Mentális felkészültség (2. rész)

Ma az úgynevezett „tilt” jelenségről és ennek megfelelő kezeléséről szól írásunk.

Először is ismerkedjünk meg magával a fogalommal, mit is jelent maga a kifejezés. Tilten az van, aki olyan mentális állapotba került, hogy a továbbiakban nem képes racionális döntéseket hozni és érzelmei irányítják. Mint ahogy a definícióból is kiderült, abszolút egy negatív érzelmi állapotról beszélünk.

Mindannyian mások vagyunk, éppen ezért nem mindenkinél vált ki egy esemény tilt-szerű reakciót, hiszen ha ez így lenne, akkor bizony minden versenyen egymásra borogatnánk az asztalokat, mint ahogy azt a videóban szereplő MTG játékos is teszi:

„So i win, right?”

Szerencsére ennyire durva esettel még nem találkoztam HKK versenyen, de azért bizony volt olyan, hogy egy idősebb játékos (még az amatőr kategóriában pár évvel ezelőtt) úgy ordított egy nála jóval fiatalabbal, hogy az sírva fakadt.

 • Mégis mi az, ami kiválthatja nálunk ezt az érzelmi szintet?

Ahogy korábban is írtuk már, a HKK-ban is mint minden kártyajátékban elég nagy a szerencse szerepe. Ide tartozik a kockadobás, mennyire jó a sorsolásunk (itt nem csak a paklikról beszélek, hanem játékosokról is), hogy hány Erős erejét húztunk az első három körben vagy, hogy pont behúztuk-e azt a kulcslapot amivel megfordítottuk a meccset egy vesztes helyzetből. Senki sem szeret kikapni úgy, hogy egy adott helyzetből 98%-ban behúzza a meccset, mégis előfordul, hogy kikap, és bárki bármit mondjon, ilyenkor az illető nem boldog, cseppet sem.

 • Hogyan tudunk kikerülni a tilt állapotából?

volcanoHa túlságosan megemelkedik az érzelmi/izgatottsági szintünk, akkor romolhat a megfontolt, logikus döntéshozatali képességünk. Ezen a téren mindenkinek saját tapasztalataira kell, hogy támaszkodjon, nyilván ilyenkor valahogy meg kell nyugtatnunk magunkat. Úgy gondolom, hogy a legjobb, ha beiktatunk egy helyes logikát, amely segít visszanyerni a helyes gondolkozásmódot. Lemákolnak: “Benne van a játékban, hogy lejavulnak. A lényeg, hogy játssz jól és fókuszáltan. A folyamatra koncentrálj, és az eredmény majd gondoskodik magáról.” Hibázás: “A hibák a tanulási folyamat részei, mindenki hibázik, még a legjobbak is.”

Nyilván mindenkinek saját személyére szabottan kell megoldást találnia.

Következő cikkünkben a motiváció fenntartásával foglalkozunk majd, vagyis, hogy miért van az, hogy van aki 10-15 éve folyamatosan játszik, versenyzik, ráadásul élvezi is azt, mi lehet a titok?

Jó és tiltmentes játékot kívánok!

Egyed Dávid

Hírdetés

15 thoughts on “Mentális felkészültség (2. rész)

 1. Francis, iszonyat tag! Szívesen játszanék ellene…”Mivan?! topdekkeltél egy hallert?! ╯°□°)╯︵ ┻━┻ “

 2. Nekem volt egy ilyen állapotom a tegnapi versenyen. De szerencsére utána SiZo-val meccseltem és általa vissza nyertem a jó kedélyemet. (köszi érte)

 3. Én elég csak annyit mondjak, hogy DON CALONI!!!!!!!!! Ticcsuk ki! 😀 ááááááááááááááá

 4. A sorsolás az mindig egy idegesítő dolog:D De csak mosolyogj, még ha kikapsz, akkor is, a pozitív reakció egy negatív eseményre sokkal hatásosabb tud lenni, mint ha elkezdünk ragelni:D

 5. @SiZo: A blog egyik szerkesztője szerény személyem, de ha megemlítek egy Eszenciakapcsolt Fenyő Zoárdot mindjárt be fogok ugrani.

 6. Minden játékosban van egy közös tulajdonság: mindenki kikapott már egy csomószor. Nem okoskodásból mondom, de nem kell kiakadni azért, mert az ellenfél behúzott egy meccsfordító lapot, és győzött. Képzeljük el, milyen jó lenne ha mindig azokat a lapokat húznánk fel, amit akkor a legjobban várunk. Egyből megunná mindenki a játékot.

 7. @gergő: Amit írsz az teljesen jogos. Ha valaki mákol azon nincs miért “tilt”-elni. Én az időhúzásos meccsem döntetlene miatt akadtam ki, mert 15 másodperccel későbbi lefújás esetén még jöhettem volna, így viszont úgy lett vége, hogy 3 manája volt 4-el drágább volt a következő lapja (2-ban élt, 11 seb volt az asztalomon ha jöhetnék még egyszer, neki nem volt lapja ott) így passzolt és X. A harmadik szett előtt meg 2-3 perces lap eladás történt az ellenfelem részéről valami random arcnak, ami pont az én időmet csökkentette. Így ebben az esetben jogosnak érzem, hogy elszállt nálam a pumpa.

 8. Nagyon jónak érzem a vonalvezetést az 1. részt követően! Grt, csak így tovább.
  Ha valaki tudja fejleszteni a tilt kezelési készségét, az élet más területein is sokat nyerhet vele, hajrá! Egy idevágó idézet egy kedvelt filmemből, ami segíthet:
  Fiatalúr!… mondj le róla. (Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag)

 9. biztos ez a titka! a Dungiba ahogy az 1-6 asztalokon szenvedünk, ott nem történhet ilyesmi… lehet annyi hely sincs ott, hogy felboruljon egy asztal 😀

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.