Side-om nélkül mit érek én?

Zsolti side-cikksorozata után kipróbáltam, milyen egy versenyen kiegészítő pakli nélkül játszani.

A tegnapi blogos verseny a megszokottnál nehezebben indult számomra, hiszen csak egy ötlettel érkeztem meg a Dungeonbe. Nagyjából tudtam, hogy mivel szeretnék játszani, össze is raktunk egy gyűjtőgenerálós Zarknod börtöne paklit, mert úgy gondoltam, hogy a Sokszínűség jutalma formátumon a gyűjtőből működő dolgok különösen jók lehetnek (plusz erőforrás-t ad a többszöri kijátszás, főleg úgy, hogy ha pl. dobatjuk velük az ellenfelet). Miután a pakli összeállt, tulajdonképpen a side-ra már nem maradt túl sok időm, így testközelből tapasztalhattam meg a kiegészítő pakli hiánya okozta nehézségeket.

semleges_csatamezoMiután korlátozó szabálylappal játszottam, ezért a side-omba főleg Semleges csatamező és Lassan járj! ellen raktam volna lapokat. Szerencsére utóbbit elkerültem, Mezővel viszont rögtön az első fordulóban összekerültem. Bad luck! Horváth Dávid ellen játszottam, aki nagyjából egy 100 lapos rudat tolt elém. Miután igyekeztem olyan lapokat kivenni tőle, ami hosszú távon eldönti a játékot (pl. Tirranda batyuja, Nyomorult gyűjtögetés) Dávid rögtön Víziók-Manaspirál kombóval kezdett, majd a második és harmadik játékban is hasonlóan erős kezdés után felőrölt. Ha lett volna sideom: nagyjából 10 lapot biztos, hogy ki tudtam volna cserélni a paklimból, főleg olyanokat raktam volna be, amivel Dávidot hátráltatni tudom (pl.: Bufa kódexe, Chara-din óhaja, Xenó bilincsmester, Grobox fluxustörő), de ezek nélkül, kvázi esélytelen voltam.

Dávid után egy kezdő játékossal hozott össze a sors. Dominik amolyan junior-stóccal játszott, és a szabályokkal sem volt mindig tisztában, így viszonylag könnyen összehoztam egy győzelmet. Persze megbeszéltük utána, hogy milyen paklival érdemes neki játszania, így a közeljövőben reméljük egy Hegymélyi keltetős – Chara-din követős hordával látjuk majd viszont őt. Ha lett volna sideom: jelen esetben teljesen indifferens.

Dominik után egy ifjú titánnal, Palotai Milánnal játszottam baráti meccset. Ő egy klasszikus Terrgath kontroll mellett döntött, és mivel nem sok vízióval játszott, így hamar fölénybe kerültem mindhárom meccsen. Ha lett volna sideom: valószínű, hogy egy-két lapnál többet nem side-oltam volna.

nikolauszA negyedik fordulóban Szatmári Bálint Nikolausz tárgy-kontrollja állt az utamba. Sajnos én voltam ekkor a legrosszabb 2 győzelmes, Bálint a legjobb 1 győzelmes, így a szerencsétlen sorsolás miatt kerültem vele össze. Nikolausz ellen még sosem játszottam, de gondoltam, hogy bajok lehetnek. A harmadik körben 4 lapot húz, így abból vígan el tud játszani börtön mellett, és így is történt, simán kikaptam. Ha lett volna sideom: nem igazán tudom, hogy mit side-oltam volna ez ellen a pakli ellen, valószínű egy jókor elsütött Chara-din óhaja pontot lehetett volna a meccs végére, esetleg Bufa kódexe.

Az ötödik körben a mezőny egyetlen női játékosa ellen játszottam.  Schmidt Edit zárt volna börtönbe, ha már nem lettem volna ott alapból. Edit egy kontrollosabb vonalat választott, de a gyűjtő hatalma erősebbnek bizonyult, így sikerült őt is legyőznöm. Ha lett volna sideom: itt sem cseréltem volna semmit ki, ugye “mirror” deck ellen nem voltak rossz esélyeim, és mivel az első meccset hoztam nem éreztem szükségét a cserének.

Az utolsó fordulóban Tóth István ellen játszottam, ő Arochos paklival állt az utamba. Az első játékot simán megnyerte, éreztem, hogy szorul a hurok. A másik két meccs igazán kiélezett volt, bár sikerült mindkétszer felül kerekedem hála a sok gyűjtőből működő lapnak. Ha lett volna sideom: nagyon hiányzott az Óriások földje, illetve néhány leszedés és semmizés, hiszen az izom-osztó dalok elég erőteljesek, még úgy is, ha nem lehet rájuk húzni.

Összességében elégedett vagyok az eredményemmel, de ahogy látszik is, azon a két meccsen hiányzott nagyon a side, ahol kikaptam. Nem véletlenül mondják sokan, hogy legalább annyira fontos a side jó összerakása, mint a paklié.

