A draft-mágus ismét bizonyított

A szinte már menetrendszerű blogos győzelmet ezúttal Egyed Dávid szállította.

Szerkesztőségünk 2013-ban igencsak impozáns eredménylistát tudhat már magáénak, legutóbb Egyed Dávid drafton aratott győzelmének örülhettünk. Ennek kapcsán beszélgettünk a tékozló fiúval, aki már sokadjára tér vissza kedvenc kártyajátékához.

dév1 HKK Blog: Először is hadd gratuláljak ismételten, az egész szerkesztőség nevében a győzelmedhez! Remek formát sikerült neked is elkapni itt az év elején, hiszen már a blogos versenyen is jó eredményt értél el. Gondoltad volna, hogy az idei második versenyedet rögtön meg is nyered?

Egyed Dávid: Csoki! Igen, ebben a hónapban szerencsére mindhárman elég szépen futottunk. A blogos versenyen ugye azért indultam, mert akkor Zsolti bevállalta a bírózást, így a csapatból felszabadult egy versenyző hely és Bartinak köszönhetően (Csá Barti!) egy egész jó kis háromerdős kovács paklival mészárolhattam le a mindenféle erre fel nem készült paklikat. Jó eredményre előre nem számítottam, hiszen abszolút felkészületlenül érkeztem erre a versenyre, ráadásul késtem is, így a lehetséges koncepciókról csak néhány szót tudtam váltani Zsoltival.

HKK Blog: Egyáltalán honnan jött az ötlet, hogy elindulj a drafton? Ezzel még minket is megleptél, nem számítottunk rád a nevezők között.

Egyed Dávid: Tulajdonképpen elég dilemmázósan indult a nap, reggel kidobott az ágy, így valami programot be kellett vetni gyorsan. Két verseny is volt aznap, az egyik ez a draft, a másik egy WoW kvalifikációs verseny (idén Magyarország rendezi meg a Realm Championshipet, amire hasonló indulási feltételek vannak, mint HKK-ban a Nemzeti Bajnokságon való indulásnak), viszont mivel még a Nemzetire sem jutottam ki idén, illetve a kedvenc formátumom is a draft ezért döntöttem e mellett.

HKK Blog: Szerinted milyen stratégiával kell odaállítani egy válogatós versenyre? Gyakorlás vagy intuíció függvénye a jó eredmény?

Egyed Dávid: Mindenképpen érdemes verseny előtt legalább egyszer átnézni a teljes laplistákat, nagyobb verseny előtt még akár táblázatban összeírni, pontozni minden kártyát, melyik milyen koncepcióba jó (egyáltalán mik a lehetséges koncepciók). Nem titok, hogy Nemzeti előtt valakinél (ez általában Tomi) összejövünk néhányan és draftolunk, gyakorlunk, megbeszéljük a lapokat két-három pizza mellett. Igaz, ez előtt a verseny előtt ez nem történt meg, viszont biztos sokan emlékeztek Panyik Zoli Alanori Krónikában megjelent cikkére, amiben pontosan leírta, hogy mikor mit miért választott. Ez adta az alapját a mostani draftolásomnak.

HKK Blog: Nem áll rosszul egyébként ez a formátum, hiszen fél évvel ezelőtt a Nemzeti Bajnokságon is jó eredményt értél el ebben a kategóriában. Mi lehet a titkod?

Egyed Dávid: Azért tartom jó ötletnek azt, hogy régebbi kiegészítőkből draftolunk, mert a csomagban lévő lapok szinte egytől egyig “értéktelenek”, vagyis a játékosok nem éri meg skydraftolni (amikor csak az értékes, ritka lapokat szedi ki valaki). Ha a legújabb kiegészítőből draftolnánk, akkor azért a magasabb nevezési díj miatt bizony egy-egy értékesebb ritkára nekem is rácsúszna a kezem, még ha nem is férne be a paklimba. Ami igazán fontos még, hogy bár jó ha az ember tudja, hogy milyen koncepciót szeretne kiszedni, de nem szabad csak ahhoz ragaszkodni (pl. Kövér Attila a Végzetúr nemzeti draftjánál eredetileg mérgezős koncepciót szeretett volna draftolni, de az első csomagban nem talált egy mérgező lényt vagy varázslatot sem, viszont rábukkant egy jó Danieller Wildrosera, így gyorsan kapcsolt, változtatott és nyert), vagyis nagyon fontos a jó helyzetfelismerő és gyors döntéshozó képesség.

