Ork vs. Varkaudar

Egy kis vitaindító, “orkba-side-ba!”

Amióta az orkok a Végzetúr kiegészítőben életre keltek, folyamatosan próbálgatom, hogyan lehetne őket a legjobban összerakni. A pakli újraértelmezése és az igazi hordavonal a Brutális orkkal és a Hadisámánnal kezdődött, ami irgalmatlan tápnak tűnt megjelenésekor, azonban azóta se mutatott semmit ebből a jóslatból. Velük együtt jelent meg az azóta is bujkáló Felderítő – lehet ebben nagy szerepe volt annak is, hogy az Amulett csak fél évvel később jelent meg mellé.

ork_amulettA már említett tárgy és az új nagykiegészítők további lökést adtak a paklinak, újra versenylapnak tűntek az orkok és mindenki lázasan gyűjteni kezdte a Lángvetőket melléjük. Nekem is az egyik kedvenc etnikumom lett, amellett, hogy sajnos nem éreztem őket elég erősnek egyszer sem ahhoz, hogy versenyre vigyem (még korlátozott formátumra se). Vidéken persze értek el jó eredményeket, gondoljunk akár veszélyes fajra, akár egyszínű versenyre, hiszen a kisebb mezőnyben könnyebb volt ellavírozni az első két körben nyerő, később könnyen kifulladó hordával. Pesten azonban bárki próbálkozott velük, elhalt a kísérlet, mindig akadt valami, ami megakasztotta. Ez jellemzően a Bilincs volt, ami akkoriban az Autós paklinak köszönhetően virágkorát élte.

Örömhír ugyanakkor az ork-barátoknak, hogy az utóbbi kiegészítőkben is folyamatosan kapták a tápokat, és a korlátozó szabálylapok is már csak a Változó környezet révén képviseltetik leginkább magukat, egy Csatamező ellen pedig még mindig él a lehetőség a gyors ölésre, a drágítások pedig az ingyen jövő tárgyak miatt nem okoznak akkora tempóhátrányt. Így azt hiszem valamelyik pesti versenyen is várható, hogy előbb-utóbb nagy dolgokat hajtanak majd végre.

varkaudar_merenyloA végzetúr előtt viszont egy másik piros népség volt inkább felkapott, ők nem mások, mint jelenleg hasonló mellőzöttséget átélő varkaudarok. Hasonlóan az orkokhoz ez a pakli is horda jellegű, kiegészítve egy-két hatékony hátulról öléssel. Általában arra épültek ezek a deckek, hogy Varkaudar fétissel és Hívó kürttel ingyen jövővé tették a lényeket (a Fétis olcsóbbít 1 alá is!), aztán Hírnökkel kerestek további Hírnököket, aztán jöhettek az Őslichek, amik aktivizálták a Hírnököket, további kereséseket indukálva, és így tovább. Végül egy Kínzómester típusú lap befejezte a meccset, és már hátra is dőlhettünk. A versenyeken azonban ők is csak keveset tettek le az asztalra sajnos (Simon Dani azért egy Behós profi versenyt behúzott velük, megmutatva a bennük rejlő potenciált).

Bánatomra (persze nem csak én szomorkodom szerintem) egy kicsit el is hanyagolták őket az új kiegészítők, már ami a versenyerős lapokat illeti, azonban az IV-ben feléledt a remény, hiszen jött hozzájuk is egy-két egészen jól használható lap.

Látható, hogy több dolog is közös a két pakliban, de legfőképp a követő: a Sötét manifesztáció. Ebből is adódik, hogy a két paklit szokták keverni a játékosok, az ork pakliba egy két varkaudar is beférhet, és viszont.

Jellemzők

Ork: Nagyon olcsó lények, általában 1 manáért, jellemzően aktívan asztalra kerülve. Az orkokra ingyen rakhatóak tárgyak, amelyek segítségével hatalmasakat sebeznek, általában őrposzton át, egy kör alatt 20 fölötti sebzés is összejöhet.

Varkaudar: Szintén olcsó lények, őrposztból és hátulról egyaránt tudnak ölni. Korrekt keresések, leszedések és körmegszakítás, valamint néhány univerzális lényt is adtak már a játéknak! Mostanában az anti-mágia is elég gyakran rájuk kerül szerencsére.

Legjobb / leginkább használt lapjaik

Ork: 1. Trok Rakon, 2. Ork zászlós, 3. Hok Rakon

Varkaudar: 1. Varkaudar merénylő, 2. Varkaudar őslich, 3. Vadász varkaudar

Az orkok vajon a friss lapokkal képesek lesznek-e beverekedni magukat a metagame-be, vagy a régen próbált varkaudarok támadnak fel poraikból? Esetleg együtt alkotnak majd halálos szövetséget, vagy még mindig várni kell az erősítésre?

Mi történik akkor, ha egy Hordauduk és egy Rémlovag összeverekszik?

Melyik pakli a keményebb manapság?

Kommentekbe jöhetnek a válaszok, a pakli- és egyéb ötletek, mind a két oldal részéről.

