Készüljünk a Jellemek harcára! (1. rész)

Elsőként a jó jellem által kínált paklikat járjuk körül.

Most szombaton egy év után ismételten Jellemek harca formátummal várja a játékosokat a Beholder, mi pedig veletek együtt kezdjük el a felkészülést a versenyt: három részes metagame-elemzésünkben körüljárjuk az egyes jellemeket, és megnézzük, melyek azok a paklik, melyek szóba jöhetnek.

Hogy ne maradjatok konkrét paklik nélkül sem, ezért mindhárom rész végén közzéteszünk számotokra egy tényleges decklistát, így mind a koncepció kiválasztása mellett a pakliépítésben is igyekszünk számotokra segítséget nyújtani.

Lássunk is hozzá: az első felvonásban a jó jellemmel (Elenios, Raia, Rhatt) foglalkozunk.

.

A jó jellem

solisar_aurajaHa valaki a fenti színekre gondol, akkor elsőre nagy valószínűséggel a remek kontroll lapok fognak az eszébe jutni. Itt vannak a legjobb ellenvarázslatok: Az erős ereje, a Solisar aurája, a Szikráció, a Demizra, a Szilánkcsapda, a Panatán csillapítás vagy a Manacsapda mind-mind olyan lapok, melyekhez előszeretettel nyúlhatunk, ha counterre van szükségünk. Erőforrás is van dögivel: első sorban az Isteni kegy, a Thu’zad utazása és a Bűvös forrás juthat ezekből eszünkbe, de olyan további kontroll-sztárok várnak még ránk, mint a Thu’zad felismerése, az Elzárás, a Szem szimbólum vagy a különféle víziók (Víziók, Térfaló manaspórák, Nyomorult gyűjtögetés, Tűnékeny csábítás). Egyedül a nyerés kiválasztása okozhat kisebb gondot, hiszen egy Pszionikus entitás már nem éppen mai darab, míg a friss felhozatalból kissé talán drágák az erre alkalmas kártyák (Aranysárkány, Rhatt sárkánya, Augur), de talán a remek pegazusok (Izmos pegazus, Nemesröptű Frynn) segíthetnek ezen probléma áthidalásában.

varazskodHatékony mutációja lehet a kontroll paklinak a ködös koncepció, Krigissel, Semleges csatamezővel vagy bármi mással. A fekete spoilerekről ugyan le kell mondanunk, a Varázsköd, a Formálódó hatalom, a Bomtar trükkje, a Ködamazon vagy az Átkozott penge azért így sem mondható gyenge repertoárnak. A paklit akár egy végtelen kombóra is kihegyezhetjük: az Előnyös üzletre gondolunk, amely például egy Varázsköddel (meg persze egy másik üzlettel) párban elhozhatja számunkra a végtelen manahatalmat. Persze önmagában is remek lap.

Kézenfekvő választásnak tűnhet a követők szempontjából a Raia horda, amely Raia követője személyében egy rendkívül erős alapot kapott az Istenek viadalában. Egyértelműen a kontrollosabb vonal felé érdemes elindulni, felhasználva a fentebb már kitárgyalt tápokat, ezeket pedig olyan, a koncepcióba jól illeszkedő kártyákkal egészíthetjük ki, mint A fény oltára vagy az Ezüstsereg. Remekül illeszkedik emellett a pakliba a Spektrális manipuláció, a Királyi főszakács és A forrás érintése is – ezen erőforrások itt a maximumon pöröghetnek.

crimsonHa már horda, akkor a kalandozókról sem feledkezhetünk meg: eddig is viszonylag jó csapatot alkottak, az új kiegészítőben megjelent A hősök ideje ráadásul harci képességeiket is alaposan felturbózza, nem is beszélve a Bufa szimbóluma olcsóbbításáról. Crimson továbbra is a csapat legjobbja, aki mellől ezúttal ugyan hiányozni fog kedvenc csöcsös bukszája, Danielle Wildrose, de Halafír, Csuhi és Cyron segítségével így is jókat pöröghetünk. Peppe, Zokneenho, Gosan, na meg persze a jó öreg Kurtz is hasznos tagjai lesznek a bandának, melyet counterekkel és Spektrális manipulációval érdemes kiegészíteni.

Molluszk, az ócskás szinte bármilyen kacatból kihoz valami hasznosat – nem meglepő, hogy a mai napig nagyon erős követő a jó jellem lapjaival körítve is kemény dolgokra képes. Az Epikus emlékmű és A pillanat emlékműve nagyon erős manatermelések ebbe a pakliba, és bár az áldozós vonalat ezúttal megfelelő lapok híján nem tudjuk erőltetni, egy kontrollos körítéssel mégis egy gyors, és egyben remek védekező lapokkal ellátott paklit állíthatunk össze.

akademiaHa nagyon építkezni szeretnénk, akkor megtehetjük ezt dedikáltan: a hagyományos épület pakli legjobbját, A föld síkjával kiválóan együttműködő Akadémiát ez a jellem rejti. Abarrun segítségére ezúttal nem számíthatunk, de így is lesz egy manás keresésünk a szóban forgó épület mellé a Gyógyító rúna személyében, így korlátozott körülmények között is ütőképes paklit építhetünk. Nyerésünk A fény citadellája és a Ködpalota lehetnek, de szerephez juthat A tiszta lelkek városa, a Tűzköpő torony, az Alanori katapultállomás, a Piroslámpás ház, a Virágoskert, meg persze a fent már említett két épület is.

