Széna vagy szalma?

Az újdonság varázsa vagy a mainstream vonal?

Ebben a cikkben nem a játékosokat szeretném kreativitásra bírni, és nem is arról van szó, hogy bárkit megszólnék amiatt, hogy jól bevált paklikat másol. Minden egyes kártyajátékban (World of Warcraft TCG, Magic the Gathering stb.) a top versenypaklik úgy születnek általában, hogy egy játékos megalkotja – megtalál egy őskombót vagy egy jelenlegi metagém-törő koncepciót, a többiek pedig (van, hogy lapról-lapra) lemásolják, és ők is szép eredményeket érnek el. Így válik egy kreatív pakli átlagossá, egy új koncepció általánossá. Mivel a lapok száma véges (és a top vagy koncepcióformáló lapok száma ennek a halmaznak csak egy kis részhalmaza), így az igazán jól játszható paklik száma is véges. Ilyenkor van szükség a játékosok leleményességére és kreativitására, hogy felújítsák azokat a koncepciókat, melyek nincsenek szem előtt, vagy megalkossák azokat, amik eddig nem léteztek.

a_lich_eleteAz utolsó kiegészítő, az Istenek viadala pont egy olyan kiegészítő volt, ami számtalan régi-új koncepciót tett életképessé, és én úgy gondolom, hogy a játéknak (és főleg a játékosoknak!) erre van szüksége: hogy gondolkozhassanak, új paklikat építsenek és teszteljenek. És bizony lesz, ami a süllyesztőben végzi, de olyan is ami a versenyasztalokra kerül azonnal.

Melyiket válasszuk, hogyha sikeresek szeretnénk lenni egy versenyen?

Úgy gondolom, hogy mindkét paklinak megvannak az előnyei. Azok, amik már sok versenyen bizonyítottak, azokkal egy stabil eredményt (50% fölötti győzelmet) simán össze lehet hozni, viszont a hátrány az, hogy akik kellően tájékozottak, azok szinte lapról-lapra fel tudják sorolni a paklit. Ha egy új decket próbálunk ki, annak nagy előnye lehet, hogy könnyen okozhatunk meglepetést, nem tudja ellenfelünk, hogy mire számítson, de elképzelhető, hogy nem egészen úgy működik majd egy kombó, mint ahogy azt otthon elképzeltük, vagy fejben összeraktuk.

Bármelyiket is választjuk, ne felejtsük el a pakliválasztásnál figyelembe venni az adott meta sajátosságait, készüljünk fel jól, és ne az ellenfelünket okoljuk egy-egy vereségért. A HKK-ban is, mint minden kártyajátékban nagy a szerencse a szerepe, de csak szerencsével vagy csak tudással nem lehet versenyt nyerni, a kettő egészséges kombinációjára van szükség. Sajnos (vagy szerencsére) a két tényező közül csak az egyiket tudjuk befolyásolni.

Utolsó gondolatként: mit gondolunk, a versenyasztalok sztárja a gyűjtőgenerálós paklik mindenféle változata. Most az mainstream vagy kreatív kategória?

Jó játékot és sok sikert!

Egyed Dávid

10 thoughts on “Széna vagy szalma?

 1. A Nemzeti ideje alatt a gyűjtőgenerálós bilincs virágkorát élte, nagyon sokan játszottak vele. Most közel sem érzem annyira mainstreamnek a dolgot, s mint írtad is, rengeteg verziója garázdálkodik, inkább a kreatív vonalat érzem most (mint a Feri liches deckje is). Mellesleg egyre több pakli épít erősen a gyűjtőjátékra pl.: a bűvös erdős köd deck, illetve még egy sima Timerás direktsebző paklit se tudnék elképzelni egy kis minőségi csere nélkül :).

 2. Jó a gondolatébresztő, és a témafelvetés!
  Kicsit elfogult vagyok, mert én általában nem szívesen másolom mások pakliját/koncepcióját. Leginkább akkor teszek ilyet, ha nagyon időszűkében vagyok, és már nincs időm “kitenyészteni” Éjmágus újabb ötletét, illetve, ha egyáltalán nincs semmi épkézláb ötletem az adott formátumra.
  Amikor megjelenik egy új nagykieg, a metagame általában teljesen felborul, felkavarodik, és hosszú hónapok telnek el, mire viszonylagosan megnyugszik. Ezt a zűrzavaros, átláthatatlan időszakot aztán jól ki lehet használni egy-egy régi/újra felfedezett kombópaklival, illetve a semmiből feltámadó új koncepcióval.
  Magát a gyűjtőgeneráló (vagy másként: öndobatós) vonalat én épp ezért nem nevezném kreatívnak, hiszen már rég beitta magát a metagame-be, a játékosok ismerik erejét, és bár lehet rajta mindenféle irányban módosítani, az alapjait (ti. a saját gyűjtőm, mint erőforrás felhízlalását) szükségképpen megőrzi.
  Az ereje viszont semmiképp nem kérdőjelezhető meg. Szerintem ma egy hagyományos versenyen ez a vonal egyszerűen nem tud 50%-nál rosszabbul teljesíteni, függetlenül a mellé rakott narancssárga lapoktól, az adott verseny formátumától, és az ott megjelent játékosoktól/pakliktól. Aki ebben a témában aztán talál még egy-egy új mini-kombinációt/rész-koncepciót, az tud meglepit okozni, hiszen biztos vannak még eddig kiaknázatlan lehetőségek az alapgondolatban.

