Isteni szövetségek, avagy térkép a színek útvesztőjében (2. rész)

Folytatódik elemzésünk, a hiányzó istenek tanulmányozásával.

Tegnap megkezdett áttekintésünk folytatásaként a hátra maradt színek értékelésével jelentkezünk, erényekkel és hátrányokkal egyszerre. Az erősségeken belül a kulcslapokról is értekezünk, utána a szóba jöhető koncepciókra is kitérünk, a lehetséges kiegészítőszínekkel együtt, végül pedig olyan lapokra hívjuk fel a figyelmet, melyek jó eséllyel helyet kapnak az adott paklikban, amelyik játszik az éppen tárgyalt színnel.

Raia

solisar_aurajaErősségek: A fehér szín régóta az egyik legkedveltebb kontroll-alapanyag, ez a tendencia az új kiegészítővel pedig csak még tovább erősödött. Erős counterek és remek erőforrások jellemzik, valamint a legjobb gyógyulásokra is itt akadhatunk. Ám akad még két olyan szegmens Raia-nál, ami kiemeli őt a többi szín közül. Először is a remek semmizéseket kell említenünk, talán ezek a kártyák a leghatékonyabbak ebben a kategóriában. Semmizhetünk körönként párat (Riannandi), vagy egyszerre több lapot is, szinte ingyen (Megrontott trikornis) de akár az egész gyűjtőt célba vehetjük (Inkvizíciós tisztogatás). A másik előnye a színnek a remek ősmágiás lapok jelenléte, hiszen található éppúgy erős counter (Panatán csillapítás), mint csúcsleszedés (Thu’zad felismerése) a repertoárban. Side-ból tehát rettentő kemény dolgokat tud felmutatni ez a szín, hogy a Thauglorendont és Az igazság pillanatát már ne is említsük.

Gyengeségek: Egy erős kontroll semmire nem megy pusztító, nagy lények nélkül, Raia azonban ezeknek igencsak híján van. Amely lap a képessége miatt jól használható lenne (Gyémántsákrány, Augur), az borzasztóan drága, úgy néz ki tehát a helyzet, hogy a Trikornis az egyetlen korrekt ölőlénye jelenleg a színnek, és az ellenfél körében használható leszedések terén sem túl rózsás a helyzet. De mint azt pont ugyanígy a sárgánál megfigyelhettük, ennyi counter mellett ez valószínűleg nem is akkora baj.

Lehetséges koncepciók: Trinigan kontroll (sárgával), végzeturak (sárgával), yetik (feketével), Semleges csatamező (sárgával vagy kékkel), dal pakli (pirossal), Morq fan Gor (kékkel), orglingok (lilával), Lassan járj! (kékkel vagy sárgával)

Számíthatsz rá: Solisar aurája, Az erős ereje, Spektrális manipuláció, Thu’zad utazása

Rhatt

szikracioErősségek: A legújabb isten régen kilépett már a skatulyából, miszerint csak blokkolva tud eredményes lenni egy nagyobb versenyen. Drágább lapjai remekül illeszkednek a drágítós koncepciókhoz, az olcsóbbak közül pedig a zanszilánkért jövők az igencsak felkapottak. Leszedésekben erős főleg a szín (kiegészítve néhány lopással is), és a melléjük szinte kötelező counterekben is bővelkednek a Rhatt lapok, legyen szó akár lény, akár varázslat alapú megoldásról. A fő előnye még a színnek az univerzálisan felhasználható kártyák tárháza, hiszen mostanra már szépen felgyűlt az egyszerre több hasznos képességgel felruházott Rhatt lapok száma. Börphaugtól a Szikráción át a Bomtar varázskönyvéig bármelyiket említhetnénk, de akár Peppe vagy a Kegyetlen nap is szóba kerülhet. Kiemelendő még ennél a színnél a ködös lapok ereje, ám itt az Erdős megoldás helyett inkább Krigissel vagy Csatamezővel lehetne próbálkozni.

Gyengeségek: A már unalomig ismételt probléma a Rhattnál sem maradhat el, a hasznos kontrollény ugyanis itt is hiánycikk. Egy-két példától eltekintve manatermelésből és laphúzásból sincs annyira eleresztve Rhatt, ezért vagy korlátozó szabálylapot (Zarknod bilincse, Szűk esztendők), vagy az őket egyesítő Változó környezetet ajánlom melléjük, ami kompenzálja az erőforráslapok hiányát.

Lehetséges koncepciók: blokkoló (lilával vagy feketével), Lassan járj! (kékkel vagy sárgával), köd pakli (feketével), zanszilánk deck (pirossal vagy esetleg lilával), Zarknod bilincse (feketével)

Számíthatsz rá: Kegyetlen nap, Szikráció, Bomtar trükkje, Halafír

Sheran

foldanya_erejeErősségek: Az új kiegészítőben óriási tápokat kapott ez a szín, így elképzelhető, hogy ismét visszatér a versenyasztalokra, méghozzá régi fényében. Igazi erősségének a Földanya ereje akár egyedül is kijelenthető lenne, hiszen brutálisan kemény az a lap. Ennél azért sokkal többet tud felmutatni a sötétzöld szín, hiszen erős lények és jó leszedések is bőven találhatóak benne, a gyors, kislényes vonalról nem is beszélve. Kiemelkedik még koncepcióként a teknősök hada, illetve a mérgezős vonal is, melyben ott rejlik a pontenciál versenyről versenyre – kérdés, melyik formátum lesz elég korlátozott ahhoz, hogy végre be is vállalja valaki.

