Készüljünk a Jellemek harcára! (2. rész)

Ma a semleges jellem lehetséges koncepcióival folytatjuk.

A szombati Beholderes versenyre való készülés jegyében már foglalkoztunk a jó lapokból összehozható deckekkel, mai metagame elemzésünkben pedig a semleges (sárga-zöld-barna) színekre koncentrálunk. Hasznos tanácsok, pakli ötletek és koncepcióteremtő kártyák következnek, válogassatok kedvetekre, az elemzés végén pedig a cikksorozatban megszokott pakli lista található!

A semleges kategória kétségtelenül legerősebb színe a sárga, nem meglepő tehát, ha a jelenlegi spoiler lapok egy része is innen származtatható. A Cselvetés, a Trinigan maankonzervátora, a Vérkeszeg, a Sztatikus gólem vagy éppen a Szúnyogirtás egytől-egyig a jelenlegi játékkörnyezet csúcslapjai. Az pedig, hogy egy szúnyogos kontrollba mindannyian beférnek, már csak hab a tortán! Nem árulok el azt hiszem nagy titkot azzal, hogy a versenyen szóba kerülő kontrollok közül ez lehet a legerősebb, a sok korlátozó szabálylap miatt Ősi rúnával még halálosabb felállás lehet. Térszaggatással, Végképp eltörölnivel, Owooti trükkel és a már megszokott Triniganons lapokkal egészítsük ki, és már hasíthatunk is!

Egy ilyen paklinak persze nagy ellenfele lehet az anti-mágiás vonal, amiből szintén ez a jellem tűnik a legfelkészültebbnek. Egy stabil lényes vonal simán összerakható a varázslatdobatást választóak számára, hiszen a Nyálkacsiga, vagy Targantula szintű lapokkal keményen oda tudunk hatni a kontrolloknak. Természetesen a teknősök használata is racionális választás lehet, Manaevővel, Antimágikus goblinnal és néhány hasznos épülettel kiegészítve persze még halálosabbak a tengerek lakói.

A tárgy paklik szerelemesei is vígan dörzsölhetik tenyerüket, hiszen anti-mágiával azt a koncepciót is bőven ellátták az idők során. Persze ereje inkább a végeláthatatlan pörgésben rejlik, amit ezekből a színekből bőven meg lehet valósítani. Az újhullámos tárgyas pakli, a KF-es deck is jól el van eresztve a jellemen belül, főleg Tharr lapjainak köszönhetően. Bármely tárgyak vonal akár a végső győzelemre is esélyes koncepció, ha nem velük indulunk, készüljünk fel ellene!

A már említett épületes vonal itt is bőven elsüthető, bár korlátozottabbak a lehetőségek. De a sárga és barna színek elegek lehetnek egy pörgős, sokat sebző koncepció felépítéséhez, hiszen a Pusztítás citadellája, a Gyilkos erőd vagy éppen a Moa zászlóshajó ideális erre a feladatra. Hasznos kiegészítő lapokból pedig nincs hiány az épületek mellé, akár a 2 Bűvös erdővel játszó vonalra is építhetünk Szilmill spórákkal, Melkonnal kiegészítve az egyébként nem túl veretes zöld színből.

Kanyarodjunk azonban most vissza egy kicsit a lényekhez, a szokásos, unalomig ismert Molluszkos moás vonal persze járható út, de szerintem sokkal nagyobbat üthet a mostani környezetben egy Szűk esztendőkkel nyomuló, manabukató koncepció. A moák persze itt is alapkövetelménynek számítanak, de azért az iszapjelzőket osztó lapokról, és a már említett Melkonról se feledkezzünk meg. Olcsó leszedésben ezen színek egyébként is bővelkednek, a Korhadás például egy erős lapnak számíthat drágább lapokkal játszó paklik ellen, de a Mogokok alkuja, vagy éppen őrülete is simán beférhet alapból is.

Az Arochos paklik szerelemesei is kiélvezhetik a formátum nyújtotta korlátozott lehetőségeket, az ő koncepciójuk ugyanis nem szenved ugyanis nagy érvágást. Az új vízió gondoskodik a jelző-utánpótlásról, a sebzésnövelő lapok pedig szinte csak ezekből a színekből kerülnek ki. Nyers erő, Lélekháló, Önbizalom, Targantula és még sorolhatnánk…

A semleges jellem talán egyedüliként képes lehet összeállítani a mostani sztár-koncepciót, a dalpaklit. A pénz dala az erőforrásról gondoskodik, míg barna társa a keresés-sebzés vonallal véteti észre magát. A dalnok és az őt kereső apró is adott, egyedül az Akmal hiányozhat nagyon a pörgésből. Ez persze ne szedje senki kedvét, kísérletezni talán csak ezzel az összeállítással érdemes.

