A kontrollok és a hordaparancsnokok uralták a februári pécsi versenyeket

Hagyományost és egyedi kilencszínű verseny rendeztek Pécsett.

Ha kissé megkésve is, de eljutottunk a februári pécsi versenyek beszámolóig – a részletes jelentést szokás szerint Szabó András szállította számunkra.

A februári pécsi versenyre ezúttal egy nappal a Beholderes verseny után, 17-én, vasárnap került sor. Ez számos előnnyel járt, többek között azzal, hogy jó néhány pécsi kötődésű, jelenleg Pesten élő játékos tudott eljönni a versenyeinkre. Ennek megfelelően a létszám sem volt alacsony, 15 ill. 16 játékos próbálta ki magát a két megmérettetésen. A formátumok közül ezúttal egy hagyományos, és, ahogy az lenni szokott, egy egyedi verseny került megrendezésre. Ezekről fogok most kicsit részletesebben írni.

Sajnos ismételten két rossz hír előzte meg a versenyt. Az egyik a helyszín kapcsán. Azt hiszem, ha lesz idén egy ’kinek volt a legtöbb gondja helyszínnel’ díj, akkor ezt a díjat 100%, hogy Pécs nyerné el. Ugyanis azután, hogy tavaly október óta 3 helyszínen is volt verseny, most egy negyedik helyszínünk is lett, egy, a Menedék Központhoz hasonló klub, mivel az eredeti helyszínen két program lett volna egyszerre, így az egyiket át kellett tenni. De mindenki időben értesült a változásokról, így pedig nem volt semmi gond ezzel. A másik pedig egy kiváló játékossal kapcsolatos: Török Péter feleségével év végéig Olaszországba költözik, dolgozni, éppen emiatt a továbbiakban nem fog részt venni az idei pécsi versenyeken (már ezen sem volt). Nagyon sajnálom, mivel sokat tett a játékért és a közösségért (főleg, amikor 2008 környékén nagyon mélyponton volt a pécsi HKK), így mint játékos, mint esti kártyázások szervezője, mint versenyző és mint ember is nagyon hiányozni fog a közösségnek! De sajnos az élet ezzel együtt sem áll meg, tovább kell lépni, és bízom benne, hogy egy ember kiválása azért az összlétszámra nem lesz olyan negatív hatással.

.

Hagyományos verseny

A hagyományos környezetben általában nagyon változatos mezőny szokott kialakulni Pécsett, és ezúttal sem volt ez másképp! Viszonylag kevés volt az egyező pakli, bár azért akadt néhány ezekből is. Amiből többet lehetett látni a mezőnyben:

Az öt lapos Trinigan-kontroll nagyon népszerű pakli, ennek megfelelően 3 ember is megpróbálkozott vele. A követő-szabálylap választás azonban különbözött, egyikük Terrgath-tal, másikuk Beldiannal, harmadikuk pedig Ősi rúnával próbálkozott a versenyen.

A többi pakliból csupán 1-1 fordult elő, ezek az alábbiak voltak:

 • trinigan_manakonzervatoraBirtoklásos kombó pakli
 • Chara-din horda Chara-din követőjével
 • Épület pakli követő nélkül, 2 Bűvös erdővel
 • Kragoru familiárisa + Lassan járj! pakli
 • Kyorg ősmágus + Hálócsapda pakli
 • Manafonál deck Terrgath-tal
 • Sárkány pakli Sárkány úrnővel és Lassan járj!-jal
 • Sokszínűség pakli
 • Tárgy pakli Átkozott követővel és Ősi rúnával
 • Teknős pakli A teknősök öregapjával
 • Vulkáni energiás kontroll pakli Terrgath-tal
 • Zanszilánk pakli Lépéselőnnyel

Látható módon sok volt a 3 lapos próbálkozás, és a szabálylap is, ezért merész módon tárgypakli is vállalta a 3 lapos kezdést a korlátozások ellen. Ezenkívül még 1 Rúna volt, a többi játékos inkább side-ból próbálta meg a korlátozó szabálylapokat megállítani. A követők közül a Terrgath volt a legnépszerűbb, mondjuk a játékosok többsége csak a semmizést tudta kihasználni, mert sem másfajta hordaparancsnok, sem Molluszk nem mutatta meg magát ez alkalommal.

