Paklileírás – Xenó pakli fatty-öntettel

A Beholderes Jellemek harca formátumon is győzedelmeskedő xenókkal foglalkozunk legújabb paklileírásunkban.

Az elmúlt hetekben-hónapokban rengeteget foglalkoztam a xenó paklival, ami – ahogyan az legutóbbi versenybeszámolónkból és interjúnkból már kiderült – végül egy Beholderes versenygyőzelem formájában csúcsosodott ki az elmúlt hétvégén. Úgy gondolom ezek után itt az ideje, hogy mélyebben is foglalkozzunk a deckkel, így egy paklileírás formájában fogom veletek megosztani eddigi tapasztalataimat, illetve az általam legjobbnak vélt verziót.

A lapok ismertetése

chara_din_kovetojeHa megnézzük az újonnan megjelent xenókat (és a régiek közel a használhatóbbakat), akkor láthatjuk, hogy a többségük passzívan érkezik, így lényegében adja magát a Hegymélyi keltető használata a pakli mellé. A drágítós szabálylap remekül passzol a xenók lényegéhez, vagyis a dobatáshoz is, hiszen az ellenfél belassításával nagyobb eséllyel intézhetjük el ilyen módon a lapjai. Chara-din követője a stabilitást adja a paklinak: a körönként termelt fattyak további segítséget nyújtanak a végzetes lapelőny kialakításában, így az extra lényeknek hála egy-egy masszívabb dobatás után nehezebben fog visszajönni ellenfelünk a játékba, hiszen könnyen lehet, hogy mire ezt megtehetné, addigra már réges-régen felzabálták őt a lila szörnyetegek. A +1/+1 már csak hab a tortán: nem csak nyerésünket gyorsítja, de egyben remek védelem is az olcsó sebzések, az Óriások földje és az egyéb gonoszságok ellen, és egyben jelentősen megnehezíti, hogy lényeink veszteség nélkül kiüthetőek legyenek az őrposztból.

Az új xenók közül a Xenó atka, a Xenó arctámadó, a Xenomorf harcos és a Kifejlett xenomorf használata javasolt – az aktívan jövő Xenomorf vadász sajnos nem fért be a csapatba, a többiekből azonban érdemes a maximális mennyiséggel játszani. Az atka esetében ez nem is lehet kérdés, hiszen ez az a lap, amivel nyitni szeretnénk az első körben, képessége pedig kiváló kiegészítés a dobatás mellé, hiszen az esetleges zavaró lapokat olcsón át tudja pörgetni a semmibe. Ha van rá keret, még sebezgethet is. Az arctámadó a dobatós szekció legmasszívabb képviselője: xenónk jó eséllyel mindig lesz neki, így három lapot dobathat, ami mondani sem kell, mennyire brutális. Ez ráadásul még nem minden: ha nem tudunk vele dobatni (vagy egyszerűen csak nem akarunk), akkor egy repülő 6/3-as lény lesz a jutalmunk, ami ezáltal kivégzésnek sem utolsó.

xeno_arctamadoA harcost első sorban leszedős képessége miatt fogjuk szeretni: Keltető mellett bizonyos lényes paklik gondot okozhatnak, ezeket pedig remekül kezeli ez a xenónk, amely kettőt is letéphet belőlük, de másik két képessége is remekül termeli számunkra a lapelőnyt – pláne akkor, ha még a kapott fattyat is számoljuk. Nevéhez híven méretei sem elhanyagolhatók, és fontos képessége a lapnak, hogy ő az egyetlen a csapatban, aki mágikus támadással bír. Kifejlett barátunk a magukat nyeregbe érző ellenfelek ellen fog a legnagyobbat szólni:  két lap még a Keltető drágítása mellett sem lehetetlenül sok, a nehezen kiszenvedett lapok ingyenes visszavetetése pedig hatalmas gonoszság – pláne úgy, hogy egy hatalmas hálós monsztert is kapunk emellé. A visszavetetett lapokat aztán jól eldobathatjuk, kiaknázva xenónk képességét, és mivel nekünk is sok olyan lapunk lesz, amely jó kijátszáskori képességgel rendelkezik, ezért saját kártyáinkat is örömmel fogjuk általában visszavenni neki.

