Tíz év – Keyrasi démonlidérc

Egy kis múltidézés az egylapos kombók korából.

Ritka az, amikor egy lap önmagában képes teljesen új dimenziókat nyitni a játékban, létjogosultságot adva egy teljesen új paklinak – különösen akkor, ha nem egy szabálylapról vagy követőről van szó -, időnként azonban vannak ilyenek. Olyan lapötletek, melyekben a fantázia, a kreativitás és a hasznosság egyszerre csillan meg – olykor egészen egyszerű megoldás képében szolgáltatva az újdonság-faktort.

keyrasi_demonlidercIlyen lap volt az éppen tíz éve megjelent Tükörvilág minikiegészítőben debütált Keyrasi démonlidérc is, amely első pillantásra nem több egy egyszerű speciális keresésnél, valójában azonban sokkal több ennél: egy brutális egylapos kombó alapja. Nem csoda, hogy jó ideig állandó jelenség volt a versenyasztalokon.

Az egylapos kombók – amikor fixen elég egyetlen kártya ahhoz, hogy elinduljunk – persze nem számítanak mindennapos jelenségnek, ami nem véletlen, hiszen megalkotásukat igyekeznek mellőzni a játék készítői. Többezer lap és ennyire kiterjedt szabályrendszer mellett azonban becsúszhatnak ilyenek – gondoljunk csak Az erő dalára, amely a kezdetben lenézett dal paklit napjaink egyik legerősebb koncepciójává tette, hiszen kellő mennyiségű varázspont (na meg persze egy bármilyen lény) esetében önmagában kipörgeti nekünk a győzelemhez szükséges lapokat.

fektelen_imadatA Keyrasi démonlidérc esetében a Féktelen imádat volt az a lap, amely a leginkább kidomborította a benne rejlő lehetőséget, hiszen akkoriban igen komoly erőforrástermelésnek számított ez a kombó, de a hamar kitiltás sorsára jutó Idegösszeomlást is előszeretettel keresgélték vele a játékosok. A lapra tehető bűbájokkal operáló pakli (Asylux átka, Vadítás stb.) egy időben dominálta a játékot, köszönhető a Boszorkánykirály által nyújtott kiskapunak – a követőt végül be is korlátozták, hogy csak a saját lényekre működjön. Hasonló sorsra jutott a démonlidérc is: ha belegondolunk, hogy Szörnycsábítást is lehetett vele keresni, akkor máris látható, hogy miért – olyan kombóláncot indíthattunk el egyetlen lap kijátszásával, melynek végén óriási erőforrásfölény várt ránk.

A kombó persze már a múlté, akárcsak a Keyrasi démonlidérc, hiszen idézési költsége manapság, az 1 VP-s speciális keresések korában már igen borsosnak számít – hiába vannak olyan remek mentális varázslataink, mint a Szörnybűvölés, A csábítás dala vagy A források pusztulása. Magáról a lapról azonban nem illik megfeledkezni: joggal vonulhat be ez a kék szörnyeteg a HKK-hírességek nemes csarnokába, hiszen a játék egyik legendájáról van szó, egy olyan lapról, amely egykoron kiemelkedő képviselője volt a HKK-nak.

Csető Zsolt

Hírdetés

8 thoughts on “Tíz év – Keyrasi démonlidérc

  1. Állítólag az volt a legdurvább, hogy miután kipörgetted párszor a kombót, a végén még egy Tudatcserével az ellenfél lapjait is elkérted valami gittért cserébe. Eredmény kör végén min. 10 lap előny, a VP-ről nem is beszélve. Ezért volt az UR annó 10.000 HUF. Bár, ha Tudatcseréd nem volt, akkor is elég durva volt a kombó, párszor végignéztem annó… Boszkirály ellen csak T.Vlagyit meg Zarknodot mertem kirakni a kedvenc Kyorgommal, mert ugyanezt végignézni egy Idegösszeomlás mellett… :D,

  2. Viktor, akkor ellened biztos becserélték az árnyéktüzet. 😉

    Nagyon szép kombó dekk volt, R.I.P..
    Jöhet az új kiadás anti-mágia: 0 és rezisztencia hozzáadással. 😀

  3. De ez ma már nem kifejezetten erős (ha nincs mellé még valami, akkor nem nagy szám az ingyen 2 lapelőny, még a szekercével együtt is 4 lap, +1 mana, sok kombó nyer azonnal, nem kör végén húzogat), ott vannak az olcsó counterek, leszedések. Vagy legyorsulod simán. Meg én speciel utálom az Erő dalát, és nem is játszok se vele, se barnával, inkább az Akmalos irányba megyek. Akmallal meg már ezer éve kombózunk (és ha bejön akkor elég beteg).

  4. @Leinád: egyszínűn nem volt Árnyéktűz, szerencsére :). Amúgy nekem a kombózás végén 3 Tudatfaló volt a jutalmam általában :), se mana se semmi :).

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.