Szerelemlapokkal a legjobb amatőr címig

Interjú Varga Károllyal, a blogos csapat szerkesztőjével.

Az interjú alapját, ahogy azt a címből is láthatjátok, Karesz legjobb amatőrnek járó címe szolgáltatta. Az ő győzelmével teljes lett a blogos Grand Slam, ugyanis mind a négy szerkesztőnk birtokol immár budapesti kategória-győzelmet 2013-ból. Áprilisi egylapos versenyünk legjobb (még) nem profi játékosával beszélgettünk a kezdeti évekről, szerelempaklikról, cserélgetésről és persze magáról a versenyről.

HKK Blog : Szeva Karesz, ezúton is hadd gratuláljak a legjobb amatőr cím megszerzéséhez, régóta vársz már egy hasonló eredményre! Mindenekelőtt mutatkozz be kérlek azoknak, akik esetleg még nem ismernek.

karettoVarga Károly :  Sziasztok, Varga – Umbrich Károlynak hívnak, annak idején az egyszerűség kedvéért Varga Károly néven neveztem a Beholder versenyén. Azóta így ismerhettetek meg, és erre a névre gyűjtöm a profi pontjaimat is. Végzős fizikus MSc hallgató vagyok a BME-n, nagyon szeretek olvasni és sportolni. 3 évet játszottam a MAFC NB1-es röplabda csapat színeiben, de azért a focit se vetettem meg soha. Egyetemi második félévemet töltöttem éppen, amikor egy külső kollégiumba költöztettek ahol sajnos nem volt internet kapcsolat. Egyéb szórakozás után kellett nézni, persze azért saját kis LAN-t fabrikáltunk, és ment az éjszakába nyúló Starcraft party. Aztán váratlanul, az egyik barátom mutatta be nekem a játékot. Nem volt idegen tőlem a gyűjtögetős kártya téma, középiskolás koromban a Lord of the Rings TCG rabja voltam. Nagy érdeklődéssel kezdtem tanulmányozni a játékot, és nagyon gyorsan bele tanultam. Azóta kisebb-nagyobb kihagyásokkal folyamatosan követem a játékot, és igyekszem részt venni minél több versenyen, ahogy időm engedi. Kimagasló eredményeim nincsenek, sajnos mindig elcsúszok valamin a versenyeken. A legbüszkébb a Beholderes páros versenyeken elért sikereinkre vagyok, valamint egy Dungeonban szerzett 5. hely (itt az utolsó meccsemet pont András Bence ellen játszottam), ami nagyon értékes nekem. Akkor szereztem, amikor a játék legnagyobb ágyúi mind ott voltak, ráadásul egy saját ötleten alapuló paklival fakítottam. Az említett sikereken és élményeken kívül is rengeteget köszönhetek a játéknak, jó pár nagyon kedves barátra tettem szert, akik sokat segítettek nekem az élet más területein is. Innen már nem kellett sok, és máris a blog szerkesztői között találtam magam, amit nagyon szívesen csinálok remélhetőleg még sokáig.

HKK Blog : A blogos csapatból idén már mindenki zsebre vághatott legalább egy UR-t a pesti versenyek egyikéről, miben lehet szerinted a siker kulcsa?

Varga Károly :  Azt látom, hogy a blogos csapatunk nagyon összekovácsolódott, és jó hangulatban szoktunk készülgetni a soron következő versenyre. Mindenki megpróbál a másik pakli ötletéhez hozzá tenni valami okosságot, cserébe kap valamit a sajátjához is. Persze a tesztelés is nagyon sokat segít a versenyre készüléseknél, amit rendszeresen megtartunk, főleg a saját versenyeink előtt.  Úgy látszik az utóbbi időben ez kifejezett sikeres volt.

HKK Blog : Biztos az is segít, hogy napi szinten foglalkozol a HKK-val, a cikkek írása mellett te mit szeretsz leginkább ebben a játékban?

Varga Károly : Mindent! Nagyon szeretem játszani a HKK-t, mind versenyen, mind pedig olyan alkalmakkor, mikor egy random délutáni pihenésnek előveszünk valami nagyon egyedi paklit, esetleg csak egy stócot, és játszunk néhány partit. Emellett a gyűjtögetés részét is nagyon szeretem, régebben órákat képes voltam csereberélni a Dungeon-ben. Sajnos manapság már  az időm nem engedi, hogy napi szintem menjen a biznisz, de a csere élményt még mindig nagyon szeretem.