Kíváncsi leszek, hogy az új narancssárga lap által garantált 50 lapos side milyen vérengzéseket fog hozni a nyáron, remélem, hogy nem borítja fel nagyon a játék egyensúlyát.

Jó játékot és jó side-olást:

Egyed Dávid

27 thoughts on “Side-om nélkül mit érek én?

 1. A legelső fordulóban nem a Dáviddal játszottál, hanem velem(Zsolt) és csak 82 lapos volt a pakli 😛

 2. Dávid,6-ból 2 fordulónál kellett volna side? Cáfolata az előző cikksorozatnak 😀
  Egyébként nekem is vannak fenntartásaim a Rejtett tartalék miatt,kíváncsi leszek…

 3. DatsDaBooonyiG: igazad van, akkor nem tudom mit sideoltam volna (halp!)
  Zorall: ott kellett volna a side, ahol kikaptam. Szerintem a sorsolásom nem volt olyan szörnyű, sokakat zavart a böri, talán ezért nem volt olyan nagyon fontos.

 4. Remélem, h ez az új sárga lap, nem dobja egészen 50-ig a szájdot mert ez így sztem túl erős…

 5. A verseny játékosok nagy részének fölösleges lesz ez a lap, mert a 25 lapot se használják ki értelmesen. Még nagyobb elönyt fog élvezni a tudatosan megtervezett deck+ elökészület az “este összedobtam egy decket” típussal szemben.

 6. Ebben nem értek egyet. Sokszor nagyon kevés a 25 lap,ha tisztességesen fel akarok készülni. Így viszont a deck akár harmada is lehet sideolt lap,a mumus koncepciók ellen lecserélheted a fél decket és még úgy is marad 30 lap,amivel tudsz más ellen készülni. Egy ködös erdő pl. készülhet 20 lappal mező,változó ellen,20 lappal bilincs ellen és még mindig van 10 lap egyébre. Ha annyi side-olt lappal nem képes nyerni,akkor nem a paklival,hanem a játékossal vannak ÓRIÁSI bajok.

 7. Ha egy köderdőnek 50 lapos lesz a sideja, akkor az kemenyen bannolva lesz a versenyről! 🙂

 8. Nem lesz 50 lapos side-ja. A Rejtett tartalék lesz a szabálylap, akkor lesz 50 lapos side.

 9. Ez az 50 lapos side dolog azt fogja eredményezni, hogy gyak. elmehetek a versenyre két teljesen különböző profillal rendelkező paklival, mondjuk egy manafam, vagy más, semleges követő mellett. Az egyik paklival indulok, a másik van a side-omban. Azzal játszom a második/harmadik fordulóban, amelyike erősebb az adott ellenféllel szemben.

 10. Nekem egy kicsit túl erősnek hangzik. Ráadásul a lapot is visszaadja….
  Tényleg olyan mintha össze tudnál rakni 2 különböző decket

 11. Fogalmam sincs miért ezt hoztam példának,legyen inkább a szúnyog 😀
  a lényegen nem változtat

 12. Azért ne felejtsétek el, hogy ahhoz hogy 50 lapos sideotok legyen fel kell adnotok a szabálylapválasztás lehetőségét.
  És azért azt sose felejtsük el. Ott lesz az 50 lapod plusszban, de ha egy dekket zavarnak alapból az erdők, a bilincsek, meg a járj, akkor sem tudod majd kihasználni rendesen sztem, mert te nem “nehezíted” az ellenfeled játékát semmilyen szabálylappal.
  Nem fogja megborítani a játékot.

 13. Nem azt mondtam hogy nem jó lap, csak annyit, hogy az emberek nagy része nem fogja tudni effektiven kihasználni. A sokszín is jó, hogy minden szint lehet használni, mégse tud mindenki jó decket csinálni rá, elöl végezni vele..

 14. Én se érzem alapvetően nagy parának a Rejtett tartalékot. Egyedül attól tartok, hogy ezáltal esetleg még erősebb lesz, a közutálatnak örvendő szúnyog pakli, hiszen ahelyett, hogy az emberek elmennének valami elborult, kreatív irányba (ez lett volna vele a cél) a jelenlegi top deck mellé illesztik majd egyesek annak reményében, hogy az említett deck mumusai ellen (börtön, bilincs, erdő, keltető, lépéselőnyös kf) totálisan fel tudjanak készülni…

 15. Jó lesz a tartalék. Kb. változó környezet szintű karriert fog szerintem befutni UR erősségú szabálylap, de nem kimagaslóan erős amit tud.

 16. Igen nagyon durvának tűnik amit tud és az is,de talán irreális nem lesz.Ha kijön végre a korlátozás talán nem lesz annyira para csak +1 elem a kő papír olló játékban, semmi több…!

 17. Én biztos így használnám: alapból 45 lap, olyan pakli, ami üti a csatamezőt, terrgathot, átkozott követőt, rúnát; side: 45 lapos speciális pakli, ami jól érzi magát korlátozott környezetben; lehetőség szerint a két pakli tudja használni egymás lapjait, és maradt még 5 hely pár speciális lapnak.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.