Szivárgás – Infók az új kiegészítő teszteléséről

Visszatér a korai infókat csepegtető rovatunk.

Megkezdődött a soron következő HKK kiegészítő tesztelése, így itt az ideje, hogy visszatérjen kedvelt rovatotok, a Szivárgás, melyben korai információkat olvashattok a tesztelésről, illetve az új lapokról. Az írásért szokás szerint Abonyi Attilának jár köszönet!

xeno_arctamadoSziasztok! Már harmadik hónapja tapossuk az újévet, épp itt az ideje egy kis szivárgásnak! Az új kiegészítő lapjai közül elsőként a xenókat próbáltam ki. Ez az etnikum egész közel áll a szívemhez, hiszen faék egyszerűséggel hoznak lapelőnybe, és ezután még szét is tépik szerencsétlen prédájukat.

Sajnos nem minden úgy alakult kedden, ahogy gondoltam. Négy új xenót is beraktam a bilincses xenós paklimba (amiben azért Az erős ereje és A halandóság átlépése is helyet kapott), de hamar át kellett alakítanom az egész koncepciót, ugyanis mind a négy xenó passzívan jön játékba! Igen, 2013-ban ez már egy szinte megengedhetetlen bűn, szerencsére gyorsan átálltam a Hegymélyi keltető + Chara-din követője párosításra, az úgy már sokkal jobb volt, sajnos azonban így is kiütközött, hogy a négyből három közel sem megfelelő erősségű. Természetesen ezeket már elláttam kommenttel.

Elhoztam nektek a negyedik xenót, ami első látásra a legjobbnak tűnt, pedig talán ez a legegyszerűbb.

2 VP Xenó élősködő (új)
Chara-din, szörny, xenó

Sikeres kijátszásakor ellenfelednek egy véletlenszerűen választott lapját a kezéből a gyűjtőbe kell dobnia. A kézből kijátszott xenóidra +2 VP reagálni. (P), 1 VP: célpont lap a gyűjtőbe kerül.

3/2

Mit gondoltok róla? Broken a counter-drágító képessége, vagy ki lesz nevetve és megfogják őt egyből, szóval keltető mellett is egyért le lesz Erős erejézve? Nektek tetszik a xenós-keltetős vonal, vagy inkább a régi, börtönös-bilincses út a szimpatikus? Írjátok le a véleményeteket kommentbe, hogy megismerhessük és figyelembe vehessük azokat a tesztelés során!

52 thoughts on “Szivárgás – Infók az új kiegészítő teszteléséről

 1. Simán nem broken a counter drágítás rá, még talán a célzás drágítás is megengedhető lenne. Ha a mérgező követő csinálhat ilyet, akkor egy lény miért ne?
  Ha az új xenók is passzívan fognak jönni, akkor én hanyagolnám a bilincses vonalat, egyszerűen lassúak már így az új lényekhez képest. A keltető jobb melléjük.

 2. Hát igen,szegény élösködő így nem az igazi bilincsbe,viszont keltetőbe aranyos.
  Viszont szerintem nagyon jól írtad,megfogja az erős is,solisar is… Ha vonatkozna rá is a kánterlés,akkor teljesen korrektnek érezném még úgy is,hogy fészek nélkül csak kövi körben tép le lapot.

 3. Bonyi,annyit még tudnál szivárogtatni,hogy a többi xenó felújított vagy teljesen új? Esetleg neveik 🙂

 4. Egyelőre felújítottak a többiek is, de ez nagyon képlékeny. Általában a képességhez találjuk ki a lapot.

 5. Egy dobató lény mindenképp legyen counterelhető. Meg, ha a kontroll behúzta az erőst hát behúzta. Ne az legyen már, hogy semmit nem érnek az ilyen lapok. Agyon vannak drágítva, meg jönnek az anti-mágiás cuccok—faxa 🙂

 6. Jaja,egyetértek galambd-vel… mindenki versenyerős fajokat akar,akkor tessék tegyen érte igazán kontrollellenes lapokkal.

 7. Abból a mederből ki kellene jönni srácok, hogy az erőforrásfölény, a ‘ki indul be előbb’ eldöntse a játékot. Ezt úgy lehetne elérni, ha több olyan lap is kijönne, ami erősebb akkor, ha hátrányban vagy (vagy ép, vagy erőforrás).