HKK Blog : Köztudott rólad, hogy hajlamos vagy szerelemlapokkal, sőt ilyen koncepciókkal is indulni, még ha ez az eredmény rovására is megy. Mi a fontosabb számodra egy-egy megmérettetés előtt, a jó eredmény, vagy, hogy jól érezd magad?

Varga Károly : Annyira változatos manapság a játékkörnyezet, hogy nem lehet megjósolni előre melyik pakli lesz a befutó. Így én azt vallom, hogy egy szerelempakli is bármikor meglepetést okozhat, de természetesen másokhoz hasonlóan én is szoktam figyelni a metagame-et, és az alapján választok az általam elképzelt koncepciók közül. Régebben sokkal önfejűbb voltam, és nem tágítottam egy-egy általam jónak vélt lap mellől, még ha többen is állították, hogy nem lesz jó. Nagyon nem szeretek egy lemásolt paklival játszani, sőt nem is tudok igazán, hiszen nem az én agytekervényeim szüleménye. Fontos hogy saját magam által kitalált deckkel játsszak a versenyen, de azért legyen is erős (fontos hogy a lány intelligens-e, de azért legyen dögös). Talán ez a két legfontosabb szempontom van a pakli építésénél.

HKK Blog : Milyen viszonyt ápolsz az extrémebb formátumokkal, amikből a blogon van jó néhány?

Varga Károly : Jónak vélem azt, ha az adott hónapban nem csak egy hagyományos verseny van, hanem több különböző formátum. A nem hagyományos környezet sok új koncepciónak ad teret, amiből később hagyományoson is erős pakli válhat. Az egyedi formátumok ennek megfelelően még izgalmasabbak, hiszen elég nehéz kitalálni a metagame-t. Lehet agyalni, mi az, amire senki nem gondol és befutó lehet (pl: az új követős versenyen Gáspár Tomi paklija ilyen volt).

HKK Blog : Mostani sikeredet mégis egy viszonylag népszerű formátumon nyújtottad, a Sokszínűség jutalma formátumról milyen tapasztalataid voltak eddig?

Varga Károly : Eddig kétszer indultam ilyen formátumon, tavaly és az előtt a nemzeti második napján. Sajnos mindkétszer beleestem abba a hibába, amit egyébként nem gyakran lépek meg, hogy próbáltam valami top paklival (Bilincs és Tergath) menni, amivel nem tudtam elég jól és összeszedetten játszani így nem fűződnek hozzá jó emlékek. Attól függetlenül szerintem egy érdekes formátum.

HKK Blog : Honnan jött az ihlet a KF-es koncepció életre hívásához? Nem volt nehéz az arányok megtalálása a lények és tárgyak között?

DSC07396Varga Károly : Biztos voltam benne, hogy a Lépéselőny erős lehet ide, ám először egy manalefojtós paklin gondolkodtam, Masina, Örvénykeltő, Karas-nar és Elme csapda segítségével. Aztán rájöttem, tudnak KF-elni is a lényeim, így kezdtem átállni erre vonalra. Egyre-másra került ki a lefojtós vonal, mert sorban jutottak eszembe a jobbnál-jobb KF lények és tárgyak. A sárga-piros-barna szín volt a fix, és kellett még valami melléjük, mondhatni egy erős kiegészítő szín. Először a lila volt bent, fő indok a Baghar korbácsa, és a sok dobató lap volt, de nem bizonyult túl erősnek. Majd a fehér színt is kipróbáltam a semmizések okán, aztán rájöttem, hogy az új nekromanták mind KF-elnek, így a fekete lett a negyedik befutó. Utólag annyit fűznék hozzá, hogy nagyon-nagyon jó döntés volt. Első sorban a feltámadós nekromanták szerepeltek jól, valamint a Jégdárda és a Vámpír tőr is nagyon jól működtek. Az arány kb fele-fele volt a tárgyak és a lények között, persze akadt néhány egyéb kiegészítő lap is a pakliban, főként keresése és apróbb kombók.

