Olcsópakli – Krabber deck

Lássuk, hogy mire képesek a mélység szörnyetegei, ha összeállnak.

Újabb nap, újabb Olcsópakli leírás: a hétvégi Dungeonös amatőr versenyre készülő olyan deckeket igyekszünk bemutatni számotokra, amely a szerényebb lapkészlettel rendelkező játékosok számára is könnyen elérhető.

krabber_patriotaA mai napon a mélység szörnyetegeire, a krabberekre esett a választás, akik ugyan különösebben nem számítanak népszerűek, ám most már egy-két éven belül másodjára kaptak komoly frissítést (a Krabber lázadás Zén után az Istenek Viadalában is remek új krabberek érkeztek), így mindenképpen érdemes foglalkozni velük egy kicsit. Sajátosságuk sem gyenge ráadásul: a Hálócsapda visszaszorulásával kevesebbet készülnek a paklik erre a kétlapos korlátra, így sok ellenfél számára kellemetlen meglepetésnek bizonyulhat az asztalra szórt rengeteg háló.

Érdemes a narancssárga lap, lapok kérdéskörével kezdeni. Ha ránézünk lényeinkre, akkor látható, hogy csattogós barátaink mind passzívan kerülnek játékba, így adná magát a Hegymélyi keltető használata a pakli mellé. Ebben az esetben azonban olyan lapokat kellene használnunk, melyek kevésbé illenének össze a rovat filozófiájával, így ezúttal a szabálylap elvetése mellett döntöttünk. Ha azonban valaki komolyabban is foglalkozna a rákemberekkel, akkor ne legyenek kétségei: remek párosítás a Hegymélyi keltető a krabberek mellé.

tokozo_rakshallionKövetőt ellenben mindenképpen szeretnénk (és fogunk is) használni, már csak azért is, mert – mint azt látni fogjuk – van olyan lapja az etnikumnak, ami hivatkozik rá. Első blikkre adná magát A mélység ura, amely kifejezetten a krabberekhez készült, ám sajnos ez már megjelenésekor sem számított erős darabnak – sokkal jobban járunk, ha inkább Tokozó rakshallionnal próbálkozunk. A Tokozó szintén begyorsíthatja a nyerést, ha kell, ingyen felrázva a komplett bagázst, ám addig is remekül biztosítja a laputánpótlást, és az ellenfél lényeit is hátráltatja. Ezt fogjuk tehát használni.

A krabberek közül elsőként az új kiegészítőben megjelent trióról kell említést tennünk. Az előbb már utaltunk a Páncélos krabberre, ami ha nincs követőnk, igen brutális képességgel erősödik, ezt jófajta tízest csavarva az ellenfélre, de persze önmagában sem gyenge darab: élettel védi, vagy izommal erősíti csapatunkat.  Az Alattomos krabber leszedés-, a Krabber patrióta pedig counter-problémáinkat igyekszik megoldani házon belül, utóbbinak ráadásul nem is ez a legerősebb képessége: amellett, hogy erősíti harcostársait, minden mást legyengít, ami óriási fegyvertény a lényes paklik ellen. A kisebb lények szó szerint retteghetnek tőle.

lassu_krabberLássuk a Zénes felhozatalt – itt is igen hasznos darabokat találunk. A Lassú krabbert az elsők között szeretnénk az asztalon tudni: a krabbereken kívül mindent bedrágít eggyel, tovább erősítve ezzel az ellenfél korlátozását. Sajnos a mi lapjainkra is hat, így érdemes lesz minél több krabberrel játszani – a pakli összeállításánál szerencsére odafigyeltünk erre. A Fürge krabber az erőforrások nagy ellensége lesz: megakadályozni ugyan nem tudja őket, ám a lépést lapköltség nélkül tartani tudjuk majd az ellenféllel. Ha pedig már megtette a dolgát, akkor asztalra is érkezhet – korrekteket üt, így harc során is hasznunkra lesz. A Cseles krabber pedig már a mi erőforrásunk: körönként adja számunkra az extra lapokat, méghozzá rendre minőségi lapelőnyt termelve, hiszen mi dönthetünk arról, hogy mit veszünk a kezünkbe a felső hat kártyából.