A 4 fordulós verseny nem várt fordulatot hozott. Ahogy az általában lenni szokott ennyi embernél, 4 ember állt 100%-osan két győzelem után, név szerint Bognár Bálint, Király Zsolt, Szabó András és Valler Krisztián. Az sem meglepő, hogy összesorsolta őket a gép, ami viszont már sokkal inkább meglepőbb fordulatot jelentett, az az, hogy a harmadik fordulóban mind a két mérkőzésen döntetlen született. Ezért a negyedik fordulóban újra őket sorsolta a gép új párokba, a győztesek valószínű elviszik az első két helyet, a vesztesek viszont a középmezőnybe visszacsúszhatnak. Egy másik döntetlen miatt azonban végül a két vesztes játékos is csak a 4-5. helyre esett vissza, mert összesen egy 9 pontos játékos lett. A végeredmény tehát ezzel együtt az alábbiak szerint alakult:

A végeredmény

terrgathI. Valler Krisztián (paklilista)

Trinigan-kontroll Terrgath-tal.

II. Király Zsolt (paklilista)

Vulkáni energiás kontroll Terrgath-tal.

III. Tács Miklós

Lassan járj! + Kragoru familiárisa.

IV. Bognár Bálint

Hálócsapda + Kyorg ősmágus.

V. Szabó András

Zanszilánk pakli Lépéselőnnyel.

Érdekességek a versenyről

 • A verseny fair-play díját ezúttal Vasvári István nyerte el. A második fordulóban ellenfele véletlenül egy Manacsapdát bent hagyott a paklijában, ami nem volt benne, és emiatt óvhatott volna, de nem tette meg, végül pedig kikapott 2-1-re.
 • Király Zsolt és Szabó András harmadik fordulós meccsén nem sokon múlott, hogy eldőljön a mérkőzés. Ugyanis Zsolt már az utolsó körében volt 0-1-es állásnál, saját Vulkáni energiája miatt összesen egy lapot játszhatott már csak ki, amikor ütött eleget, Andrásnak pedig 2 Kegyetlen napja volt, amiből egyet biztosan nem tudott volna lecounterelni és egy elég volt neki a gyógyuláshoz. Csakhogy Zsolt a Kegyetlen nap kijátszására Majd legközelebbel reagált, így pedig András a másik Kegyetlen napját sem tudta kitenni, más gyógyulása pedig nem volt.

.

Egyedi verseny

Ezúttal nem ért véget itt a program, nem sokkal az első verseny végeredményének a hirdetése után következett a második formátum. Egy viszonylag klasszikus formátum volt, amit már a Beholderes versenyen is (igaz, ott side-dal) rendeztek, a lényege: minden színből 5 lapot kell használni, nincs kiegészítő pakli. Opcionálisan használható 5 színtelen / Bufa lap. A játékosok azonban felvetették, hogy amennyiben úgy sincs side, miért nem csináljuk meg az egészet pörgős formátumban, inkább játszanak kicsit kevesebbet, de különböző ellenfelekkel. Gyors szavazás után egyhangú döntés született, szóval ennél maradtunk. Ekkorra egy emberrel ugyan szegényebbek lettünk, de ketten csatlakoztak, a paklik terén meg talán még nagyobb volt a változatosság.

Amiből többet lehetett látni:

 • Egérút pakli
 • Kontroll deck sokféle változatban, Beldian, Manafamiliáris + Hálócsapda, illetve Archaix volt mellette
 • Életjelzős lényekre épülő deck, két különféle elképzeléssel, varázslatokkal és Hálócsapdával, valamint lényes verzió A halhatatlanok nagymesterével és Hegymélyi keltetővel.

