Jött, látott és győzött is – Interjú Sallai Gáborral

Tiszacsegéről érkezett az első Dungeonös amatőr verseny győztese.

A vártnak megfelelően nagy volt az érdeklődés a Dungeon által újra beizzított amatőr verseny iránt, közel 60 előnevezőből majd ötvenen harcba is szálltak a profikat nélkülöző összecsapáson. Változatos paklik és még színesebb játékos környezet jellemezte a hat fordulós megmérettetést, melyet végül a több mint 200 kilométerről érkező Sallai Gábor nyert, veretlenül. Győzelme kapcsán vele beszélgettünk.

HKK Blog: Bár jártál már többször is pesti versenyen, úgy vélem egy gyors bemutatkozással kellene kezdenünk. Mesélj kérlek magadról és a HKK-val való kapcsolatodról!

zorallSallai Gábor: Sziasztok, üdvözlök minden kedves olvasót! A nevem Sallai Gábor, 23 éves vagyok. Tiszacsegén élek (Hajdú-Bihar megye), a Debreceni Egyetemen tanulok másodévesként, hidrobiológus mesterképzésen. A HKK-t sok éve ismerem már, 2004-ben mutatták meg először. Kezdetben az illusztrációk miatt szereztem csak be néhány lapot, később azonban már a baráti játékokba is szívesen becsatlakoztam. Komolyabban érettségi után kezdtem el a játékot, 2008 második felétől. Azóta viszont töretlen a szerelmünk. 🙂

HKK Blog: A HKK-t mondhatni neked találták ki, hiszen imádod mind a játék részét, mind pedig a gyűjtést és a cserélést. Melyik részben leled mégis a legnagyobb örömödet?

Sallai Gábor: Tulajdonképpen mindnek megvan a varázsa. Mindig is szívesen gyűjtöttem kártyákat, mikor mi volt éppen a divat: Pokémon, Yu-Gi-Oh! vagy éppen Master Crok. Természetesen nagy öröm az is, amikor egy rég áhított kártyát sikerül végre csere útján beszerezni. Viszont legjobban valóban a játék része fog meg, ami pedig különösen nagy piros pont a játéknak, az az, hogy élőben kell játszani (igen, kivéve a HKK online verzióját 🙂 ).

HKK Blog: Debrecenben, ahol tanulsz nem olyan könnyű azonban egyik elemét sem megvalósítani jelenleg a HKK-nak. Milyen a helyzet, mióta megszűnt a helyi Sárkánytűz?

Sallai Gábor: Igen, sajnos nem túl rózsás a helyzet. A helyi Sárkánytűz bolt azt hiszem 3 éve zárt be, bár ebben nem vagyok egészen biztos. A baj ugyanaz volt, ami mindenhol: a játékosok nem tudtak túl sokat szánni erre a hobbira. Sokan olcsóbb játékokra is váltottak, így eléggé megcsappant a HKK-sok száma. Ugyan voltak házi bajnokságok minden kártyajátékból, amit a Sárkánytűz szervezett (ezzel is fogytak a csomagok), de nem volt elég jövedelmező így sem, végül bezárt a bolt.

HKK Blog: Ez vélhetően kihatott a játékot űzők hozzáállására is. Milyen mezőny szokott összegyűlni azóta a helyi versenyeken?

Sallai Gábor: Amikor először voltam Debrecenben versenyezni, iszonyatos létszám volt, 38-an voltunk. Újabban ennek a harmada szokott összegyűlni maximum. Ennek érzésem szerint a fő oka az, hogy egyesek nem tudnak annyit szánni a játékra, amennyit szeretnének. És valószínűleg az is probléma, hogy megszűnt ugye a Sárkánytűz. A lapjaim nagy részét én is postai cserével gyűjtöm be, a Beholder fórumozói közül szinte alig van olyan, akivel ne cseréltem volna már ilyen módon. Elég szomorú, hogy az ország második legnagyobb városában egyszerűen nem lehet HKK-t vásárolni…

HKK Blog: Rajongsz az etnikumokért, ennek megfelelően a veszélyes faj is az egyik kedvenc formátumodként ismert. Mit gondolsz, miért nem gyakori formátum Pesten is az alfajok küzdelme?