HKK Blog: Meséld el kérlek, hogy ilyen előzmények után, hogyan sikerült veretlenül megnyerned a profi kategóriát, jöjjenek a fordulók!

Egyed Dávid: Kicsit már összefolynak az események, de megpróbálom felidézni a fordulókat. Ugye minden a pakli összeállításával kezdődött, és kicsit tartottam az ültetésnél attól, hogy az eredeti ötletemet nem tudom megvalósítani (három gyakori lapra szerettem volna rágyúrni: Repülő motyogó, Csontpozdorja és Erősítés), és szerencsére rögtön egy Erősítéssel kezdtem, majd jött még kettő és egy Motyogó is. Sok érdekes lap ment körbe (talán ha korábban jön az a Léleksárkány, akkor egy áldozós-ganüid decket raktam volna össze, de nem így volt), többek között egy Császári harcmester is, ami azért nem akkora spoiler, de ha kétszer sikerül vele lőni, akkor már határozottan jónak mondható. Után jött a fekete leves, a Rhatt fénykora. Itt jöttek elő a hiányosságok, hogy nem igazán néztem át milyen lapok vannak benne, így összesen 1 lapot tudtam felhasználni belőle (igen, egy darabot!) egy Mogokok törvényét (emiatt a Zu’lit csapdákat is beválogattam a csapatba a második Zu’lit kincséből), itt szert tettem még egy ‘harcmesterre valamit egy harmadik Minotaurusz vezérre ami azért nem az a spoiler kategória, viszont ha kettő kint van akkor elég nagy méretük miatt viszonylag nehezen oldhatóak meg.

Az első fordulót Báder Mátyás ellen játszottam. Matyinak kőkemény kontroll deckje volt, két Abszolút preventálással, Bölcs látomással, Furmányos pegazussal. Óriási szerencsével sikerült csak nyernem ellene, itt a paklim direktsebző része jött elő, Sziklahajítások és párbajok árán sikerült 0-ba lőnöm kétszer Matyit, ráadásul egyszer pont elfogyott a paklim egy Császári harcmester miatt. A harmadik játékban esélyem se volt.

A második fordulóban Abonyi “datsdaboonyiG” Attila volt az ellenfelem, aki szintén good-stuff kontrollal játszott, Védőbástyákkal megerősítve. A szerencse itt is nekem kedvezett, hiszen Bonyi csak a harmadik játékban húzta fel az épületet, ami meg is nyerte a játékot. Itt előfordult, hogy az ő egyetlen counterére (ami egy Ősi hiba volt) behúztam az én egyetlen counteremet (egy Morgan rúnáját).

A harmadik meccs Dárday “Gice” Gergely ellen zajlott. Gice pörgős ganüid-deckre gyúrt rá mindenféle morffal és Giganüiddel. Ezeken a meccseken a paklim tömegirtó része jött elő Fagyorkán formájában, de néha szükség volt egy Harci induló elfújására is. Itt kicsit meglepődtem, hogy a paklim ilyen jól bírja a gyűrődést, így reméltem, hogy még egy fordulót sikerül legalább behúznom, és akkor helló Nemzeti!