HKK Blog : Igen, már akartam is említeni, hogy jó pár apróbb meglepetést is elrejtettél a pakliban, mik voltak ezek a halálos párosítások?

Varga Károly : A „kedvenc cselem” a Mestermágusra épülő kombó volt. Veszedelmes kincsel karöltve első körben 18 sebzéssel tudom megkínálni az ellenfelemet, majd az ő körében pontot is tehetek a meccs végére. De a mágus hasznos volt még Ködamulettel is, hiszen 3×2 Izommal lett gazdagabb egy lényem ilyenkor. Sőt, ez a két aktivizálós lapot kiemelném az Álomsíkkal vívott csatáim miatt is, mivel nem használtam síkot alapból. Sokszor kerültem sarokba emiatt a helyszín miatt, de hála ennek a kis gnómocskának, mindig sikerült felülkerekednem. A másik jó döntés, aminek nem sokan örültek, hogy alapból játszottam Don Calonival. Nagyon komisz egy papír, ha nem húz az ellenfél leszedést, nagy eséllyel rendet tesz az őrposztban. Még egy lapot emelnék ki, mégpedig a Varkaudar hadúrat. Lépéselőny mellett kint lehet első körben onnantól meg szinte levakarhatatlan. Nagyon jó szolgálatokat tettek nekem egytől egyig, és valljuk be, kevesen számítottak ezekre a lapokra egy ilyen versenyen, főleg alapból.

HKK Blog : És te milyen mezőnyre számítottál előzetesen?

DSC07393Varga Károly : A nemzeti versenyek alapján inkább varázslatos környezetre számítottam, fel is fegyvereztem magam kellő mennyiségű anti-mágiával, hogy gyönyörűen eldobassam a kezeket, de majd meglátjátok, hogy nem így történt.

HKK Blog : Akkor vágjunk is bele, írd le kérlek a fordulók történéseit a saját szavaiddal!

Varga Károly : Lássuk akkor szépen sorban!

1. forduló Kalugyer Roland ellen. Leah követős paklival jött, nem gondoltam volna, hogy gondot tud okozni. Egylapos versenyen elég mennyiségű fekete horda lényt összeszedni, úgy gondoltam ez nehéz lesz, nem lesz stabil a deck. Hát nem is horda volt, inkább kontroll, amiben fekete lények ütnek nagyokat a max ÉP-ből. A kezdeti szerencse nála volt, kezdett és kapásból hibáztam is egyet az első körben. Don Calónra ment egy Fókusz penge és nem írtam fel a leszedett lény szörnykomponensét, pedig mehetett volna még rá egy Gyilkos pöröly is. Így nem tudtam bevédeni a törpöt a második körös Szinguláris gyengeségtől, és lassan felőröltek a fekete lények. A második meccsen szépen jött minden, és tudtam is nyerni. Az utolsóban kaptam egy Kyorg tudást, amit megpróbáltam megfogni egy Solatopolkával (máig nem tudom miért), ami biztos ami biztos alapon kapott egy Solisart. Ez lenne a Leah követős pakli? Ezt már nem bírtam, kapásból bukó. Na majd hátulról feljövök. 1-2

2. forduló Simon Dániellel. Átkozott követőval jött, na ellene jól jött a sok anti-mágia. Próbált dalolni, de sikerült még időben elcsípnem a pörgést. Az egyik meccsen volt kint neki két KF-es lénye, nekem meg két csontom. Egy Ryuku harciszekér rendet tett az asztalon, és onnan nem volt visszaút. Itt garázdálkodott a Veszedelmes kincs is, ezt a forduló tudtam nyerni 3-0-ra. Itt kezdtem el érezni, hogy jó lesz ez a pakli. Danival mindig jót játszunk, érdekes módon nagyon sokszor össze is sorsol a program minket. 3-0

3. körben Dömény Balázs ellen játszottam. Életjelzős keltetős paklival jött, hát itt azt gondoltam nagy baj lesz ismét. De szerencsére side nélkül is sikerült nyernem, pont az életes lényeimet húztam be (Deego, Életadó, Élet és halál ura, Arzgul). Ráadásul Arzgul még a tárgyaimat is segítette olcsóbban kijátszani, ennek is köszönhetően amikor egy kör alatt kellett 16-ot ütnöm, pont kijött valahogy. Side után már könnyebben sikerült pontott tennem a meccs végére, de az utolsót nem sikerült elcsípnem, így 2-1 lett a vége.

