Isteni szövetségek, avagy térkép a színek útvesztőjében (1. rész)

Egyenként járjuk körbe a HKK isteneit, hű szövetségesek után kutatva.

Az előttünk álló kétszínű verseny előtt nem a szokásos metagame-elemzéssel készültünk számotokra, inkább egy színekre lebontott eszmefuttatást tárunk elétek, melyben minden isten főbb erényeit igyekszünk kiemelni. Az erősségeken belül a kulcslapokról is értekezünk, utána a szóba jöhető koncepciókra is kitérünk, a lehetséges kiegészítőszínekkel együtt, végül pedig olyan lapokra hívjuk fel a figyelmet, melyek jó eséllyel helyet kapnak az adott paklikban, amelyik játszik az éppen tárgyalt színnel.

Chara-din

tridarkunErősségek: A lila szín egyik legnagyobb erőssége már jó ideje a kézből dobatás, a legutóbbi kiegészítő óta pedig még inkább domináns ez a képesség. A felújított xenók egy pakliba tömörülve kemény dolgokra képesek, de az áldozós vonal is gyorsan megszabadíthatja ellenfelünket a kezétől, csak úgy, mint a lila kalandozók. A szín másik erőssége az orglingok jelenléte, bennük mindig ott rejlik egy jó eredmény. A korlátozó szabálylapok mezején is jól teljesíthet Chara-din, nagy lényeket tud felmutatni hasznos képességekkel, amik egy Börtön vagy Bilincs esetében jól csengő párosítás. Azt hiszen külön erősségként említhetjük lassan magát a követőt is, hiszen lényutánpótlást nála jobban kevés lap tud biztosítani jelenleg.

Gyengeségek: Erőforrások és counterek tekintetében nem áll túl jól a káosz istene, ha lennének ilyen típusú lapjai is, akkor az Időzített gombás paklival is érdemes lenne próbálkozni, így azonban ez valószínűleg elmarad.

Lehetséges koncepciók: Zarknod börtönében (kék vagy barna színnel kiegészítve), Zarknod bilincse (leginkább feketével tudnám elképzelni), orglingok (counterekben és erőforrásban gazdag színnel karöltve, mint amilyen például a fehér), xenók (feketével karöltve), Edralian (Halandóság esetén pirossal, egyébként fehérrel), zanszilánkok (sárgával vagy Rhatt-tal)

Számíthatsz rá: Őrült Szajonn, Agykéreggyalu, Kreatív affinitás, Tridarkun

Dornodon

tirranda_batyujaErősségek: A szín egyik nagy ütőkártyája a tüzes lapok jelenléte, az Akmal illetve A halandóság átlépése, leginkább rájuk lehet paklit építeni, ha a pirosban gondolkodunk. Ha azonban egy-egy kártyát kell csak említenünk, a Quwarg harcmágus és a Varkaudar merénylő néha önmagában is elég a szín bevetéséhez. A tűz decket egyszínűként is bevállalhatjuk, de a mellé kötelező erdős környezethez jó pár szín tud azért alkalmazkodni. Akmalt a mostanában divatos dal deck vezéreként ismerjük, Nil herceg dalnokával félelmetes páros az övék. Az egyetlen baj, hogy a piros dal pont nem az erősebb fajtából való, így ez a koncepció jelentős alakításra szorul, ha valaki bevállalja. A kézből dobatós, asztalról mindent leszedős paklik fő nyeréseként is számon tartott Halandóság önmagában nagyon erős kártya, és a piros szín az utóbbi időben eléggé összeszedte magát ahhoz, hogy egy erős decket lehessen összehozni ebben a témában. Számíthatunk még Quwargokra is ebből a színből, illetve az erőforrásra gyúró kontrollok, valamint a gyűjtőből operáló paklik is megtalálják számításaikat Dornodonnál.

Gyengeségek: Kevés értelmes ütőlényt tud felmutatni nekünk a pusztítás fellegvára, Trok Rakon talán az egyedüli értelmes kártya ebben a kategóriában. Emellett talán a hasznos laphúzásokból mutatkozhat még hiány, illetve nem túl veretes a hasznos, valódi side-lapok tárháza sem, amik ugyanis jók ebből a színből, azokat alapból is használni szeretnénk.

Lehetséges koncepciók: Gyűjtőgenerálós bilincs (csakis feketével), anti-mágiás lényes deck (leginkább barnával), Edralian (sok dobatással és leszedéssel játszó színek, úgymint a fekete vagy a lila), 3 Erdős tűz pakli (az ingyen jövő és a drágíthatatlan lapok miatt feketével), dal deck (fehérrel vagy barnával), áldozós koncepció (feketéből yetikkel vagy lila dobatásokkal), Semleges csatamezős kontroll (sárgával vagy feketével), ork vagy quwarg horda / kombó (egyszínűként vagy feketével, esetleg lilával)

Számíthatsz rá: Varkaudar merénylő, Quwarg harcmágus, Tirranda batyuja, Dornodon mosolya

Elenios

kurtzErősségek: A szín fő erőssége szinte a kezdetektől a csábítás, az ellenfél lapjainak birtoklása különböző lopó kártyák révén. Ez a trend manapság kicsit visszaszorulóban van, helyét az manapusztítás/drágítás kezdi ostromolni szép óvatosan, valamint a remek keresések is a szín jellemzői újabban. Elenios legnagyobb erénye azonban a Kurtz megléte, ami bőven elég rengeteg pakliban ahhoz, hogy ez a szín helyet kapjon. Hasonló a helyzet mostanában az Elzárással és a Szem szimbólummal is, néha egyedüliként képviselik a kéket egy-egy pakliban, nem érdemtelenül. A gyűjtőből működő lapok jelentik továbbá a kék egyik legnagyobb erősségét, rengeteg vízió és kiforgatásra kisülő kártya található a repertoárban.