A következő fordulóban András Bence állt az utamba szintén ganüid-rush paklival. AB egy Idéző morf-Magmaköpő párossal kezdett, akik ráadásul felhúztak egy Alanori katapultállomást, erre egy Erősítéssel válaszoltam, akik sikeresen leütötték az épületet, aki jelzőt ugye nem szed le. A második játék jóval szorosabb volt, itt nem húztam Erősítést csak a játék késői szakaszában. Bencénél 2 büntető-kárpótló morf, Magmaköpő, Idéző morf, Giganüid és két Masszaszövő volt, viszont egy apró trükkel (Harci induló-Erősítés-Fagyorkán) sikerült redukálni a sereget egy Giganüidre, majd két Jeges nyílzáporral pontot tettem a meccs végére. A harmadik játékban esélyem sem volt.

A döntőt Szabó Andrással vívtam, akinek Tanítómesteres galetki paklija volt. Bubu rendkívül rosszul húzott mindhárom játékban, főleg lapra rakható tárgyakat és testrészeket húzott, és ha egy lényt sikerült kiraknia azt rögtön lelőttem. Így sikerült itt 3-0-ra diadalmaskodnom és megnyernem a versenyt.

HKK Blog: Mennyire erősíti fel ez a siker a további, HKK-val kapcsolatos terveket? Mire számíthatunk tőled a következő hónapokban, hiszen az utóbbi fél évben igencsak eltűntél a színről?

Egyed Dávid: A közeljövőben nem tervezem, hogy komolyabban visszatérjek a HKK versenyek világába, viszont a blogos versenyeken mindenképpen találkozni fogunk, illetve Karesszal (Csá Karesz!) tervezzük a következő páros paklinkat. Már több ötlet felmerült, biztos vagyok benne, hogy a legbetegebbet fogjuk megint választani. Ja, és igen, lesz benne MANIF!

HKK Blog: Ha jól tudom ismét szóba kerültél tesztelőként is a Beholdernél, de nem vállaltad. Hogyan lehet visszamondani egy ilyen kaliberű elismerést?

Egyed Dávid: Páran tudjátok, hogy jelenleg tanárként dolgozom Pécelen, egy általános iskolában, és ez elég sok energiámat felemészti. Örültem a lehetőségnek, hogy újra teszteljek, hiszen tesztelőként mindig nagyobb rálátása van az embernek a játékra, illetve úgy gondolom, hogy a legtöbbet ők gondolkoznak új koncepciókon. Mikor felajánlották a lehetőséget először rábólintottam, de jobban végiggondolva a helyzetet mégis vissza kellett utasítanom a lehetőséget, mivel keddenként 8-tól 1-ig tanítok, utána pedig tanulószobán vagyok 4-ig, így 5-re csak nagyon rohanva tudok beérni a belvárosba, ráadásul mivel a 16. kerületben élek ezért fél 10-10 előtt nem érek haza, és akkor még nem készültem fel a szerdai órákra, etc…

HKK Blog: Ha mégis belevágtál volna mit gondolsz, milyen irányba terelted volna a megjelenésre váró lapokat? Hogyan látod a HKK jelenét és jövőjét?

Egyed Dávid: Úgy gondolom, hogy évek óta nem volt ennyire sokszínű a játék, mint most, számtalan életképes koncepció van a mostani metában. Nagyon örülök annak, hogy nincs domináns pakli a versenyeken, bár némi kő-papír-olló effektust fel lehet fedezni. Aki követte a játék alakulását, az bizonyosan észrevette, hogy az utóbbi Zén kiegészítők igazán erősre sikerültek (az első ilyen erősebb Zén a Felhők szárnyán volt), remélem, hogy ez a jövőben is folytatódik, hiszen olyan kaliberű lapokért, mint Ősi legendák, Életadó, Karácsony szívesen vesznek a játékosok (én is) kiegészítőket.

Hírdetés

5 thoughts on “A draft-mágus ismét bizonyított

  1. Grat Dév! Szép győzelem 🙂

    Sajnálattal hallottam, hogy mégse jössz tesztelni, de érthető a körülmények tekintetében. Kár, hogy pont nem egyszerre voltunk/vagyunk tesztelők, kíváncsi lettem volna/lennék a nagy közös csatákra, és hogy milyen elvetemült koncepciókba tudnál életet lehellni :).

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.