Az Istenek viadala legjobb lapjai – szerintetek

Lássuk, hogy szerintetek melyek az új kiegészítő legjobb lapjai.

A mi toplistánkat korábban már olvashattátok, már ami az Istenek viadala legjobb lapjait illeti, itt volt azonban az ideje, hogy a Ti véleményeteket is kikérjük – erről tartottunk szavazást az elmúlt napokban.

Végül 29-en adtatok le érvényes szavazatot, a toplistákat pedig úgy összesítettük, hogy az első helyezettet 10 ponttal jutalmaztuk, a másodikat 9-cel, a harmadikat 8-cal, és így tovább a tizedik helyezett 1 pontjáig.

Ahogyan arra számítani lehetett, az első helyért a Kyorg tudás, a Földanya ereje és a Solisar aurája folytatott őrülten szoros versenyfutást, végül pedig mindösszesen egyetlen pont döntött az élen – íme az első tíz helyezett.

Az Istenek viadala legjobb lapjai – szerintetek

kyorg_tudas1. Kyorg tudás – 233
2. Földanya ereje – 232
3. Solisar aurája – 215
4. Tridarkun – 121
5. Nax’rah, a kegyetlen – 120
6. Solatopolka – 92
7. Panatán csillapítás – 62
8. Morgan rontása – 53
9. Szem szimbólum – 40
10. Augur – 39

A legtöbb listán a Földanya ereje szerepelt, egyetlen szavazó nem tüntette csak fel ugyanis a zöld countert legjobbjai között, az első helyek tekintetében azonban már messze a Kyorg tudás bizonyult a legjobbnak, hiszen a szavazók fele (14) őt látta a legjobbnak. Rajta kívül mindössze aa Földanya ereje (7), a Solisar aurája (6), az Augur (1) és a Ködsárkány (1) gyűjtött be első helyes szavazatot.

Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki részt vett a szavazáson, és bár természetesen nem a reprezentatív erősorrend felállítása volt a célunk az összesítés létrehozásával, mindenképpen érdekes (és érdemes) volt látni, hogy ti mely kártyákat látjátok az új kiegészítő legjobbjainak.

Csető Zsolt

24 thoughts on “Az Istenek viadala legjobb lapjai – szerintetek

 1. Az Augur tényleg elég durva bármilyen lényes pakliban, onnantól kezdve szinte “csak” a nem sebző spellektől kell megóvni az ütő szekciót.

 2. Augur szerintem is elég kemény, a sok kis apró tulajdonsága (am, élet, nem cserélhet gazdát, mág védelem/támadás stb) együtt nagyon ütőssé teszi.
  Összességében azért 1 dolog volt meglepő a szavazás során. A ti listátokon alapvetően 2 dolgon rökönyödtek meg egy picit az emberek: azon, h Tridarun nincs ott a top 10ben és az elzárás meg ott van, ez a nézetkülönbség remekül ki is jött a “népszavazáson”. Az viszont mindenképpen meglepetés (bár én egyet tudok érteni vele), h ti nem tettétek a top 30-ba Augurt, mi viszont a 10. helyre.

 3. Igen, ez valóban érdekes, emellett mi sem említettük Augurt.
  Azt hiszem az első három nem meglepő, és összességében is korrekt lista alakult ki.
  Zénes minikiegészítőből is kéne ilyen szavazás véleményem szerint.

 4. én a szem szimbólumot nem értem, hogy mit keres itt… vannak nála bőven jobb lapok, nem véletlenül csak nemgyak

 5. SiZo: “nem véletlenül nemgyak”
  Szerintem ez nem kizáró ok, nem is tudom, melyik az a nemgyak kártya, amely sokáig (és talán még most is) a HKK legjobb lapja vol 😀