Gyengeségek: Az új sztárcounteren kívül kevés használható ellenvarázslatot tud felmutatni, a Karácsonyon, az Owooti trükkön és a Hikoltáson kívül egyiket sem engedném pakli közelébe. Illetve az erőforrás-szekció sem csillog túl fényesen Sherannál, egy-két speciálisabb példától eltekintve.

Lehetséges koncepciók: teknősök (lilával), Mérgezős (barnával vagy sárgával), Zarknod bilincse (feketével vagy Rhatt-tal), Szűk esztendők (barnával), tárgyak (sárgával)

Számíthatsz rá: Földanya ereje, Zanpók, A természet rendje, Szilmill spórák

Tharr

terszaggatasErősségek: Sheranhoz hasonlóan itt is kiemelkedik a lényes, anti-mágiás vonal a rendelkezésre álló kártyákat szemlélve, védelemnek például nem is kívánhatnánk jobbat az Antimágikus goblinnál. Varázslat alapú counterekkel is jól áll a szín, illetve leszedések terén is olcsón kínálja a hatékony megoldást, már most látható, mennyire univerzális színről van szó. A KF-es vonal feltámadása is ennek a színnek köszönhető, illetve a Ködsárkány megjelenése óta a Bűvös erdős vonalba is csont nélkül befér ez a szín.

Gyengeségek: A varázslat alapú erőforrások terén igencsak le van maradva a többi színhez képest, illetve a gyűjtőből történő játékra sincs nagyon alternatívája, ahogyan ennek ellenszerére, a semmizésre sem.

Lehetséges koncepciók: goblinok (lilával vagy fehérrel), KF-es pakli (sárgával), Semleges csatamező (zölddel), Edralian (lilával, sárgával vagy pirossal), Börtön (lilával), óriások (feketével), 3 Bűvös erdős köd (feketével), moák (lilával vagy sárgával)

Számíthatsz rá: Antimágikus goblin, Térszaggatás, Vlagyimir szekercéje, Kelegish

Végezetül fontos megjegyeznünk azt is, hogy a Bufa és színtelen lapok igencsak sokat erősödtek az utóbbi időkben, így valószínűnek tartom, hogy minden játékos számításba fogja venni őket a pakli-, illetve a side építésénél. Ez persze nem csoda, hiszen hasznos helyszínek, lénytápoló szakértelmek, leszedések (Deego, Isteni szózat, Korgó Szikra), keresések (Ősi legendák, Hívó kürt), counterek (Hammurappi Ősfortyanat, Isteni igazságtétel) és egyéb erőforrások (Bufa segítsége, Sírásó) is megtalálhatóak a repertoárban. Használjuk őket bátran alapból, ha valamilyen kategóriából kevés értelmes megoldás kínálkozik a választott színeinkből, illetve side-ból, ha egy bizonyos koncepció ellen akarunk készülni.

Bíró Tamás

17 thoughts on “Isteni szövetségek, avagy térkép a színek útvesztőjében (2. rész)

 1. korrekt de egy dolgot nem tudok szó nélkül hagyni mégpedig egy sokak által elfeledett – de szerintem remek – papiros kihagyását a tharr szekcióból. a mágiagyilkos (abból is a végzeturas kiadás) remekül kezeli a gyűjtőjátékot, nem fogja a zajos, erdő ellen/mellett is 2ért jön, és a lopkodós bűbájokra is jó ellenszer. tudom h nem top lap, de ha a semmizést nézzük akkor azt mégsem mondhatjuk h tharrból egyáltalán nincs…

 2. Sőt, ott a frissen megjelent Kétszer kettő, ami azért súrolja a versenylap kategóriát, és még az Exterminálás is egész tűrhető darab – igaz, már nehezen beszerezhető régisége miatt.

 3. Én a zöld kapcsán említeném meg a béke megőrzését. Igen kellemetlen meglepetést okozhat és sok követő hasztalan egy idő után(edralian) és azokat nyugodtan be lehet tenni.
  Riki leírta a mágiagyilkost,azt én is mindenképpen ki akartam még emelni.
  Egyébként tetszik a cikk.

 4. Nem igazán láttam még a mérgezős paklit akcióban, de valahogy nem érzem benne az erőt. Bizonyára nem sok választás volt, valahogy ki kellett tölteni Sherannál is azt a két sort, de azért mégiscsak… a mérgezős bekerült, de az angyal nem?!

 5. én csak annyit tennék hozzá hogy fehérben az aranysárkány elég korrekt ölő lény, s a zanszilánk költsége miatt nem is olyan borsos az ára, valamint a rhattban se felejtsük el az új rhatt sárkányát hiszen, nagy fúj kárpótol, mi kell más egy kontrollba!

 6. Bluefire, a mérgezös dekkben igen is van erö, csak kevés lap jön ki hozzá, nagyon kevés :). Ha helykitöltésre mentek volna akkor inkább öshangya lett volna megemlítve.

 7. orglingokat teszteltem fehérrel oda például előbb fért be a spektrális mint az általad említettek. gondolom úgy próbáltak válogatni, hogy mindenhonnan legyen említett lap.

 8. Javasolnám kitenni a 3 napja beküldött Ősi versenyek beszámolóját, ahol szintén 2színű verseny volt az egyik. Kíváncsi vagyok ki mit szólna a végeredményhez! 😀

 9. Na meg, hogy a világhírű PUF zenekartól idézzek:
  “Ez a föld megjelöl
  Meg is öl, legelőn
  Megyek én
  Sok a szúnyog az idén”
  🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.