A side rejtelmei (2. rész)

Válogassunk egy kicsit a legjobb side lapok közül.

A múlt héten alaposan körbejártuk a side-olás témakörét: megnéztük, hogy milyen alapelveket kell figyelem előtt tartanunk, amikor kiegészítő paklit építünk, számos jótanáccsal szolgálva a témában. A második részben ígéretünkhöz híven a legjobb side lapokat fogjuk megvizsgálni.

Az univerzális side lapokról (az első részben róluk is írtunk) ezúttal nem értekezünk: sokkal inkább azokra fókuszálunk, melyek kifejezetten egy adott probléma megoldására hivatottak. Emellett természetesen lehetetlen feladat lenne az összes használható side lap felsorolása, így a lista a teljesség igénye nélkül készült – meglátásaitokat és személyes kedvenceiteket szívesen fogadjuk a kommentek között.

arnyektuzÁrnyéktűz: A Reprók ugyan manapság már ritkább jelenségnek számítanak az asztalokon, ám így is jól jöhet esetenként a megállíthatatlan, ősmágiás Árnyéktűz – például amikor három erdő mellett el szeretnénk takarítani egy életes Ködsárkányt.

Káoszteknőc: A kontroll paklik rémálma – már persze csak akkor, ha egy szerencsés játékos ül be mögé. Gátlástalanul tegyük be a lényes paklik side-jába a varázslatos deckek ellen, és ha kijött, fohászkodjunk erősen Timerához.

Xenó bilincsmester: Nevével ellentétben nem csak bilincspótlónak jó: a különféle lényes – jellemzően Hegymélyi keltetős – paklik vele készülhetnek a Semleges csatamezők és Ősi rúnák ellen, megnehezítve az ellenfél pörgését.

Démoni bölcsesség: Ha van rá hely és lehetőség, akkor sosem rossz felkészülni anti-mágia és dobatás ellen: a Démoni bölcsesség biztonságos időpontban adja vissza számunkra az éppen elveszített kártyát.

Grobox fluxustörő: Mindenféle pörgős pakli nagy ellensége: anti-mágiájának köszönhetően counterelhetetlen, és amíg nem oldják meg, addig búcsút lehet mondani a bónusz manáknak és lapoknak. Különösen a Semleges csatamezőt szereti bosszantani.

szornybuvolesSzörnybűvölés: Zavarnak az egyre gonoszabb és gyakoribb életjelzős lények? A Szörnybűvöléssel igen olcsón megoldhatod őket életestül, a te oldaladra állítva bármelyiket, méghozzá aktívan.

Abszolút preventálás: Remek nyitólap a drágítós pakli ellen: a játék elején garantáltan ingyen elcsíphetünk vele egy lapot, de ha úgy alakul, akkor később is hasznos lehet.

Halászat: Újabb kártya dobatás ellen: a Halászat jó eséllyel rögtön ki tudja lőni a lényt, ami miatt eldobtuk (vagy akár egy másik, még zavaróbbat), és még egy extra varázspont is üti a markunkat.

A mágia hajnala: Szintén dobatás elleni lap, ám ez már kifejezetten az anti-mágiázó deckek ellen – amennyiben az ellenfél nem tudja kisemmizni, a következő körben komoly laputánpótlást hozhat.

Ősi béklyó: A legrégebbi side lapok egyike, amely biztos megoldás a gyors ellenfelekkel szemben – counterekkel és azonnali leszedésekkel párosítva különösen erős.

Kisebb jégdémon: Az egy kör alatt, vagy csak simán jókora “suhintásokkal” nyerő paklik könnyen beleszaladhatnak egy kósza jégdémonba, amely még a laphúzások ellen is jó. A legjobb drágítással kombinálva, hiszen ekkor ingyenes kijátszhatósága különösen felértékelődik.

yeti_remeteYeti remete: A varázslatos paklik legújabb ellensége, amely komoly kijátszási feltétellel bosszantja a spellekkel teli paklikat – counterelhetetlenségének köszönhetően szinte fixen lapelőnyt hoz számunkra.

Az igazság pillanata: Ha az ellenfél meglátja a side-unkban Az igazság pillanatát, akkor máris kétszer meg fog gondolni minden manatermelést – igazi meccsfordító lap, amely komoly asztaltakarításokra is képes.

Inkvizíciós tisztogatás: A mostanság igen népszerű gyűjtőjáték ellen sosem jönnek rosszul a semmizések – az Inkvizíciós tisztogatás egy csapásra eltüntet egy komplett gyűjtőt. Ráadásul alternatív felhasználási módja is van.

Teremtőmágus: Félünk a counterekről, de azért mi is szeretnénk varázslatokkal játszani? Ebben az esetben a Teremtőmágus nyújthatja számunkra a szükséges védelmet, amely visszaszolgáltatja a lapjainkba tett erőforrásokat.

Thauglorendon: A jégdémonhoz hasonló lap, amely azonban még biztosabb védelmet nyújt – ráadásul egyedül a dobatás jó ellene. Ha kettőt is húzúnk belőle, akkor akár még pluszosan is kijöhetünk egy nagyobb ütésből.

thuzad_felismereseThu’zad felismerése: Ősmágiás leszedés a drágítós koncepciók ellen. Külön öröm, hogy a gyűjtőből újból elsüthető, ezáltal kidobatva sem vész kárba – utóbbi képessége ráadásul szingularitások mellé is kiváló.