 8. Mindenki versenyerős fajokat akar? Meg örök életet és ingyen sört…
  A fajok közül több jelenleg is életképes, a quwargok, orglingok, élőholtak igazán szép eredményeket értek el.
  Nyilván cél a tesztelés alatt, hogy erősödjenek a lényes koncepciók, de remélem nem azt várjátok hogy a tesztlistára csak olyan lények kerültek fel amik annyit tudnak hogy:

  1 vp, Faj-Tony
  színtelen
  Anti-mágia: 666

  Kijátszása után ha ellenfeled szernted kontrollozik nyertél.

  10/10

  Meg kéne találni az egyensúlyt és versenyerős etnikumok alatt nem a kontrollt porráverő etnikumokról kéne beszélni, hanem a kreatív többfunkciós lényekről.

 9. Azért, ha minden egyes lény counter-drágító, anti-mágia: 0 stb, akkor előbb utbb az erősök és a Solisarok mehetnek a kukába (kicsit sakrítva persze). A középutat meg kell találni és sztem ettől nem is vagyunk nagyon messze, hisz a februári behoson pl. mind a profit mind az amatőrt egy olyan deck nyerte, ami nem kontroll.

  Sztem nem kell erre a xenora más, így ahogy van, ok.

 10. Amellett, hogy tényleg poén Feri kirohanása, egyet kell értenem vele. Valóban nem kellene rámenni a kontrollok kinyírására, főleg azért, mert annak is rengeteg fajtája van, és igenis élvezetes lehet játszani vele és ellene is. Ne haragudjon meg senki, de vidékről, havi maximum egy versennyel nem lehet felmérni, milyen is a metagame, mire van feltétlenül szüksége a HKK-nak. A tesztelők viszont valószínűleg kellő tapasztalattal és megfelelő eredményekkel rendelkező játékosok, és ha ők azt mondják, hogy van valami gáz a most érlelődő listával (márpedig eddig szinte csak ilyen hangot hallottam) az már nekem jelent valamit.

 11. Szép új HKK: senki nem használ varázslatokat és minden erős pakli 1 etnikumra épül.
  Mostani sz@r HKK: mindenféle laptípust használnak és ezernyi erős koncepció van.
  🙂
  A Mofe által felsoroltakon kívül versenygyőztes faj még az óriás a xenó és az éjfattyak is. Tény, hogy a Trinigan deck a legeredményesebb pakli mostanában de ha ez annyira para (szerintem nem) akkor tiltsuk ki a konzervátort és ne az összes varázslatot égessük el..

  UI.: a trinigan egyébként is kezd visszább szorulni szerintem most a ködös erdő a legférgebb..:)

 12. Akármennyire is poénkodtok ezen,akkor is a kontroll a legerősebb koncepció,az is volt kb mindig és az is lesz,ameddig ilyen a felfogásotok. Az pedig,hogy néha behúz egy-egy faj valamilyen korlátozott versenyt,az nem fogja azt jelenteni,hogy a fajok “hűdekirályak”…arról nem is beszélve,hogy az élőholtak nem is faj,persze ez már csak apróság.
  A tesztelők 80%a pedig előbb vágná fel az ereit,minthogy faj versenyre elmenjen,szóval nem is várok tőlük egyetértést.

 13. Egyetlen dologra kell szerintem nagyon figyelni. Hogy a kontroll stabilan verhető legyen egy megfelelő ellen-paklival. Amíg ez így marad, és nem kap a kontroll egy olyan védelmet, amivel az egyetlen valamire való “ellen-fegyvert”, az anti-mágiát ki nem tudja herélni, addig sosem lehet száz százalékig biztos a dominanciája. Ez pedig szerintem pont elég.
  Ha a kontroll eltűnik (bár ettől nem vélek), akkor azzal szegényebb, és szürkébb lesz a játék.
  Mondom ezt úgy, hogy nagyon nem szeretem a kontrollt, se forgatni, se játszani ellene.

 14. “A kontroll a legerősebb koncepció” … Tegyük már tisztába a dolgokat ! A kontroll nem EGY koncepció. Van belőle kismillió, amiket az túlzott anti-mágia mánia egyedül csinálna ki.