Ha végignézünk a régebbi xenókon, akkor a Xenó bilincsmester, a Xenó agyszippantó, a Xenó fészekőr és a Xenomorf mátriárka is megmozgathatja fantáziánkat, ám véleményem szerint egyedül a Xenó savköpülő és a Xenomorf keltetőfészek elég jó ahhoz, hogy az újoncokkal vegyüljenek. Az építmény ingyenes fattytermelés az első körben, és ha aktív lesz, jelentősen meggyorsítja a xenó-özönt, a legjobban pedig éppen a savköpülővel kombózik, amely így önmagában 10 sebzést vihet be, méghozzá lényegében ingyen. A zavaró lények kilövöldözésére is kiváló, az őrposztra is könnyedén lyukat üthet számunkra.

xeno_savkopuloAnnyit emlegettük már a fattytermelést, hogy a pakli ezen tulajdonságára is érdemes kitérni röviden. A célunk értelemszerűen az, hogy minden körben ki tudjunk rakni lapot, ezáltal biztosítva a folyamatos utánpótlást. Ezt pedig már az első körben el akarjuk kezdeni, már csak azért is, mert megtérülő befektetésről van szó: a kijátszott lapot egy fatty formájában visszakapjuk, mint ahogy az első lapunkba rakott egy VP is visszajön a következő körben a két lénynek hála.

Igen ám, de ha az első körben is jó eséllyel akarunk lapot kijátszani, az azt jelenti, hogy – a 3 lapos kezdés miatt – átlagosan minden harmadik lapunknak olyannak kell lennie, amely az első körben az asztalra érkezett. Magyarul 15 ilyen kártyára van szükségünk, és mivel eddig csak 9-nél járunk (Xenó atka, Xenó savköpülő, Xenomorf keltetőfészek), ezért legalább két fajta lapra szükségünk lesz még. Ezek közül az egyik a Thargodan szolga lesz, amely önmagában is ellát bennünket egy extra fattyal, így ő lesz az egyik legjobb első körös kezdésünk – a későbbiekben ráadásul egy másik lapra is beválthatjuk, méghozzá potom egy manáért, ami az esetek többségében bőven megéri majd. Utolsó egy manás kezdésünk pedig a Csápmester, aki tovább gyorsíthat a nyerésen, és cseppet sem elhanyagolható tény, hogy a kisebb lényeket veszteség nélkül ki tudjuk pöckölni vele az őrposztból, hiszen a követővel együtt már 4-et véd.

a_tebolyodottÉrdemes erősíteni egy kicsit még a dobatós szekción, hiszen az egész csak akkor ér valamit, ha stabilan tudjuk erőltetni az ellenfél kezét. Erre a feladatra még mindig az egyik legjobb lap az Agykéreggyalu, ami a keltető miatt ugyan egyért jön, ám a három lapos kezdés (és a második körben lényegében mindig garantált 3 VP) miatt ez nem lesz komoly akadály, hiszen így is jó eséllyel ki tudunk pakolni, mielőtt kijön, és a kapott fattyak miatt áldozható lapunk is lesz hozzá bőséggel. A tébolyodott pedig remek hiánypótlóként segít bennünket: egy és három lapot már tudunk dobatni, a kettőért kettőt dobató kalandozó pedig efféle társak mellett éppen egy olyan lap, amire szükségünk van.

Érdemes más életjelzős lényeket is bevetni – nem csak azért, mert jól kombóznak egymással, hanem mert remekül illenek a Keltető mellé. A Lélekszolga remek védelem a varázslatok ellen: nem kell attól tartanunk, hogy miután teljesen eldobatjuk az ellenfelet, az egy erős spellel visszajön a játékba, de persze alapból sem rossz egy ilyen lény az asztalon – főleg úgy, hogy a követő mellett igen méretesnek mondható. Az élet és halál ura a laputánpótlásban és a zavaró kártyák eltávolításában, az Életadó pedig elhullott lények feltámasztásában jeleskedhet – nagyon egyiket sem kell túlmagyarázni, hiszen képességeik magukért beszélnek, és erejüket is sokszor bizonyították már az elmúlt fél évben.

foldharcEnnyi passzív lény mellett butaság lenne Földharc nélkül játszani: az első körben kirakott lényünk már rögtön építheti is a második körben, és ha kint van, akkor nem elég, hogy még aprócska fattyaink is 4-eket fognak ütni, de az aktivizálás is sokat lendíthet a sebességen. Utóbbi miatt gyakran 2 VP-ért is megéri kirakni, ha olyan a helyzet.

Szintén hamar őrposztba küldhetjük a Nagyobb vércápát, amely akár már a második körben kijöhet, és a fattyaknak köszönhetően szinte mindig lesz mellé áldozható lényünk. A követővel együtt generált 8 permanens sebzés (meg a puszta méretek) tiszteletet parancsolnak, az extra drágítás pedig még inkább ellehetetleníthet egy kontroll-jellegű vagy varázslat-alapú decket.

A lila szín nem bővelkedik a leszedésekben – nagyon sok eddig sem került a pakliba, így semmiképp sem fog ártani, ha használunk néhányat a Chara-din avatárból, Okulüpajból, amely még drágítva is jó biznisz lesz az esetek többségében – kettőnél többet azért ne használjunk belőle. Végül, de cseppet sem utolsó sorban a kivégző-szekció is kapott egy bónusz lapot: drágítva az Ében kehelyből sem érdemes egynél többet a pakliba rakni, lövése és remek alternatív képességei miatt azonban így is érdemes neki egy kis helyet szorítani egy efféle pakliban.