A régebbi krabberek közül egyértelműen kiemelkedik a Krabber genetikus, aki paklink egyik motorja. Paklink nem mondható különösebben drágának, hiszen 2-nél többért jövő krabberünk nincs, ő pedig ezeket is 1-re csökkenti, tovább javítva paklink tempóját. Ami miatt azonban igazán szeretni fogjuk, az a második képessége, hiszen további extra lapokkal boldogít bennünket, ha alapból olcsó krabbereket játszunk ki. Vele együtt 22 ilyenünk lesz – vagyis éppen a paklink fele. Nem árt, ha néhány nullás példánnyal is játszunk, hogy már az első körben beindulhasson a pakli – nem csak a genetikus, hanem a követőnk miatt is. Éppen ezért teszünk néhány Csattogó krabbert és Krabber hálócipelőt is a deckbe – előbbi manát termel, aminek mindig lesz helye, például utóbbi keresésébe rakva, előszedve az éppen leghasznosabb rákocskánkat.

krabber_csontozatMivel körönként csak két lappal számolhatunk, ezért érdemes tenni arról, hogy minél jobban megerősítsük krabberjeinket. Ezt a feladatot a korábban már bemutatott páncélos mellett a Krabber csontozat fogja ellátni, amely minden lényünket ellátja legalább egy izommal. Nem árt emellett biztosítani azt sem, hogy ha nagy baj van, akkor követőnk segítsége nélkül is minél előbb az őrposztba juttathassunk egy lényt: ezt szolgálja a Krabber rohamosztagos, melyet első követője rögtön be is rugdos a csatatérre.

Ezek a krabberek olyan cselesek, hogy még varázslatokat is megtanultak használni: a Hálóvetés és a Krabber nyisszantás countert és leszedést ad a kezükbe. Mivel olcsók, ezért a genetikussal is remekül kombóznak, ráadásul altípusoknak köszönhetően a lassú drágításától sem kell tartani.

Lássuk, hogy milyen nem-krabber lapokkal tehetünk még paklink erősítéséért. A passzív lényekkel játszó paklikba már-már kötelező a Földharc használata: aktivizálása és erősítése jól fog jönni passzív lényeink mellé, ráadásul olcsóbbítani is tud, ami leginkább egy genetikus mellett lesz komoly előny, hiszen ekkor mindegyik krabberünkre húzhatunk lapot. Szintén erősít, de ingyen és épület formájában a Leah oltára: sajnos passzívan jön, de akár már a második körre lekezdheti a tápolást, a többi lényerősítésünkkel együtt pedig már igen masszív dögöket varázsolhatunk általa rákjainkból.

Ha ennyi erősítés nem lenne elég, akkor ott van még A víz síkja is, amely az újabb +2/+2 mellett a gonosz lopásokat is kikapcsolja, legnagyobb előnye azonban az, hogy nem számít bele a hálóba. Jó lehet bekeresni a végső csapás előtt. Utóbbit persze máshogy is bevihetjük: ennyi lény és a fekete szín mellé adja magát a Robbanó birkák, amely a vártnál hamarabb pontot tehet a meccs végére, és a gyógyuláson (meg persze egy kósza counteren) kívül sok minden nem áll az útjába. Külön haszon, hogy ha kell, akkor az asztalon lévő hálót is eltüntethetjük vele ideiglenesen, így ha egy teli kéz várja, hogy berobbanjon a birkáknak, akkor ez is összehozható.

