Mentális felkészültség (4. rész)

Avagy hogyan érjük el, hogy mi is a legjobbak között lehessünk?

Befejező cikkünkben a hatékony fejlődés folyamatáról beszélünk, vagyis arról, hogy mi szükséges ahhoz, hogy valaki jó versenyjátékossá váljon.

Bárki bármit mond, a HKK nem egyszerű játék. Rengeteg dolgot kell egyszerre fejben tartani (mana, lap, ÉP), előre gondolkodni (mit, miért és hogyan fogom csinálni a következő körökben) és így tovább. Minden játékos volt egyszer kezdő, a Nemzeti bajnokságot vagy Hatalom szövetsége féléveket sorra nyerők is, sőt! Kezdőként sosem szabad irreális célokat kitűznünk magunk elé, ne akarjunk rögtön versenyt nyerni vagy a dobogóra felállni. Hogyan válhatunk hát jó versenyjátékossá?

Manapság egy játékosnak könnyebb dolga van, mint régebben. Itt arra gondolok, hogy gyorsabban, több információhoz juthatnak, mint mondjuk 5-6 évvel ezelőtt (érdekes párhuzam vonható a pókerrel, nagyon hasonló tendencia figyelhető meg ott is). Bár az Alanori Krónika még bőven megvolt, a havi megjelenés és a néhány paklileírás nem feltétlenül elégítette ki a játékosok HKK-éhségét. Éppen ezért sokan az írott média gyilkosához, az internethez fordultak segítségért, éhségük csillapítása miatt.

A fórumozásnak számtalan előnye van. Először is szórakoztat. Tényleg, sokatok írásait, versenybeszámolóit élvezettel olvassuk (Zsangtiger kolléga írásait főleg!). Másodszor: rengeteget lehet belőle tanulni, komolyan! Új játékosként nagyon sok pakli, lap az újdonság varázsával hat. Minél többet olvassuk a megfelelő topicokat (főleg a Versenybeszámolókat, HKK kérdés?-t) annál jobban szélesedik a látóterünk. Ráadásul manapság itt van a HKK blog is! De mégis azon kívül, hogy olvassuk a cikkeket, mit tegyünk azért, hogy céljainkak megfelelő eredményt érjünk el? Úgy gondolom, hogy a következő három dolgot mindenképpen érdemes figyelembe venni:

#1: Verseny előtti felkészülés, metagame elemzés. Rendkívül fontos, hogy ne induljunk olyan paklival egy versenyen, aminek az adott metában kevés az esélye, még ha a meglepetés erejével tudnánk is hatni.

#2: Verseny után játékunk, paklink elemzése. Avagy melyek azok a lapok, amiket nem igazán játszottunk ki, folyamatosan kisideoltuk vagy nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Amiről szintén kevés szó esik a saját játékunk elemzése, vagyis egy adott szituációban mi az amit másképp kellett volna csinálnunk.

#3: Szellemi frissesség. Az első cikkben tárgyalt mentális állapot, amelyet mindenkinek magának kell megtalálnia ahhoz, hogy a maximumot tudja nyújtani egy versenyen.

Ezeken kívül olyan “apróbb” befolyásoló tényezőket most nem vettem figyelembe, mint a szerencse, hiszen hosszú távon mint olyan, nem kell figyelembe vennünk.

Ezzel a cikkel sorozatunk végére értünk, reméljük, hogy a HKK-t sikerült egy olyan oldaláról bemutatnunk nektek, amit eddig sokan nem láttatok, vagy figyelmen kívül hagytatok.

Go with the “flow”!

Egyed Dávid

5 thoughts on “Mentális felkészültség (4. rész)

 1. Üdv!
  Ez egy remek cikk volt, a négy közül a legjobb. Sajnálom, hogy a befejező része a sorozatnak. Csak ötletként: A saját pakli elemzéséről is csinálhatnátok egy rövidke posztot legalább.

 2. Újabban sokat emlegetitek Zsangtigert…hogy Grumpy cat-et idézzem: “Helyes!” 😀
  Egyébként tényleg jó volt a cikksorozat,szeretem,ha mindig valami egyedivel előrukkoltok. 🙂

 3. egy ici-picit vitatkoznék: a szerencse pont akkora részét képezi a harcértékeinknek, mint az erőnk, reflexünk, vagy egy logikai játék esetében a koncentrációs készségünk vagy intelligenciánk. két egyforma szinten álló ember összecsapásából a szerencsésebb jön ki! persze ez a HKK-ban függhet a szemben álló paklik mivoltjától is, de ugye az meg a sorsolás, vagyis szintén szerencse… bár mindannyiunkat mezőjét verte már el járj vagy keltető, igaz? 😀 gondoljatok csak arra, hogy amikor két remekül felkészült jó erőnlétben lévő boxoló harcol, és 7-9 meneten keresztül püfölik egymás fejét, akkor miért nem esik össze egyik sem, aztán a következő menetben hirtelen KO: a szándék annyi, hogy meg kell ütni a másikat, de ha az erre fel van készülve, nem fáj neki, illetve nem okoz különösebben nagy hátrányt a harci láz hevében (bezzeg másnap), viszont, ha érkezik egy ütés, ami teszem azt nincs is jól bemérve, és az ellenfél pont belelép, mivel ő is támadni akarna, akkor ott már nincs visszaút, felerősíti az ütés erejét az ő támadása, és ha ez mondjuk a találkozó állcsúcsnál történik, akkor ott megszületik egy szép KO. persze ezek a képességek fejleszthetőek, de a kiütések, gólok, és a legszebb pillanatok az életben és a játékokban mind mind a szerencse szüleményei, tehát senki ne becsülje alá!

  “A Szerencse az Istenek ajándéka az alázatunkért cserébe, amit feléjük mutatunk.”

 4. én speciel kezdőként is mindig nyerni akartam (s akarok most is ha valami újba fogok) – szerintem a ‘merjünk kicsik lenni’ elképzelés öli az ambíciót

  ha nem cél a az első hely, akkor csalódni se fogsz, a veszteséget se szokod meg, és még motivációd sem lesz az erősítésre

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.