 15. Szerintem nincs azzal semmi baj, hogy egy pár lapra rákerül az antimágia minden egyes etnikumnál. Viszont minden egyes ilyen koncepciónál a nyerési lapok vagy a meccs fordító kártyák ne legyenek le antimágiázva, így szerintem megmaradna a balansza a játéknak. Egy 9-15 antimágiás lappal sztem még simán megmaradnának a nyerési esélyei a kontrollnak. Főként mivel ezekben a paklikban van a legtöbb erő forrás és simán még így is lapelőnyt alakíthat ki. Aztán már csak válogatni kell, hogy mit akar eldobni az antimágiának

 16. Tomi,számít most az,hogy hány féle van?
  Anno ugyanúgy behúzta a versenyeket a molluszkos kontroll,ahogy újabban a triniganok. És ha visszamegyünk az időben,akkor is ugyanez volt,csak rúnás kontrollal,meg pöfetegessel meg tudom is én mikkel. A lényegük ugyanaz volt,erőforrás fölény,kulcs lapok megfogása,majd 1-2 lappal lesebezni az ellent.
  A túlzott antimágia kicsinálja őket,igen,első körben,mikor még nem volt side…
  Lényeg,hogy nyugodtan jöhetne a szegény élősködő is kánterektől védve,mert még mindig le tudod lőni 1 thrax-szal 1 VP-ért fixen.

 17. @Leinád: Vannak ilyen lapok, de a kutya se használja őket. Pedig pl. a lépés tartása egy iszonyat kemény lap lehetne, csak még soha senkit nem láttam kijátszani.,, A legtöbben nem is tudják, hogy létezik. Az anti-mágival is fel lehet venni a harcot egy másik régi piros csodával a Bosszú lángjaival. Annó egy teknős deck ellen húztam vele 6 lapot és fordítottam is belőle 🙂

  @Zorallka: a kérésed már most teljesítve van, mert igenis vannak versenyerős faj deckek, hagyományosra is. Az túlzás viszont, hogy a versenyeket folyamatosan behúzó koncepciót teremtsünk belőlük, mert inkább színfoltok legyenek, mint dominánsak!

  Az új csontos követőre is lehet hordásabb illetve kontrollosabb verziót összerakni. Azt mondjátok, hogy vesszen az utóbbi? Ez szerintem baromság.

 18. Viktor, a kijátszási feltétel nem nyerő a mai játékban, főleg ha nem befolyásolhatod.

  Olyanra gondolok, hogy pl. a thrax jellegű lap leszedhetne 2 lapot, ha kevesebb kijátszott lapod van, mint ellenfelednek, vagy egy erőforrás lap anti-mágia:0-t kap, ha kevesebb lap van a kezedben, esetleg egy sebző varázslat többet lő ha kevesebb az ép-d…
  Önmagában átlagos, de játszható lap felerősödik spoiler szintre ha hátrányban vagy és nem használhatatlan lap válik átlagossá.

 19. Tény: konkrétan a Trinigan kontroll _messze_ a legerősebb pakli az elmúlt másfél évben (hagyományos és ahhoz közeli versenyeket nézve)

  “Az túlzás viszont, hogy a versenyeket folyamatosan behúzó koncepciót teremtsünk belőlük, mert inkább színfoltok legyenek, mint dominánsak!”
  Aztán miért??? Na ez az, amiben durván nem értünk egyet veled és a tesztelők egy részével.
  Az én elképzelésem szerint igenis legyen 10 féle “versenyeket folyamatosan behúzó” koncepció, abból legyen 1 a kontroll, lehet vagy 5 etnikum, meg bilincs, másféle kontroll, tárgy, épület, bármi.

  Mégegyszer elmondom: NEM akarja senki kiherélni a kontrollt, de hozzá szeretnénk igazítani erősségben több más paklit, így etnikumokat is.

  “Egy 9-15 antimágiás lappal sztem még simán megmaradnának a nyerési esélyei a kontrollnak.” BIZONY

  A tesztelőknél még egy kategória van feljebb :), a készítők (Miklós és szerény személyem) már bocsi, de szerintem át tudjuk mi is látni, mi jó a játéknak. De kíváncsiak vagyunk mindenki véleményére, csak senki ne mások nevében nyilatkozzon, és ne essen hisztérikus túlzásokba.

  “a quwargok, orglingok, élőholtak igazán szép eredményeket értek el.” sajnos ez nem igaz, max. biztatónak mondhatjuk. Trinigan kontroll 34 pont, (másféle kontrollok is vannak igen jók), orglingok 10 pont, quwargok 3 pont, élőholtak 4 pont.

 20. tbiro: légy szíves, ne oltogasd a hozzászólókat. Én se mondtam még soha egy játékosnak, tesztelőnek, hogy te csak 5 éve játszol, én meg 18, úgyhogy nem értesz hozzá. Tény, hogy vannak dolgok, amikből nem engedünk, de nem degradálunk senkit.

