Tíz év – Különleges élvezet

Újból merengünk egyet a régi idők spoilerei felett.

Nem egy olyan lapról értekeztünk már Tíz év rovatunkban, amely a mai napig ott van a játék körforgásában – gondoljunk csak Az erős erejére, amely több mint egy évtizeddel a megjelenése után is a HKK legszűkebb elitjébe tartozik, és minden bizonnyal ott is marad addig, amíg létezik ez a remek játék. A többség azonban nem ilyen: a lapok “inflálódása” megkerülhetetlen jelenségként teszi még nehezebbé az idő próbáját, így az egykori sztárok ma már többségében nem tudják felvenni a versenyt az ifjú utódokkal.

kulonleges_elvezetIlyen lap a Tükörvilág minikiegészítőben megjelent Különleges élvezet is, amely a maga idejében pillanatok alatt robbant be a tíz pontos kártyák táborába. Egy bűbáj, amit ráadásul saját lapra kell rakni? Bizony. Sokszor leírtuk már, hogy a lapra tehető lapok több sebből véreznek, hiszen egyrészt kell alájuk valami, másrészt pedig gyakran egyszerre el lehet távolítani mindkettőt, így komoly kompenzációkra van szükség ahhoz, hogy megérje őket használni. Az ellenfél lapjaira rakható felhozatalból ekkor már akadt a spoiler státuszhoz is kellően jó darab az Asylux átka személyében, később pedig olyan utódok érkeztek, mint a hamar betiltott Idegösszeomlás vagy a Vadítás. Saját lapra azonban talán a mai napig nem rakhattunk olyan erős bűbájt – relatív értelemben, a kártyák akkori erősségét tekintve persze -, mint a Különleges élvezet.

Öt varázspont – ez már 2003-ban sem számított kevésnek. A kék bűbáj azonban így is rögtön helyet szorított magának a legtöbb pakliban: a lapot kijátszásakor rögtön visszaadta, és már rögtön az első körben megkezdhette a lapelőny-termelést, miközben árából is szépen törlesztgetett eközben. Manatermelés, vagy kellően olcsó lények esetén akár már a harmadik körben megérkezhetett, pár kör alatt igen komoly erőforráselőnyt generálva – akkoriban a körök tekintetében jóval később kezdődött a középjáték, így erre volt idő és lehetőség is.

A Különleges élvezet a hasonszőrű lapok egyik nagy hátrányát is kiküszöbölte: nem lehetett büntetlenül kilőni alóla a lényt, hiszen ha az ellenfél ezt megtette, akkor további kártyáktól volt kénytelen elbúcsúzni. Mindez tehát azt jelenti, hogy egyedüli optimális megoldásként a counterek voltak ott csupán ellene – minden más esetben el lehetett könyvelni a lapelőnyt / laphátrányt.

dl'orkhaugrukA furmányos játékosok természetesen próbálták minél jobban kihasználni a lapban rejlő lehetőségeket. Boszorkánykirállyal olcsóbban érkezhetett, de a végtelen kombók szerelmesei is megtalálták mellé a megfelelő lapokat: Dl’orkhaugrukkal (természetesen még a régivel) például kétlapos kombót alkotott – nem olcsót persze, ami egy, a lapok értékét tekintve igen drága Kyorg ősmágusos (szintén régi) pakliban pöröghetett, többek között Tl’urlang tojással, Avatár idézésével, Szürkeállomány aktivizálásával és Transzformációval. De megoldhattuk némileg körülményesebben is az aktivizálgatást A fény ragyogása segítségével.

Ahogy aztán az lenni szokott, a dicsőség idővel itt is elmúlt: hiába volt minden idők egyik legnagyobb Zénes sikerlapja a Különleges élvezet, és hiába volt ott belőle három darab szinte mindenki mappájában, az idő vasfoga végül rajta sem csorbult ki, semmissé téve mára erejét és értékét. Jó eséllyel sosem látjuk már újra – kivéve persze akkor, ha őt is eléri a felújítás szele.

Csető Zsolt

8 thoughts on “Tíz év – Különleges élvezet

 1. Javaslom Pásztor Tibor művész úr juttatásainak megemelését és felterjeszteném a Hörcher nagykereszt díjra (dedikálás lesz esetleg valamikor?)

 2. bevallom, amikor kijött az óriások földje, akkor próbálgattam a járjas óriásomba, de tényleg nem működik manapság, pedig annó a járjba kötelező kellék volt. élvezgettél, miközben egy áruló ütögetett, istenem, az volt a játékélmény 😀 auto-light

 3. Sizo:

  Hát még amikor az ellenféltől kapott Árulóra tettem a Különleges élvezetet 🙂

  Óriási élmény volt ezzel a lappal játszani (egyébként Ferwagor elementál lorddal rakták össze először a kombópaklit), Lassan járjaimba is rengetegszer megjelent még a Vándoros időkben is. Örök kedvencem a lap.

 4. Nekem is nagy kedvenc ez a lap, a mai napig a főmappámban (!) van.
  Indultam is versenyen a Dl’orkhaugruk – Különleges élvezet kombóval, nem is értem el rossz eredményt.

 5. Kis off: Ez a rovat idén azért nagyon tartalmas lehet. Ha megnézzük az Ősi legendák és az Ébredés kiegeket, egészen sok olyan lap van, amit a mai napig használunk. Mindkettőben legalább 10-et, 10-et gond nélkül fel lehetne sorolni. Ez azért érdekes, mert az azt követő Múltidézőből, kis túlzással, a Varkaudar pálinkát használjuk a leggyakrabban, azt is tokenként. Jó, időtálló kiegek lettek.

 6. Ez tényleg érdekes Bubu,mert Ébredésből hirtelent csak 2-t tudok mondani,amit használok 😀

 7. Ezeket látom még ébredésben olyannak, ami használható saját koncepcióban: Eldüeni vándor, Lidércszellem, Morq Fan Gor, Orgling haszonállat, Ottó csápja, Zu’lit kísérlete, A múlt tükre(?), Galargamoth, Gyógyító rakshallion, Lidércharcos, Pelyhedző bőr, Örök dilemma +2 tiltott: Méonech fürkész, Idegösszeomlás

 8. Plusz van egy 3. tiltott lapunk is (Bo’adhun varázsital). És sztem még a Númak királynő is visszatérhet (Fajon többször jó volt), ha a szkrittereken kicsit erősítenek.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.