Vigyázat: korlátozott side-használat!

A szerepjátékos felfogás vagy a játéktechnika fejlődése a fontosabb?

Régóta jelenlévő vita a HKK világában, hogy a szerepjátékos vonal mekkora szerepet kell hogy betöltsön a játékban. Mostani írásom alapjául a hétvégi Beholderes verseny egyik ítélete szolgál, melynek értelmében sajnos úgy tűnik, a pakliépítésnél a szerepjátékos vonal előbbre valónak kell, hogy legyen a kreatív játékformáló húzásoknál.

univerzalis_megoldasTörtént ugyanis, hogy a Jellemek harca versenyen egyik játékostársunk Univerzális megoldásával egy másik jellemhez tartozó lapot szeretett volna a side-ból használni. Az ide vonatkozó szabályt eddig egyértelműnek gondoltam, a deckben foglalt színektől függetlenül bármilyen lap helyet kaphat a kiegészítő pakliban, ennek megfelelően Univerzális megoldással is játékba emelhető. A hozott bírói döntés nemleges lett azonban, mégpedig abból a megfontolásból, hogy ha letetted a voksodat egy jellem mellett, akkor a szerepjátékos megközelítés szerint nem fér bele, hogy egy másik jellem lapjait is használd, akár side-ból is.

Értetlenül állok az ítélet felett, hiszen a játék történetében talán soha nem volt még ennyire széles a használható színtelen és Bufa lapok skálája, ami magában hordozhatná egy eddig ritkán látott játékelem alkalmazását is a korlátozottabb formátumokon, méghozzá a színcserét.

Adott például egy egyszínű verseny, ahol ha 45 lapos deckkel játszunk, 20 Bufa illetve színtelen lapot kell használnunk a paklinkban, hogy két isten lapjait is pörgethessük. Ilyen kártyákból pedig nincs hiány, gondoljunk csak a leguniverzálisabbakra, mint például a Bufa segítsége, Deego, Hamurappi ősfortyanat, Isteni igazságtétel, Isteni szózat, Majd legközelebb, Manakorong, Ősi legendák, Sírásó, Szürreális élmény, Univerzális megoldás és mondjuk bármilyen helyszín. Ebből a tizenkét féle lapból, ha maximális darabszámot használnánk, 36 lap is összejönne (ami már majdnem egy egész deck), de nekünk ugye elég lesz 20 is. Szóba kerülhet még, ha síkcsatára számítunk, vagy pusztán csak erősen építünk a helyszínünkre a Térutazás és a Létsíkok is, valamint a szakértelmekre is építhetünk Petúrral kiegészítve. Ha játszunk dallal is a paklinkban, öt Nil herceg dalnoka is helyet kaphat, ha azonban etnikumokra építünk, a Hívó kürt, a Törzsi dob, A főnix dala vagy a Morf mágia is szóba kerülhet. A Trükkös csapda és A követő láncai típusú side lapokat pedig még nem is említettem, sőt, mi lesz még itt, ha megjelenik az Alakváltó ősköd … ?!

bufasegitsegeLátható, hogy a kellő mennyiségű színtelen és Bufa lap rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy például egy fekete Bilinccsel induljunk a versenyen, a side-unkba pedig 25 sárga kontroll lappal készüljünk egy Csatemező vagy Rúna ellen. Kétszínű versenyen ez még könnyebb lehet, hiszen ha ügyesen forgatjuk a kártyákat, elég lehet egy szín cseréje is ahhoz, hogy teljesen más lapokat kapjunk. Például egy lila lapokkal induló, kék kereső lapokkal, víziókkal és counterekkel kiegészített Börtönből simán csinálhatunk egy kék-fehér erőforráskontrollt a side után, ha letiltó szabálylapba futunk. Jellemek harcán, kiváltképp egy speciálisabb változaton (mint amilyennek a márciusi blogos versenyünk is ígérkezik) pedig már nevetségesen egyszerűnek tűnik ez a csere.