 21. Bazmaon: sem az óriások, sem az éjfattyak nem nyertek idén vagy tavaly pesti, nem amatőr, hagyományos vagy ahhoz közeli versenyt. Ha tévedek, írd meg, mit tudsz, amit én nem.

 22. Még egy dolog azoknak, akik úgy gondolják, hogy a játéknak messze a legérdekesebb része a kontrollok küzdelme: akkor a mai draft paklikkal való játék, amikor gyakran 10-20 lap volt az asztalon, nem volt élvezetes? Szerintem nagyon is…

 23. Már bocsánat, de kikérem magamnak, hogy rám szólsz, hogy ne szóljak rá másokra. Ha úgy gondolod, hogy az itteni kommentjeim egyikében én másokat oltogattam, vagy degradáltam, azt szeretném, ha bemásolnád, mivel semmivel sem ütöttem meg másabb hangot, mint az előttem vagy utánam hozzászóló személyek. Sőt! Amennyiben azonban nem találsz ilyet, úgy kérlek ne állítsd rólam, hogy bárkit is lekezelnék, mert sem a virtuális, sem a személyes hozzáállásom a játékosokhoz nem ezt tükrözi …

  A közel másfél éves kihagyás után egyébként a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy aktív versenyzői tapasztalat nélkül nem lehet valós képet festeni a játékról és az aktuális környezetről. Ez tény.

 24. Egy meglátás:

  A kontrollokra szükség van! Ha nem lennének ilyen koncepciók, akkor teljesen elszabadulna az autóskártya feelingje a deckeknek. Pont attól szép ez a játék, hogy minden akciót reakció követhet. És a játéknak ezt a részét hívjuk sokan “a legmagasabb szintnek”. Mert counterelni mindenki tud, jól counterelni már nagyon kevesen. (leszedni, sebzést beengedni, sat..) Egy etnikum deck is tud reagálni az új szituációkra, de legtöbbször nem Azonnal(!), így olyan pörgést kaphatnak az ilyen deckek az arcukba, hogy lehet is csomagolni.

  A faj deckek nagy része nem fog sorozatban nagyobb versenyeket behúzni. Nem azért, mert sok a kontroll (kb azt a legkönnyebb verni egy jól összerakott, értelmes faj deckkel), hanem egyszerűen nem bírják a korlátozó lapokat. Míg egy kontroll megfelelően rugalmas összeállítással (Lásd Tomi hozzászólása: hogy egy kategóriáról és nem adott deckről beszélünk) és sidedal képes végig verni egy erdőt- járjat- bilincset (és nem csak a mező :P), addig egy jó teki deck valószínű a szúnyogot becsomagolja, ha nem kap aranytigrist, míg a fenti trio valószínű mindegyikétől elbúcsúzik.

  Lezárásként én is MoFe gondolataira hívnám fel mindenkinek a figyelmét, miszerint nem antimágia 100000 kell minden fajos lapra ahhoz, hogy jó legyen. Hanem több funkciós, nem kizárólag a saját etnikumában használható (ám ott még nagyobbat szóló) kártyák kellenek.
  Remek példa erre a mostani kiegészítőből a Goblin kutató.

 25. Legjobb tudomásom szerint az éjfattyakkal én értem el eddig a legjobb eredményt a januári Beho hagyományoson, ahol 3. lettem, pontegyenlőségben a győztes Gergely Feccel.

  (Kalugyer Roland)

 26. Tamás: abban igazad van, hogy nem téged, hanem egy hozzáállást kárhoztatok, ami kb. abban nyilvánul meg: “jaj, ne szólj már bele a profik, tesztelők dolgába, mi ezt jobban tudjuk”. Én ezt több embertől érzem, most tőled is. Egy “légy szíves”-sel kérve ezt jeleztem. Erre utalok:
  “Ne haragudjon meg senki, de vidékről, havi maximum egy versennyel nem lehet felmérni, milyen is a metagame, mire van feltétlenül szüksége a HKK-nak.” valamint egy stílusra, ami természetesen nem csak a tiéd. Amúgy nyilván azt csinálsz, amit akarsz, de jelzem, hogy az ilyenek szerintem nem tesznek jót a játéknak. És ennek a blognak a céljaival sem érzem összhangban levőnek.
  És hogy igazán haragudj 🙂 ez sem tesz jót: “Illetve fő szponzoromtól és jóakarómtól, Gáspár Tomitól sem várhatom el, hogy minden versenyre 70 lapot csak úgy kölcsönadjon”. Konkrétan ez a jelenség tönkreteheti az egész HKK-t. Megint nyilván nem csak rólad van szó. Ha a mögötte levő smiley azt jelenti, hogy nem is, akkor természetesen semmis a dolog.
  Nyilván nem az 1-2 lap kölcsönkéréséről van szó, hanem a teljes pakliéról.