Az etnikum paklik nagyon nem jellemzik ezeket a színeket: a ganüidek bizonyára az új darabokkal együtt sem fogják megváltani a világot, a fentebb már említett pegazusokon azonban elgondolkozhatnak egyesek. Az Izmos pegazus és a Nemesröptű Frynn mellett a Szivárványsörényű pegazus, az Ezüstsörényű pegazus, az Aranysörényű pegazus és a Rubinsörényű pegazus a legjobb ezekből a színekből, melyek mellé az egészen jó kis követőt, a Legendás pegazust mindenképpen érdemes használni, de a Lassan járj! is szóba jöhet – előbbi esetben a Hívó kürtre és a gyorsaságra, utóbbi esetben pedig Esszenciakapocsra és a szűkös manakészlet kihasználására gyúrhatunk.

brutalgeddonA drágítás szerelmesei akár a csúcsra is járathatják ezt a témát: játszhatunk 3 Bűvös erdővel is, melyet lopásokkal és manapusztításokkal egészíthetünk ki. A pakli lényegében annyi, hogy kivárásra játszunk: egészen addig passzolunk, amíg ellenfelünk ki nem játszik valamit (ami előbb-utóbb meg fog tenni, félve a manapusztításokkal), mi pedig saját lapjait ellene fordítva csikarhatjuk ki a győzelmet. A teljesség igénye nélkül íme néhány hasznos lap ebbe a koncepcióba: Bomtar trükkje, Brutálgeddon, Tömegbájolás, Csábos áldozat, Szörnybűvölés, A felhők asszonya, A forrásuk pusztulása, Tudatrombolás.

Az előbb említett másik drágítós szabálylapra, a Lassan járj!-ra többféle paklit is építhetünk. Szóba jöhet a hagyományos verzió, melyet Eldüeni vándor hiányában nyugodtan higíthatunk 2 VP-s lapokkal is (Bűvös forrás, Ommó), így még több lap szolgálja majd a második körös indulást. A legjobban akkor járunk, ha Kyorg ősmágust is teszünk a pakli mellé, hiszen így az olyan lapok, mint az Összeesküvés, az Augur vagy éppen az Aranysárkány már a második körben kijöhetnek, ha játszunk elég áramlással – utóbbira a sárkány mellett remek lap a Kurtz és a Tömegbájolás -, nem is beszélve a Swindről, amely még olcsóbban érkezhet. További remek lapok a koncepcióba az Eltörlés, a Szikráció és a Thu’zad felismerése.

Érdekes variánsa lehet a Lassan járj!-nak a Kragoru familiárisával felálló változat. A mágikus védelmű lények közül az Aranysárkányt, az Óriás purifikátort, a Sellő őrszemet, a Psychiofeatát, Hendialát és Augurt vethetjük be a kötelező Manakorall mellett, a nyerést pedig Manakulaccsal, Bűvös forrással és Esszenciakapoccsal gyorsíthatjuk. Igen problémás lények (mármint az ellenfél szempontjából) a Kronotapír, a Tűzmadár és Swind, így őket is vessük be nyugodt szívvel, Eltörléssel, Szikrációval és Tömegbájolással pedig az ellenfél zavaró lapjait csíphetjük el. Mi végül ehhez a paklihoz készültünk számotokra konkrét paklilistával.

szabálylap: Lassan járj!
követő: Kragoru familiárisa

aranysarkany3 Aranysárkány
2 Óriás purifikátor
3 Manakorall
3 Sellő őrszem
3 Psychiofeata
3 Hendiala
2 Augur
3 Kurtz
3 Esszenciakapocs
3 Bűvös forrás
1 Hendiala pillantása
3 Eltörlés
3 Szikráció
3 Manakulacs
3 Tűzmadár
2 Swind
1 Tömegbájolás
3 Kronotapír
1 Álomhozó
1 Képmás

49 lap

A fenti paklik mellett természetesen egyéb összeállítások is felbukkanhatnak: szót ejthettünk volna a blokkolós pakliról vagy akár a Morq fan Gor kombóról is, ám mindannyian tudjuk, hogy a játék kreativitásától függ minden – ki tudja, hogy mikor csípi el valaki a mezőnyt egy burástya paklival…

Holnap a semleges jellemmel folytatjuk a metagame-emelzést – addig is várjuk ötleteiteket, meglátásaitokat a kommentek között.

Csető Zsolt

5 thoughts on “Készüljünk a Jellemek harcára! (1. rész)

  1. “ki tudja, hogy mikor csípi el valaki a mezőnyt egy burástya paklival…” – hogyhogy mikor? A burástya-pakli örök favorit, főleg az őrposztban acsarkodó Burástyakölyökkel… 😉
    Korrekt elemzés, kíváncsi leszek a semleges és gonosz jellemekre is. 🙂

  2. Elég light ez a krag dekk:) Nem baj, szombaton mindenki megtapasztalja, milyen az igazi hatalom!!

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.