Ha ugyanis minden jellemből egyet kell használnunk, miért ne cserélgethessük egy Bilincsbe a színeket, ha lerúnáztak minket, vagy egy Terrgath-nál, ha belefutunk egy Börtönbe? Azért mert ez így nem elég szerepjátékos hozzáállás? Ezt az érvet, kiváltképp egy profi mezőnyben nem tudom elfogadni, mivel a játékosok főleg a HSZ pontokért és a díjakért ülnek le játszani, az élmény és a tapasztalatszerzés pedig valljuk be, hátrébb húzódik ebben a kategóriában. Adott esetben igenis a szükség törvényt bont, hiszen ha az alapkoncepciónkban játszunk egy színnel, akár erősen építünk is rá, elképzelhető, hogy szembe jön egy olyan pakli, ami jó eséllyel megver minket. Amikor a side-unkat építjük, tehetünk kísérleteket rá, hogy a megfelelő ellenlapokat megkeressünk ebből a színből, de miért ne húzhatnánk meg azt (mint ahogy hagyományos versenyen is megtesszük), hogy színt cserélünk pusztán azért, mert a másik isten lapjai jobban fognak működni az adott ellenféllel szemben, mint amit alapból használunk?

Bíró Tamás

38 thoughts on “Vigyázat: korlátozott side-használat!

 1. Nem tudom,én ezt nem érzem akkora égető problémának. A szerepjátékos rész mára már elenyésző. Örülök,hogy figyelnek azért odafenn,hogy az óriások nem repülgetnek,de ezen kívül nem sok minden történik. Végzetúr Korgó Szikrák,miegymás… Én egyetértek azzal,hogy ha Chara-dint választom,akkor nem fogok tűz decket csinálni side-ból. Minden problémájára az ellenkező tábornak megoldást fog jelenteni a Rejtett tartalék,csak győzze kivárni.

 2. Javítás: a versenyen lehetett használni az Univerzálist a megadott módon, későbbi, kimondottan Jellemek harca verseny kapcsán merült fel, hogy nem lehetne.
  Amúgy a versenykiírásban egyszerűen tisztázzátok a side használatot.

 3. És nem szeretem az ilyen kategórikus kijelentéseket:
  “az élmény és a tapasztalatszerzés pedig valljuk be, hátrébb húzódik ebben a kategóriában”
  “A szerepjátékos rész mára már elenyésző”
  (ha úgy gondolod, hogy kevés, abból is többféle következtetése lehet jutni, pl.
  – nem baj, legyen kevés
  – legyen inkább több)
  És legalább egy ‘szerintem’ kéne ezek mellé…

 4. Én maximálisan egyetértek Tomival!Nincs semmi ok a tiltásra.Ha megtennénk tényleg ellehetne gondolkodni, hogy hagyományos versenyeken sem térhetek el a választott színeimtől.Kicsit nonszensz és nem is érzem azt, hogy ez olyan szinten befolyásolná a játékot.Jelen esetben egy 1 manás varázslat amit simán lehet kánterelni, kiantimágiázni…

 5. @Balage: Ez alapvetően egy vélemény cikk (lásd a cimkét), felesleges minden félmondatba belecsempészni, hogy “szerintem”. Az E/1-ből lejön, hogy Tomi nem általános igazságokat akar megfogalmazni, ez csak az ő véleménye a dologról, vitaindító, ha úgy tetszik.

 6. Végigolvastam a cikket, és számomra szinte szóról szóra teljesen korrektnek tűnik. A játék már hosszú évek óta nem foglalkozik a szerepjátékos részleggel, ami véleményem szerint nem is probléma, rég elkülönült egymástól a 2 dolog. Néha persze vicces, hogy milyen szörnyek repülnek, ahelyett hogy aktívan jöjjenek játékba, de ez inkább igényesség kérdése, teljesen más téma.
  Ez egy stratégiai / logikai játék évek óta, fölösleges “ragaszkodni” sok éve elhanyagolt emlékekhez….