 27. @Balage: Előre is elnézést kérek, ez kicsit félreérthető lesz, semmi bántószándék nem lesz a kérdésemben. Annak ellenére, hogy játszanak jó játékosok is etnikum dekkekkel, nem lehet hogy azért is ennyire erősek a kontrollok, mert a végiggondolt kontrollal, verenyszinten játszó játékosok (és itt ne tessék félreérteni, semmi személyeskedés, saját tapasztalat) ügyesebbek/ jobbak/ tehetségesebbek/ szerencsésebbek/ többen vannak (megint mondom : NAGY ÁTLAGBAN? NÉV NÉLKÜL) mint a nem kontrollozó társaik?

 28. Nash: hagyományoshoz közeli. A 100 pontos, az egy speciális Tiltott mágia, amely pont a legerősebb paklikat igyekszik korlátozni. Ez nem kisebbíti persze SiZo érdemeit, SIZOnyat a deck 🙂

 29. Mofe: de, lehet, csak a legjobb játékosok egy jó része, ha “rá van kényszerítve”, pl. spec. környezet által, hajlandó elindulni más paklival is, és azzal is tud nyerni. Ebből arra következtetek, hogy ha a hagyi versenyen nem a kontrollt érezné legjobbnak, akkor nem azzal indulna. Ebből arra következtetek, hogy a kontrollt érzi legjobbnak, és ezért azzal nyer, nem pedig mondjuk óriással. Ezen kéne picit finomítani, hogy nagyobb fejtörést okozzon. Q.E.D.

  Persze van sok olyan játékos is, aki a kedvenc paklijával (akár Trinigannal, mint pl. Evarth, stb.) indul, még ha esetleg nem is azt érzi az adott versenyen legerősebbnek, ezzel megint nincs baj, talán kicsit kevesebbet fog nyerni, mint ha a legjobb paklik egyikével indulna, viszont nagyon érzi a pakliját.

  Amúgy pl. a januári hagyi versenyünkön emlékeim szerint a legjobb profik is többféle paklival indultak (ez jó), csak pont az 1. 2. és 4. kontroll lett (ez nem annyira).

 30. Szerintem azon kár vitatkozni, hogy ki melyik koncepciót szereti, mert az szubjektív, ráadásul mulandó. Koncepciók úgy jönnek létre, hogy kijönnek újabb és újabb lapok, tele ötletekkel és a kreatív játékos meglátja bennük a koncepciót és megalkotja. Nem koncepciókhoz kell kérni lapot, hanem ötletelni jó lapokon, amikből újabb koncepciók alkothatók vagy meglévő koncepciók léphetnek elő versenyképes paklivá.

  Jelenleg ez jó irányba tart, mert 10+ féle koncepciónak is esélye van versenygyőzelemre. Az, hogy most a trinigan vagy erdő+köd a legesélyesebb csak annyit jelent, hogy a saját koncepciót kicsit ebbe az irányba kell igazítani és majd a következő kiegészítővel remélhetőleg ez picit módosul (reméljük nem nagyon) és csak annyi történik, hogy még több esélyes koncepció lesz.

  Tegyük hozzá, hogy az sincs kizárva, hogy a meglévő lapkészletből is előlépnek újabb bivaly koncepciók, pár nap szórakoztató közös baráti ‘ tesztelgetést ‘ követően…

  Már csak annyit mondanék, hogy koncepció.

 31. Viszont, ha kiindulunk a fent megfogalmazott elmletből, hogy az etnikum dekkek az antimágiákkal(már most is) stabilan csak a kontrollt verik és mégis kontrollok nyerik a versenyeket, akkor ez nem ellentmondás?
  Az etnikum paklik fő ellenfele jelenleg valóban nem a kontroll, hanem a korlátozó szabálylap, ami ellen a kontroll érdekeset játszik.
  Erre miért az legyen a változtatás, hogy a körbeverésben( kontroll – korlátozó, korlátozó-etnikum, etnikum-kontroll) a kontroll ki legyen szorítva és a korlátozó még dominánsabban nyerjen? ez a bajunk a tesztlistán lévő antimágiás cumókkal is, hogy jó-jó, a kontrollt meg fogja verni, de erdő, bilincs, börtön, járj, stb ellen ugyanúgy el fognak taposódni pl a kis quwargok.
  Szerintem most elég szokszínű a játék, mert mint említettem a Bartus dekk és a szúnyog kontroll összesen annyi hasonlóságot mutat, hogy protektor nélkül ugyanúgy néz ki a kártyák hátulja….

