalat, nem figyelve arra, hogy Átkozott követője van, Bálintnak meg semmilyen követő-visszaadó lapja nem volt a sideban. Az apró hiba szerencsére nem okozott neki gondot.
 • Eperjesi Gábor a kiegészítő paklijából 22 lapot nem használt, maradék 3-at (3 Leanthil trükkje) viszont minden alkalommal betette. Ennek oka az, hogy 22 lappal készült a követő- és szabálylapszüntetés ellen, de utóbbival nem is találkozhatott, a három Átkozott követős deckket pedig szerencsésen elkerülte. A drágíthatatlan Leanthil trükköt viszont mindig volt, ami helyett be tudta tenni.

Azt hiszem kimondható, hogy a versenyzők nem bánták, hogy csak egy formátum volt, ezt is nagyon élvezték, ez pedig arra késztetett, hogy a jövőben időnként a dupla versenyek helyett csak egy hosszú formátumot tartsunk. Ennek is megvan a maga hangulata, hiszen így hosszabb távon kell jól teljesíteni, nem kell két paklit összerakni, és akár egy vereséggel is lehet versenyt nyerni. Februárban viszont duplázni fogunk, egészen pontosan 17-én (ha a Beholder engedi), amikor is egy hagyományos és egy side-nélküli 9-színű, minden színből 5-lapos paklik versenyét tartunk. És már most szeretném beharangozni, hogy március 30-án, szombaton, a HKK Blog és a Dungeon közös versenye után nálunk is draftverseny lesz 3 csomag Istenek viadalából! Megéri rá eljönni!

* * *

Szeretnéd, hogy a te versenyedről is beszámoló készüljön itt a HKK Blogon? Ha igen, akkor küldd el nekünk a hkkblog@gmail.com címre az alábbiakat, és elkészítjük neked!

 • A formátum(ok) leírása;
 • A mezőny összetétele (az egyes követők és szabálylapok száma);
 • Az első 3-5 helyezett, paklilistával;
 • Néhány fénykép (nem kötelező).

Elég tehát, ha ezt a néhány adatot elkülditek nekünk, és mi megfogalmazzuk számotokra a beszámolót. Népszerűsítsd te is versenyedet!

One thought on “Versenybeszámoló – Az idő vasfoga kettéharapta a januári pécsi versenyt

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.