 7. Lassan el lehetne gondolkodni Bufa tényleges isteni rangjára emeléséről!
  Lényegében például hagyományoson 5 szín + színtelen, isteni szövetségen 3 szín + színtelen, egyszínűn 2 szín + színtelen lapokkal játszhatunk mindenféle módosító szabály vagy lap nélkül! Anno a Bufa és színtelen lapok mennyisége elenyésző volt, nem lehetett rájuk paklit építeni. Nemsokára, ha ez a tendencia folytatódik, pár “színes” lappal kiegészített Bufa paklik fognak dübörögni az asztalokon. 🙂

 8. Nem tartom ‘szerepjátékos felfogásnak’ a következetességet. Semmi sem hivatott jobban új színt emelni a pakliba, mint a Mardakor misztikus, ennek ellenére külön ki van rajta emelve, hogy <4 szín versenyen tiltott.
  Azt én is támogatom, hogy a cserepakliban bármi szerepelhessen, és tetszőlegesen alakíthassam a játszó paklival addig, míg az szabályos marad.

 9. Bennem ez kétoldalú érzelmeket váltott ki. Egyrészről teljesen jó ez a szerepjátékos felfogás, én nem bánom, sőt. Valahol még jó is hogy ha az én színem a semleges, az verseny végéig maradjon meg annak.

  De nézzünk egy kicsit előrébb is. Jön majd a szabálylap, aminek a neve most nem jut eszembe, de +25 lapos lesz a side. Ott azért már eléggé sok taktikát, és stratégiát követel az, hogy egy újabb paklit bele sümmesszek a sideomba, hogy legyen fikarcnyi esélyem a paklijaim ellen paklijai ellen.

  Mindenképp érdekes a felvetés, én várom a következményeket, ítéleteket (Mindkét félt megértem:))

 10. szerintem a szerepjátékos vonal már régen kikerült a fókuszból és az egész scene egy logikai/stratégiai játékká fejlődött. 10+ évvel ezelőtt még lehetett úgy paklit építeni, hogy minden istennek megvoltak a maga jellegzetességei, de mostanra már mindenkinek van mindene a kiegyensúlyozottság jegyében. újrakezdőként emlékszem a 10+ évvel ezelőtti játékatmoszférára és látom a mostani kiélezett végletekig tökéletesített stratégiára és az ellenfél paklijára kihegyezett, kioptimalizált verseny deckeket.

 11. ez is benne van, jogos felvetés. de ez a 12 éves kiesés számomra a cikkben is felhozott két irány érvényességét mutatja a szerepjátékból ‘versenysporttá’ válást. ha példával akarok élni, akkor azt mondanám, hogy a régi baráti LAN meccsek (cs, warcraft, starcraft, hl) is mára világszínvonalú e-sporttá váltak az idő múlásával. lehet ez a játék egyfajta evolúciója.

 12. Az egyik első versenyen a Zöldellő fa – Azonnali gyógyítás – Negáció kombó abszolút ‘kiélezett végletekig tökéletesített stratégiára és az ellenfél paklijára kihegyezett, kioptimalizált verseny deck’ volt – az akkori eszközökkel.

 13. Kevesen voltunk olyan ‘szerencsések’, hogy a folyamatos kattogás (következő kör 7 vp, attól 1-el drágább, tehát…) közepette hallgathattuk a galád orkok rajtaütéséről szóló mesét G. Erzsébet előadásában. 🙂 Kikerülhetetlen volt, mert egy versenyen 6 főnek volt az ellenfele (és egyben mesedélután előadója). 😉

 14. Akkor lássuk, hogy én jól értettem-e?

  Tehát arról van szó, hogy nem játszhatok ki olyan lapot amelyiknek a színét a szabályok szerint a paklimban nem használom. (a cikkben lévő példa: Univerzálissal nem játszhatok ki olyan lapot aminek a színe nem tartozik abba a jellembe, amilyent használok) Ez számomra a következőket indukálja:
  – Jellemek harcán nem játszhatok Molluszkal. Az ócskaságok gonosz és semleges jelleműek, tehát nincs helyük egy jó pakli mellett, mivel én “elköteleződtem” a jóságos istenek kártyái mellett. Illetve négyszínűn is csak akkor, ha használom a lila ill. barna színt is egyszerre. (vagy ha egyiket csak pl: lila akkor tőrt ill torpedót nem kérhetek)
  -Hasonló a helyzet a Sötét földel is. Gonosz fattyakat itt már a jón kívül semleges jellemű pakli sem kaphat (lásd Molluszk)
  -Morgan, Negesin agyfürkész, Álomhozó… Nem játszhatok ki olyan lapot az ellenfelem gyűjtőjéből aminek a színe olyan ami nincs a paklimban.
  -Xeno mátriárka: dobatok majd azt kijátszhatom, de csak akkor ha használom azt a színt, mint a dobatott lap.