 6. gondolom a cselvetésre gondolsz: a cselvetés nem ma jött ki gyakoriként, hanem I.E. 874-ben… a gyakoriság azt mutatja meg, hogy a tesztelők mennyire érzik erősnek az adott lapot, illetve mit szeretnének, hogy mennyire legyen beszerezhető.
  szerintem a szem szimbólum tipikusan az a lap, ami némely paklit egymaga széttép ha kijön, mások ellen meg az ég világon semmire sem jó, és mint ilyen, laphátrány… de még az ellen is jelenthet laphátrányt, ha rosszkor húzod be… ilyen lap az erős ereje is, és azért az egy kicsivel jobb dolgot csinál, ha összehasonlítod. nem azt mondom, hogy használhatatlan a szimbólum, de nem top 10, még egy kiegen belül sem, szerintem azért került be, mert sok kezdő játékost baromira zavar, amikor belepiszkálnak a paklijába… és most nem akarok senkit szídni, én is kaptam már ki, amikor kombó paklival voltam, és kiraktak ellenem 2 szimbólumot, az első körben, de nem mondtam, hogy “á ilyen lapot minek kellett kiadni”… ha akkor húzza be, amikor a kezemben van a kombó, akkor még jól ki is röhögöm, nem hinném, hogy nagyon megváltja a világot… rakd ki egy csatamező ellen 😀

 7. én elsősorban nem a paklimacerálásban látom a lap értelmét, hanem a kéznézegetésben 😀 Gondolom neked nem kell magyaráznom, milyen nagy infó az. Persze, jöhet rosszkor, de melyik lap nem? 😀 (Na jó, kyorg tudás talán) 😀

 8. érdekes… olyan lap pedig már eléggé rég óta szerepel a játékban (ha nem keverem hirtelen a mtg-vel) amivel nézegetheted az ellenség kezét… az lehet előny is, lehet hátrány is. lehet, meglátod a kezét, és bedobod a meccset 😀
  az magában nem nagy erő, hogy tudod mi van a kezében, főleg nem egy trinigan ellen, pont abban van a szimbólumnak az ereje, hogy látod az ellenfél kezét, tudod melyik lap jönne neki jól, és azt szedheted ki a paklijából
  egylaposon majd jó lesz

 9. Az én listámon a 7. volt a szem szimbólum. Nem azt mondom, h bármelyik deckbe beletenném alapból, de piszok erős side kártya. Egyáltalán nem csak kombó deckek ellen jó. pl 5x9es sokszínembe is benne volt. A kéznézegetés is nagyon jó, olcsó, ad egy csontot, amiből akár a második ki is jöhet és ha már kiszedtünk mondjuk 6 countert, vagy 6 ölést akkor már egy sima paklit is elég nehéz helyzetbe hoztunk. Pl egér út deck ellen ezt toltam a sokszínnel: szem szimbólum, zannal másol, szimbólumból egy batyu, visszavesz és még egyszer szimbólum. 9lap kiszállt, a deck meg el 😀

 10. de ott nem a szem szimbólum volt erős, hanem a zan és a batyu… ha ugyanezt megteszed valami mással, ami mondjuk sebez 7-et, akkor meg meg is nyered a meccset, nem kell vacakolni
  az, hogy bolygatjuk ellenfelünk pakliját (némely paklit leszámítva) csak esetleges rosszabb helyzetbe hozza, de nem változtat sem a kezén, sem a manáján, gyakorlatilag laphátrányt okoz. a játék célja a nyerés, amit leginkább a Hp lenullázásával érhetünk el, a paklinullázó deckek egy ideje nem életképesek.
  persze annyira harcolok, ezt most úgy nézhet ki, hogy teljesen fel vagyok háborodva a helyezésén, és utálom azt a lapot 🙂 ez nem így van, csak szerintem nincs helye a 10ben (20ban sincs), és szerintem a kevésbé széles körű játékosok túlértékelik, ennyi amit gondolok, nem akarok megsérteni semmit, csak olyan jól belejöttünk egy kis vitába, és hát erre valók a fórumok, nem?:)

 11. Semmiképpen nincs benne a Szem szimbólum a top10-ben. Ahogy szerintem Augur sem,kapásból lehetne felsorolni jobb lapokat.
  SiZo: kiszedem a 3 Kurtzot a mezőből és már megérte 😉