Ami még ezen túlmenően volt:

 • idozitett_gombaArochos deck
 • Edralian pakli A halandóság átlépésével
 • Időzített gomba + Megfelelő alkalom kombó Nikolausszal
 • Mindentudós kombódeck
 • Sárkány pakli Sárkány úrnővel és Lassan járj!-jal
 • Teknős pakli A teknősök öregapjával
 • Tokozó rakshallion + Hegymélyi keltetős pakli
 • Villám pakli A fájdalom szépségével
 • Zarknod bilincsés deck

A szabálylapok dominanciáját hozta ez a verseny is, ugyanis pár drágító szabálylap mellett több ízben megjelent a Hálócsapda is, de az Egérúttal is többen próbálkoztak. Rúna azonban egyáltalán nem volt, így a szabálylapok ezúttal is szabadon garázdálkodhattak. A verseny azonban mégsem róluk szólt, hanem a hordaparancsnokokról. Az 5 különböző hordaparancsnok közül, ami megjelent, 3 ugyanis meg sem állt a dobogóig (igaz, a másik kettő a mezőny második felében végzett).

A dobogós játékosok az alábbiak voltak:

A végeredmény

edralianI. Király Zsolt (paklilista)

A halandóság átlépéses Edralian.

II. Béres Gergely (paklilista)

Good stuff pakli Beldiannal.

III. Moschnitzka Ádám (paklilista)

Időzített gombás kombó pakli Nikolausszal.

A három játékos közül Király Zsolt konkrétan öt forduló után a körbeveréseknek köszönhetően már 6 pontos előnyben volt, amikor egy vereséggel izgalmasabbá vált a verseny. Azonban több hibát nem vétett, így az előnye ki tudott tartani a végéig. A paklija a legjobb counterekre, dobatásokra, leszedésekre, illetve természetesen A halandóság átlépésére épült, amit Kisebb káoszsújtással keresni is tudott. Gergely is klasszikus és erős kontroll lapokkal operát. Ádám deckjének a különlegessége pedig az volt, hogy a kombón kívül szinte csak counterből, leszedésből és korlátozó lapokból állt a paklija.

Néhány érdekesség a versenyről

 • Vasvári István ismételten a ’szerelemlapjának’, a Kristálymágusnak köszönhetett sokat. Még Béres Gergely aktuális körét, plusz egy kört kellett kihúznia Egérutas paklijának ahhoz, hogy nyerjen, amikor üres kézre Gergő egy Tridarkunt húzott, ami ismételt pörgést jelenthetett volna neki. A Kristálymágus révén azonban nem jött létre és István vehetett vissza a kezébe egy korlátozó lapot, amivel már meg tudta oldani azt az egy kört.
 • Moschnitzka Ádám és Martin Imre egy countercsatájában összesen 4 Térszaggatás sült el.
 • Valler Krisztiánnak nagyon nem volt szerencséje ezen a versenyen a Demizrákkal. Egyik meccsen Béres Gergely 2 Ganüid paraprotektorát counterelte a kék galetkivel, majd még abban a körben el is semmizte őket. De még ennél is extrémebb volt, amikor Egérút paklijával egy utolsó kört kellett kihúznia Várfalvi Tamás Archaix kontrollja ellen. Jónak érezhette magát, mert két Varkaudar merénylő is volt a kezében, de két Demizrával Tamás mindkettőt megoldotta.

Azt gondolom, senki sem bánta meg, aki eljött erre a versenyre: ajánlom bátran továbbra is mindenkinek a pécsi versenyeket. Legközelebb csupán egy versenyt fogunk tartani, március 30-án, ami azonban egy frissen bontott válogatós verseny (azaz draft) lesz 3 csomag Istenek viadalából! Aki kihagyta a januári Dungeonös-Blogos IV-draftot, az most pótolhatja, aki ott volt, újra átélheti, milyen élmény bontogatni a legújabb kiegészítőből. Várunk tehát mindenkit!

 * * *

Szeretnéd, hogy a te versenyedről is beszámoló készüljön itt a HKK Blogon? Ha igen, akkor küldd el nekünk a hkkblog@gmail.com címre az alábbiakat, és elkészítjük neked!

 • A formátum(ok) leírása;
 • A mezőny összetétele (az egyes követők és szabálylapok száma);
 • Az első 3-5 helyezett, paklilistával;
 • Néhány fénykép (nem kötelező).

Elég tehát, ha ezt a néhány adatot elkülditek nekünk, és mi megfogalmazzuk számotokra a beszámolót. Népszerűsítsd te is versenyedet!

Hírdetés

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.