  Ha ezek nem így vannak, mert eddig nem így voltak, ugye mindig nyugodt szívvel kijátszottam a Mátriárkával dobatott lapot akármilyen színű is volt az, valamint az egyszínű kék Molluszkban (Istenek viadala formátumon), mit keres egy lila fatty a játék elején? Az Univerzális megoldással kijátszott lapon miért akadunk ki, ez sehogy se fér a fejembe! Mert szerintem, hogy honnan játszunk ki egy olyan lapot aminek a színe nincs a pakliban (gyűjtő,ellenfél kezéből, sideunkból) az tök mindegy (eddig ez nem okozott gondot!!).

  Ez egy UR lap, tudjon is erős dolgot!

 15. pontaco: nem jol ertetted.

  CSAK a Jellemek harcan, es CSAK a kiegeszito paklirol beszeltunk

 16. Semmifele altalanos szabalyrol nincs szo, egy adott verseny (Jellemek harca) kiirasa fog (esetleg) a jovoben megvaltozni.

 17. Amugy ez nem a te hibad, a cikk szol ‘kisse’ masrol, mint amirol a versenyen egyaltalan szo volt…

 18. Nem ez a lényeg,hanem az,hogy ez a dolog jellemek harcára és bármilyen formátumra is iszonyatosan nagy baromság

 19. Tisztában vagyok vele hogy egy amatőr játékos véleménye ezügyben fikarcnyit sem fog számítani, pláne nem egy olyan gyenge játékosé mint amilyen én volnék, épp ezért nem is akartam írni. Azonban úgy felbosszantott a téma hogy úgy gondoltam leírom véleményemet.
  Ha tetszik, ha nem, a jellemek harca verseny egy korlátozott formátum, hasonlóan az isteni szövetséghez, és az egyszínű versenyhez. Ezzel az univerzális megoldással az a baj hogy szélsőséges esetben lehetősg van egy egyszínű versenyen 9 színű paklit csinálni: végtelen formázás, univerzális megoldás, side-ba 8 szín. Szerintem ennek nem volna szabad megtörténnie. A korlátozott formátumok nekem eddig nem arról szóltak, mint a hagyományos meg a sokszínű versenyek (bevallom, ezt a kettőt utálom is). Egy korlátozott formátumú versenyt nem volna szabad annak a kérdésnek eldöntenie, hogy kinek volt pénze trinigan paklira hogy nyerjen vele egy univerzális megoldást, amivel aztán a side segítségével 9 színű paklit csinál, teszem azt, isteni szövetség versenyen, amivel nyílván hatalmas hendikeppel indul azokkal szemben akik tényleg korlátozott paklival mennek a megmérettetésre. Ez főleg azokkal szemben nem fair, akik (mint pl én) azért mennek korlátozott formátumú tornákra, mert nincs 100.000 ft-juk paklit építeni a hagyományos versenyre.
  Köszönöm a lehetőséget hogy hozzászólhattam, és kellemes játékot kívánok mindenkinek!

 20. @Chiny: Ettől nem kell félned, hogy egy és kétszínű versenyen ilyen fog történni, olvasd el az Univerzális megoldást. ” Egy-és kétszínű versenyen csak olyan lapot vehetsz elő, amilyen színű már van a paklidban.” 🙂

 21. Sztem, hogyha egy és kétszínűn szükségesnek érezték a tesztelők ezt a korlátozást, akkor teljesen rendben van az, hogy jellemek harcán is megtesszük. Szerintem ugyanis lényegesen szűkebb a pakliépítési repertoár ezen a formátumon, mint mondjuk az Isteni szövetségen, hiába van 3 szín, de azok eléggé kötöttek. Úgyhogy szerintem nincs semmi baj ezzel a döntéssel, ha tényleg csak egyedi és csak jellemek harcára igaz.