Sallai Gábor: Való igaz, nagyon sok fajjal próbálkoztam már. Krabberek, xenók, moák, óriások és orglingok, akikkel természetesen nem csak fajos versenyeken indultam. Debrecenben mi sokszor is hirdetünk faj versenyt, olykor néhány pesti játékos is képviselteti magát nálunk (Varga Robi, vagy Bartus Gergely is volt már nálunk ilyen formátumon). Az, hogy Pesten nem kerül megrendezésre ilyen formátum, valószínűleg annak tudható be, hogy a profi játékosok nagy része nem szívesen forgatja az etnikumokat, a többségnek talán nem is lapul a gyűjteményében a spoiler etnikum lapokon kívül más alfajos jószág. A kezdők szívesen forgatnak inkább vámpírokat és sárkányokat kontrollok helyett, emiatt szerintem lenne a faj versenyre Pesten is igény, de leginkább az amatőr játékosok részéről. Profik nélkül viszont nehéz elképzelni egy Beholderes versenyt. Egy hasonló Dungeonös amatőr verseny a faj szabályaival szerintem jó lehetőség lenne azoknak, akik erre a formátumra ki vannak éhezve.

HKK Blog: Milyen egyéb formátumok lennének szerinted azok, amikért a vidéki játékosok szívesen járnak fel versenyezni?

Sallai Gábor: Magamból tudok kiindulni ezzel kapcsolatban: nem sokszor játszok Pesten, de voltam már például páros versenyen régebben. Bár sajnos az új díjazások miatt ez a formátum már vidéken sem lesz népszerű. A hagyományos mindig vonzó, hiszen akármivel lehet indulni. Ami viszont engem vonz, azok a bontott versenyek. A nagy kiegészítő bontottjain ott voltam az elmúlt két évben, és a tavalyi Zénes bontotton is. Egyszerű az ok: első ízben találkozhatunk itt a lapokkal, vonzó az újdonság ereje, emellett pedig nem is kell tesztelni sem rá. Egyszerűen kell egy kis rutin a játékkal kapcsolatban, és máris szép eredményeket lehet elérni.

HKK Blog: A mostani versenyre hogyan készültél fel, milyen mezőnyre számítottál előzetesen?

Sallai Gábor: Őszintén szólva nem agyaltam túl sokat a dolgon, nem is tudtam a versenyről. A blog hívta fel rá a figyelmem, hogy lesz egyáltalán ilyen. Sokszor terveztem már, hogy fellátogatok egy Dungeonös versenyre egyébként, ám nem lett belőlük semmi. Megkérdeztem a debrecenieket, hogy érdekel-e valakit, és Berczi Balázs benne volt ebben a mókában, így vonatra szálltunk szombat reggel. A mezőnyön nem gondolkodtam túlzottan, és nem is voltam túl kreatív a pakliválasztást illetően. Az elmúlt néhány vidéki versenyen a Terrgath-os szúnyogkontrollt próbálgattam, egyszínűn is szúnyoggal voltam, egyszerűen ezt tudtam a legjobban kezelni újabban, így ezzel mentem. Persze közrejátszott az is, hogy ha már felmerészkedek, nem akarok az utolsó asztalokon játszani. 🙂

HKK Blog: Meséld el kérlek a hat forduló eseményeit!

Sallai Gábor: Az első fordulóban Dávid Máté ellen játszottam, aki Változó környezettel támogatott quwargokkal érkezett. Sajnos nem ismertem pontosan hogy van a végtelen kombó, szóval az volt a biztos, ha mindent kilövök és kisemmizek. Általában így is lett, az anti-mágiás rovarokat is sikerült megoldani, olykor lejárt erősök repültek a dobatásra, de mindig valami haszontalan, hála a két lap előnynek. Side után természetesen már nem féltem annyira, sikerült végig irányítanom az első két party-t. Ám a harmadikban kirepült első körben a kezem a gyalunak és anti-mágiának hála, ekkor ki is jött a kombó.

A második fordulóban Fodor Márk ellen játszottam, Lépéselőnyös KF-paklival volt. Ha Szűk esztendővel játszik, valószínűleg kikapok, és nagy szerencsém is volt, ugyanis ellenfelem nem használt side-ot. Első menetet vitte az első körös Antimágikus goblin + Bénító gyűrű kezdéssel. A másodikat hoztam, sikerült megoldani még a goblint is. A harmadikban nem jött fel neki KF-es lény, így hamar legyalultam, kicsit zavart, hogy nem lett izgalmasabb a harmadik menet.