A pakli

követő: Tokozó rakshallion

pancelos_krabber3 Krabber patrióta
3 Alattomos krabber
3 Páncélos krabber
3 Lassú krabber
3 Fürge krabber
3 Cseles krabber
3 Krabber genetikus
3 Krabber csontozat
2 Csattogó krabber
2 Krabber hálócipelő
3 Krabber rohamosztagos
3 Hálóvetés
3 Krabber nyisszantás
3 Földharc
3 Leah oltára
1 Robbanó birkák
1 A víz síkja

45 lap

A követővel együtt összességében 10 Zénes lapot használtunk fel csupán a paklihoz, így az etnikum-rajongók egy könnyen beszerezhető és összeállítható paklival próbálkozhatnak, ha a krabberek mellé teszik le a voksukat.

Amennyiben komolyabb készlettel rendelkezünk, mindenképpen érdemes megfontolni a Keltetős verziót – ebben az esetben a jól ismert tápokkal, leginkább életjelzős lényekkel (Életadó, Az élet és halál ura) érdemes próbálkozni. Remek erősítés lehet emellett a pakli számára a Leah temploma is.

Side-ból a drágító szabálylapok ellen egészen jók lehetünk olcsóbbításainknak köszönhetően (különösen az egész költségét helyettesíteni képes Földharccal), a húzást letiltó Bilincsek és Börtönök azonban megtréfálhatnak bennünket, így ezek ellen mindenképpen készüljünk masszívabb lényekkel a haszontalan húzások helyett – a repertoár itt igen széles, és a színek se nagyon kötnek bennünket, így ízléstől és gyűjteménytől függően válogathatunk.

Jó játékot!

Csető Zsolt

14 thoughts on “Olcsópakli – Krabber deck

 1. Tetszik,hogy penztarcabarat dolgokat irtok,ne erdekeljen mit mondanak masok,higyjetek el nagyon sokaknak segitetek ezzel. Ez is egy opcio pakliepitesre,ha mas nem 🙂

 2. Egész jó pakli, mondjuk én itt ott változtatnénk… pl.: a paklit jobban el tudom képzelni keltetővel, bár így bem lenne olyan über a páncélos és vmi mást raknénk a leah oltár helyére és meg pár apróság, de tetszik sztem othon kipróbálom 😀

 3. “pl.: a paklit jobban el tudom képzelni keltetővel”

  A cikkben erről is értekezünk. 🙂

 4. Jó kis deck lett. 🙂
  Egy másik alternatívaként ki lehet próbálni egy kontrollosabb változatot A halhatatlanok nagymesterével, és sok nem-krabber alapú leszedéssel, ami olcsó lapokból is könnyen kivitelezhető.

 5. Megvan az új (anekdota?) szlogen! Szombaton alkalmazom ha jön egy “Bahh! Cselvetés” . 😉

  Egyébként jó lett a cikk! Bár (tudom olcsó pakli rovat) a keltetős verzióhoz írhattatok volna pár példát mert a kezdő játékos is kíváncsi és fejlődni akar! 🙂 Kaphatna tippet mit kell beszereznie ha fejlszteni akarná a pakliját.

 6. Hoppá,egy szó kimaradt! :/
  A mondat helyesen: ” Bár (tudom
  olcsó pakli rovat) a keltetős
  verzióhoz írhattatok volna MÉG pár példát
  mert a kezdő játékos is kíváncsi és
  fejlődni akar!”

 7. Tessék belinkelni a Kezdőknek pont alá! Nagyon sok ötletes koncepció gyűlt már össze, köszönet érte. 🙂

  Ha kifulladtok (nem hiszem) az új ötletekből, akkor esetleg érdemes a meglévő koncepciók továbbfejlesztésén, esetleg típusok megkülönböztetésén is agyalni. 😉

 8. Bizonyítottan erős deck. A páncélos krabi elég inkorrekt lett amúgy, gyakorlatilag nem lehet mellette leszedni a követőt.

 9. Most nézem, hogy igazából rosszul játszottuk azt a lapot :), de akkor is durva, amit tud 😀

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.