Varga Károly

10 thoughts on “Ork vs. Varkaudar

 1. Csak, hogy megtörjön a jég:
  A jelenlegi igen erősen kontrollos mezőnyben ésszerű erősítés mindkét etnikumnak az anti-mágia megjelenése, ezért én is üdvözlöm ezt a törekvést. Az alapvető gondokat azonban nem oldja meg.
  Az orkok esetében a legnagyobb probléma, hogy ha az első rohamuk kifullad, másodikra már nincs erő a pakliban. Ha az első rohamra összpontosítunk, akkor a korlátozó szabálylapok megfognak. Ha ezt megelőzendő rúnázunk, a háromlapos kezdés meg már nem elég. Ha pedig lassabb játékra rendezkedünk be, a kontroll ízekre szed. Nem tudom, mi a megoldás, de az anti-mágia önmagában nem elég. Talán a követő felújítása segítene a gondon (pl. ha rúna használata mellett is tudnánk 4 lappal kezdeni, ez kb. elég is lenne az orkoknak).
  Varkaudarral jóval kevesebbet játszottam, de összességében elmondható, hogy kicsit masszívabbak, sokoldalúbbak, mint a buta orkok, az elhúzódó meccseket is jobban tolerálják. Egy-két anti-mágiának le nem dobható counter/varázslat alapú erőforrás,/ leszedés hatalmasat dobna ezen az etnikumon.
  Szerintem.

 2. A jelenlegi környezetben az orkok nem jók, a változó megjelenéséig az erdős ork teljesen legit volt, játszható koncepció most kb egy kör alatt lepörögik meg sok az ősmágia… a varkákat én nem szeretem sztem kissé gyengék és ezen az antimágia sem sokat segít. én mindig vegyítettem a 2 altípust szerintem az a legéletképesebb dolog de jelenleg nincs itt az orkok ideje egy jó felújított sík talán segítene rajtuk.

 3. Szerintem nem az a megoldás, hogy telenyomjuk antimágiával az etnikumokat, mert aztán meg “szegény” kontroll fog kapni Térszaggatás-féle lapokat. Vagy besideol 3 sziránusz stratégiát. Olyan szöveg kellene, hogy “ha nem jön létre akkor x/y történik”. Pl.: kapsz egy ork harost aktívan, vagy keress elő egy varkát, esetleg ellenfeled eldob egy lényt, ha van neki…ilyenek.

 4. Nem értem ezt a lehúzást, mi az, hogy a jelenlegi környezetben nem elég jük az orkok. Persze kombinálva a legütőképesebbek, de azért a varkák az antimágiával nagyon jól tudnak jönni néha…

 5. Balázs: gondolom Sz. bűbájt akartál írni 🙂
  J.J.: felújított követő? így is az egyik legerősebb fajos követő…
  am meg leginkább használt lap az ork zászlós? hol?

 6. Ha tényleg az egyik legerősebb fajos követő, akkor miért nem látjuk hagyományos versenyeken? Nem sok erősítés kéne rá, csak egy egészen pici löket, ami egy majdnem használhatóból, egy közepesen erős követőt csinálna belőle. Pl. csak egyetlen sor: emiatt a követő miatt nem húzol kevesebb lapot a játék elején.

 7. Csupán azért,mert fajos deckeket sem…ráadásul nem a legerősebb faj,ez viszont nem a követő hibája,hanem a boncolgatott horda jellege miatt. A Szende Ughal mutat egy jó féle alternatívát,azt lehetne fejlesztgetni.
  Ha a Thargodan is megoldaná a védtelenségét a kipörgés után,az is erős lehetne,ott sem a követő hibája,hogy a koncepció hiába kap lapokat,sosem igazán erős.

 8. A legerősebb etnikum jelenleg az orgling, mert
  -kánterelhetetlenek, célozhatatlanok, drágítanak, az áldozati kikeresi bármelyiket, és ez ráadásul remekel összedolgozik az életadóval

 9. Nem igazán kéne más etnikumokról elmélkedni. Ork és varka a téma.
  Amit az orkokkal kapcsolatban írtam, tartom. Igen sok meccset lejátszottam mindenféle formátumon (egyszínűn, kétszínűn, pörgősön, fajon, hagyományoson) orkokkal, követővel, követő nélkül öt lappal, követő + rúna, követő + manaáramlás, csak manaáramlás, stb. kombinációkban, és minden eddigi tapasztalat azt mondatja velem, hogy ha a követő miatt nem húznék egy lappal kevesebbet, és így beférne mellé a rúna / manaáram / változó, akkor az ork ott lenne a toppon mindenféle formátumon.
  Szerintem, de persze biztos rosszul gondolom…

 10. Szerintem most újra van értelme ezzel a koncepcióval próbálkozni. A pakli halála, ha bántják a követőt és csatamező/bilincs/börtön/átkozott követő ellen jelentősen romlottak az esélyei. Most kevesebb a bilincs/börtön és csatamező/átkozott k. ellen is van Fenyő Zoárd.
  Ami visszaveti kezdeti fénykorához képest a varkaudart, az a fétis sebezhetősége. Amikor behúztam a beho profit vele, akkor jó eséllyel létrejött ha felhúztam, most rengeteg lapkánter van. Akkor még csak lelövéssel lehetett gyűjtőbe küldeni.
  Most szerintem az orkban több potenciál van pár hasznos varka támogatása (akmal, merénylő) mellett. Nagyon durva lapelőnyt tud termelni a követő, kontrollt akkor 10/10 verte. Most is jó lehet ellene, (talán több mint 50%), érdemes vele kísérletezni.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.