 3. A játék egyik meghatározó és legélvezetesebb része mikor a kreativitását tudja az ember használni és valami újat sikerül megalkotni. Sztem erre azért legtöbben törekszünk is.Nyilván végtelen mennyiségű új életképes koncepciót nem lehet kitalálni(még az óriási lapkészlet mellett sem),de sokszor pár lap kicserélése is egy adott deckben nagy húzásnak számít.Az új koncepciók megvillanását ami még segíti, hogy rengeteg verseny van(főleg Budapesten bár vidéken is egyre több helyen terjednek a dupla versenyek) és ezek egyre változatosabbak is így tovább lehet pörgetni a lehetőségeket ,hogy az adott versenyre mi lehet a tuti és kisülhetnek olyan új koncepciók vagy bekerülhetnek a keringésbe akár rég elfeledett lapok(akár ide vehetjük pl a délibáb felbukkanását) amik bent is ragadhatnak a metagambe.
  Magáról a gyűjtőgenerálós vonalról nyilván sokat tudnék írni(de nem fogok):) Jelenleg annyi válfaja létezik a paklinak+ annyi más deck is használja már aktívan a gyűjtőt(mint ahogy Viktor is utalt rá), hogy nem feltétlen sorolnám most a mainstream kategóriába.Nincs is annyira sok jelen ezen deckekből a mezőnybe és a legtöbb azért jelentős eltérésekkel működik.Csak hogy ne tekintsünk messzire a jellemeken a profi kategória első 4-ből igaz 3 pakli is erősen használta a gyűjtőt,de teljesen más megközelítésben.
  Mindenképp bíztatok mindenkit,hogy próbáljon meg sokat agyalni, elemezni egy adott verseny előtt mert ekkor születnek az igazán nagy dolgok:)

 4. Én szerintem még életemben nem találtam ki semmi merőben újat, viszont az elég jól megy, hogy kiszórjam a felesleges lapokat és optimalizáljak – tőlem nem fogtok kreatív dekkeket látni, de nem is szoktam hazamenni idő előtt a versenyekről 🙂

 5. Senkit ne érjen sértődés 🙂
  A gyűjtőgenerálásos bilincset én már 2010-ben bevetettem egyszer a dungiban, és egy 6/4-et hozott, pedig a nem éppen optimális Sheran szín is szerepelt anno benne (ÚSZK, Kreatív újjászületés), és az enyém inkább kontrollos volt, mint élőholtas 🙂
  Szerintem a mai gyűjtőgenerálásos dekkek nagyrésze azonban egy sémára épül, és mindenki Ferit próbálja másolni.
  Lehet egyszer énis bevetem, majd újra ezt a dekket, de én nem próbálom majd másolni az eddigieket, csak az én régimet fejleszteni, de a hasnlóság elkerülhetetlen lesz 🙂
  Csak hát előbb be kell vetnem az olyan dekkjeimet, mint a Hullaféreg kombó, Árnylidérc kombó, vagy a hétvégén már tesztelt ledrágább lap a dekkemben 0ért jön magzat kombós dekkemet 🙂
  Hja és én minden versenyen külön díjaznám azt a személyt, aki a legkreatívabb dekkel csúszik le a nyereményes helyekről 🙂

 6. Robi, az ellen decked ellen össze is futottam mezővel és alig nyertem 2:1-re 😀 Jó meccsek voltak, királyi adó szívatott ezerrel (nektek miért működik ez a lap, nekem szökőévente szokott?). Úgy emléxem, hogy Eldianáztam egy Álomhozót, amivel egy Kifejlettet hoztam vissza, és ez bizonyult a döntő momentumnak 1:1-nél.

  Amúgy, ha nagyon erre megyünk (:P), akkor mondhatom én is, hogy játszottam már gyűjtőgenerálós bilinccsel, talán még a paklilista is megvan valahol. Ujjászületés után történt a dolog. Az akkori dobatásokkal (lidércharcos + patkány), gyaluval, orgling haszonállat-Estariol szerű kombókkal, nekromantanonccal, Csontkováccsal, Kifordított varázsdobozzal és nagy lényekkel játszottam mint: Éjsárkány, Léleksárkány, Holdlátó vérkutya és társai 😀 Imádtam vele játszani, de nyilván versenyre nem vittem. Egy kis nosztalgia 🙂

 7. Tágan értelmezve a jelenlegi mezőny döntő többsége engem utánoz. 1996 óta HKK-zom, és ezt csúnyán lekoppintottátok. 😀

  Hagyjuk már ezt az utánzás kérdést. Elkerülhetetlen, hogy olyan lappal játsz, amit már használtak előtte, és ha van egy kis sütnivalód, akkor szintén megtalálod azokat a kombinációkat, amiket az első alkalmazó már feltárt a nagyközönség előtt. Innen pedig nem tudja senki sem megmondani, hogy kimásoltad, vagy Te magad találtad ki… kár vádaskodni/elrontani az örömét annak aki használja (és magától jött rá dolgokra). Felesleges is… aki vádaskodik, az sem lesz több tőle (legfeljebb relatíve, hogy a másikat rombolja… ez lehet értelmes cél?).

 8. Szerintem senki nem vádaskodni akar, csak magát fényezni, hogy mindenki lássa, hogy ő milyen ügyes 🙂

 9. Amíg nincs definiálva, hogy pontosan hány lap és milyen módon történő kombinációja számít ‘másolásnak’ vagy ‘kreativitásnak’, maga a kérdés is értelmetlen. 🙂

 10. Igaza van Leinádnak,én pl. rühellem is olvasni,hogy XY-féle bilincs meg mező meg mittomén… Mintha más nem csinálni paklikat…Én vidéken összeraktam egy decket,amivel behúztam 1-2 verseny errefelé,majd mikor lementem Gyulára játszani vele,az egyik emberkének az volt az első kérdése,hogy XY-féle? -.-” Szinte dühítő volt.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.