 12. és mit érsz el vele? 🙂 azt megteheted szem szimbólum nélkül is a meccs elején, ha tényleg zavar, akkor már olyankor kiveszed… mellesleg akkor ugrálgat elő majd a szekerce ^^

 13. hát kiveszek 7 ölést és még 3-at szemmel és akkor már csak egy tucat marad és szurkolok,hogy a Semmi hívása kivigye őket 😀

 14. Sztem is egyértelműen a bukottak között lesz ez a kártya az év vége fele mikor jön a kieg értékelésének ideje.Sajnos manapság ilyen lap nem fér bele a játékba ami nem visz előre afelé, hogy nyerni tudjak.Abszolút Sizoval értek egyet.Nem totálisan szar csak messze nem top10…

 15. Detto. Nagyon sokat próbálgattam ezt a lapot, és az egyetlen érdeme, hogy folyamatosan mutatja az ellenfél kezét. Mivel azonban általában egyetlen sorsfordító kör is elég a meccs megnyeréséhet/elbukásához, ennél sokkal hasznosabb még egy Béklyó/Varázslatlopás, vagy egy egyszerű dobatás.
  A pakli átnézése is hasznos lehet, hogy megismerjük az ellenfél koncepcióját, de ez pont nem a side után fontos, hanem az első menetben, hiszen az első meccs után már azért nagyjából tisztában kell lennünk az esélyeinkkel. A rutinosabb játékosoknak egyébként sincs szüksége erre, mert a narancs lapok kombinációjából kb átlátják az ellenfél elképzelését.
  A komponensadás/gyógyítás hasznos dolog, zanszilánk pakliba pl. kifejezetten kell, de oda nem hiszem, hogy csak a szimbólum miatt beválasztanám a kéket. (Persze nem forgattam még élesben zanszilánk paklit…)
  Az egyetlen dolog, ami miatt mégis nagyon jó lapnak tartom, hogy a helyszíneket a töküknél lehet elkapni vele: kiszedni a pakliból mielőtt kézbe/játékba/gyűjtőbe kerülnének. Na EZÉRT használnám/használom side-ból, mert sokkal olcsóbb kinyomni egy szimbólumot, és kiherélni az ellenfél helyszíneit a paklijából, mint betenni 3 TF-et, kikeresni, kirakni, blablabla. Nálam sem top 10-es, de azért simán top 20-as lap emiatt.

 16. Én 10. helyre tettem a szimbólumot, de ha most nagyon végiggondolom, a frissen bontottat leszámítva, ahol halálra idegesítettem vele az ellenfeleimet, nem tudok mondani olyan versenyt, ahol csak felvetődött volna hogy használjam.

  Sokkal inkább top 10 lap a Vésztartalék, amit valamiért mindenki agyonhallgat, pedig a kieg egyik legjobb erőforrása, és valószínűleg az is marad jó ideig. Ehhez képest se ezen, se a egyéni listákon alig láttam. Pedig szerintem évekig alap lap lesz bármilyen egyszínű Raia-ba, jó jellembe, Sokszínbe … ezek azért versenypaklik.

 17. Igen a vésztartalékot én is abszolút a felemelkedettek közé várom az említett évértékeléskor. Sztem is bőven alul van értékelve az a lap.

 18. “a gyakoriság azt mutatja meg, hogy a tesztelők mennyire érzik erősnek az adott lapot, illetve mit szeretnének, hogy mennyire legyen beszerezhető.”

  Ennél összetettebb a dolog, az igaz, hogy szeretnénk, ha a ritka lapok minél nagyobb százaléka erős lap lenne, de azért nem úgy van, hogy ha valami erős, az automatikusan megy ritkába. Gyakori lapnál az is elvárás, hogy lehetőleg egyszerűlegyen (jó, légyszi NE írjátok le a kivételeket 🙂 ), így sokszor egy erősebb, egyszerű lap gyakori (esetleg nemgyakori) lesz.
  Aztán meg egy lap erőssége sokszor nem egyértelműen látszik a tesztelés végére sem (pl. Kurtz, Elmerombi, Molluszk), nem beszélve az évek múlásával bekövetkező változásról (Cselvetés)

 19. Úgy tűnik a szem szimbólumot és az Augurt én fociztam be a TOP10-be. Ennek értelmezésére azonban előbb kerítenék sort, mint a ‘valóban ott van-e a helye’ boncolgatásának.