A mélység felfedezése: A dobatás elleni vonal újabb, és talán legjobb képviselője: nem csak hogy visszaadja az eldobott lapot, de még pluszosan is jövünk ki az üzletből, az ellenfél nagy bánatára.

Antimágikus goblin: Újabb rémálom a kontrollok számára, melyet ha nem tudnak rögtön megoldani, könnyen egyedül eldöntheti a párharc kimenetelét.

A feledés korszaka: Íme a gyökeres ellentét, a lényes paklik csomagolásában igencsak jártas A feledés korszaka, amely az asztalon maradó lapokra építő paklikat önmagában képes megverni.

Leprás goblin: A lényes paklinak sem szabad elfeledkezniük készülni egy másik hasonló deck ellen, főleg akkor, ha az még gyorsabb is lehet nála: a Leprás goblin hamar eltüntethet egy asztalt.

Mágiagyilkos: Nocsak, még egy semmizés, ezúttal ráadásul erősen Erdő-kompatibilis formában: a drágítást kikerülve csemegézhet a gyűjtőkből. Figyelem, a 8. kiadásos és Végzeturas verzión nincs korlát, így a Káoszkatlanos eredeti helyett ezeket használjátok!

zilakdin_fokancellarZilak-din főkancellár: A lény alapú counterek – pláne nullás anti-mágiával – mindig gonosz dolognak számítanak: a jó öreg Zilak-din sokoldalú felhasználhatósága révén remek ellenszere az erőforrásoknak.

Álomvilág: Egy friss ellenszer a lényes paklik ellen, amely a meccset ugyan nem nyeri meg nekünk, az őrposztból történő nyerést azonban igencsak megnehezíti az ellenfél számára.

A követő láncai: A követős és három lapos paklik egyik kötelező side lapja, első sorban Semleges csatamező ellen, de Átkozott követővel szemben is jól jöhet, ha képes zavarni az ellenfél játékát.

Óriások földje: Az orglingok mostanság nem szerepelnek annyit, mint mondjuk fél évvel ezelőtt, és az Óriások földje is első sorban ellenük volt erős, de még így is jól jöhet egy-egy olyan pakli ellen, amely sok 1 ÉP-s lényt használ.

Őrző lord: A hordák dolgát alaposan megnehezítheti, hiszen ellehetetleníti az őrposztból történő nyerést, és megoldani sem egyszerű – minimum három lap általában kell majd ehhez az ellenfélnek.

trukkos_csapdaTrükkös csapda: A játék egyik legújabb, és talán legjobb semmizése: ingyen, hosszú távú lapköltség nélkül eltüntet három lapot az ellenfél gyűjtőjéből. Egyszerű és nagyszerű, ahogy a mondás tartja.

Túlélők Földje: A helyszínek egyik legfőbb ellenlapja – ha nincs kifejezetten olyan sík, ami illeszkedik a paklinkba, a Túlélők Földjét akkor is betehetjük egy-egy zavaró helyszín ellen.

Bufa kódexe: Az Ősi béklyó testvére: nem működik örökké, cserébe azonban szinte fixen létrejön, jó a színe, ötöt lehet belőle használni, és még a countereket drágítja.

Csodatevő Fenyő Zoárd: A lap, ami miatt hirtelen megnőtt az esélye a három lapos pakliknak a Semleges csatamezők ellen. De szinte bármilyen narancssárga lap mellé jó, ha nagyon építünk arra – az elmúlt idők legjobb side lapja.

Korgó Szikra: A Molluszk-ellenes ork a Chara-din követője megjelenésének hála újból fellendülő karrierben bízhat, csírájában elfojtva a fatty-hordákat.

Isteni szózat: Máshogy is védekezhetünk az első körös pörgések ellen, feltéve, hogy azok asztalon maradó lapokban nyilvánulnak meg – mivel nem céloz, ezért még védekezni sem egyszerű ellene.

Pihenő: Ha nagyon tartunk valamilyen szabálylaptól, akkor érdemes készülni néhány Pihenővel is a side-ból, amely három környi felüdüléssel hálálja meg a bizalmat – ennyi idő egy megfelelő paklinak bőven elég kell hogy legyen a szükséges előny kidolgozásához.

Bízunk benne, hogy két részes cikksorozatunkkal sikerült némi segítséget nyújtanunk a kiegészítő pakli használatát illetően – a kommentek között szívesen fogadjuk meglátásaitokat, akár tanácsok, akár további hasznos lapok formájában. Jó felkészülést!

Csető Zsolt

4 thoughts on “A side rejtelmei (2. rész)

  1. Nagyon jó cikk lett.
    Személyes kedvencem most a
    Panatán békeőr, nagyon tudja zavarni az ellent. 🙂

  2. A Friss szellőt se felejtsétek el a sideba rakni a köd pakli ellen. Ha van olyan mázlid, hogy nem fogja meg, akkor nagyokat tudsz kiharapni vele az ellenfél paklijából. Jó esetben az összes nyerésétől is meg tudod ezzel szabadítani.

  3. Nekem a Szibarita váz hiányzik a felsorolásból nagyon. “Csak varázslat üti és biztos halál a teknősökre”

  4. Pont ezért maradt ki a felsorolásból. A szibarita váz alapból kell, különben azt kell mondjam a játékossal ÓRIÁSI bajok vannak. 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.