Gyengeségek: Igazi gyengeségként talán a kevés olcsón és jól működő countert tudnám említeni a színből. Ez nagyrészt azért van, mert a szín erősen épít nagyobb idézési költségű lapjaira (és ezáltal a Lassan járj!-os koncepcióra), így olcsó és erős kártyák csak elvétve fordulnak elő. Laphúzó nyerstápokból sincs túlságosan ellátva Elenios, mint ahogyan a jó kontroll lény is ritkaság errefelé.

Lehetséges koncepciók: víziók (sárgával vagy pirossal támogatva), Lassan járj! (Rhatt.tal, sárgával, esetleg fehérrel), Molluszkos kontroll (barnával vagy lilával), manók (pirossal vagy barnával), Semleges csatamező (sárgával)

Számíthatsz rá: Demizra, Kurtz, Elzárás, Bűvös forrás

Fairlight

a_gyenge_erejeErősségek: A sárga egy igazi, hamisítatlan kontroll szín, így főbb erényei leginkább ebben a kategóriában teljesednek ki. Remek kontroll lények és manatermelések képezik az alapot, amiket kiegészítenek a szinte minden játékhelyzetre megoldást kínáló Triniganos lapok, és az egyéb counterek. Egy másik gyakori ok a szín használatára a Cselvetés, mely még az anti-mágiás paklikhoz is remekül illeszkedik, így látható, hogy lényegében bárhova beférhet. Tárgyakból is remekül áll a szín, tehát némi kiegészítéssel erős varázslatmentes pakli is összerakható Fairlightnak hála.

Gyengeségek: Nehéz lenne valódi gyengeségre rámutatni ebből a színből, talán a hasznos azonnali leszedéseket lehetne kiemelni egyedül. Bár ennyi counter mellé…

Lehetséges koncepciók: Triniganos kontroll (leginkább fehérrel tudom elképzelni), tárgyak (zölddel, esetleg barnával), Lassan járj! (kékkel vagy Rhatt-tal), Semleges csatamező (fehérrel, kékkel)

Számíthatsz rá: Cselvetés, Manaevő féreg, Kyorg tudás, A gyenge ereje, Vérkeszeg

Leah

morgan_rontasaErősségek: Mondhatnám flegmán, hogy a fekete színt a Bilincs mellé párosítom elsőként, és hogy a gyűjtőgenerálós vonal megléte óta ez hatványozottan igaz, mégsem lenne teljesen igazam. Leah mellé a korlátozó szabálylapos vonal szerencsére csak egy opció a sok remek lehetőség közül. Erre a színre épül ugyanis javarészt a drágítással indító ködös koncepció, illetve az élőholtak hordája is. A szín igazi erejét ez az univerzalitás adja, és ez a side-olásnál is rengeteget tud segíteni, hiszen ha feketével játszunk, szinte bármire fel tudunk készülni a kiegészítő paklinkból.

Gyengeségek: Az élőholtak izomjelzőin és a gyűjtőbe magunktól dobatott lapokon kívül kevés a hatékony laphúzás a színnél, illetve counterekkel sincs túlságosan eleresztve Leah, ez azonban bőven kompenzálja gyors tempójú pörgésével, amivel közel lehetetlen felvenni a versenyt, még a legjobb kontrolloknak is.

Lehetséges koncepciók: 3 Bűvös erdős köd deck (barnával, esetleg Rhatt-tal), élőholtak (lilával vagy pirossal), gyűjtőgenerálós bilincs (pirossal), yetik (lilával), Krigises köd deck (Rhatt-tal), Semleges csatamező (pirossal, lilával vagy sárgával), A halhatatlanok nagymestere (lilával) Lassan járj! horda (barnával)

Számíthatsz rá: Ködmangó, Morgan rontása, Molgan, Lidércúr, Életadó

Holnapi írásunkban Raia, Rhatt, Sheran és Tharr előtt megnyíló utakat járjuk majd be.

Bíró Tamás

8 thoughts on “Isteni szövetségek, avagy térkép a színek útvesztőjében (1. rész)

  1. Sajnos egyértelműen túl erős a fehér-sárga trinigan. Nagyon meglepődnék, ha nem ez a pakli dominálná a versenyt (akár hagyományos, akár a végtelenes verzió). Korlátozni kellett volna.

  2. Remélem erre sikerül majd rácáfolnunk! De igen mint ahogy az Ősi verseny is mutatta messze ez a legesélyesebb koncepció.

  3. Most volt szerencsém tesztelni ellene, szegény élőholt deckem elég csúnyán összecsuklott (side nélkül elég sansztalan), de a Fairlight-Chara-din járjam elég jó volt alapból :). Amúgy sok deck elverheti: ott vannak a keltetős deckek, bűvös erdős mókák, járjas horda satöbbi. Egyedül az Aranytigrist érdemes elkerülni :).

  4. Hogy 5-10 Triniganos pakli lesz legalább, abban biztos vagyok. Én viszont nem fogok közéjük tartozni :).

  5. Sztem ki lehet szedni akár egy börtönnel, akár egy keltetős xenóval, vagy egy erdős köddel is. Nem kell a para.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.