  A statisztika értelmezése külön művészet, sok ember nyerészkedik azzal, hogy úgy olvas ki belőle adatokat, ahogy az érdekei szolgálják.

  A kérdést úgy tették fel, hogy “arra vagyunk kíváncsiak, hogy szerintetek melyek a legjobb kártyák”. Mi lett volna akkor, ha hasonló értelmű, de másképpen megfogalmazott kérdést tettek volna fel:

  Szerinted melyik a 10 legértékesebb kártya a kiegészítőben?
  Szerinted melyik a 10 legötletesebb kártya a kiegészítőben?
  Szerinted melyik a 10 leggyakrabban használt kártya a kiegészítőben?

  Valószínű sokan nem is a fenti kérdésre válaszoltak, mert tág teret engedett meg (kinek mi a jó ugye). Talán az általam vázolt kérdések egyike fogalmazódott meg a fejekben a felvetés láttán. Különböző kérdésekre pedig különböző válaszok érkezhetnek.

  Visszatérve az Augur és a Szem szimbólum esetére: a fenti statisztika jól mutatja, hogy van 3 lap, amely kimagasló pontszámot kapott (szinte minden listán ott volt), további 2-3 lap jócskán lemaradva, de szintén elhozta a fennmaradó pontok nagy részét, és az azt követő 4-es üldöző boly olyan kevés pontot kapott, hogy 4 szavazó önmagában is eldönthette akár, hogy mi szerepeljen ott. Kijelenthetjük tehát, hogy az IV kiegészítő egy ratyi, amiben van 3 jó lap? Nem hiszem.

  Ebből kifolyólag ha valóban szeretnénk egy letisztultabb képet kapni a játékosok véleményéről, és az említésre méltó lapok listájáról, akkor érdemes lenne pontosítani, hogy mire is vagytok kíváncsiak. Újra kiírt szavazásnál, célszerű lenne levenni a pontok felét elhozó 3 lapot a listáról.

  Konstruktív véleményem a kialakult vitához sajnos nincs. Nem tartom szerencsésnek véleményezni azt, hogy másnak mi a jó. 🙂

 20. Balázs, bevallom, nem tudom pontosan mi is folyik a tesztelésen, ésa hogyan adjátok ki pontosan a lapokat, ezzel csak azt akartam mutatni, hogy azért a szem szimbólum nem egy egyszerű lap, mégsem lett ritka, vagyis már a tesztelők is (akik azért nem szar játékosok) érezték, hogy nem top lap

  a vésztartalékhoz is hozzászólok: az is egy sz@r 😀 elismerem, jöhet nagyon jól, és megfordíthatja a meccset, de valószínűleg lesz rá kánter, vagy valami megoldás (ha már ugye jobban áll az ellen). bár én nagyon támogatom az ilyen típusú lapokat, amik akkor adnak tápot, ha rosszul állsz, és nem akkor, amikor már amúúgy is jól állsz, és ölés kéne, nem erőforrás, mint pl az erődemonstráció. az, hogy kör végén adja a lapot, eléggé legyengíti, ha azonnal adná, elismerem, a top 3-ban lenne, így viszont nem fér be a 10-be (ÉN SZERINTEM)

 21. Nem azt akartam mondani ezzel, hogy a vésztartalék top10-es.Nem véletlen nem került be nálam sem oda,de a 20-ba talán és a 30-ba biztos bekerülne nálam.Az meg, hogy lesz rá kánter babumm legalább csak egy manát buktam 1-1 lapért ami nem gáz.Sokkal többször fogjuk őt sztem viszontlátni(és láttuk eddig is) versenyen mint pl a szimbólumot.

 22. a szimbólumnál mindenképpen jobb lap, de ha már az előzőkhöz hasonlítjuk, szerintem az augurnál nem jobb (bár azt sem tartom top10-esnek)

  amit én pl baromira hiányolok, az a szekerce

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.