 32. Leinád: nagyrészt igazad van, egy dolgot látok picit máshogy. Nekünk, tesztelőknek és készítőknek igenis figyelnünk kell, hogy a különböző KONCEPCIÓKAT hogyan alakítják az új lapok, hogy abba az irányba haladjon tovább a HKK, amikor minél többféle paklinak van esélye akár hagyományos versenyt is nyerni, és ne járjunk úgy mint régen, amikor szintén jó lapokat adtunk ki, aztán egy versenyen az első nyolcból nyolc nagylényes kontroll volt, mert messze az volt a legerősebb koncepció.

 33. Mofe: a kiinduló elmélet nem igaz, nem támasztják alá tények, inkább az ellenkezőjét. A legtöbb etnikum paklit egy jól képzett Trinigan kontroll szétkapja, főleg ha nem használ korlátozó szabálylapot (és már ezért sincs nagy esélye a versenyen). Igen, van kivétel, azt más vonalon kell erősíteni. Én azt nem érzem célnak, hogy egy manó vagy óriás pakli kizárólag Bűvös erdőkkel legyen versenyképes. (csak úgy IS)
  Az etnikum pakliknak is, mint minden versenyképes paklinak, a legtöbb versenypakli ellen jó eséllyel kell indulnia. Erre szolgálhat a NÉHÁNY, mondjuk 2-5 féle jó antimágiás lap vagy varázslat counter a kontroll ellen, az ősmágiák vagy VP termelés a drágítás ellen, visszavétel vagy élet vagy lénytermelés vagy feltámadás a Bilincs ellen, háló vagy körszakítás a pörgés ellen, leszedés, gyógyítás, semmizés stb.
  Persze nyilván nem lesznek egyformák, egyik etnikum a kontrollt fogja jobban verni, másik inkább a bilincset, de kell legyen jó esélye.

  A fő bajom az, amit Viktor is leírt, és még néhány tesztelőnél érzek, hogy kimondottan NEM SZERETNÉK, hogy etnikum paklival versenyeket lehessen behúzni. Ezt nem értem, és nem tudom elfogadni, de minden konstruktív érvet persze igen.

 34. Mofe: abban tökre igazad van, hogy több ősmágia ill. VP termelés kell manapság, ha egy paklit versenyképessé akarunk tenni, igazítunk is a tesztlapokon errefelé, köszi.

 35. Balázs, ha ismersz tudod jól, hogy nem haragszom, ilyeneken nem szoktam felhúzni magam. Csak egyszerűen a rágalmazást még tőled sem fogadom el. Azt a hozzászólásomat pedig kövezettek meg nyugodtan, de továbbra is tartom, hogy a tesztelők nem véletlenül tartanak ott, ahol. Gondolom azért őket választottátok ebbe a szűk kategóriába, mert ők vannak a legjobban tisztában azzal, milyen lapok lennének jók, ha megjelennének, ők érzik hogy mire van szüksége a játéknak, és alkalmasak arra, hogy ezt meg is valósítsák ötletekkel, illetve a lapok kipróbálásával és alakításával. Attól mert mondjuk valakinek ez a tény nem tetszik, attól még így van, ha kimondjuk nyíltan, ha nem. Szóval véleményeket lehet ütköztetni arról, mi jelenjen meg és mi nem, akkor is úgy gondolom, hogy a tesztelők szava ebben a témában sokkal többet ér a mezei játékosokénál. Mint a Zsoltié, az enyém, vagy akárkié. És ez nem beszólás vagy degradálás, csak helyén kezelem a játékosokat az alapján, ahol tartanak a HKK-n belül.

 36. @Balage: azért azt vegyétek figyelembe, hogy hajlandóak vagytok az összes kontroll-permutációt egy kalap alá venni, az etnikum / alternatív koncepció paklikat pedig külön kezelni.