 22. Szerintem elrontották a korlátozást az ur en. ugy kellet volna ÉS nem lenne vita.
  PL: Korlátozott színű versenyen csak olyan lapot játszahtsz ki amilyen már van a paklidban.( persze ez csak egy hirtelen megfogalmazás de érthető mire gondolok)

 23. Szerintem azért van a korlátozás, hogy korlátozzon, akinek nem tetszik ott van a sokszínű, ott használhat bármilyen lapot és még spórol 3 univerzális megoldáson is
  Vagy akkor találjunk ki egy új verseny fajtát!
  A jellemek harca pakli építésnek azzal kell indulni, hogy választok egy jellemet!
  Pakli és side is!
  Ha lehet bármilyen színt használni akkor minek van jellemek harca!
  Ez olyan mintha elmennék a fagyizóba csipszet enni!
  Először még csak itt engedünk a szabályokból, utána meg amott, végén meg azt is el felejtjük mik azok a jellemek!
  Amúgy azért is ellenzem a több színt jellemharcon, mert például ha kinn van sok jó lényed és behozol pár gonoszt akkor vagy kiközösítik vagy klikkeződnek,
  belső viszályok keletkeznek és kikapsz:D:D:D:D

 24. 1. A hkk stratégiai játék és nem pedig szerepjáték.
  2. A mágusok élet-halál csatáikban még jellemük korlátját is áthágják
  a minél nagyobb hatalom érdekében. Aki szerint ez nem szerepjátékos
  az szóljon Raistlin Majere-nek, hogy illegitim a köpeny váltása. Neki persze
  nem mertek beszólni..:)

 25. Nyilvanvaloan szamit az amatorok velemenye is, es kerem a profikat, hogy ne akarjanak ‘tobb szavazatot’, mert jobb jatekosok.
  A hkk amugy fantasy alapu strategiai jatek.
  Es nagy valoszinuseggel azt az evi 1, 1 ev mulva levo versenyunket ugy fogjuk kiirni, hogy nem lehet mas jellem a side-ban sem.
  Aki meg akar jellemek harcat kiirni, ugy irja ki, ahogy akarja.
  Tul van ez lihegve sracok, bocsi.

 26. És mi lesz szegény Familiáris teremtésével? Majd nem játszhatok ki vele Energiaszellemet, Árnyéksárkányt? 😦

 27. Viktor rávilágít a problémafelvetés valós okára. Nem az a gond, hogy a jellemeken mi lesz egy év múlva. Hanem hogy szeretnénk azt hinni, hogy a hozott bírói ítéletek konzisztensek, megalapozottak, és nem kockával kell kidobni azokat (vagy azt, hogy kinek a szava döntsön…). Ebben az esetben pedig, ha nem lehet más jellem (vagy más szín) a side-ban, akkor gondolom ez egyszínűre és kétszínűre is vonatkozik majd. Pedig nem is volt olyan régen, amikor a Fam teremtett Ragadozóval Behós profi versenyt nyert Baka, egyszínűn. Az akkor szabálytalan lesz ezek után ?

 28. Támogatom, hogy a side 25 lapja tetszés szerint legyen összerakva (akár 25 burástyakölyök vagy 8 szinből 3-3 lap. A fontos az, hogy a pakli legyen valid! Vannak olyan lapok, amik engedik a meglévő szín mellett a +színt -> mardakor misztikus, univerzális megoldás, familiáris teremtése: ezeknek a használata legyen alapértelmezés szerint engedélyezett / nem engedélyezett (de egységesen!) verseny típusonként, és aki akarja a saját versenye előtt a kiírásban írja le ha ettől elakar térni.

 29. @tbiro0721: rosszul gondolod. Mint mar tobbszor leirtam, itt egy _JELLEMEK HARCA ONLY_ kerdesrol van/volt szo. Az, hogy ennek a versenynek a kiirasaba majd belerakunk valamit, nem kell hogy barkit is aggasszon, vagy furcsa kovetkezteteseket vonjon le.

 30. Inkább azt javaslom, hogy a jellemek harca formátumon ne lehessen használni univerzális mo-t, meg mondjuk fam. teremtést.
  Sokkal egyszerűbb és tisztább megoldás, és nincs ez a sz*rrágás, már bocs a kifejezésért.

 31. @Leinád: én nagyon is támogatom a 25 Burástyakölyköt a side-ba, kötelezővé tenném! 😛 😀

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.