Utolsó pakliként a gólemeket és az óriásokat említeném, a drágításuk ugyanis kellően be tud tenni a legtöbb paklinak. Gólemek esetén Lépéselőnnyel, vagy akár Szűk esztendőkkel is tolhatjuk, óriásoknál inkább az Erdő és a Lassan járj! jön szóba, de a követőt mindenképpen tegyük melléjük, hiszen egyiküknél a keresés, míg a másiknál az olcsóbbítás jön majd jól.

Ígéretünkhöz híven most következzen egy pakli, melyet különösebb kommentár nélkül tárunk elétek. Mára egy kontrollt választottam, na persze nem azért, mert a többi decket ne lehetne hasonlóan ütőképesre megcsinálni, de ez tűnik a legstabilabbnak, főleg ha a letiltó szabálylapot is bevállaljuk mellé! Íme hát a semleges, rúnás kontrollunk mára:

Ősi rúna

3 Békés izoláció / 3 Lohd Haven hikoltása
3 Térszaggatás
3 Szúnyogírtás
3 A gyenge ereje
3 Owooti trükk
3 Cselvetés
1 A kedvenc trükköm
3 Trinigan energiapuffasztása
3 Trinigan paradoxona
1 Trinigan manakonzervátora
2 Manaregeneráció
1 A mágia létsíkja
3 Végképp eltörölni
2 Isteni szózat
3 Kyorg tudás
2 Zu’lit
2 Vérkeszeg
2 Sztatikus gólem
1 Trinigan
1 Kifejlett sárkánykígyó

45 lap

Holnap a gonosz jellemmel folytatjuk a metagame-emelzést – addig is várjuk ötleteiteket, meglátásaitokat a hozzászólások között, akár az említett, akár az általunk esetleg alul értékelt paklikkal kapcsolatban is.

Bíró Tamás

15 thoughts on “Készüljünk a Jellemek harcára! (2. rész)

 1. Ez egy igen-igen butított változata a trinigan kontrollnak…

  Am az elemzés az jó, minden szóba jöhető koncepció meg lett említve, talán én még a dalos/kontrollos csatamezőt az erős kategóriába sorolnám, valamint a sima 5 lapos kontrolt (trix, kritanoid, földanya ereje és társaik) és a lassan járjas/kyorgos vagy kyorg nélküli vonal sem lett megemlítve, pedig az eldüeni iszonyat spoiler…

 2. Csatlakozom az előttem szólóhoz, ez a pakli csak nyomokban emlékeztet egy erős Trinigan-kontrollra.

  Tomi! Egy darab Trinigan manakonzervátora? Ne csináld már! 🙂

 3. Szívem szerint egy darabot sem használnék belőle, mert kevés a 3 manás lap a deckben.
  Konzervátoron kívül csak 11 darab (mert ugye a legutóbbi ítéletek szerint a Hikoltás nem számolható bele), az is már csak Szózatokkal és hasonlókkal jön össze. A Zilak-din-t is előbb tenném be, de egy szó mint száz, kevés jól használható, 3 manás lap van a fehér hiányában. Sőt az említett szín hiánya a manatermelésnek is betesz szerintem, és a konzervátor igen körülményes erre a célra, Konkatenáció ebből az okból drága, Aranytigris meg kb felesleges, szerintem.
  Nyugodtan leírhatjátok, ha nektek jobb összeállításotok van ebből a koncepcióból, tényleg kíváncsi lennék rá. Ne csak a szöveg jöjjön, hogy “butított változat”, meg “ne csináld már”, lássuk a hozzájuk tartozó decket is 😉

 4. Kicsit valóban fura a dekk, én ilyeneket biztos betennék, ha már 3 manás lapokat említetted 😉 : A hármas mágikus ereje, Moa őshal, esetleg Rovarsámán és az új Kétszer kettő. Ezek azért elég masszív lapok a konzerv mellé szerintem 😉
  Remélem tudtam segíteni 😀