  A meglátásom szerint a kontroll és az “etnikum” pakli közt egy lényeges különbség van, s ez pedig a pakli összeállítást vezérlő elképzelés. Az ‘etnikum’ ugye arra épül, hogy a lapjaink ilyen-olyan kombinációja folyamatosan egymást erősítik, melynek végeredménye, hogy az önmagukban közepes lapjaink overpowerek lesznek.
  A kontrollnál az az elképzelés, hogy önmagukban erős lapokkal játszunk, melyek segítségével (akár minőségi) erőforrás előnyt tudunk kialakítani. Ezt a fölényt kihasználva meg tudjuk akadályozni, hogy az ellenfél koncepció kiépülhessenek.

  Szerintem óriási aránytévesztés, ha az etnikumok kerékkötőjének a trinigan kontrollt tartjátok – egyszerűen bizonyos etnikumok szarok, és ha jön hozzá még két anti-mágiás akármi, akkor is szarok lesznek.
  S tudom, h nektek az a megrögzött véleményetek, h a tesztelők nem akarják, hogy ne kontroll legyen az erős pakli, de ebben nektek is óriási szerepetek van. Felkerül egy csomó erősnek gondolt etnikum lap, mi kiröhögtük őket, legyengéztük, javasoltuk h így-úgy erősödjenek – abból nem lett semmi és persze a végén a tesztelők voltak a szemét etnikum-ellenesek 🙂

  Magam részéről jobban kedvelem a kontroll jellegű paklikat, mert sokkal több bennük az interakció, nem csak pasziánsz megy, és sokkal jobban lehet érvényesíteni a játéktudásbeli különbséget.

  Sokkal jobb ötletnek tartom Leinád által írtakat, h olyan lapok kellenek, melyek hátrányos helyzetben jelentős plusszal bírnak.

 37. Balázs, nem mondtunk mást. Jó lapokra van szükség, de a tesztelők feladata, hogy felügyeljék a metagame formáló hatást.

  Továbbra is tartom, hogy a játéknak jót tennének a fordító lapok, de az elhúzódó meccsek versenyeken okoznak problémát.

 38. Elolvastam az összes olyan véleményt, ami amellett volt, hogy igazából miért nem jók az etnikumok. Vagy hogy állnak a mai HKK-ban.
  Igazából egyet kell, hogy értsek minden ilyen véleménnyel:

  DM: “A faj deckek nagy része nem fog sorozatban nagyobb versenyeket behúzni. Nem azért, mert sok a kontroll, hanem egyszerűen nem bírják a korlátozó lapokat.”

  Ferinek is tetszett ez a megállapítása: “…olyan lapok kellenek, melyek hátrányos helyzetben jelentős plusszal bírnak”

  Én szeretném, ha faj paklik (nemcsak egy) erősebb lennének. Persze ne kiemelkedően, de legalább ne arról szóljon egy meccs, hogy max. engedtek nekünk kijátszani két lapot máskülönben nézzük végig az ellenfél hokizását.”
  Szerintem legnagyobb gyengesége a lényes hordáknak, hogy nagyon nehezen tudnak megindulni azután, hogy megfogtak egy-két jelentősebb lapunkat az első három körbe.
  Ráadásul mindig kell mellettük játszani valamifajta követővel vagy szabálylappal, mert anélkül általában meg se érdemes őket említeni.
  ( Szeretnék majd egy valamire való fajjal normálisan 4 lapot húzni és ősi rúnát használni, úgy hogy működőképes maradjon.)

  Szeretnék megosztani veletek egy ötletemet, mert nem igazán tetszenek a hívókürt jellegű lapok. (Viszont az nem baj, ha a etnikumoknak a jobb képességgel bíró lapjai megmaradnának 2-3 vp körül.)

  0 vp-és szörny, 1 szk-val, 0/2-es

  Sikeres kijátszásakor meghatározhatod az altípusát.
  Minden ilyen altípusú lény 1 vp-vel olcsóbb, de nem mehet 1 vp alá. Körvégén húz 1 lapot.
  Sikertelen kijátszása esetén nevez meg egy altípust, a következő ilyen altípusú lapodra reakció forrással reagálni + 3 vp-be kerül.

 39. Lehet, hogy egyeseket sérteni fog a mostani kommentem…

  Szóval a véleményem az, hogy hosszú távon azok a koncepciók fogják nyerni a versenyeket, amelyeket jól kitesztelnek az aktuális metagém figyelembe vételével és a TOP játékosok töbsége azzal a koncepcióval indul. Mindennek meg lehet találni az ellenszerét (emlékszem, amikor az áldozós molluszkot sokan verhetetlennek tartották és lásd mi lett vele). Ha ez etnikum pakli (pl robika quwargjai, tárgyak, éjfattyak, élőholtak, BÁRMI) akkor etnikum paklik fognak sorozatosan versenyt nyerni.