A pakli

szabálylap: Hegymélyi keltető
követő: Chara-din követője

hegymelyi_kelteto3 Xenó atka
3 Xenó arctámadó
3 Xenomorf harcos
3 Kifejlett xenomorf
3 Xenó savköpülő
3 Xenomorf keltetőfészek
3 Thargodan szolga
3 Csápmester
3 Agykéreggyalu
3 A tébolyodott
3 Lélekszolga
2 Az élet és halál ura
2 Életadó
3 Földharc
2 Nagyobb vércápa
2 Okulüpaj
1 Ében kehely

45 lap

Látható, hogy a pakli mindösszesen két színt használ, így szabadon lehet próbálgatni a különféle Keltetős kedvenceket – én a fenti változatot érzem minden esetre a legerősebbnek. Nagy előnye a kevés színnek emellett, hogy a side összeállításánál igen nagy szabadságot kapunk. Ne felejtsünk el Semleges csatamező ellen készülni Csodatevő Fenyő Zoárddal, A követő láncaival, Grobox fluxustörővel és egyéb zavaró lapokkal!

Tanácsok a paklihoz

 • Ne feledjük: a Xenó arctámadóval nem kötelező dobatnunk – ha éppen az a 6 sebzés hiányzik a győzelemhez, akkor érdemes megfontolni a dobatás kihagyását, és ekkor aktívan érkezhet.
 • A kellemetlen meglepetések elkerülése végett: a Kifejlett xenomorf nem kap életet, ha ingyen játsszuk ki – ez az élet definíciójából következik.
 • Jó kis kombólehetőségek vannak a Kifejlett xenomorf esetében az életes lényekkel. A “kiürült” lényeinket visszavéve, majd újból kirakva például újból feltölthetjük őket életekkel. Vagy épp ellenkezőleg: ha egy életes Lélekszolga van például az őrposztunkban, akkor nem biztos, hogy rossz dolog, ha egy globális visszavetetés után is ottmarad nekünk.
 • A különféle húzós képességeket (Thargodan szolga, Az élet és halál ura) mindenképpen hagyjuk az Agykéreggyalu kijátszása utánra. Emellett ha van mellé Életadónk, akkor nem feltétlenül baj, hogy nekünk is el kell dobni neki lényeinket – sőt, lehet, hogy épp így jövünk ki olcsóbban a dologból.
 • Fontos, hogy a Xenomorf keltetőfészek altípusa is xenó, így számít például az arctámadónál vagy a savköpülőnél, illetve az első keltetőfészek az újonnan jövőket is aktivizálja (persze csak ha az első már aktív).

Jó játékot mindenkinek a paklihoz!

Csető Zsolt

9 thoughts on “Paklileírás – Xenó pakli fatty-öntettel

 1. Teljesen jó deck! Már a tesztelésen se nagyon tudtam egy hasonló összeállítás ellen sok mindent kezdeni :), bár azt hittem ez a dolog éles versenyhelyzetekben változni fog…Jobb lett mint gondoltam, egy legfőbb követős verzió is bedarált 1 ép-ről fordítva 🙂
  Még1x grat a versenygyőzelemhez, megérdemelt volt mindenképp, és az interjú is tetszett!

 2. Egész megjött a kedvem a xenókhoz! 🙂 Grat Zsolti, nagyszerű, jól átgondolt koncepció!

 3. Én pedig érzek erőt a bilincsmesterben,agyszippantóban és Hyassban is. Hyass pedig különösen jó lehet,mér életet is szór,ami kombózik a többi életes sztárral. Bilincsmester meg amolyan pont az i-re,miután kidobattunk mindent,szépen letesszük és ott marad örökre valószínűleg. Agyszippantóval mi pedig még keresgethetünk is.

 4. A bilincsmester side-ba jó lehet, az agyszippantó és Hyass azonban a gyakorlatban egész egyszerűen nem elég jók. Eleinte én is toltam velük, a Hyassal még egy jófajta végtelen kombó is van, de összességében szívesebben húzúnk helyettük mást.

 5. Tyűha! Jó kis deck! Gratula a győzelemhez!
  De egy-két Gazdatest elférne még, mit gondolsz?

 6. Az már egy igencsak elavult lap sajna – 2 VP-ért meg pláne. A kapott fattyaknak sem nagyon lenne már hely valószínűleg az őrposztban.

 7. Magzat nem jó ebbe a pakliba? Chara-din színű xenóként kijátszva +1 fattyat és +1 vp-t ad, Iszonykeltővel kombózva pedig ezen felül 2x visszavéve +2 vp-t ad és 10 ép-t gyógyít/2 lapot visszavetet az ellennel 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.