A harmadik fordulóban Magosin Márk csatamezős kontrollja ellen játszottam. Úgy voltam vele, hogy 4-4 lap, kiveszem a zavaró kántereket és majd lesz valami. Földanya ereje, Zilak-din és Erős mentek ki. A kántercsatákat sikerült hozni talán mindig, side-olni nem is nagyon tudtam mit. Erőforrások terén minden körben felülkerekedtem, a harmadikat talán be is dobta.

Negyedik fordulóban egy kedves ismerősöm, Gál Attila ellen játszottam, Sokszínűség ködkontroll ellen. Itt is bíztam a kánterfölényben, mint kiderült, joggal. Minden lapom létrejött, 15 lap is volt a kezemben az egyik menetben. Side-ból néhány semmizés bekerült a deckbe, ezt is hoztam magabiztosan. A harmadikban a Solisar nem fogta a Források pusztítását és legyorsult.

Ötödikben szintén egy ismerős kollegával játszottam, Kocsis Istvánnal. Sajnos a deckjét is tudtam mire képes, Változó környezetben dalolászott. Ismét csak a kántereken múlott minden, vagy volt elég, vagy nem. Egyszer egy szúnyogot elcsípett egy Zilak-dinja, az eléggé fájt, de a leszedések még ott voltak. Egyszer hibázott Pisti egy nagyot, amikor nem mert megindulni, pedig kifogytam a reakciókból. Ezt leszámítva azt hiszem mindig volt megoldásom. Nagyon meglepődtem az eredményen, de 3-0 lett.

Az utolsó fordulóban Papp Ádám volt az ellenfelem, Halandóságos Edraliannal. Elsőben a követő megvédett két dobatásról, harmadjára pedig ment egy Térszaggatás. Lapelőnyöm lett, hamar nyertem. A következőben sokkal jobb ütemben jöttek a lapjai, nem is húztam túl combosan. Puffasztásra elsütött egy Chara-din óhajt, bukta volt a két lap kör végén. Egyszerűen nem maradt semmi a kezemben, lecserélte az síkomat is, ráadásul kézből, majd átlépte a halandóságot. Side-ból harmadjára bement még két sík. A kezdést átadtam, majd sikeresen létrejött az ingyen Kyorg tudás. Sok lapom volt, mégis tudott kétszer is dobatni Szajonnal. A menet végére egy sík volt nálam, és egy Sztatikus kézben. Lejött a gólem 4-ért, sebzett és oda is sózott, de 1-ben maradt Ádám. Az utolsó felhúzott lapon múlott minden, csúnya véget ért volna, ha Halandóságot húz. Térszaggatást jött, így sikerült ezt a fordulót is nagy nehezen behúzni. Így tulajdonképpen veretlenül sikerült hozni a versenyt.

HKK Blog: Benne volt a pakliban számításaid szerint, hogy megnyered a versenyt?

Sallai Gábor : 4/6-ot akartam kihozni minimum, és ha annyi lett volna, akkor sem lettem volna csalódott. Végig nyugodtan tudtam kezelni a versenyt, egyedül a 6. forduló előtt kezdtem jobban agyalni, illetve az abban vívott 3. menetben voltam ideges. Talán ennek is köszönhető, hogy nem is hibáztam jóformán egyszer sem a verseny alatt.

HKK Blog: Mikor látunk legközelebb Pesten versenyezni?

Sallai Gábor : Jó a kérdés, a júniusi zénes bontott eléggé tetszetős, megpróbálok eljutni rá. A novemberi bontotton viszont biztosan ott leszek. 🙂 Viszont nem zárom ki a lehetőségét annak sem, hogy egy Blogversenyre is felnézzek valamikor.

Bíró Tamás

Hírdetés

10 thoughts on “Jött, látott és győzött is – Interjú Sallai Gáborral

  1. Gratula x) Nem is dicsekedtél hogy megnyerted, szóval ennek örülök ^^, Következőn remélem összeakaszkodunk 😉

  2. pontaco33,mindenképpen átfutom,kár,hogy nem sok lehetőség van játszani ezzel a játékkal :/
    cardmaster,úgy legyen,és köszi 🙂

  3. Gratulálok még egyszer itt is! Remélem a következőre én is eljutok és találkozunk valamelyik asztalnál 😉

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.