4. fordulóban Krepruska Richárd ült velem szemben, Átkozott követővel. Az első meccsen nagyon blank húzásom volt, sehol egy lény. Nem tudtam megindulni, de aztán húztam egy Goblin kutatót, ami sajnos kapott egy Erőst. Persze nála is jött alapból az Álomvilág, szerencsére sikerült eljátszanom mellette, és nyerni, itt a Varkaudar hadúr volt a nyerő lapom. Sideból ment be a két síkom, és még néhány extra anti-mágia. Sikerült nyernem, talán az utolsót itt is buktam. 2-1

DSC074245. forduló Csető Zsolt ellen, aki Zarknod börtönével jött. Mindig rossz egy jó barát ellen játszani, főleg, ha előtte való nap 10-ből 10-szer kikaptam attól a paklitól. Így nem nagyon örültem, hogy így alakult, ám valami isteni csoda folytán sikerült side nélkül is nyernem, pedig itt is jött az Álom sík. Side után már jobbnak éreztem magam, főleg a helyszínek és a két nagy nekromanta miatt. De a gyors dobatásoknak köszönhetően elvéreztem, visszaköszönni látszott az előző napi esélytelenségem. A harmadik meccsen aztán az első pár kör valamelyikében kijött a Mester mágus – Veszedelmes kincs kombó, és így sikerült is győzni. 2-1

6. forduló, utolsó ellenfélként Abbas Krisztiánnal szembe ültem le. Bilincs, na ez még rosszabb nekem, mint a börtön. Nemzeti bajnokunk okosan építette fel a pakliját, majdnem megoldhatatlan lénysereggel vértezte fel magát (Tridarkun, Naxran, Tigroszlán, Csápisten).  Ki is kaptam rendesen, sideból ismét a nekromantákhoz fohászkodtam, és nem eredménytelenül. A Nekromanta csontmesterrel nem tudott Krisz mit csinálni, és behúztam egy meccset ellene, döntetlen. Jött az utolsó forduló, eleinte nem álltam nagyon rosszul, de aztán sajnos nála két rezisztens lény került az őrposztban, amiket a Tolvajkulcsom nem tudott ellopni. Egy ideig tartottam magam a Nekromanta csontmesterrel ismét, de ez nem bizonyult elégnek. 1-2

Öt forduló után, én voltam az egyedüli négy győzelmes amatőr a mezőnyben, a vereségem azonban esélyt adott riválisaimnak a cím elhódítására. Azonban egyikük sem élt a lehetőséggel, így maradtam is ezen a hízelgő pozíción, 4/6-al a legjobb amatőri címet sikerült elcsípnem. Életem első UR lapja, amit nyerve szereztem meg, büszke is vagyok rá! Természetesen gratulálok mindenkinek, nagyon jó meccseket játszottunk.

HKK Blog : Volt akkor izgalom rendesen, főleg alapból, mivel helyszín nélkül nyomattad. Ennél fogva nálad is rá kell kérdeznem a side szerepére, mennyit köszönhetsz szerinted a kiegészítő paklidnak?

Varga Károly : Side-ból főleg a Zarknodos paklik ellen készültem, a Nekromanta csontmester és a Nekromanta vezér voltak az univerzális erősítéseim. Nagyon gyakran be is kerültek a paklimba, de persze két helyszín is helyet kapott az Álomvilág és a Túlélők földje személyében, amik szintén nagyon hasznosak voltak. Nagyon jól dolgozott még Helvir, Smack vagy éppen a Quwarg harcmágus. Side nélkül nem jutottam volna idáig, tehát aki eddig még nem kezdett el kiemelten foglalkozni ennek a játékelemnek a szerepével, sürgősen lásson neki! 🙂

HKK Blog : Köszönjük az interjút, találkozunk a következő versenyen!

4 thoughts on “Szerelemlapokkal a legjobb amatőr címig

  1. Milyen jól szerepel mostanában a lépéselőny alternatív formátumokon. Jó kis kombó ez a mágus a kinccsel… Grat!

  2. Grat Karesz! Megérdemelt volt, ellenem is hiba nélkül játszottál és a pakli is remek volt. 😉

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.