Olcsópakli – Kalandozó deck a blogos versenyre

Könnyűszerrel összeállhat a kalandozó-csapat a hétvégére.

Szokásunkhoz híven a szerényebb lapkészletből gazdálkodó játékosokat is igyekszünk segíteni a hétvégi blogos megmérettetés előtt, így nekik is készültünk egy paklileírással: egy kalandozós koncepciót fogunk bemutatni, megtartva természetesen az Olcsópakli rovat pénztárcabarát szemléletmódját.

bufa_szimbolumaAz Istenek Viadala kiegészítőben két remek gyakori kártya is megjelent a kalandozók mellé. Bufa szimbóluma a Hívó kürt-család legifjabb sarja, melyre valljuk be, szüksége is volt a paklinak, hiszen nem etnikumról van szó, így hiába működött jól az esetek többségében a kürt végzetúrra megnevezve, így azért mégis biztosabb a dolog. És bár keresni a szokásostól eltérően nem tudunk vele, másodlagos képessége többször is kisülhet a játék alatt, így akár még nagyobb hasznot is hozhat, mint “elődje”.

A másik új táp a Hősök ideje, amely nem csak jófajta verőlegényeket csinál kallereinkből, de még be is védi őket: a rezisztencia nagyon erős képesség, a plusz ÉP-nek hála ráadásul a sebző források is nehezebben csípik majd el lényeinket.

Ezzel biztossá is vált, hogy a jó jellemből a fehér színt fogjuk használni, ám ez nem is lehetett kérdés: a végzeturas vonal megjelenése óta itt vannak a legjobb kalandozók. Arkhon, a vezér egy újabb olcsóbbítás a pakliba, aki a szimbólumhoz hasonlóan biztosítja, hogy időben megindíthassuk rohamunkat – szükség is van ezekre a kártyákra, hiszen kalandozóink rajta kívül mind 2 VP-ért jönnek. A végzeturak legrettegettebb képviselője továbbra is Crimson, aki a megfelelő lapokkal kombinálva óriási előnyhöz segíthet bennünket. Persze a 2 ÉP-s sebezgetés sem rossz, a visszavetetős képességében rejlő potenciál azonban (főleg varázslatokkal) óriási – és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy ha bírjuk kalandozókkal a gyűjtőben, akkor bármennyit gyógyíthat rajtunk.

cyronRaiából CyronCsuhi és Zokneenho még azok, akik megkerülhetetlen elemei a paklinak: előbbi kettő a laputánpótlást biztosítja, utóbbi pedig a zavaró lények eltávolításában jeleskedik. Érdemes emellett még egy Páncélos lovagot is melléjük rakni, hiszen olykor előfordulhat, hogy éppen egy nagy rohamra lesz már csak szükségünk a győzelemhez. Fontos eleme még emellett a fehér szekciónak Riannandi, aki semmizés és leszedés egyszerre, az általa osztogatott izmok pedig még inkább biztosítják a hosszú távú megtérülést.

Ha kalandozókról van szó, akkor kötelezőnek mondható Danielle Wildrose használata is, ami azt jelenti, hogy a semleges jellemből a sárga színre esett a választásunk. Remek varázspont-utánpótlás, a rá húzott lapnak köszönhetően önmagában is korrekt kártya, a legjobban azonban Crimsonnal szeret virgonckodni – ha lent vannak ők ketten, valamint egy olcsóbbításunk is akad, akkor lényegében ingyen érkezik minden kalandozónk, ami elegendő laphúzás mellett önmagában elegendő az üdvösséghez.