 5. Eddig kreven hozzászólása a legépítőbb jellegű, ő úgy látom mond is valamit 😀 A Kétszerkettő nagyon király lap, biztosan beszorítanék legalább kettőt a pakliba. Aki pedig tényleg sokkal inkább a 3 manás lapokra építene, annak 2 Konkatenációt, 3 Aranytigrist és természetesen a “kötelező” 3 Manakonzit simán ajánlom. A hármas mágikus is jó lehet, talán egy kicsit drágácska már, de vele, vagy akár a Természetes annihilációval is lehet operálni, ha valaki imádja Sherant 😀

 6. jó 3 manás lapok ezekböl a szinekböl: zulit, paradoxon, puffasztás, aranytigris, konkatenáció, isteni szózat, de beférhet a zangólem, sógólem, kétszer kettő, hármas mágikus ereje, zirri átokmacska, hálósba az elementlis fúzió.

 7. Ákos szinte mindent leírt, amikre én is gondoltam.

  A három Manakonzervhez, 3 Vp-s lapokból kb. 20-23-at lehet értelmesen beletenni.

  A Zangólem-Sógólem párosítást nem hagynám ki, és a Hármas mágikus ereje is részben pótolhatja az Isteni kegy hiányát.
  Az Aranytigris mellett jól működik a Konkatenáció,- ezt Ákos is már többször bizonyította. A pakliban a helye!
  A kötelező Trinigan paradoxona és puffasztása lapok mellé, a maximális számú Isteni szózat (azért, hogy ki is jöjjön…) is elengedhetetlen. Vagy 3, vagy “0”. Manaregent egyáltalán nem tennék a deck-be, mert nem kérnék további Szúnyogirtást zavaró lapokat!
  Zu’lit-ból is jöhet a 3 db, első / második körben röppenve, akár meccsdöntő is lehet, főleg egy Cselvetés után.
  A Kifejlett sárkánykígyónak, ennyi jó lap mellett talán már nem jut hely alapból.
  Kétszer kettőt is be lehet tenni, idézési költsége megfelelő, és a leszedésekből sosem árt!
  A Békés izoláció – a Junioros persze -, nem szerepel jól a Trinigan-pakliban. Ez a pakli pörög, counter-el ezerrel és sok lapot játszik ki az erőforrás-előny megszerzéséhez. (Ebben a kérdésben egyetértek az előző Behós-verseny döntőseinek – Evarth és Krisztián – véleményével, akik mindketten ilyen paklival játszottak, de Izoláció nélkül.)

  Hirtelen ennyi jutott eszembe a pakli kapcsán.

 8. A Békés izoláció junior verziójával kapcsolatba jó ha mindenki tisztában van a következőkkel:

  2007. július 19.-i hír
  “Valamint innentől kezdve lehet használni a versenyeken a HKK Junior lapjait is. Az egyetlen kivétel a Békés izoláció, melynek junior verziója a nem junior versenyeken úgy működik, mint a lap eredeti verziója. “

 9. Én úgy tudom, hogy a junioros Békés izoláció úgy működik, ahogy rá van írva!
  Másrészt Krisztián szépen levezette, hogy miként is állhat össze egy ilyen deck, korántsem úgy, ahogy fel van vázolva. Harmadrészt, a Trinigan manakonzervátora a kardinális lap a deckben, leginkább ha tehetném 3-nál is többet használnék belőle… 🙂
  A Lohd Haven hikoltása pedig még mindig úgy vélem, hogy 3-as lap, függetlenül az ostoba ítéletektől. Tavaly ilyennel játszottam és úgy működött, igaz, akkor jött rinya, hogy akkor a konzerv és a többi olcsóbbítós Triniganos lap sem 3-ért jön. Felesleges szőrszálhasogatás.

 10. A Békés izó junior valóban úgy működik, ahogy rá van írva, ezt annó valami hírben le is hozták. Illetve pont emiatt szóba került az újra kiadása is tavaly (sajnos ezt nem sikerült keresztül vinnem…)
  A hikoltásos dolgot meg nem is értem, mi ez az új elvetemültség, ami megkérdőjelezi az eddigi gyakorlatot? Meg amúgy szegényre amúgy is rájár a rúd (nekem kb 1,5-2 éve még korlátozott formátumon se fér be sehova), hova kéne még gyengíteni?

 11. Mutassa meg valaki azt a “másik faq-t” végre, mert nekem sem rémlik, hogy lenne.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.