  Jelenleg a kontrollal indulnak a fent meghatározott játékosok túlnyomórészt, mert egyszerűen azt kedvelik és azzal a legélvezetesebb a játék (interaktiv, stb.), így nyilvánvalóan az a koncepció nyeri a legtöbb versenyt. Nem a lapok erősségével van probléma, nagyon balanszos a játék. Ilyen egyszerű ez!

 40. Több más beállítottságú tesztelő kell. Ha a profi mezőny java kontrollozni szeret, és a tesztelők közülük kerülnek ki, akkor mégis mire számíthatunk? (Mély tisztelet a kivételeknek).
  Amúgy meg Ferivel mindenben egyetértek. Az etnikum paklik (bár én inkább koncepció-pakliknak nevezném őket) lapjai egymásra hivatkoznak, így válnak erősekké. Ha nem jönnek létre, vagy leszedik őket, akkor ez az “egymásra hivatkozás” nem tud érvényesülni. Javaslom, hogy az ilyen koncepció-paklik egymásra hivatkozó lapjai a gyűjtőben vagy kézben lévő lapokat is számolják, ahogyan arra már számos példa van. Ezzel a megoldással a counterek/leszedések lényegesen veszítenek az erejükből (ti. a koncepció-paklikkal szemben), de ez önmagában még nem lehetetleníti el a kontrollt.
  A másik megoldás a színesebb szabálylap-készlet. Én nem csak követőt, de spéci szabálylapot is készítenék a népszerűbb etnikumokhoz, amikkel az adott koncepció achilles-sarkát védheti be a játékos.
  Uff.

 41. Pl. teknősökhöz szabálylap: a játékosok az ellenfél fő fázisában is kijátszhatnak körönként egy lényt vagy építményt. Kb. ennyi kell a teknősnek ahhoz hogy versenyt nyerjen.

 42. “kontroll-párti” tesztelők: Baka, Jómagam, Tihor Miklós MoFe), talán Gice
  etnikumos arcok: Balázs, Dani Zoli, Gáspár Tomi, Kakukk Robi
  Györki Dávid meg Erdős Viktor sztem teljesen mindenevő

  Szóval nem hinném, hogy baj van a tesztelők arányával. Régen azt hittem, hogy eredményesség alapján (is) dől el, hogy ki lesz tesztelő, de ez egyáltalán nem így van.

 43. Sokszor írtam már: a tesztelők kiválasztásának sok szempontja van, ezek közül csak az egyik, hogy mennyire jó játékosnak tartjuk az illetőt.
  Ha valaki profi játékosként jobban kedvel egy paklit, az érthető. Tesztelőként viszont a játék egészét kell kedvelnie (konkrétan ki kell lépni a profi játékos szerepköréből, más a feladat), és a játék egészének bizony az tesz jót, ha minél többféle versenyerős pakli létezik. És a versenyerős alatt bizony azt értem, ami valóban nyer is versenyeket, csak persze nem mindig. Nekem is vannak kedvenc paklijaim, de soha nem jutna eszembe, hogy azok kedvéért a többit elnyomjam.
  Alakul egyébként ez a dolog, és azzal is egyetértek, hogy a faj (vagy bármilyen koncepciónak) nem csak kontroll ellen kell helytállnia, hanem sok minden más ellen is. Ez megoldható, nincs olyan koncepicó, hogy hát ez mindig rossz volt és az is marad. Ez csak rajtunk múlik. Persze ha egy koncepcióhoz egyszerűen túl sok lapot kellene kiadni, hogy működjön, (mondjuk 15-öt) azt persze nem muszáj erőltetni, akkor viszont kimondottan ahhoz nem is igazán érdemes lapot kiadni.

 44. Az etnikumos arcok akarják, hogy a kontrollok is legyenek versenyerősek.
  A kontrollos arcok akarják, hogy az etnikumok is legyenek versenyerősek?

 45. Amúgy a kategorizálás persze hülyeség, én pl. minden paklit akarok (az első körös kombók talán kivételek), és minden tesztelőnek is ez a dolga.

 46. A.Á.: persze ez is egy faktor, amit írsz, de szerintem a pakli erősségének igenis komoly szerepe van a sikerben, a játéktudás-különbség, főleg ha nem elsöprő, csak kisebb pakli-erősség különbséget tud felhozni. Van az a gyenge pakli, amivel semmilyen játékos nem tud egy erős paklit egy közepes játékos kezében megverni.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.