A gonosz jellemből már jóval nehezebb választani, hiszen igazán egyik szín sem passzol a paklihoz. A Chara-din által biztosított életjelzős lények mellett azonban mégsem éri meg elmenni szó nélkül: a Lélekszolga és A tébolyodott olyan funkciókkal – counter, illetve dobatás – egészítik ki paklinkat, melyek nem csak hogy hasznosak, de akár meglepetést is okozhatnak. Arkhon, a vezér életjelzője is kap emellett általuk egy alternatív felhasználási módot.

spektralis_manipulacioTérjünk rá a kiegészítő lapokra, melyek ezen besorolásuk ellenére fontos elemei paklinknak: a Manaregeneráció és a Spektrális manipuláció varázspont-, illetve lapgondjainkra lesznek gyógyír – olcsóbb és hatékonyabb alternatívájuk nincs is ebbe a pakliba, kiváló kártya mindkettő. Mint sok minden más, úgy ezek is Crimsonnal alkotják a legdurvább kombót – kellő varázspont, vagy mondjuk egy Crimson-Wildrose páros esetén egy Spektrális nagyon durva dolgokra képes, hiszen a húzott kalandozókból egyet-egyet eldobálva mindig újból kijátszhatjuk.

A védelmi szekciót az olcsóság jegyében két Fairlight spoiler, A gyenge ereje és a Cselvetés alkotják. Talán mondani sem kell, de utóbbi szintén kiváló kombó Crimsonnal – minden körben ráengedni a jó öreg vetületet az ellenfélre csudás dolog, nem vitás. Végül, de nem utolsó sorban pedig néhány Megrontott trikornisnak szorítottunk még helyet – sosem árt még egy kis leszedés és semmizés, pláne akkor nem, ha még egy méretes lényt is kapunk mellé.

Paklink ezzel össze is állt. Feltűnhetett azonban, hogy szabálylapról vagy követőről nem esett szó. Ez nem véletlen: a kalandozókkal akár az öt lapos kezdést is be lehet vállalni, de rugalmasan illeszkednek sok követőhöz – próbálkozhatunk például Mulgannal vagy Beldiannal. A pakliösszeállítás ezen részét rátok bízom.

A pakli

crimson3 Bufa szimbóluma
3 Hősök ideje
3 Arkhon, a vezér
3 Crimson
3 Cyron
3 Csuhi
3 Zokneenho
2 Riannandi
1 Páncélos lovag
3 Danielle Wildrose
3 A tébolyodott
3 Lélekszolga
3 Manaregeneráció
3 Spektrális manipuláció
3 A gyenge ereje
3 Cselvetés
2 Megrontott trikornis

47 lap

Riannandi beszerzése – bár új lap – olykor meglepően nehéznek tűnhet, így is könnyen összegyűjthető paklit hoztunk össze: a Lélekszolga, A tébolyodott, A gyenge ereje és a Cselvetés mind olcsónak számító ritkák (utóbbi vegyük annak), a gyak-nemgyak lapok pedig mind az elmúlt néhány kiegészítőből származnak.

Akinek némileg komolyabb gyűjteménye van, az persze erősíthet valamelyest a paklin olyan lapokkal, mint Az erős ereje, a Solisar aurája vagy az Őrült Szajonn, és az ellenpaklikra is nagyobb hangsúlyt fordíthat. Ha akad, vagy ha tudunk kölcsönkérni, akkor játszhatunk Változó környezettel, ellenkező esetben pedig készüljünk Bilincs, valamint a drágítós szabálylapok ellen. Előbbivel szemben – már ha a gyűjtőre épít – jó eséllyel semmizésre (Trükkös csapda, Inkvizíciós tisztogatás, még több Riannandi és Megrontott trikornis) lesz szükségünk a laphúzások helyett, utóbbiak ellen pedig ősmágiás kártyákat (Dolórez, színcserével Energiadagasztás, Sportszerűség) vethetünk be. Az alapvető horda-jelleget minden esetre általában minden ellen erőltetni tudjuk majd – és érdemes is.

Bízok benne, hogy a kezdőbbek meríteni tudtak valamelyest a fenti pakliból, és hasznát vették a tanácsoknak. Jó játékot és sok sikert szombatra!

Csető Zsolt

6 thoughts on “Olcsópakli – Kalandozó deck a blogos versenyre

  1. Jó kis dekk, bár győzelem esélyesnek azért nem mondanám, de egy kezdőnek okozhat egy kis sikerélményt.

  2. Nagyon jó kis dekk, de valahogy a trikornisokat ki kellene hagyni a buliból. Ott a sok végzetúr, és 2db megrontott trikornis… de legalább tegyétek ki a 18+-t. 😉

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.